masa sernikowa - 500 przepisów (strona:18/34)

Sernik z suszonymi śliwkami 1116

przygotować go w większej tortownicy, należy podwoić składniki. Masa serowa jest zwarta i dość ciężka, jej konsystencja będzie zależeć też od rodzaju użytego twarogu. Z tego wiaderkowego (gęstego) sernik będzie miał nieco lżejszą konsystencję, a z twarogu półtłustego, własnoręcznie mielonego - zdecydowanie bardziej ciężką. Jeśli nie korzystacie z gotowych twarogów sernikowych, a nie przepadacie za zbyt zwartym sernikiem, proponuję połowę twarogu(...)duże kawałki - piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni- twaróg, śmietanę, cukier i przesianą mąkę zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników- pojedynczo dodawać jajka, po każdym krótko miksując- do masy twarogowej dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii, wymieszać- boki tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (nie trzeba, ale unikniemy odkrawania sernika od boków tortownicy)- na spodzie ciasteczkowym

Smakołyki Bereniki
Naleśniki z serem 162

mleka 250 ml wody gazowanej 1 łyżeczka cukru szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 0,5 kg sera (najlepiej twarogu sernikowego) cukier (do smaku) Wykonanie: Mąkę należy przesiać, a mleko wymieszać z wodą. Jaja miksujemy (lub roztrzepujemy) na puszystą masę, dodajemy do niej mąkę i mleko wymieszane z wodą. Starannie mieszamy całość, aby pozbyć się grudek. Na koniec dodajemy cukier

MyCookBook.pl
Pascha wielkanocna 367

Pascha wielkanocna przygotowana z własnego sera. Jeśli nigdy nie jedliście paschy to spróbujcie sobie wyobrazić bardzo delikatną masę z aromatem wanilii, migdałów i skórki pomarańczowej. To najbardziej tradycyjny deser wielkanocny – szkoda, by o nim zapomnieć. Paschę można przygotowywać z twarogu sernikowego, a następnie utrzeć go z żółtkami, śmietaną, cukrem pudrem i masłem. Jednak taka tradycyjna, prawdziwa pascha przygotowywana jest(...)mleko zacznie się gotować (uwaga, aby nie wykipiało), zmniejszamy ogień na mały i wlewamy śmietanę z jajkami. Nie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 30 minut – masa nie może się gotować, może delikatnie „pyrkać”. Po tym czasie powinien uwarzyć nam się ser – na środku garnka powinna być jego górka. Wyłączamy ogień i studzimy masę przez

Poezja smaku
Tarta Wielkanocna a la Pascha Pwała Małeckiego 191

aróg mieli my (jeżeli twaróg będzie bardzo suchy, dodajemy do niego kilka łyżek kwaśnej śmietany), lub używamy twarogu sernikowego    Ugotowane na twardo żółtka miksujemy z masłem, cukrem pudrem i nasionkami z laski wanilii. Całość łączymy ze zmielonym twarogiem. Do masy dodajemy pokrojone suszone morele, pistacje, posiekane bakalie oraz rum. Wszystkie składniki mieszamy. Jeżeli masa będzie zbyt sucha

SzczyptaSmaQ
Sernik z mascarpone ze śliwkami (renklodami) i kruszonką 169

wysypujemy pokruszone ciastka z masłem i uklepujemy ręką. Wkładamy na 15-30 minut do lodówki. Ciasto: Ser sernikowy i mascarpone umieszczamy w misie miksera, dodajemy drobny cukier, śmietanę i dokładnie mieszamy. Dodajemy po 1 jajku cały czas mieszając masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy. przelewamy na wyjęty z lodówki spód, na wierzch wykładamy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik malinowy z jeżynami inaczej 172

Sernik bardzo,bardzo malinowy.Delikatnie mazisty,aksamitnie gladki,idealny.Zrobilam go z polskiego twarogu sernikowego z Piatnicy.Pyszny!Do tego kolorek bardzo trendy.Sernik nie opada nie peka jest idealnie rowny.Napisalam inaczej,poniewaz zamiast calych owocow,do masy serowej dodalam puree z malin w dosc sporej ilosci,uzyskujac swietny malinowy smak.Mysle,ze przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom sernikow i malin.Upieklam go w duzej formie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
oszukaniec sernikowy z mieszanką studencką... 144

blenderze z miękkim masłem i wyłożyć nimi dno blaszki ubijając lekko do masy jogurtowej dodać pianę, całą mieszankę studencką i delikatnie wymieszać, wlać do blaszki piec w 200C około 40-45 minut i ciasto zostawić do wystudzenia najlepiej na całą noc posypać pudrem cukrem ten pyszny oszukaniec sernikowy ...... polecam......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z czereśniami i białą czekoladą 137

kolejne sernikowe zestawy smaków... Cenię serniki za szybkość ich przygotowania a lato kocham za owoce, które stwarzają nieskończoną liczbę sernikowych możliwości. Dzisiejszy czaruje słodyczą białej czekolady i zachwyca aromatem czereśni... Składniki: 180 g nadziewanych wafelków śmietankowych 60 g stopionego masła Masa serowa: 800 g mielonego sera twarogowego na serniki 200 g białej czekolady2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%1 łyżka

Czerwień i błękit
Ciasto serowe z rabarbarem 165

mnie;)) W tym roku sezon rabarbarowy rozpoczęłam od przygotowania ciasta serowego z dodatkiem kwaśnego rabarbaru i masy jajeczno-śmietanowej.  Połączenie okazało się naprawdę trafne, a ciasto wyszło pyszne!  Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej,  200g serka kanapkowo - sernikowego (użyłam Wieluń) laska wanilii,  szczypta soli,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  400g rabarbaru,  1/4 szklanki oleju

Z miłości do słodkości
Sernik w kruchym cieście. 191

nieco mniej kremowy od tradycyjnego, to muszę przyznać, że smakuje rewelacyjnie! Ciasto jest kruchutkie, całość zwarta, masa słodziutka, a dodatek dżemu dodaje mu owocowego akcentu. Sernik nam bardzo, bardzo smakował i teraz mam dylemat, czy czasem nie upiec go na Święta. Zapraszam wszystkich sernikowych miłośników po przepis :) Składniki na sernik w kruchym cieście:  na formę 24x28 cm CIASTO(...)Jedną część wkładamy do lodówki, a drugą wałkujemy i wykładamy nią dno i brzegi formy (wyścielonej papierem do pieczenia). Tak przygotowane ciasto smarujemy dżemem i również przekładamy do lodówki. MASA SEROWA: 500 g dwu, trzykrotnie mielonego twarogu + 125 ml ciepłego mleka (lub 500 g twarogu z wiaderka) 150 g cukru 1 łyżka  cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej

Rozpustne gotowanie
Prawdziwy sernik wegański 178

cytryny nie jest kwaśny, smakuje jak serek typowo sernikowy. Składniki na sernik (dodałam pure z dyni, ale spokojnie można pominąć ten składnik i gwarantuję, że sernik się uda!) Spód ciasta: 200 g ciastek typu digestive (przepis znajdziecie tu ) 100 g masła kokosowego (można zastąpić 80 ml oleju roślinnego) pół łyżeczki cynamonu Masa serowa: około 600 g serka 300 g pure

greenscarf
Tarta z ricottą i świeżymi owocami 177

taki rodzaj miłości, który z pewnością zostanie ze mną na zawsze! Dzisiejsza propozycja to taka mini wersja sernikowa. Jeśli przygotujecie wcześniej kruche ciasto to przygotowanie "farszu" i upieczenie zajmie wam dosłownie 45 minut! Ciasto jest kruche i maślane, a masa z ricottą jest kremowa, z lekko cytrynową nutą! Pyszna!Idealnie smakuje ze świeżymi owocami.  Sami długo zastanawialiśmy się

Plate of Joy
Sernik z masą krówkową dla małej Małgosi 422

razem zmiksować na jednolitą masę.Połowę masy serowej wylać na spód z ciastek. Drugą połowę zmiksować z połową masy krówkowej. Wylać nierównym strumieniem na pierwszą część masy. Małą łyżeczką nakładać resztę krówki "kleksami" na ser. Jeśli nie mamy pieca parowego, to na samo dno piekarnika wstawić płaskie naczynie z wodą, która parując będzie nawilżała nasz sernik(...)około 30-40 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowy przestygnąć tak, aby można było go wyjąć bez rękawic ochronnych.W taki sposób piekę serniki już od dłuższego czasu. Nie mam problemy z pękającymi, suchymi czy nierównymi. Acha, nie bójcie się rzadkości masy serowej :) taka właśnie powinna być przed upieczeniem :)Sernik jest wilgotny, ma delikatną strukturę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zdrowe ciasto serowo-otrębowe 299

surowego ciasta i sami ocenili ile dosłodzić) 580g twarogu sernikowego President (5% tłuszczu) 14g budyniu waniliowego bez cukru Sposób przygotowania: Oddzielamy białka od żółtek do miski wrzucamy otręby, proszek do pieczenia, 80g twarogu, kakao, 10 tabletek STEWII i miksujemy białka ubijamy na sztywną pianę miksując na najmniejszych obrotach do masy otrębowej dodajemy białka do żółtek dodajemy 20 tabletek

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Mega prosty kolorowy sernik na zimno 1462

galaretka cytrynowa 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka wieloowocowa (niebieska) 1 galaretka malinowa 1 galaretka wiśniowa 800g twarogu sernikowego (w wiaderku)   Wykonanie: Każdą galaretkę zalać 250ml wrzątku. Odstawić do ostudzenia. Do każdej ostudzonej galaretki dodać po 160g twarogu. Dokładnie wymieszać, by masa była jednolita (można tę czynność wykonać za pomocą miksera lub łyżki). Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Najpierw wylać masę

Kulinarne Przeboje
Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową 171

wersję bardziej kaloryczną, bo od czasu do czasu, zwłaszcza po długim poście, można poszaleć z kaloriami. Więcej sernikowych propozycji na Wielkanoc znajdziecie tutaj  oraz w zakładce Serniki po prawej stronie bloga. Składniki: 150 g solonych krakersów 80 g stopionego masła Masa serowa: 1 kg mielonego sera twarogowego na serniki 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek łyżeczka cukru migdałowego

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania