żółtko ok 2 łyżek wody na masę makową: pół puszki gotowej masy makowej HELIO 2 łyżki skórki kandyzowanej HELIO 2 łyżki rodzynek HELIO łyżka miodu 1 białko na masę serową: 200g sera sernikowego(ja dałam mały serek mój ulubiony) 1 żółtko łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego w proszku na lukier: łyżka śmietany 18 kilka(...)można obciążyć fasolą wysypaną na papier do pieczenia na wierzchu tarty). Wyjmujemy tartą z piekarnika zdejmujemy papier z fasolą i nakładamy łyżką masę makową pomiędzy nią masę serową ,wygładzamy lekko łyżką i na wierzch kroimy w kostkę jabłko,rozwałkowujemy resztę ciasta ,kroimy w paski i układamy kratkę na wierzchu,pieczemy jeszcze 40 min w 180 stopniach na wierzch jeszcze ciepłego
Swojskie jedzonkosię sernik. Ugnieść i uformować równy spód. Schłodzić w lodówce przez około 15-20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i podpiec schłodzone ciasto przez około 15 minut. masa serowa: 1 kg twarogu tłustego (ewentualnie półtłustego) 200 g masła 8 jajek 1 szklanka drobnego cukru 3 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej Twaróg zmielić w maszynce do mięsa (najdrobniejsze sitko(...)dwukrotnie. Miękkie masło mikserem utrzeć z 2/3 szklanki cukru, dodając jednocześnie po 1 żółtku i łyżce zmielonego twarogu. Na końcu białka ubić z reszta cukru i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na podpieczony spód. W międzyczasie piekarnik nagrzać do temperatury 130 stopni. Na samym dnie ustawić naczynie z wodą (może to być żaroodporna forma), parująca woda nie pozwoli
Codzienna kuchnia niecodziennawieńczące dzieło kwaskowate maliny .... Skuście się koniecznie , bo naprawdę warto. Składniki : Spód: 120 g ciastek (kruche, biszkopty, maślane) 40 g roztopionego masła czubata łyżeczka gorzkiego kakao Masa serowa: 600 g sera na sernik (u mnie wiaderkowy ) pół szklanki cukru (110g) 1 duże jajko Czubata łyżka budyniu waniliowego - proszku. (ok pół opakowania czyli 20g) 1/4 szklanki (60ml) śmietany(...)czekoladę. Odstawić na dwie minuty . Wymieszać i zostawić do lekkiego przestudzenia. Ser , cukier , jajko i proszek budyniowy zmiksować tylko do czasu połączenia składników , wlać czekoladę i wymieszać. Tak przygotowaną masę serowa wlać na ciasteczkowy spód. Posypać po wierzchu malinami. Piekarnik nagrzać do temp.170'C a na jego dnie postawić naczynie z wodą , która zapewni wilgoć w piekarniku. Wstawić tortownicę
Malinowa Kawiarenkatruskawki. Mus truskawkowy: 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki cukru Brownie: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 200 g cukru 120 g mąki pszennej Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 150 g mleka skondensowanego słodzonego (z tuby) 2 jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego Truskawki umyć i osuszyć. Usunąć szypułki(...)czasie kiedy brownie będzie się piekło, należy przygotować ser. Ser wymieszać na niskich obrotach z mlekiem skondensowanym i jajkami (dodawać stopniowo). Na koniec dodać aromat waniliowy i całość zamieszać. Masę serową wylać na podpieczony spód brownie. Na wierzch nakładać łyżeczką truskawki i patyczkiem rozprowadzać po całej powierzchni sernika. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160°C i piec 35 minut
Bulliopewne zmiany. Składniki na tortownicę 26cm.Składniki na ciasto:- 100g masła-- 1 szkl mąki orkiszowej( z czubkiem) białej- 1 żółtko- 2 łyżki kakao- 2 łyżki ksylitolu ( lub cukru)Składniki mas serowych:- 1000g sera ( użyłam z wiaderka-gęsty)- 65g masła- 5 jajek- 100ml mleka- 100-120g ksylitolu- 260g kajmaku- 1 budyń waniliowy bez cukru+ dodatkowo:3-4 łyżeczki pudru trzcinowegokilka(...)spód tortownicy( wyłożonej papierem, boki posmarowane).Miękkie masło utrzeć z ksylitolem na puszystą masę, dodać po jednym jajku, po łyżce ser i proszek budyniowy . Dokładnie połączyć. Połowę otrzymanej masy serowej wyłożyć na przygotowany wcześniej spód. Do drugiej połowy dodać kajmak rozmieszany w mleku. Wylać trzecią warstwę.Piec w nagrzanym piekarniku, w temp.150*C ( termoobieg) ok.90 minut.Zostawić w uchylonym
Smaczne Zdroweśrednicy 23cm): * ciasto: - 1 szklanka mąki pszennej (170g) - 4 łyżki cukru (60g) - 50g zimnego masła - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - skórka z połowy cytryny - szczypta soli * masa serowa: - 1 opakowanie sera ricotty (250g) - 2 jajka - 4-5 łyżek cukru (60-70g) - 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (20g) - skórka z połowy cytryny - mała garść orzeszków pini - cukier puder opcjonalnie(...)skórkę z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Ciasto rozwałkować na wielkość formy na tartę. Formę wysmarować masłem/wyłożyć papierem do pieczenia. Wykleić rozwałkowanym ciastem. Na ciasto wylać masę serową. Brzegi ciasta zagnieść do środka. Przed pieczeniem, na wierzch ciasta, wysypać orzeszki pinii. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i przestudzić
CookYourselfmlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz jajkami. Zagnieść ciasto. Odstawić przykryte ściereczką na około godzinę w ciepłym miejscu (do podwojenia objętości). Masa serowa: 400 g tłustego twarogu 1 jajko i 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 300 g truskawek Lukier: pół szklanki cukru(...)zmiksować z jajkami, mąką, cukrem i ekstraktem z wanilii. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o dłuższym boku długości formy do pieczenia. Ułożyć masę serową oraz pokrojone truskawki. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokroić na około 6 – 7 części. Z obu złożonych prostokątów uzyskamy około 12 – 14 drożdżówek. Ułożyć
Bulliomlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz jajkami. Zagnieść ciasto. Odstawić przykryte ściereczką na około godzinę w ciepłym miejscu (do podwojenia objętości). Masa serowa: 400 g tłustego twarogu 1 jajko i 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 300 g truskawek Lukier: pół szklanki cukru(...)zmiksować z jajkami, mąką, cukrem i ekstraktem z wanilii. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o dłuższym boku długości formy do pieczenia. Ułożyć masę serową oraz pokrojone truskawki. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokroić na około 6 – 7 części. Z obu złożonych prostokątów uzyskamy około 12 – 14 drożdżówek. Ułożyć
Bulliokawałeczki, stopione masło wlewamy do pokruszonych ciastek, miksujemy i formujemy spód na tortownicy. Ser miksujemy stopniowo dodając śmietankę kremówkę. Galaretki rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i stopniowo wlewamy do masy serowej, dodajemy cukier puder cały czas miksując aż składniki dokładnie się połączą. Wrzucamy borówki(zostawiamy tylko trochę do ozdoby na wierzch ciasta) i ponownie miksujemy. Całość przekładamy do tortownicy. Przygotowanie(...)stopniowo wsypujemy cukier. Na blaszce wyłożonej pergaminem formujemy taki kształt jaki chcemy uzyskać po upieczeniu. Pieczemy w 110 C około 2 godzin. Gdy beza ostygnie ostrożnie przekładamy ją na masę serową i zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Ozdabiamy borówkami i podajemy ciasto schłodzone
noteskulinarnyfigaMasa serowa: · serek homogenizowany 500 g · śmietana kremówka 30% 200 g · biszkopty okrągłe · żelatyna spożywcza 2 lyżeczki spore · cukier puder 1 łyżeczka DODATKOWO: · galaretka niebieska 2 op · pianki kaczuszki Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje dodac 3 łyżki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Śmietane razem z cukrem ubić na sztywno(...)następnie stopniowo dodawać serek, zmiksować i na koniec dodać żelatyne, wymieszać dokładnie. Masę serową wylac na biszkopty, wyrównac wstawić do lodówki, Galaretkę rozpuścic w 700 ml wody, by była sztywniejsza, ostydzić i lekko tęzęjącą wylac na sernik, udekorować piankami
Camilla w kuchniSkładniki: Ciasto i kruszonka: 2 szklanki mąki 0,5 kubka cukru 0,5 kostki miękkiego masła lub margaryny 2 kubki płatków owsianych Masa serowa: 50 dkg twarogu sernikowego lub śmietankowego 0,5 kubka cukru pudru 1 jajko 0,5 kubka kwaśnej śmietany 12 lub 18% cukier waniliowy 2 kubki mrożonych wiśni ( lub ze słoika) Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy(...)którą miksujemy jeszcze z płatkami. Pozostałym ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem Ser ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko i śmietanę. Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Układamy na niej wiśnie, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 35 minut w 180"C. SMACZNEGO
Luźna Kuchniaswojej szwagierki... a teraz ja dzielę sięnim z Wami :) Spód:130 g miękkiego masła5 łyżek cukru1,5 szklanki mąki pszennej3 żółtka (białka zostawiamy i dodamy do masy serowej)Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.Następnie wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 cm x 36 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.Masa serowa(...)oraz mleko i ponownie mieszamy ręcznie.Wszystkie białka (razem osiem) ubić i dodać stopniowo pozostałą część cukru oraz cukier waniliowy. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ubitą pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Wszytko wylewamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy 60 minut. Jeśli sernik z wierzchu za bardzo nam się rumieni
Delicious Titbitsseropodobnym" i uciekam wygrzewać się na słońcu. Składniki na formę o wymiarach: 25*35cm ciasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki łyżeczka sody oczyszczonej 250 g masła lub margaryny masa serowa: 5 białek szklanka cukru 3 opakowania śmietany 18% ( każdy po 330g) 2 budynie śmietankowe aromat waniliowy lub śmietankowy Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę(...)stopni Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier, a następnie po łyżce śmietany. Gdy mamy jednolitą masę wsypujemy mieszając dalej mikserem budyń i dowolny aromat. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika na 50 minut.Po 15 minutach pieczenia gdy wierzch będzie twardy, wyciągamy ciasto z piekarnika i trzemy na wierzch pozostałą część ciasta kruchego. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki SKŁADNIKI NA CIASTO KAKAOWE ********************************** * 1 kostka margaryny * 1/2 szklanki cukru * 2 łyżki kakao * 2 żółtka * 1 jajko * 1 cukier waniliowy * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 szklanki mąki MASA SEROWA ************************** * 1/5 kg. sera zmielonego * 2 budynie waniliowe * 8 jajek * 3/4 kostki margaryny * 1/5 szklanki cukru * 1 cukier waniliowy Sposób przygotowania 1. SERNIK KAKAOWY SIOSTRY ANIELI - krok 1 PRZYGOTOWANIE CIASTA(...)Ciasto podzielić na pół. 4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 5. Jedną połowę ciasta kakaowego poskubać w kopczyki i ułożyć obok siebie na blaszce. PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ 1. Zmielić ser. 2. Białka oddzielić od żółtek. 3. Ubić białka. 4. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puch. 5. Dodać do sera ; - utarte
Sama słodycz i szczypta chiliszybko zagnieść ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć. Ciasto włożyć do zamrażarki na około 2 godziny. Składniki na ciasto można zmiksować w malakserze. Składniki na masę serową: 1,20 kg tłustego lub półtłustego sera białego (zmielonego dwukrotnie); 6 jajek; 120 g masła; 1,5 szklanki cukru pudru; 300 ml śmietanki kokosowej (lub tłustego mleka kokosowego(...)mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, obie mąki i likier lub aromat kokosowy. Połowę zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno wyłożonej papierem formy, na to wylać masę serową, następnie na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 70 minut w temperaturze 160℃. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić. Przed podaniem można oprószyć wiórkami kokosowymi lub polać
In my kitchen