masa sernikowa - 500 przepisów (strona:9/34)

Mrożony sernik z curdem limonkowym "Caipiroska" 253

centymetrów wykładamy na dnie krem limonkowo-jajeczny zwany curdem i wygładzamy. Na brzegach tortownicy układamy połówki plasterków limonek, zamoczone wcześniej w cukrze trzcinowym. Wylewamy na krem i limonki całą masę sernikową. Wygładzamy jego powierzchnię i posypujemy wierz delikatną warstwą cukru. Gotowy sernik wstawiamy do lodówki na ok. 5 godzin. Mój stał 8 i był dobrze zmrożony, a mimo wszystko

Kuchenna Kontrrewolucya
Sernik niskokaloryczny bez tłuszczu 251

ubite wcześniej białko i delikatnie wymieszać.  Wyłożyć formę do ciasta papierem do pieczenia a następnie herbatnikami lub pokruszonymi suchymi ciasteczkami.  Na tak przygotowany spód sernika wylać powoli masę sernikową posypać cukrem pudrem i piec w nagrzanym do 160 °C piekarniku przez  około 40 minut.  Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku do momentu wystudzenia. Polać lukrem przygotowanym

zielonacukinka
Sernik z budyniem. 441

dużej misie łączymy ser (jeżeli używacie sera bez laski wanilii, to należy dodać opakowanie cukru waniliowego) i masę jajeczną. Dokładnie ubijamy i dodajemy mąkę, ponownie dokładnie ubijamy.  Masę sernikową przekładamy do tortownicy (u mnie tortownica o śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Dno i boki tortownicy owijamy w 3-4 warstwy folii

Kuchnia Łukasza
Klasyczny sernik z kaszą manną (grysikiem) 192

szpatułką. Rodzynki przelewamy gorącą wodą, po czym osuszamy, przesypujemy mąką i dodajemy do sernika. Skórkę z pomarańczy kroimy w bardzo drobną kosteczkę i również dodajemy do ciasta. Gotową masę sernikową przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grysikiem tortownicy o średnicy 26cm. Sernik z grysikiem pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę, po czym pozostawiamy w wyłączonym i zamkniętym piekarniku, przez

Smakowy Raj
Śląskie ciasto drożdżowe z serem 233

wodą, po czym przesypujemy mąką i dodajemy do masy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Następnie delikatnie rozprowadzamy po nim masę sernikową, a na koniec układamy lub kruszymy kruszonkę. Przygotowane kołacz wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika, na środkowy poziom. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy

Smakowy Raj
Sernik z bananami light 441

pieczenia Miksujemy białko z solą i cukrem wanilinowym. Dodajemy rozduszone banany, miksujemy, dodajemy ser, budyń i proszek do pieczenia, całość dokładnie miksujemy. Do tortownicy lub kwadratowej blaszki wlewamy masę sernikową, wyrównujemy powierzchnię stukając formą o blat i pieczemy sernik godzinę w 160 st C. Następnie zmniejszamy temp. Do 50 stopni, włączamy termoobieg i zostawiamy sernik na godzinę w piekarniku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
sernik pomarańczowy z polewą czekoladową... 204

mieszać z 5 minut wsypać budyń, skórki z pomarańczy w cukrze krojoną w kostki i mieszać z 2 minuty tortownica 24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę sernikową, piec w 200C około 45-50 minut i z blaszki wyjąć jak będzie całkiem zimny czekoladę mleczną 100 gram rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami śmietany 18% i polac

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik tradycyjny 340

Wymieszać. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania pozostały cukier. Dodać do masy pianę z białek delikatnie mieszając łyżką. Dodać również rodzynki i skórkę pomarańczową - obtoczone w mące. Masę sernikową nałożyć do tortownicy o wymiarach 25 x 25 cm (fot.4). Sernik piec około 90 min. Piekarnik gazowy lub elektryczny temp. 170 stopni (powinien być podgrzany

Świat Ciasta
Sernik z Orzechami 253

ciągle mieszając. Gdy masa osiągnie jednolitą konsystencje należy delikatnie wmieszać ubite na sztywną pianę białka. Tortownice (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Wylewamy powstałą masę sernikową i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni. Pieczemy przez godzinę, a następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na kolejną godzinę w piecu.W sytuacji gdy sernik popęka lub będzie

Słodka Strona
Sernik z białą czekoladą i truskawkami 164

roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą, cukrem i 2 łyżkami gorącej wody. Teraz można dodać aromat waniliowy. Na dno z ciastek układamy przekrojone na pół truskawki, wylewamy masę sernikową, a na nią ubitą kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru. Ciasto dekorujemy truskawkami według uznania. Wskazówki:Sernik trzymać w lodówce  minimum 5 godzin, a najlepiej całą

upichcic
Waniliowy sernik z wiśniami z kardamonem 206

środka drobne pesteczki.Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawać stopniowo twaróg i resztę składników. (Można użyć miksera.)Formę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć pergaminem. Wylać masę sernikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na około godzinę. Po upieczeniu minimalnie uchylić drzwiczki piecyka i pozwolić sernikowi lekko przestygnąć. Po około pół godziny wyjąć go.G

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik z budyniem. 346

dużej misie łączymy ser (jeżeli używacie sera bez laski wanilii, to należy dodać opakowanie cukru waniliowego) i masę jajeczną. Dokładnie ubijamy i dodajemy mąkę, ponownie dokładnie ubijamy.  Masę sernikową przekładamy do tortownicy (u mnie tortownica o śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Dno i boki tortownicy owijamy w 3-4 warstwy folii

Kuchnia Łukasza
szybkie serniczki z dziurką z mikrofalówki... 202

mikserem na kogel-mogelwsypać budyń, sparzone rodzynki, serek homogenizowany waniliowy wszystko dobrze zmiksować dodać pianę ubitą i łyżką wymieszaćforemki silikonowe "babeczki z kominkiem" każda 7x4,5cmforemki napełnić do pełna masą sernikową i piec w mikrofalówce około 13-15 minut na opcji "combi" 500 Watprzestudzone serniczki wyjąć na talerz i posypać kakaem..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
puszysty sernik z pianką z białek na kruchym spodzie... 218

twarogowym waniliowym z wiaderka i wszystko zmiksować ze 2 minuty tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować dno blaszki wylepić ciastem kruchym z lodówki i wylać masę sernikową piec w 200C około 30 minut - w tym czasie przygotować piankę z białek białka ubić na sztywno i wsypać powoli cukier ubijając, wsypać budyń czekoladowy ubijając po 30 minutach

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik dyniowy na Halloween. 329

Przygotowanie:  Do twarogu dodajemy puree z dyni, cukier, jaja, mleko i dokładnie miksujemy przez ok. 3 min, po tym dodajemy mąkę, sól i przyprawę korzenną, ponownie miksujemy. Otrzymaną masę sernikową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu sernik studzimy.  W między

Kuchnia Łukasza