masa serowa - 1000 przepisów (strona:31/67)

Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty! I wiosenne serniczki 136

wiem, nie doszukiwałam się źródła. Mi wystarczy, że efekt jest rewelacyjny.Kokosowe mini serniczki z ananasowymi kwiatamiSkładniki:(na 10 sztuk)spód:65 g ciastek digestive10 g wiórków kokosowych30 g masłamasa serowa:200 g serka kremowego150 ml mleka kokosowego60 g cukru2 białkadodatkowo:250 ml śmietany kremówki100 g serka mascarpone10 truskawek5 łyżek chipsów kokosowych2,5 łyżeczki cukru kokosowegokwiaty:1/2 świeżego ananasaPrzygotować kwiaty:Ananasa(...)lodówki na czas przygotowania masy serowej.Serek zmiksować z mlekiem kokosowym i połową cukru. Białka ubić na sztywną pianę, po koniec partiami dodając pozostały cukier. Delikatnie wmieszać łyżką białka do masy serowej. Wyłożyć masę na wcześniej schłodzone spody, równo z formą.Piec w 130 st. C. przez 30-35 minut.Ostudzić w zamkniętym piekarniku.Ostudzone serniczki schłodzić w lodówce przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Torcik marchewkowy z pomarańczą, migdałami i kremem serowym - najlepszy 176

miesięcy :) Przygotowanie: Ciasto: Pomarańczę sparzyć, wyszorować szczotka, skórkę zetrzeć na drobnej tarce. Pozostałą część dokładnie obrać, wyciąć fileciki , pokroić w kostkę i odsączyć na sitku (sok użyć do kremu serowego). W jednej misce wymieszać składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda, przyprawy, cukier, sól), przesiać żeby je napowietrzyć. W drugiej misce dokładnie połączyć jajka z olejem, dodać do suchych składników(...)zacznie się zbyt szybko przypiekać z wierzchu nakryć kawałkiem papieru do pieczenia lub foli aluminiowej.  Ciasto przekroić na pół, rozsmarować porcję konfitury, na konfiturę wyłożyć połowę lekko stężałej masy serowej, pozostałą masę rozsmarować z wierzchu. Masa musi mieć odpowiednią konsystencję, żeby się nie rozpłynęła i żeby nie była zbyt ścięta bo mogą powstać grudki. Płatki migdałów

SzczyptaSmaQ
Mini pascha z migdałami i morelami 185

maszynce, następnie mieszamy z utartymi z cukrem żółtkami. Dodajemy siekane migdały i morele, dokładnie mieszamy masę. Foremki wykładamy gazą, której końcówki muszą być większe niż foremka i napełniamy je masą serową, ubijamy masę dokładnie łyżką, zawijamy gazę. Na każdej foremce układamy talerzyk, który musimy czymś obciążyć (ja obciążyłam woreczkami z fasolą). Wstawiamy foremki na noc do lodówki. Zlewamy wypływający płyn

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurki wiedeńskie - mini serniczki 165

łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% suszona żurawina 10-20 g cukier puder do posypania Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, nadal miksując dodać żółtko. Dodać masę serową do masy maślanej. Ubijać  mikserem, by masy się połączyły i nie było grudek. Następnie dodać mąkę, budyń, nadal miksując dodać śmietanę. W osobnej misce ubić na sztywno pianę

KreatywnePiny
Bardzo odchudzony sernik / Diet cheesecake 1519

żółtka, słodzik, ekstrakt i mąkę/skrobię kukurydzianą. Zmiksuj na jednolitą masę, po czy wlej mleko i ponownie dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy serowej. Przełóż masę do tortownicy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 60 min, aż masa będzie odpowiednio ścięta (szczególnie na środku). Odstaw do ostygnięcia i zajadaj bez wyrzutów

karmelowy
Seromakowiec na bezglutenowym biszkopcie, bez cukru i tłuszczu 242

wygląda. Składniki:Biszkopt5 jaj3/4 szklanki mąki kukurydzianej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki stewiiMasa makowa:600 gram masy makowej, ja użyłam z tego przepisu: masa makowa2 ubite na sztywno białka2 łyżki miodu wrzosowego1 łyżka mąki ziemniaczanejMasa serowa:400 gram twarogu chudego2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, ja użyłam tej: kandyzowana skórka 3 żółtka1 ubite na sztywno białko1 kieliszek malibu2-3 łyżki miodu(...)blenderem z dodatkiem Malibu i żółtek. Kiedy otrzymamy jednolitą masę dodajemy miód, stewię, mąkę ziemniaczaną, kandyzowaną skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo jedno ubite na sztywno białko i mieszamy. Masę serową wykładamy na masę makową. Ciasto wygładzamy z wierzchu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut. Po tym czasie ciasto studzimy, polewamy polewą i posypujemy

Mango Papaja
Deszczowy maj. I sernik zamiast słońca 131

figowa:200 g suszonych fig100 ml soku z pomarańczy1 laska cynamonu o długości 5 cm1/4 łyżeczki mielonych goździkówmasa serowa:250 g serka kremowegoskórka otarta z 1 pomarańczy120 g cukru250 g mascarpone2 jajkaOrzechy zmiksować z ciasteczkami na miał. Masło rozpuścić, wymieszać z masą.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć masę ciasteczkową i dokładnie docisnąć do dna. Schłodzić(...)Serek utrzeć ze skórką i cukrem na puszystą masę. Dodać mascarpone, zmiksować. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Białka ubić na sztywną masę, partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.Na ostudzony spód wyłożyć masę figową, a na wierzch serową. Wyrównać powierzchnię.Piec w 140 st. C. przez 75-90 minut.Wystudzić w uchylonym piekarniku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z jabłkami i żurawiną pod migdałową pierzynką 177

drobnego cukru do wypieków 175 g zimnego masła lub margaryny o dużej zawartości tłuszczu (>80%) 2 jajka  5 ml ekstraktu waniliowego  szczypta soli  Na masę jabłkowo-serową: 1 kg jabłek ( u mnie kwaskowa antonówka) sok z połowy cytryny 200 g frużeliny żurawinowej ( z tego przepisu ) lub kupnej 300 g twarogu co najmniej 2-krotnie zmielonego(...)paski o szerokości ok.6 cm którymi będziemy wykładać boki tortownicy 7. Przed wyłożeniem masy na ciasto posypujemy spód równomiernie bułką tartą. Kolejno Wykładamy jabłka rozkładamy równomiernie. Wylewamy dosyć rzadką masę serową. Całość wstawiamy do piekarnika 175 st C (z termoobiegiem )lub 200 st C  i pieczemy przez 30 min.  8.Po tym czasie wyjmujemy ciasto nie zdejmując jeszcze obręczy

vaniliowoczekoladowa
Ciasto w dwóch kuchniach. Sernik kajmakowy 204

możecie dodatek śmietany pominąć.Sernik kajmakowy od LiskiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:50 g solonych orzeszków ziemnych80 g ciastek digestive30 g miękkiego masła1 łyżka cukrumasa serowa:230 g masy kajmakowej50 g miękkiego masła100 g cukru3 jajka600 g twarogu 3krotnie mielonego100 g creme fraiche (18%)1 łyżka mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu waniliowegopolewa:170 g masy kajmakowej3 łyżki mleka2(...)kajmak, połączyć. Wbijać po jednym jajku, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, zmiksować. Po łyżce dodawać twaróg wymieszany z creme fraiche. Na końcu wsypać mąkę, wymieszać.Masę serową przelać na podpieczony spód. Tortownicę umieścić w piekarniku, natychmiast obniżyć temperaturę do 160 st. C. i piec 40-50 minut.Sernik wystudzić w uchylonym piekarniku.Kajmak podgrzać z mlekiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik na zimno z mascarpone, truskawkami i galaretką + film 681

niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Rozpuszczoną i chłodną żelatynę łączymy mikserem z masą serową. Tak przygotowaną masę wlewamy na spód z ciasteczek i wygładzamy powierzchnię, sernik wstawiamy na godzinę do lodówki. Obrane z szypułek i umyte truskawki kroimy na połówki. Galaretki rozpuszczamy

Smakowite Dania
Sernikobrownie z malinami 185

dodać mąkę, dobrze wymieszać całość.  3/4 masy przełożyć do blaszki. W drugiej misce zmiksować ser, jajka, mascarpone, resztę cukru pudru oraz cukier waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Masę serową wylać na masę czekoladową.  Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej i rozłożyć owoce.  Piec 45-60 minut. (Piekę przez 60 minut!) Studzić w ciepłym, uchylonym piekarniku. Smacznego

Plate of Joy
Drozdzowe paluchy z twarogiem lub makiem czyli Niedzielne Sniadanie doc.57 159

łączymy z resztą składników. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości 5 mm. Wzdłuż dłuższego boku, na połowę ciasta nakładamy farsz. Przykrywamy druga połową, dociskamy. Ja ćwiartkę ciasta pokryłam masą serowa a druga masą makową, dosmaczoną skórką cytryny, cukrem i zagęszczoną mąką. Złożone ciasto tniemy nożem na ok. 12 pasków. Każdy pasek delikatnie skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Odstawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Letnio, czereśniowo, lawendowo... 190

pamięci. Szkoda, że dopiero w przyszłym roku...Sernik czereśniowy z lawendą i waniliąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek digestive2 łyżki kakao75 g masłamasa serowa:500 g czereśni70 g cukru1 laska wanilii2 łyżeczki suszonej lawendy8 listków żelatyny2 łyżki wody3 żółtka85 g cukru pudru400 g serka kremowego300 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:250 g czereśniCiastka dokładnie pokruszyć(...)zimnej wodzie żelatyną. Ostudzić.Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać serek, zmiksować. Powoli wlewać ostudzony sok, cały czas miksując.Kremówkę ubić, partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.Masę przełożyć na schłodzony spód, wyrównać wierzch.Schłodzić w lodówce przez noc.Przed podaniem udekorować pozostałymi czereśniami.Smacznego!Muszę sobie przygotować coś, co znów przeniesie mnie do letniego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosenny sernik z mascarpone 327

było potrzebne.Choć zostało mu jeszcze trochę czasu, postanowiłam wykorzystać je natychmiast. Nigdy jeszcze nie piekłam sernika na samym tylko mascarpone, i stwierdziłam, że to wyśmienita okazja. Dodałam do masy słodzone mleko skondensowane, które w czasie pieczenia lekko się skarmelizowało - na wierzchu sernika powstała cudowna karmelowa skorupka, a całość nabrała niesamowitego zapachu i delikatnego posmaku karmelu. Do tego wanilia(...)nimi brzegi tortownicy, formując krawędź.Mascarpone, mleko skondensowane, jajka, ekstrakt i budyń umieścić w misce. Zmiksować na gładką masę - tylko do połączenia składników.Owoce obtoczyć w mące, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką.Masę przelać do formy.Piec w 150 st. C. przez 1,5 godziny.Wyłączyć piekarnik; zostawić sernik w zamkniętym piekarniku aż do wystudzenia.Całkowicie wystudzone ciasto schłodzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik bez mielenia 186

cukrami. Dodajemy biały ser przeciśnięty przez praskę oraz budynie rozpuszczone w mleku. Miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Dodajemy także rodzynki. Masę wylewamy na przygotowane herbatniki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170st C na 60 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach, najlepiej całą

Kuchnia w czekoladzie
Sernik królewski 548

żółtek utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać zmielony ser, jajko, sproszkowany budyń oraz przesianą mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Białka dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na ciastka, równomiernie rozprowadzić. Piec około 40 minut w temp. 170st. Zostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Przed podaniem sernik polukrować

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania