masa serowa - 1000 przepisów (strona:19/67)

Sernik z nutellą i masłem orzechowym 201

zimnej wodzie. 50 ml kremówki podgrzać, rozpuścić w niej żelatynę. Ostudzić. Serek zmiksować z nutellą i cukrem, powoli wlać żelatynę, cały czas miksując. Resztę śmietany ubić, partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć na całkowicie ostudzony spód, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Masa z masłem orzechowym: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml kremówki podgrzać, rozpuścić(...)niej żelatynę. Ostudzić. Serek zmiksować z masłem orzechowym i cukrem, powoli wlać żelatynę, cały czas miksując. Resztę śmietany ubić, partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć na schłodzoną masę z nutellą. Sernik wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem posypać krokantem. Smacznego! Sernik był lekki, delikatny i puszysty; nie zbity. Ja takie lubię najbardziej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poniedziałkowy "fit" - serniczki żurawinowe z patelni 143

mieszamy z serkiem homogenizowanym i dokładnie rozgniatamy. Do sera wbijamy jajko, dodajemy połowę mąki, kasze manną, cukier i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Żurawinę siekamy drobno i dodajemy do masy serowej.    Z masy serowej formujemy małe kulki, które obtaczamy w pozostałej mące i delikatnie spłaszczamy tworząc placuszki. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu(lub ewentualnie niewielkiej ilości oleju

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mini serniczki z czereśniami 181

pieczenia. Następnie dodawać do sera utarte żółtka, dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wkręcić do sera, wymieszać. Do silikonowych foremek, nakładać do połowy masy serowej, na masę układać po 3 czereśnie i znów nałożyć masę serową. Piec w 180 stop.przez ok.30 minut. Upieczone i ostudzone serniczki, podawać posypane cukrem pudrem

Kuchnia Danusi
Sernik z jogurtu greckiego 2646

spód i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuć widelcem i podpiec w 190-200 stopniach przez 15 minut- podpieczone ciasto wyjąć i pozostawić do wystygnięciaMASA SEROWA - składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową- żółtka oddzielić od białek, zmiksować je lekko, dodać jogurt i proszek budyniowy oraz skórkę otartą z 1 pomarańczy, wszystko zmiksować do połączenia się składników- białka(...)wierzch sernika i delikatnie rozsmarować, całość schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy Sernik bardzo ładnie prezentuje się wizualnie dzięki kontrastowi między brązowym kolorem ciasta kruchego, a jasną barwą masy serowej. Kakaowe ciasto doskonale współgra z delikatnym smakiem sernika oraz z wyczuwalnym w masie i polewie aromatem pomarańczy. Masa serowa ma bardzo lekką i kremową konsystencję i nie jest mocno słodka

Smakołyki Bereniki
Kremowy Sernik na Ciasteczkowym Spodzie 167

chwilę uważam za najtrudniejszą całej czekoladowej zabawy :). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ją studzimy (musi być ciepła i wciąż płynna), i dodajemy do niej z pięć łyżek masy serowej dla zahartowania masy cały czas mieszając aby niepowstały nam grudki. Gdybyście widzieli ,że masa robi się grudkowata, na chwilę można znów miskę postawić na ciepłej wodzie i szybko mieszać, czekolada(...)znów lekko puści. Tak wymieszaną masę wlewamy do pozostałego sera i blenderem miksujemy całość aż składniki się nam całkowicie połączą. Serową masę wylewamy na nasz wcześniej podpieczony spód, wkładamy do rozgrzanego piekarnika 160*C i pieczemy od 45-60 minut. Studzimy przy otwartym piekarniku, Następnie chłodzimy w lodówce, ponieważ sernik będzie mocno "kremowy" Kremowy sernik jeszcze bardziej smakuje wraz

W Moim Magicznym Domu
Ciasto "Tajemniczy Ogród" 176

łyżki octu Mus jabłkowy: 1 kg jabłek (waga przed obraniem; nie przekraczajcie jej, lepiej już dać mniej) 1/4 szklanki wody 2 opakowania galaretki zielonej (użyłam o smaku kiwi) Masa serowa: 300g serka homogenizowanego bananowego (lub waniliowego) 2 opakowania galaretki żółtej (dałam cytrynowe) Poncz (lub słaba, osłodzona herbata): ok. 3/4 szklanki ciepłej wody 2-3 łyżki soku z cytryny cukier(...)której pieczone były biszkopty kładziemy jeden blat biszkoptu jasnego i nasączamy go kilkoma łyżkami ponczu. Następnie wykładamy gęsty, tężejący mus jabłkowy, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy ciemnym biszkoptem. Lekko dociskamy. Masa serowa: Żółte galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Studzimy. Zimny, homogenizowany serek miksujemy z tężejącą galaretką. Przygotowaną masę wykładamy na ciemny biszkopt (uprzednio należy go nasączyć), wyrównujemy i przykrywamy

MyCookBook.pl
Szarlotka z serkiem 333

twarogowa dodaje jej słodyczy. Polecam! Szarlotka z serkiem Drukuj przepis Składniki kruche ciasto 3 szkl mąki 3 żółtka 1 miękkie masło 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 0,5 szkl cukru 3 białka jaja 1 kostka twarogu 1 serek waniliowy 0,5 szkl cukru jabłka 5 kwaskowatych jabłek cynamon cukier (do posypania jabłek) listonic_name = "Szarlotka(...)się ciasto - kruszonka. Wyklejamy nim dużą, najbardziej typową blachę do ciasta po uprzednim wyłożeniu jej pergaminem. Zostawiamy część ciasta na wierzch, na kruszonkę. Krok 2 Wrzucamy wszystkie składniki na masę serową do miski i blendujemy na papkę. Wylewamy masę na ciasto i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Krok 3 W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je na plasterki. Wyciągamy

CoolinarniePL
Mini torciki 212

wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy w blaszce o wymiarach 35x25 cm w temperaturze 180 stopni. ok. 30 minut. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 1 szklanka cukru 3 jajka 150 g masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 0,5 szklanki mleka Masło, ser, jajka, cukier podgrzewamy(...)garnku. W mleku rozpuszczamy budyń i wlewamy do gotującej masy serowej. Mieszamy aż masa zgęstnieje.  Ciepłą masą przekładamy biszkopt. Okrągłą foremką wycinamy mini torciki. Każdy mini torcik polewamy polewą czkoladową (może być rozpuszczona czekolada), ozdabiamy bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi. Możemy ozdobić wiśniami. Smacznego

Salonik smaków
Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 386

przestudzić i odcedzić.Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo przestudzony sparzony mak i bakalie. Na końcu z białek ubić pianę i dodać ją do masy - delikatnie wymieszać.Masa serowa:1 kg zmielonego twarogu,1 szklanka cukru,8 jajek,1 kostka masła lub margaryny,1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru.Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku(...)delikatnie wymieszać.Dodatkowo:40 dkg pierniczków w czekoladzie.Na podłużnej blasze (ja użyłam mniejszej, kwadratowej, dlatego ciasto jest dość wysokie) wykładamy:-kruche ciasto - rozwałkowane i przełożone,- masę makową,- połowę masy serowej,- pierniczki,- reszta masy serowej.Piec w całości, w temperaturze około 160-170 stopni przez około 70-90 minut. Kiedy ciasto będzie upieczone, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik dyniowy bez cukru (z żurawiną i polewą z białej czekolady) 197

blaszkę formą aluminiową bardzo dokładnie (aby nie było szansy dostania się wody w kontakt z blachą podczas kąpieli wodnej) Taki spód wstawiamy do lodówki aby zastygł na czas robienia masy serowej. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu na sernik 3 całe jajka 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej(...)miski i miksujemy (nie za długo żeby za bardzo sernika nie napowietrzyć - chodzi o to, żeby nam po upieczeniu nie opadł). Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Tak przygotowaną masę wylewamy na stężały spód i owiniętą formę folią aluminiową wkładamy w większą blachę. (Ważne jest aby forma, w której pieczemy sernik była mniejsza od formy, do której potem to wstawiamy. Musi

Jedzeniomania
Sernik gotowany 9855

pomarańczy, wymieszać - masę przełożyć do garnka, podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, cały czas mieszając - mąkę ziemniaczaną rozpuścić w mleku, dokładnie wymieszać, mieszankę dodać do gotującej się masy serowej, energicznie mieszając masę, by nie powstały grudki (jeśli powstaną, można krótko zmiksować)- masa zacznie stopniowo gęstnieć (jak gotowany budyń), cały czas mieszając gotować 2-3 minuty- gorącą gotową  masę(...)musi wyjść.Wierzch sernika możemy pozostawić bez niczego, zamiast czekolady można też zastosować inną polewę lub dekorację. Według mnie lekko gorzka polewa czekoladowa doskonale uzupełnia smak sernika - równoważy słodycz masy serowej i spodu biszkoptowego

Smakołyki Bereniki
Truskawkowe trio 1868

gładką masę, dodać do niego ostudzony mus, wymieszać - masę pozostawić do lekkiego zgęstnienia, można ją schłodzić w lodówce, należy jednak pamiętać, że masa będzie wtedy szybciej zastygać - gdy masa serowa lekko zgęstnieje, schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier - bitą śmietanę porcjami dodawać do masy serowej, delikatnie wymieszać - gotową masę wyłożyć na schłodzoną warstwę budyniową, wyrównać, ponownie

Smakołyki Bereniki
Serniczek brzoskwiniowy 175

się rozpuściła. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierać i porcjami dodawać ser. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Połówki brzoskwiń pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. Gotową masę serową wyłożyć na stężałą galaretkę. Wierzch ładnie wyrównać. Wstawić do lodówki, aby masa dobrze stężała. Przed podanie wystawic z lodówki kilkanaście minut  wcześniej

Monia miesza i gotuje
Sernik a'la kukułka 129

mgnieniu oka. Składniki na kukułkę: 1/4 kostki masła o wadze 250 g 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 1/2 szklanki mleka 1 pełna łyżka kakao 1 łyżka spirytusu Masa serowa: 1 kg sera na sernik 125 g masła 3 jajka 2 opakowania budyniu śmietankowego 1,5 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego Biała polewa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru(...)dodając po jednym całym jajku. Twaróg mielę trzykrotnie, dodaję do masy maślanej, następnie dodaję budynie i jogurt naturalny.  Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę serową, wylewam na wierzch masę kukułkową  i mieszam za pomocą patyczka do szaszłyków.  Piekarnik nagrzewam do 120°C i wstawiam ciasto na 1h 20 min. następnie zwiększam temperaturę

Ciasteczkowy Potwór
Pożeraczka świątecznie - pierwsza pascha 155

sypki.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Po łyżce dodawać ser, cały czas miksując. Chałwę drobno pokruszyć, dodać do masy. Wymieszać. Rodzynki odcisnąć, dodać do masy serowej. Wymieszać.Miskę wyłożyć podwójną warstwą gazy, wyłożyć masę serową, dobrze docisnąć. Zawinąć brzegi gazy na masę, schłodzić w lodówce przez noc.Rano odwinąć gazę, wyłożyć paschę na talerz, zdjąć gazę

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania