zimno, na ciepło, owocowe, czekoladowe, z galaretką i z owocami… aż mi ślinka cieknie. Ale jak tu zjeść sernik na diecie z niskim ig? Większość serów jest dosładzana, do masy serowej dodawany jest cukier, a spód zwykle zrobiony jest z ciastek, albo w najlepszym razie z biszkoptu – z białej mąki i z cukrem. Fuj fuj fuj (a takie smaczne(...)oryginał ;) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki orzechowej lub 1,5 szklanki orzeszków ziemnych surowych 3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) 2 łyżki erytrolu 1/3 szklanki kakao niesłodzonego Masa serowa: 750g sera twarogowego (niesłodzonego!) 90-100g czekolady gorzkiej 90% kakao (może być 70% lub czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru) 1,5 łyżki oleju kokosowego 3 jajka
Jak gotować i nie zwariowaćdobrego rabarbarowego tiramisu trafiłam na różne wersje, ale ta przemówiła do mnie najbardziej. Wszystko dzięki dodaniu ponczu z rumem- ostry smak alkoholu powinien dobrze przełamać słodycz musu rabarbarowego i masy serowej. I dokładnie tak jest- deser jest delikatny w smaku, ale nie mdły. Idealny. Wybaczcie beznadziejne zdjęcia, ale nawet nie planowałam, że to ciacho nada się na bloga, a zanim(...)żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy serek i miksujemy chwilę, do otrzymania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając dodajemy do masy serowej. Robiąc tradycyjne tiramisu nie dodajemy nigdy piany z białek, w wersji owocowej powoduje, że deser jest delikatniejszy w smaku i doszliśmy do wniosku, że to dobry pomysł. Zdecydowanie się
les mirabellesjednym zdjęciu. To zaczynamy od dołu: spód ciasteczkowy, cienka warstwa rozpuszczonej mlecznej czekolady, na to wyłożyłam truskawki pokrojone w kosteczkę, truskawki polałam dodatkowo odrobiną czekolady, a na koniec masa serowa i dekoracja, czyli wystarczy truskawka i trochę wiórków czekoladowych. Jeden z serniczków polałam musem z jagód kamczackich. Tylko jeden, bo moje dziecko protestowało i tak jak widzicie trzy serniczki(...)gładką masę, do której dodałam cukier i sok z cytryny. W drugiej miseczce ubiłam kremówkę z przesianą herbatą matcha i dodałam do sera. Na koniec dodałam rozpuszczoną żelatynę. Powstałą masę serową wyłożyłam do obręczy na nasze truskawki z czekoladą, wyrównałam i wstawiłam na noc do lodówki. Rano wyciągnęłam serniczki z obręczy udekorowałam wiórkami z czekolady, na wierzch ułożyłam połówki truskawek
Blondynka Gotujecukier) ricottę, mascarpone, jajka, wanilię i skórkę, aż otrzymamy jednolita , gładka masę. Przelać do miski . Z ugotowanego ryżu odmierzyć 1 i 1/2 szklanki - resztę zużyć do innego dania. Do serowej masy dodać ryż i wymoczone w rumie rodzynki, wymieszać. Roztopić ok 1/2 paczki masła. Masłem posmarować formę. Arkusze ciasta (górę) przed włożeniem do formy też smarować roztopionym masłem(...)formie układać jeden na drugim, posmarowane masłem, arkusze ciasta filo, tak aby wystawały poza formę. Po zakończeniu nakładania wlać masę serową, i nałożyć na brzegi ciasto zwisające poza formę. Nie ma potrzeby zakrywania całego środka. Piec 45 minut lub do momentu, aż nóż włożony w masę wychodzi czysty - u mnie trwało to trochę ponad godzinę. Po wyjęciu z piekarnika
Stare Garymożna dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta) 70 g miękkiego masła lub margaryny 4 żółtka 200 ml mleka 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego Masa serowa: 700g zielonego twarogu 1/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego ½ łyżeczki aromatu waniliowego 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego Masa budyniowa: 1,5 budyniu waniliowego 500 ml mleka(...)momentu, aż uzyskamy kruszonkę. Jeśli kruszonka jest za mokra możemy dodać nieco więcej mąki. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, następnie wykładamy na nie masę serową, potem masę budyniową i posypujemy wierzch kruszonką. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Wkładamy placek do piekarnika. W czasie kiedy będzie się nagrzewał ciasto będzie miało szanse jeszcze urosnąć. Pieczemy około
Mania Gotowaniażółtka, 3 szkl. maki zwykłej, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kostka margaryny Masa serowa: 1kg. sera, 3/4 kost. margaryny, 1 szkl. cukru, 3 całe jajka, 1 budyń śmietankowy(...)podanych składników zagnieść ciasto. Ser pokruszyć, dodać margarynę, cukier jajka, budyń i wszystko wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie części, większą rozłożyć na blachę na ciasto położyć masę serową, na masę białka ubite na sztywno z cukrem i na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Piec 50-60 min. bez termoobiegu (góra /dół
Kuchnia Beatykruche ciasto i wyłożyć do przygotowanej wcześniej (dno wyłożone papierem do pieczenia) tortownicy. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Dokładnie wykleić spód i wstawić formę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Składniki masy serowej: - 1kg dobrego, gęstego sera z wiaderka, lub trzykrotnie mielonego (ja używam ser "Juliko", jest super gęsty) - 165g miękkiego masła - 5-6 jajek (u mnie 6 mniejszych(...)dodajemy po jednym całym jajku na zmianę z kilkoma łyżkami sera i cały czas ucieramy, dodajemy także ekstrakt waniliowy i skrobię lub proszek budyniowy. Mieszamy całość do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy formę do nagrzanego do 160*C piekarnika, pieczemy ok.90 minut tortownica i ok.80 minut blaszka, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto
Smaczne Zdrowezimnej wodzie. 50 ml kremówki podgrzać, rozpuścić w niej żelatynę. Ostudzić. Serek zmiksować z nutellą i cukrem, powoli wlać żelatynę, cały czas miksując. Resztę śmietany ubić, partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć na całkowicie ostudzony spód, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Masa z masłem orzechowym: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml kremówki podgrzać, rozpuścić(...)niej żelatynę. Ostudzić. Serek zmiksować z masłem orzechowym i cukrem, powoli wlać żelatynę, cały czas miksując. Resztę śmietany ubić, partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć na schłodzoną masę z nutellą. Sernik wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem posypać krokantem. Smacznego! Sernik był lekki, delikatny i puszysty; nie zbity. Ja takie lubię najbardziej
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieszamy z serkiem homogenizowanym i dokładnie rozgniatamy. Do sera wbijamy jajko, dodajemy połowę mąki, kasze manną, cukier i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Żurawinę siekamy drobno i dodajemy do masy serowej. Z masy serowej formujemy małe kulki, które obtaczamy w pozostałej mące i delikatnie spłaszczamy tworząc placuszki. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu(lub ewentualnie niewielkiej ilości oleju
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieczenia. Następnie dodawać do sera utarte żółtka, dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wkręcić do sera, wymieszać. Do silikonowych foremek, nakładać do połowy masy serowej, na masę układać po 3 czereśnie i znów nałożyć masę serową. Piec w 180 stop.przez ok.30 minut. Upieczone i ostudzone serniczki, podawać posypane cukrem pudrem
Kuchnia Danusispód i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuć widelcem i podpiec w 190-200 stopniach przez 15 minut- podpieczone ciasto wyjąć i pozostawić do wystygnięciaMASA SEROWA - składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową- żółtka oddzielić od białek, zmiksować je lekko, dodać jogurt i proszek budyniowy oraz skórkę otartą z 1 pomarańczy, wszystko zmiksować do połączenia się składników- białka(...)wierzch sernika i delikatnie rozsmarować, całość schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy Sernik bardzo ładnie prezentuje się wizualnie dzięki kontrastowi między brązowym kolorem ciasta kruchego, a jasną barwą masy serowej. Kakaowe ciasto doskonale współgra z delikatnym smakiem sernika oraz z wyczuwalnym w masie i polewie aromatem pomarańczy. Masa serowa ma bardzo lekką i kremową konsystencję i nie jest mocno słodka
Smakołyki Berenikichwilę uważam za najtrudniejszą całej czekoladowej zabawy :). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ją studzimy (musi być ciepła i wciąż płynna), i dodajemy do niej z pięć łyżek masy serowej dla zahartowania masy cały czas mieszając aby niepowstały nam grudki. Gdybyście widzieli ,że masa robi się grudkowata, na chwilę można znów miskę postawić na ciepłej wodzie i szybko mieszać, czekolada(...)znów lekko puści. Tak wymieszaną masę wlewamy do pozostałego sera i blenderem miksujemy całość aż składniki się nam całkowicie połączą. Serową masę wylewamy na nasz wcześniej podpieczony spód, wkładamy do rozgrzanego piekarnika 160*C i pieczemy od 45-60 minut. Studzimy przy otwartym piekarniku, Następnie chłodzimy w lodówce, ponieważ sernik będzie mocno "kremowy" Kremowy sernik jeszcze bardziej smakuje wraz
W Moim Magicznym Domułyżki octu Mus jabłkowy: 1 kg jabłek (waga przed obraniem; nie przekraczajcie jej, lepiej już dać mniej) 1/4 szklanki wody 2 opakowania galaretki zielonej (użyłam o smaku kiwi) Masa serowa: 300g serka homogenizowanego bananowego (lub waniliowego) 2 opakowania galaretki żółtej (dałam cytrynowe) Poncz (lub słaba, osłodzona herbata): ok. 3/4 szklanki ciepłej wody 2-3 łyżki soku z cytryny cukier(...)której pieczone były biszkopty kładziemy jeden blat biszkoptu jasnego i nasączamy go kilkoma łyżkami ponczu. Następnie wykładamy gęsty, tężejący mus jabłkowy, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy ciemnym biszkoptem. Lekko dociskamy. Masa serowa: Żółte galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Studzimy. Zimny, homogenizowany serek miksujemy z tężejącą galaretką. Przygotowaną masę wykładamy na ciemny biszkopt (uprzednio należy go nasączyć), wyrównujemy i przykrywamy
MyCookBook.pltwarogowa dodaje jej słodyczy. Polecam! Szarlotka z serkiem Drukuj przepis Składniki kruche ciasto 3 szkl mąki 3 żółtka 1 miękkie masło 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 0,5 szkl cukru 3 białka jaja 1 kostka twarogu 1 serek waniliowy 0,5 szkl cukru jabłka 5 kwaskowatych jabłek cynamon cukier (do posypania jabłek) listonic_name = "Szarlotka(...)się ciasto - kruszonka. Wyklejamy nim dużą, najbardziej typową blachę do ciasta po uprzednim wyłożeniu jej pergaminem. Zostawiamy część ciasta na wierzch, na kruszonkę. Krok 2 Wrzucamy wszystkie składniki na masę serową do miski i blendujemy na papkę. Wylewamy masę na ciasto i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Krok 3 W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je na plasterki. Wyciągamy
CoolinarniePL