masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:136/237)

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM CHAŁWOWYM 140

pieczenia  Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy marchewkę, orzechy, imbir, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łącząc wszystkie składniki.  Przekładamy do małej formy(...)chałwę kruszymy palcami i dodajemy do serka. Ucieramy mikserem na niskich obrotach. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując za pomocą robota na najniższych obrotach. Śmietankę kremówkę ubijamy w osobnym naczyniu i delikatnie łączymy z pozostałą masą. Żelatynę moczymy w dwóch łyżkach zimnej wody (ok. 5 minut), a następnie podgrzewamy ją i mieszamy, aż się rozpuści

bistro mama
Czekoladowe Ciasto Guinness 429

około 2 godziny. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i pokrojoną na grubsze kawałki czekoladą. Wsypujemy do masy maślanej i ucieramy do połączenia się składników. Następnie stopniowo wlewamy rodzynki wraz z Guinness marynatą i mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy ciasto(...)ciasto jest już gotowe. Gorące polewamy 6 łyżkami piwa Guinness a następnie odstawiamy do ostygnięcia.   Krem:   250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru   Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera. Ucieramy na gładką masę, stopniowo dodając cukier. Uważamy by nie ucierać za długo, bo może nam sie krem zwarzyć. Na wystudzone ciasto nakładamy krem

Made By Mom And Son
Torcik kakaowo śmietanowo bananowy 109

proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżki oleju KREM: 1,5 czubatej łyżeczki żelatyny 200 g śmietany kremówki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone DODATKOWO: 4 nieduże dojrzałe banany 1 galaretka o smaku mojito 1 galaretka o smaku pinacolada czekoladowe kropelki masło i bułka tarta do formy Wykonanie:  Tortownicę o średnicy(...)miksowania wlałam strużką (bezpośrednio na łopatki miksera) przestudzoną żelatynę. Ubitą śmietanę wymieszałam z serkiem mascarpone. Banany umyłam. 3 z nich obrałam i pokroiłam w niezbyt grube ukośne plasterki. Wystudzone ciasto przekroiłam na dwa blaty. Dolny blat ułożyłam na paterze, rozsmarowałam na nim około 1/3 masy śmietanowej. Na niej rozłożyłam plasterki banana i przykryłam je koleją 1/3 masy. Na wierzchu ułożyłam

Kuchenne zapiski Edyty
Muffinki i krem z nutelli 146

czekoladowy 1 małe opakowanie śmietany 30% (200 g) 200 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 3-4 łyżki kremu czekoladowego Najpierw przygotować muffinki, tzn. do miski wsypać suche składniki - wymieszać. a gdy wszystko się połączy dodać jajka, mleko i olej. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki wymieszać. Przygotowaną masę przelać do form na muffinki. Piec około(...)minut w 180C (do suchości patyczka). Upieczone muffinki ostudzić. Zimną śmietanę kremówkę ubić na lekko sztywną masę - najlepiej przez niecałą minutę miksować na najwyższych obrotach, a po tym czasie zmniejszyć obroty do połowy. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce cukru pudru i serka mascarpone, a na sam koniec dodać krem czekoladowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przygotowany krem umieścić

Ugotować
Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką 107

cukrem 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 5 żółtek 150 dag masła 250 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 600 g mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową włożyć do miski i zmiksować z jajkami, zarodkami pszennymi i rozpuszczoną czekoladą. Na koniec wmieszać delikatnie ubite białka. Masę wyłożyć(...)kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane żółtka z cukrem, budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Zimny utrzeć z miękkim masłem i mascarpone, dodając do utartego masła i serka po łyżce budyniu oraz zmiksowane truskawki. Z ciasta zdjąć papier. Ciasto umieścić z powrotem na blasze Wyłożyć połowę kremu. Biszkopty krótko maczać w soku

Czerwień i błękit
Bezglutenowy sernik jeżynowy z kremem kawowym 93

tylko poczęstować.... SKŁADNIKI: spód: 200 g bezglutenowych ciastek pełnoziarnistych ( u mnie bezcukrowe Multicereale Nutrifree) 70 g masła, roztopionego Masa serowa:  ( wszystkie składniki powinny by c w temperaturze pokojowej) 700 g twarogu mielonego półtłustego lub tłustego ( użyłam Piątnica) 100 g serka mascarpone 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii  240 g drobnego cukru 4 duże jajka  2 łyżki mieszanki(...)serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka kawy mielonej Jeżyny do dekoracji Spód: Ciastka pokrusz na piasek lub wrzuć do malaksera. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy ok. 22-23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, wciśnij w dno formy i schłodź przez pół godziny w lodówce. Masa serowa:  Jeżyny

Kuchnia bezglutenowa
Sernik truskawkowy bez pieczenia 173

ciepłą czekoladę przełożyć do herbatników 4. Wszystko razem wymieszać aż do otrzymania konsystencji mokrego piasku 5. Wyłożyć na dno tortownicy i lekko przycisnąć. Odstawić do lodówki i przygotować masę serową. Masa serowa: 1.Żelatynę rozpuścić w 30 ml wody i odstawić na 20 minut żeby napęczniała 2. Następnie po tym czasie do garnuszka wlać gorącą wodę i rozpuścić w niej(...)gładki mus. 5. Dodać mus truskawkowy do masy serowej, zmiksować a następnie dodać żelatynę. 6. Wyjąć z lodówki spód i wlać masę serową.  7. Odstawić do schłodzenia do lodówki na 2-4 godziny Dekoracja: 1. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. 2. Posypać je pokruszonymi herbatnikami. 3. Dekorować serkiem mascarpone połączonym z ekstraktem z cytryny przy użyciu szprycy

KreatywnePiny
Tarta z kremem pomarańczowym 177

Victorii 1 budyń waniliowy b/c 1 galaretka pomarańczowa 125 g masła Bita śmietana: 250 ml zimnej kremówki 30% 125 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na blat zagnieść i uformować kulę. Formę do tart z wyjmowanym dnem wysmarować margaryną. Dno i boki wykleić ciastem. Włożyć(...)momentu aż masło się rozpuści i zrobi się jednolity krem. Zimny krem wylać na kruche ciasto i odłożyć w zimne miejsce by krem stężał. Bita śmietana: Zimną kremówkę i mascarpone ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Wyłożyć na krem. Można też zrobić dekorację za pomocą szprycy i udekorować kawałkami pomarańczy

Ala piecze i gotuje
Zielono mi, szmaragdowo,-ciasto 3 kolory 121

soli     2 łyżeczki kakao   1/4 łyżeczki barwnika zielonego   SKŁADNIKI NA KREM:     250 g sera białego, mielonego     250 g serka mascarpone     180 g masła, miękkiego(...)suchego patyczka. Każdy płat studzimy. Masło, ser biały, mascarpone, przesiany cukier puder przekładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy rozpuszczony w mleku proszek budyniowy i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia masy. Pod koniec łączymy z wanilią oraz sokiem z cytryny. Na kakaowy blat ułożony w tortownicy wylewamy

w mojej kuchni
TARTA Z OWOCAMI LATA 151

moja forma miała 29 cm średnicy 250 g mąki pszennej tortowej 150 g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżki cukru szczypta soli Składniki na krem: 250 g serka mascarpone/ waniliowego homogenizowanego 250 g  30%  śmietanki  1 łyżka (można więcej jak wolicie słodszy krem) cukru pudru 9 g (opakowanie) śmietan-fix (opcjonalnie) krem dłużej się utrzymuje(...)jeszcze delikatnie cukrem pudrem i zajadać.  Smacznego!   Polecam również przepisy na:   tartę ze szpinakiem ,   tartę z masą migdałową i śliwkami ,  tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone tartę z truskawkami z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami

potrawyregionalne
Tort Chałwowy 381

mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szklanka cukru zapach waniliowy 15ml. łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM CHAŁWOWY: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 300 g. chałwy naturalnej lub waniliowej DODATKOWO: konfitura wiśniowa 480 g. tabliczka mlecznej czekolady 4 łyżki wódki 2 łyżki wiórków kokosowych DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Uwaga!: Nasączamy herbatą(...)biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM CHAŁWOWY: Przekładamy do miski serek mascarpone i przez chwilę miksujemy go mikserem, aby nabrał puszystości. Dodajemy do serka pokruszoną chałwę. Mieszamy całość mikserem, do momentu uzyskania gładkiej masy. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę. Połowę ubitej śmietany dodajemy do masy chałwowej i dokładnie RĘCZNIE mieszamy. (Drugą połowę bitej

Domowe Torty
Najlepsze miodowe ciasto marchewkowe z olejem wielkopolskim 174

łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody szczypta wanilii w proszku 1 łyżeczkę cynamonu cejlońskiego kilka drobno posiekanych orzechów pekan szczypta soli Krem serowy: opakowanie serka mascarpone 1 łyżka miodu 1 łyżeczka skórki z pomarańczy odrobina wanilii cynamon do posypania Marchewkę starłam na drobnych oczkach. Posiekałam orzechy. Mąkę wymieszałam  z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka  ubiłam(...)cynamon, szczyptę soli oraz mieszankę mąk wymieszaną z proszkiem i sodą. Dodałam marchewkę i orzechy Całość delikatnie mieszałam szpatułką. Masę przełożyłam do natłuszczonej foremki. Piekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Na zimne ciasto rozsmarowałam krem mascarpone. * zamiast mąk bezglutenowych weź mąkę pszenną jeśli nie stronisz od glutenu

AZgotuj!
Tort Chałwowy w romantycznym wydaniu 272

mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szklanka cukru zapach waniliowy 15ml. łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM CHAŁWOWY: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 300 g. chałwy naturalnej lub waniliowej DODATKOWO: konfitura wiśniowa 480 g. 4 łyżki wódki 100g. pianek w kształcie serduszka 250 ml. śmietany kremówki 5 łyżek wiórek kokosowych DO NASĄCZANIA: Słaba(...)biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM CHAŁWOWY: Przekładamy do miski serek mascarpone i przez chwilę miksujemy go mikserem, aby nabrał puszystości. Dodajemy do serka pokruszoną chałwę. Mieszamy całość mikserem, do momentu uzyskania gładkiej masy. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę. Ubitą śmietanę dodajemy do masy chałwowej i dokładnie RĘCZNIE mieszamy. PRZEKŁADANIE TORTU: Biszkopt kroimy

Domowe Torty
Tort Maestro 148

proszku Krem chałwowy 300 ml śmietany kremówki 36% 250 g mlecznej czekolady 200 g chałwy waniliowej 125 g serka mascarpone Nasączenie 250 ml zaparzonej herbaty 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki spirytusu Dodatkowo 800 g masy cukrowej białej 250 g masy cukrowej czarnej Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę(...)śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i pokruszoną chałwę. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Nasączenie Do herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny i wódkę. Mieszamy do połączenia się składników. Każdy biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Otrzymamy

Wędrówki po kuchni
Rolada dyniowa z mascarpone i jeżynami 170

pieczenia 200 ml puree z dyni 1 łyżka soku z cytryny ¼ łyżeczki soli Nadzienie 250 g mascarpone 300 ml śmietanki 250 g jeżyn 3 czubate łyżki cukru pudru lub wedle smaku cukier puder do posypania Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj puree z dyni, sok z cytryny i wymieszaj. W oddzielnym naczyniu wymieszaj suche składniki, a następnie połącz(...)mokrymi. Rozsmaruj masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 180ºC na termoobiegu i piecz przez około 12 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut, a następnie odwróć papierem do góry. Oderwij papier i zwiń ciasto w rulon. Ubij mascarpone ze śmietanką. Pod koniec ubijania dodaj jeżyny i cukier puder do smaku. Rozwiń

codojedzenia