masa serowa - 1000 przepisów (strona:21/67)

Wielkanocny sernik gotowany 185

roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w dużej prostokątnej blaszce w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut.  Masa serowa według przepisu: http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/01/sernik-gotowany-na-biszkopcie.html#more Masa śmietankowa: 0,5 litra śmietany tortowej 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta Wykonanie: Pieczemy biszkopt. Gdy ostygnie(...)ponczujemy go i smarujemy dżemem malinowym. Następnie wykładamy ciepłą jeszcze masę serową i schładzamy. Schłodzony ser posypujemy drobno pokrojonymi brzoskwiniami z puszki i zalewamy je tężejącą galaretką brzoskwiniową (przygotowujemy ją według przepisu na opakowaniu). Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową (rozpuszczoną w szklance wody). Masę śmietanową wylewamy na galaretkę z brzoskwiniami. Tak przygotowane ciasto schładzamy. Smacznego

Salonik smaków
Najlepszy sernik na zimno 17382

naprzemiennie łyżkę serka homogenizowanego i łyżkę białka, cały czas ubijając na średnich obrotach, na sam koniec dodajemy rozpuszczone masło i żelatynę. Na wyłożone w tortownicy biszkopty przekładamy ok. 1/3 masy serowej, następnie układamy w różnych miejscach po trochę galaretki, które nie muszą być bardzo sztywne, gdyż zastygną w lodówce, przykrywamy je pozostałą masą serową. Wyrównujemy powierzchnię sernika, po dodaniu żelatyny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik na zimno z borówkami i brzoskwiniami 115

Tortownicę wyłożyć biszkoptami Żelatynę rozpuścić w mleku, wymieszać i odstawić Twaróg i cukier puder przełożyć do malaksera i zmiksować Żelatynę podgrzać w mikrofali lub kąpieli wodnej, dodać 2 łyżki masy serowej i szybko wymieszać do połączenia składników (ja to robiłam sprężynką) Przełożyć do masy serowej i chwilę wymieszać do momentu połączenia składników Całą masę przełożyć na biszkopty, wygładzić i włożyć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernik tradycyjny 201

dwie części w proporcji 2/3 i 1/3.Do części 2/3 dodajemy kakao.   Ciemne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.Na ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu.   Przygotowujemy masę serową.Oddzielamy żółtka od białek.Do żółtek dodajemy tyle cukru aby pozostało nam 2 łyżki, które dodamy do ubitych białek.Miksujemy.Dodajemy twaróg i miksujemy.Dodajemy roztopioną margarynę, aromat i miksujemy.Dodajemy(...)łyżki maki ziemniaczanej i oczywiście nadal miksujemy.Ubijamy pianę z białek.Na końcu dodajemy do niej 2 pozostałe łyżki cukru.Miksujemy.Przekładamy pianę do masy serowej i mieszamy wszystko łyżką.Wykładamy masę na blaszkę a z białej części ciasta, po rozwałkowaniu - wycinamy paseczki, z których robimy ozdobną kratkę na serniku.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20 minut.Zmniejszamy temperaturę

Maminek kulinarny
Świąteczne babeczki. Bez zapachu piernika 171

barwnika spożywczego w żelu1 łyżeczka białego octu winnego2 jajka160 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa serowa:200 g serka kremowego1 jajko40 g cukru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiNajpierw przygotować masę serową:Serek, jajko, cukier i ekstrakt krótko, ale dokładnie ze sobą zmiksować. Odstawić.Masło rozpuścić i przestudzić. Zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie po kolei dodawać ekstrakt(...)masy maślanej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. 4/5 ciasta rozłożyć równomiernie w formie na muffiny wyłożónej papilotkami. Następnie rozłożyć masę serową, a na wierzch resztę ciasta. Wykałaczką lub patykiem do szaszłyków zrobić w cieście esy-floresy tak, żeby masy się nieco wymieszały.Piec w 180 st. C. przez 18-20 minut.Ostudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik gotowany 345

Pyszne ciasto składające się z miękkich miodowych blatów i masy serowej, uwieńczone rozpuszczoną czekoladą,  czego można chcieć więcej. Ciasto: 4 szklanki mąki 3/4 margaryny2-3 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki miodu sztucznego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 - 3 łyżki śmietanyMasa serowa: 1 kg białego sera 10 dag margaryny1/2 - 3/4 szkl cukru 2 cukry waniliowe 4 jajka(...)garnka. Następnie do sera dodać margarynę, cukier, cukier waniliowy  Wszystko razem wymieszać i zagotować. W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie śmietankowe i jajka ,wlać do gotującej się masy serowej. Chwile pogotować, a następnie gorącą masą przekładać upieczone i ostudzone placki, lekko dociskając

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Wyjątkowy maj 175

Ciasto nakrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągamy papier z grochem i pozostawiamy do wystudzenia. masa serowa: 500 g serka śmietankowego 2 jajka 80 g cukru 1 łyżka esencji waniliowej owoce mrożone 150 g lub świeże do dekoracji świeże truskawki lub inne owoce letnie Serki ubijamy(...)mikserem z cukrem, dodajemy jajka i wanilię. Na ciasto kładziemy 3-4 łyżek masy serowej, nastepnie układamy owoce, które przykrywamy resztą masy. Tartę pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C Po upieczeniu wyciągamy ją do wystudzenia i dekorujemy owocami. Chłodzimy przed podaniem minimum 2 godziny. Uwagi: Inspiracją jest ten przepis

Przysmaki Karolki
Miniserniczki muscovado z truskawkami 148

sposób na zaspokojenie wyczekiwania na sezon truskawkowy, Zatem zachęcam do spróbowania. Składniki : (na 18 szt.) Spód biszkoptowy : 120 g okrągłych biszkoptów lub innych kruchych ciastek 30 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g sera przynajmniej 3-krotnie zmielonego  75 g ciemnego cukru typu Muscovado  50 g drobnego cukru do wypieków  2 łyżki budyniu śmietankowego  1 łyżeczka(...)Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec wsypać białą czekoladę wszystko wymieszać, 3. Formy do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dnie wyłożyć po łyżce masy biszkoptowej dociskając i wyrównując wierzch, Masę serową wykładamy do 4/5 wysokości papilotek (masa nieco urośnie podczas pieczenia). Na wierzchu wykładamy truskawki lekko wciskając je do masy. 4. Pieczemy w 160 st. C przez 30-35 minut

vaniliowoczekoladowa
Bakaliowiec jabłkowy w cieście filo 230

smarujemy go obficie masłem, po przekątnej drugi i znów traktujemy go masłem. Postępujemy tak, aż spód ciasta będzie miał piec warstw ciasta filo. Na tak przygotowany spód, nakładamy ½ masy serowej, a następnie połowę jabłek,  przykrywamy masą serową i kończymy jabłuszkami. Tylko ostrożnie, bo jabłuszka mogą się rozlecieć. Całość przykrywamy wystającymi końcami ciasta filo, pamiętamy o smarowaniu masłem. Ostatnie

Mia Cucina Sofieta
Sernik na zimno z jagodami i malinami 399

przerywając ubijania dodawać stopniowo serek. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki). Ostudzić, ale ma zostać ciepła (nie gorąca). Łyżeczkę masy serowej dodać do żelatyny i wymieszać do połączenia. Następnie całą zawartość wlewać powoli do masy serowej, miksując na najwyższych obrotach. Jak tylko rozmiksujemy żelatynę przerwać miksowanie. Masę wyłożyć na spód

Moja Delicja
Sernik na zimno z truskawkami 171

oraz cukier puder. Następnie dodać jogurt naturalny, zmiksować do połączenia się składników. Do odstawionej żelatyny dodać 2 łyżki ciepłej wody i całość rozmieszać łyżeczką. Następnie po malutku dolewać do masy serowej i miksować do połączenia się żelatyny z masą - 2-3 minuty. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na które należy wyłożyć biszkopty. Na wyłożone biszkopty(...)całość wkładamy do lodówki do zastygnięcia - na około godzinę. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy sernik już zastygł, a galaretka jest już gęsta układamy przepołowione truskawki na serowej masie, a na wierzch wylewamy galaretkę. Sernik wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, najlepiej na noc. Smacznego

Plate of Joy
Prawdziwe włoskie tiramisu 962

naczyniu (najlepiej kwadratowym lub podłużnym, np. żaroodpornym) ułożyć warstwę z połowy biszkoptów. Nie wypełniajcie przerw między biszkoptami. Za pomocą łyżeczki nasączyć biszkopty połową kawy. Na biszkoptach ułożyć połowę przygotowanej masy serowej. Teraz jeszcze raz biszkopty i je nasączyć resztą kawy. Wyłożyć pozostałą masę serową. Włożyć do lodówki na min. 8 godzin (ja wkładam na prawie 24 godziny – masa potrzebuje

Pociąg Do Kuchni
Szwajcarska czekolada :) 180

jajkami. Dodajemy jedną łyżkę mąki, orzechy i suszoną żurawinę. 7. obniżamy temperaturę do 160 stopni 8. wyciągamy ciasto czekoladowe, „płaszczymy” powstałe wybrzuszenia na cieście 9. na ciepłe ciasto wylewamy masę serową 10. łyżką wykładamy konfiturę wiśniową na masę serową (takimi szlaczkami :)) 11. wsadzamy do pieca na 25 min. 12. studzimy przy uchylonym piekarniku 13. po ostudzeniu wsadzamy

ladykitchen
Sernik z brzoskwiniami i bezową chmurką 254

rozmiarach 36cm x 28cm Składniki: Na ciasto: 2 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru ½ kostki masła 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Na masę serową: 1 kg sera na sernik 2/3 szklanki cukru 4 łyżki śmietany 18% ( razem będzie to opakowanie 200g) 4 żółtka 1 jajko ½ łyżki oleju 2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego(...)masę. Ciasto można również wyrobić ręcznie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim rozprowadzamy ciasto. Mleko (na zimno) mieszamy z opakowaniem budyniu. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki masy serowej za wyjątkiem mleka. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mleko i mieszamy szpatułką. Całość wylewamy na ciasto. Masa będzie bardzo płynna. Brzoskwinie kroimy na kawałki i wykładamy na ciasto

Kolizje Smaków
Jesienny sernik dyniowy 202

tego serdecznie zachęcam ! Jesienny sernik dyniowy Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki: Spód 130 g ciastek owsianych 60 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa 400 g mielonego twarogu 3 jajka szczypta soli 100 g brązowego cukru 250  g pieczonej dyni 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka przyprawy(...)Ciastka miksujemy razem z masłem i przyprawami, przekładamy do tortownicy. Dociskamy je mocno do dna tortownicy i chowamy formę do lodówki. Pieczoną dynię miksujemy, dodajemy do niej pozostałe składniki masy serowej i chwilę miksujemy, po czym wylewamy na masę herbatnikową. Do piekarnika na sam dół wstawiamy pojemnik z wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, następnie

Kulinarne przygody Gatity