kruchych ciasteczek Ciasteczka kruszymy za pomocą blendera, łączymy z masłem i wykładamy dno blaszki do pieczenia. Zapiekamy do zrumienienia w 180 stopniach C. Na masę serową: 2 kg twarogu sernikowego mielonego 14 jaj 2 szklanka cukru pudru 2 łyżka kaszy manny 2 łyżka mąki ziemniaczanej 2 laski wanilii mała paczka rodzynek Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy
Sajkofanka smakuwypróbowanie! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 250 g miękkiej margaryny lub masła 3 żółtka (białka zostawić) Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 4 całe jaja 1 szklana cukru 1 budyń śmietankowy 16 g cukru waniliowego 2 szklanki zimnego mleka sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki oleju Wykonanie: Wszystkie składniki(...)Widelcem ponakłuwać ciasto. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut do lekkiego podpieczenia. Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, jaja i wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie dodać budyń, olej i sok z cytryny i ponownie wymieszać. Na koniec dodać zimne mleko, wymieszać i wlać na blachę wyłożoną ciastem. Piec przez 1 godzinę w temperaturze
MyCookBook.pljuto sernik będzie gotowy. Składniki ( na tortownicę średnicy 26-28cm ) Spód: 150 g herbatników kakaowych typu Petit Beurre 100 g masła 100 g czekolady mlecznej Masa serowa: 1 kg sera sernikowego ( z wiadereczka ) 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 3 pełne łyżeczki żelatyny 200 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru Frużelina jeżynowa(...)najlepiej jeszcze w paczce ), wysypać na stolnicę i wałkować. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, razem z masłem. Do pokruszonych ciastek, dodać rozpuszczoną, lekko ostygniętą czekoladę - połączyć składniki. Tak powstałą masę, przełożyć do wyłożonej folią spożywczą tortownicy. Mocno ugnieść, żeby powstał zwarty spód. Czekoladę gorzką i mleczną połamać. Przełożyć do miseczki i umieścić miskę nad gotującą się wodą. Pozostawić czekoladę
kolorowotorcikowopiasek, wymieszać z masłem. Dno tortownicy wyłożyć pergaminem, zostawić po kilka cm z każdej strony. Masą ciasteczkową dokładnie wylepić dno formy. Schłodzic ok. 20 minut w lodówce. Masa serowa 500 g twarogu sernikowego (zmielonego trzykrotnie) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) cukier do smaku (u mnie chyba 1 łyżka) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g śmietany kremówki 36% (mocno(...)również pionowo), jedna blisko drugiej. Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru. Gdy żelatyna napęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać, połączyć z pozostałą masą serową. Delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Całość przełożyć na truskawki, wyrównać. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę truskawkową. Galaretka truskawkowa 400 g oczyszczonych truskawek 2 łyżeczki
Pełny talerzminut. Masa serowa: 90g masła 130-150g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 4 duże jaja lub 5 małych 1 kg sera twarogowego sernikowego w wiaderku 300g kajmaku (gotowa masa krówkowa lub puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowana w wodzie min przez 2 godziny) 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masło utrzeć z oboma rodzajami cukru, dodać 300g masy kajmakowej
Zawsze głodna!niego twarożek - naprawdę idealny do serników, który otrzymałam od marki Wieluń do testowania. Nie kupuję nigdy gotowych twarożków we wiaderku, ale ten jest naprawdę świetny! Masa serowa: 500g twarożku kanapkowo- sernikowego (ja użyłam Wieluń), 400 ml śmietanki 30%, 250ml jogurtu naturalnego, szklanka cukru pudru, 200ml coca-coli, 100g mlecznej czekolady, 2 łyżki żelatyny(...)przygotowany spód.Wierzch: 250 ml coca-coli, 2 czubate łyżki żelatyny. Do coli dodać żelatynę, odstawić na 10 minut. Następnie rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Ostudzić. Tężejącą masę wylać na wierzch ciasta. Schładzać najlepiej przez całą noc. Inspiracja: Ola in the kitchen
Z miłości do słodkościparę zamknęłam w serniku - tego, co wyszło, nie da się opisać słowami... Ale spróbuję, żeby jeszcze bardziej Was zachęcić: chrupiący, ciasteczkowy spód, rozpływająca się w buzi, delikatna masa rabarbarowa, obłędnie kremowa warstwa sernikowa z tonką, a całość pod puszystym, intensywnie truskawkowym musem. Podawajcie koniecznie ze świeżymi truskawkami! Wygląda pięknie, a smakiem wprost zachwyca. C. nie mógł przestać jeść, a wiecie(...)cieście również sprawdzi się doskonale. Sernik rabarbarowy z tonką i musem truskawkowym Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 325 g serka mascarpone 450 g serka kremowego 155 g cukru 4 jajka 300 g rabarbaru 1 ziarno tonki mus: 300 g truskawek 300 ml śmietany kremówki (38%) 3 łyżeczki żelatyny
Pożeraczka, czyli raz adobrzelekko się miesza. Każde pieczenie gwarantuje inny wygląd ciasta. Ja dlatego wyszłam trochę naprzeciw i dopomogłam ciastu, by wyglądało bardziej efektownie, tzn. odłożyłam kilka łyżek ciemnej masy i "pociapałam" nimi jeszcze warstwę sernikową. Tak dla lepszego efektu. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Myślę, że zadowoli zarówno fanów ciast czekoladowych jak i serników. Jak na serniki przystało jest bardzo wilgotne
Smaczne Zdrowełyżka kawy zbożowej (np. Inki) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1 jajko 150 g (1 szklanka) mąki pszennej Składniki na masę serową: 1/2 kg gęstego twarogu sernikowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej 2 łyżki cukru wanilinowego 1/2 puszki (266 g) słodzonego mleka skondensowanego 2 jajka opcjonalnie: 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka starta
Świat Ciastapozytywnie:) Gorąco polecam, zwłaszcza do gorącej aromatycznej kawy. Składniki: nieduże opakowanie orzeszków ziemnych słonych, puszka masy kajmakowej orzechowej, 2 duże banany, 2 opakowania herbatników, składniki na masę serową: 200 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego 3x), 200 g śmietany kremówki 36%, 50 g cukru pudru,1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 15 g żelatyny w proszku, 1/4 szklanki wody, wrzącej, polewa
Kuchnia Pełna PasjiCiasto - 1,5 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kostki masła - 0,5 szklanki cukru - 1 całe jajko+1 żółtko - 2 łyżeczki śmietany Masa serowa - 1 kg. twarogu mielonego sernikowego ( u mnie z wiaderka President ) - 3 jajka - 1/3 szklanki cukru - 1 budyń waniliowy - 1 puszka brzoskwiń Kruszonka - 2 białka - 0,5 szklanki cukru pudru - 150 gram wiórek kokosowych(...)bułka tarta do wysmarowania blaszki - polewa czekoladowa - czekolada ( opcjonalnie ) Wykonanie Składniki na ciasto zagniatam, kiedy się połączą wykładam ciasto na spód blaszki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Na masę serową mieszam ser z żółtkami, cukrem i budyniem, dodaję pokrojone w kostkę brzoskwinie, na końcu dodaję ubita pianę z białek, lekko mieszam. Masę wykładam na ciasto,które jest w blaszce
Kuchnia z widokiem na ogródSernik truskawkowo-czekoladowy to kolejna odsłona w kategorii serników bez pieczenia. Jest to sernik typowo sezonowy z dodatkiem świeżych truskawek. Idealnie orzeźwi Was w gorący, letni
Smakołyki BerenikiSkładniki:Spód:ok. 20 herbatników (mi wystarczyło 17 sztuk - 80 g) Masa serowa:900 g sera mielonego sernikowego (tu: President)250 g cukru pudru50 g mąki pszennej1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 jajka1 żółtko280 ml śmietany 18%2 łyżeczki (5-8 g) startej skórki z cytryny3 łyżeczki (6 g) soku z cytryny Polewa:145 g śmietany 18%30 g cukru(...)pudru2 łyżeczki (4 g) soku z cytrynyPrzygotowanie:1. Wyparzamy cytrynę, ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok.2. Wszystkie składniki na masę serową łączymy, nie miksujemy zbyt długo, tylko tak aby składniki się połączyły. 3. Na spodzie formy układamy herbatniki.4. Wylewamy na nie masę serową.Pieczenie:5. Formę wstawiamy na środkowy poziom piekarnika, na poziomie o jeden niżej ustawiamy drugą, większą
Malowane smakiemsobie osłodzić sernikiem kokosowym na spodzie z daktyli, otulonym czekoladową polewą. Idealny na niedzielne popołudnie. SERNIK KOKOSOWY Składniki: spód: 150 g daktyli 100 g herbatników masa serowa: 0,7 kg twarogu sernikowego 1 szklanka wiórków kokosowych 3 jajka 200 g cukru 3/4 szklanki mleka kokosowego (może być też zwykłe krowie) 2 łyżki mąki ziemniaczanej polewa czekoladowa(...)około 30 minut aż zmiękną (do wody można dodać odrobinę aromatu waniliowego),następnie wodę wylewamy a daktyle odciskamy. Miękkie daktyle przekładamy do blendera i miksujemy dodając pokruszone herbatniki. Masę wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy. masa serowa: Do misy miksera przekładamy ser, dodajemy mleko, jajka, cukier,mąkę ziemniaczaną oraz wiórki. Wszystko miksujemy chwilę do połączenia
Bon appetit mon amieszklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1,5 szklanki mąki 5 jaj 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkalnki cukru masa serowa: 1/2 kg zmielonego sera sernikowego 3 łyżki cukru 200 g masła bita śmietana: 0,5 l śmietany 30% 3 łyżeczki cukru pudru 2 śmietanfixy do śmietany dodatkowo: 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki(...)Zmiksować. Całość wylać na blaszkę (u mnie 40x26) wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 35-40 minut w 180 stopniach. Ciasto ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ser i dokładnie zmiksować. Śmietanę ubić z fixami i cukrem. Ciasto przekoić na 2 części. Na pierwszy blat rozłożyć równomiernie jeden słoiczek dżemu. Na dżem wyłożyć masę serową, następnie
na moim stole...