sernik jest na bazie serków kremowych. W moim przypadku, użyłam tym razem gotowego sera na sernik, w wiadereczku. Tym samym ułatwiając sobie i Wam pracę nad nim. Wyszło genialne sernikowe ciasto, bardzo podzielne, pięknie się krojące. A cudowny borówkowy ‚swirl’ zachwyci, nacieszy oko i kubki smakowe niejednego serniko-miłośnika. Bardzo polecam. Składniki na ciasteczkowy spód: 400 g ciastek typu digestive(...)Ciasta kruszymy w blenderze lub w dłoniach, zostawiając gdzieniegdzie większe kawałeczki. Masło rozpuszczamy i wlewamy do pokruszonych ciasteczek. Formę prostokątna 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania musu borówkowego i masy serowej. Mus borówkowy: 100 g borówek świeżych lub mrożonych 25 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka
Made By Mom And Soncukrem, cynamonowe palmiery, paszteciki z pieczarkami i kapustą. Dziś w formie bułeczek z serowym nadzieniem, z dodatkiem banana. Pyszotka :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g sera mielonego sernikowego (u mnie moje ulubione Emilki od Mlekomy ) 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) 1 banan 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjąć(...)złapało temperaturę pokojową. Banana obrać, pokroić w dość cienkie plasterki. Twaróg przełożyć do miseczki, dodać żółtko, budyń i cukier puder. Dokładnie wymieszać, utrzeć łyżką (lub mikserem) na gładką masę. Dodatkowo masę można "uperfumować" ziarenkami wanilii, amaretto, rumem, ekstraktem cytrynowym, pomarańczowym... dowolnie. Mi zależało na naturalnym smaku sera, więc nie dodawałam nic takiego. Ciasto rozwinąć, delikatnie rozwałkować, pociąć
Cakes By Kejtnich obojętnie, bo kuszą nie tylko smakiem ale i uroczym wyglądem. Wystarczy odrobina kreatywności przy dekorowaniu aby stworzyć prawdziwe malutkie cuda :) SKŁADNIKI ( około 16 sztuk) 1 kg twarogu sernikowego aromatyzowanego wanilią ( z wiaderka) 4 jajka 1/2 szklanki białego cukru 1 laska wanilii (opcjonalnie) 150g czekoladowych herbatników 50 g masła casis curd 200g czarnych porzeczek 2 jajka 2 żółtka(...)dodatkowo ulubione owoce czekolada mięta/melisa płatki czekolady/kokosa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki pokruszyć bardzo drobno i połączyć z masłem. Najlepiej zrobić to przy pomocy blendera z zamykanym pojemnikiem. Powinna powstać masa przypominająca strukturą mokry piasek. Ser, jaja i cukier zmiksować na jednolitą masę. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. W każdej papilotce dno wyłożyć masą herbatnikową. Następnie dopełnić papilotki masą serową
DefinicjaSmakudużych+2 małe)- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego- 3 łyżki kakaoSpód:- 180g herbatników- 75g roztopionego masła Zrobiłam twaróg domowy, ale można wykorzystać również kupny (sernikowy). Ja postanowiłam jednak podejść bardziej pieczołowicie do tego sernika. Herbatniki rozdrabniamy blenderem, dodajemy roztopione masło – mieszamy łyżką. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli(...)użyłam worka do pieczenia indyka. Jest duży, więc moja 26cm tortownica idealnie się zmieściła. Odcięłam „spory zapas” i przewiązałam mocną nicią przy krawędzi tortownicy, aby worek się nie zsuwał. Masę z herbatników wykładamy do tortownicy i rozkładamy równomiernie. Twaróg ucieramy mikserem, dodajemy przesianą mąkę, następnie cukier i kolejno po 1 jajku (każde dodane miksujemy po ok. 30sek.). Na koniec dodajemy
mojewypiekiinietylkoprzyznać, że jest to jeden z lepszych serników jakie robiła, pewnie jest to związane z większą ilością tłuszczu w serze, ponieważ wyjątkowo nie użyłam chudej Emilki ;) Składniki: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam twarogu we wiaderku Pilos (z Lidla) 6,5% tłuszczu) 0,5 szklanki mleka 4 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru kilka kropel aromatu waniliowego 6 jajek stewia wg. smaku(...)Sposób przygotowania: Żółtka, budyń, mleko, aromat, stewię miksujemy na największych obrotach przez około minutę dodajemy ser, miksujemy białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy pianę z białek do pozostałej masy i delikatnie wszystko mieszamy wlewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) studzimy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsłodkiej kawy, napój można dosłodzić do smaku, a pianę udekorować kakao, cynamonem lub startą czekoladą.Sernik przypomina latte macchiato wyglądem i smakiem. Składa się z trzech warstw: dwóch twarogowych - sernikowej i kawowej, oraz bitej śmietany, a także cienkiego spodu biszkoptowego, który ułatwia porcjowanie ciasta i nadaje mu bardziej kawowego charakteru, gdyż ma w swoim składzie esencję kawy.Przepis jest do wykorzystania(...)mikrofalowej, pozostawić do lekkiego ostudzenia - twaróg zmiksować z cukrem- zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać do twarogu, wymieszać łyżką do połączenia się składników- do żelatyny dodać 1-2 łyżki masy, dokładnie wymieszać, wlać ją do reszty masy, krótko zmiksować - masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać cukier wanilinowy, krótko wymieszać/zmiksować, do drugiej wlać pozostały napar kawowy
Smakołyki Berenikinigdy wcześniej nie robiłem i już pewnie nie zrobię :) Zostanę przy tych z parowaru :) Składniki : 2 jajka 4 łyżki cukru pudru trzcinowego 0,5 kg twarogu sernikowego 1 banan 4 łyżki jagód goji 1 budyń waniliowy 1 czekolada gorzka 1 łyżka miodu wielokwiatowego Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy(...)cienkie plasterki, 2 łyżki jagód goji i budyń. Ubijamy białka. Pianę dodajemy do reszty składników i delikatnie mieszamy. Pojemnik na ryż wykładamy folią do pieczenia, wlewamy do niego masę. Wstawiamy na 1 poziom do parowaru, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 40 minut. Po 40 minutach wystawiamy pojemnik z sernikiem z parowaru i czekamy aż ostygnie
Parowar FacetaZapiekanka w słodkiej formie zaspokoi ochotę na słodycze. Z orkiszowym makaronem, twarogiem, mango i gruszką tworzy spójną smaczną całość. 100 g makaronu orkiszowego Szczypta soli 100 g twarogu sernikowego 100 serka waniliowego homogenizowanego 10 g cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko 40 g budyniu waniliowego 1 mango 1 gruszka 50 g chałwy waniliowej 2 łyżki brązowego cukru Masło do formy(...)czasie odsączamy. Twaróg oraz serek waniliowy miksujemy z jajkiem, żółtkiem, cukrem waniliowym, budyniem i pokruszoną chałwą. Całość mieszamy z makaronem. Formę na tartę smarujemy masłem. Wylewamy gotową masę, rozsmarowujemy . Na wierzchu wykładamy obrane i pokrojone na kawałeczki owoce – mango i gruszkę. Wierzch posypujemy brązowym cukrem. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 190*C przez 30 minut
VioletoweKucharzenieowocowa: * 300 g rabarbaru * 250 g truskawek * 1/2 szklanki wody (125 ml) * 3/4 szklanki cukru * 40 g mąki pszennej * 50 g mąki ziemniaczanej Warstwa serowa: * 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka * 3 pełne łyżki gęstej śmietany 18% * 3 duże jajka * 1 szklanka cukru * 1 budyń waniliowy (proszek) Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleić(...)powinno być miękkie, delikatne i plastyczne. Ciastem wykładamy spód i boki (do samej góry) tortownicy o średnicy 26-28 cm. Tortownicę z ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy owocowej i serowej. Składniki masy serowej umieszczamy jednocześnie w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (ok. 30 sek). Rabarbar i truskawki kroimy i zasypujemy w garnku cukrem
dom-agi.plmnie "zrób mnie zrób". Teraz tego ogromnie żałuje. Kiedy zrobiłam go po raz pierwszy, jako pierwszy znikł ze stołu, ze słowami...ależ to pyszne... :) Lekko kawowy, czekoladowy, sernikowy torcik, super prosty w wykonaniu na każdą imprezę. Składniki: 800 g serka homogenizowanego 2 szklanki niegranulowanego mleka w proszku 5 żółtek 1 całe jajko 3/4 szklanki cukru 3 łyżki żelatyny około(...)łyżki kawy rozpuszczalnej 1 masło Sposób przygotowania: Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Na parze ubić mikserem żółtka, całe jajko i cukier na puszystą masę. Dodać miękkie masło i dalej ubijać, aż masło połączy się z masą jajeczną. Naczynie zestawić z ognia. Dodać mleko w proszku i serki homogenizowane. Całość ubijać na najwolniejszych obrotach
na moim stole...Serniki uwielbiałam , uwielbiam i będę uwielbiać :) Mogłoby się wydawać , że sernik składa się z sera i że każdy przepis na niego powinien smakować tak samo . Na szczęście sernik sernikowi nie równy. Przepis , który dzisiaj zamieszczę pochodzi z mojego "starego"zeszytu i jest wprost przepyszny. Niezwykle kremowy i nie czuć w nim twarogu, czego w sernikach nie lubię.Wymiary blaszki(...)godziny Składniki:Ciasto 1,5 szkl. mąki 120 g margaryny 2,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia zapach rumowy Masa serowa 1 kg twarogu z kubełka 6 jajek 150 g masła 1 szkl. cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę
Słodkości i nie tylkocały czas ubijając, dodajemy stopniowo cukier do wypieków (czemu do wypieków? bo jest drobniej zmielony, czyli szybciej się rozpuści). Gdy białka są gotowe, to dodajemy je, również stopniowo do masy serowej. 1/3 piany łączymy trzepaczką. Gdy się białka wchłoną, to dodajemy kolejną porcję. A ostatnią 1/3 mieszamy już za pomocą łyżki, czy szpatułki. Jednolite, nabąblowane ciasto o płynnej konsystencji jest(...)mała rada - wylewać ciasto z jak najwyższej wysokości - im wyżej, tym więcej powietrza wtłoczymy do środka naszego wypieku. Wstawiamy do większej tortownicy z wodą i gotową saunę sernikową wkładamy do nagrzanego piekarnika zmieniając jego typ grzania na "tylko dół". Czas pieczenia - godzina. Jeśli Twoje ciasto za szybko rośnie, to znaczy, że temperatura jest za wysoka. Zmniejsz! Po godzinie
Karczma Honoriettylekki. Chyba już mój ulubiony ;). Dodatek karmelu czyni go nr 1. Sos karmelowy. szklanka cukru 4 łyżki wody 50 g masła 180 ml śmietany kremówki 30% Składniki: 1kg twarogu sernikowego w wiaderku 6 jajek 100g cukru lub więcej nasiona z 1 laski wanilii lub zapach 50 g masła/margaryny 150 ml śmietany kremówki 30% 50g mąki ziemniaczanej herbatniki(...)nasiona z laski wanilii. Następnie dodajemy roztopione przestudzone masło/margarynę, ser, śmietanę, mąkę i mieszamy do połączenia się składników.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy całość na wcześniej przygotowaną formę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra dół. Tak pieczemy sernik 15 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni
Malinowe Pocałunkimrożę,i potem wykorzystuję np. do tarty cytrynowej którą uwielbiam i również polecam -przepis na nią znajdziecie kliknij tutaj SERNIK NA ZIMNO SKŁADNIKI: 1 kg sera w wiaderku(sernikowego) 1 szkl.cukru 1 op.cukru waniliowego 100g masła 5 żółtek 3 płaskie łyżki żelatyny 250 g herbatników lub biszkopty 2 galaretki truskawkowe(lub inne w zależności jakie dajecie owoce(...)moim przypadku,bo nic się nie wylewa i nie przechodzi zapachem metalu) wykładamy szczelnie herbatnikami lub biszkoptami, miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do masy ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku,następnie jak już mamy to dobrze utarte to dodajemy porcjami ser,ciągle miksując, rozpuszczamy żelatynę w ok pół szkl.gorącej wody i po lekkim przestudzeniu(ale jeszcze
Swojskie jedzonkoobym go przetrwała! Zjem, odpocznę i biorę się za ćwiczenia! ;) Składniki (tortownica o średnicy 22cm): 200g zmielonego maku (suchego) 2 szklanki wody szklanka mleka 80g rodzynek 800g mielonego twarogu sernikowego President 30g orzechów włoskich 2 łyżki ksylitolu spore jabłko 8 łyżek płynnego miodu olejek migdałowy łyżka skrobi ziemniaczanej 3 jajka Sposób przygotowania: Mak wsypujemy do garnka i zalewamy(...)około godzinę odcedzamy mak do maku dodajemy ser, żółtka, miód, ksylitol, olejek, pokrojone orzechy, skrobię, rodzynki jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy makowej białka ubijamy na sztywno, dodajemy do maku delikatnie mieszając przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 170 stopni przez około 1 godzinę (jeśli góra zacznie się już
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość