drobnego do wypieków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej *ok 2 łyżki kakao - jeśli chcemy zrobic wzorki Krem śmietankowy: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: świeże maliny 1 łyżka kakao 1/2 szklanki Musu z Malin <- z tego przepisu Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy(...)dodajemy do tej miseczki kakao, przełozyc masę do rękawa cukierniczego i wycisnąc wzorek na papierze do pieczenia, na koniec wykładamy masę biszkoptową, wyrównujemy i pieczemy. Krem Śmietankowy: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Całośc: Roladę delikatnie rozwijamy. Cały biszkopt smarujemy musem z malin, wykładamy krem śmietankowy i rozsmarowujemy po całości, krem posypujemy
Blondynka GotujeMąkę, kakao, sodę i sól wymieszać. Następnie dodać maślankę, ekstrakt śmietankowy, jajko, masło i dokładnie wymieszać mikserem. Masę nakładamy do papilotek (ok. 2/3 pojemności). Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni ok. 25 minut. Odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie robimy krem. Mascarpone delikatnie (na niskich obrotach miksera) ubijamy z cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Na wystudzone babeczki za pomocą
Ania i Marcin gotująłyżka * cukier – 3/4 szkl * sól – 1 szczypta KREM: * śmietana 36% – 400 ml * mascarpone – 100 g * biała czekolada – 100 g * cukier puder – 1 łyżka * żelatyna – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BABECZKI: Umyty szpinak miksujemy z olejem Kujawskim na gładką masę. Jajka ubijamy z cukrami na puch, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy sok z cytryny(...)połączenia składników. Wylewamy porcjami do formy na muffiny wyłożonej papilotkami – masa ma sięgać 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut ( do suchego patyczka ). Studzimy na kratce. KREM: Żelatynę rozrabiamy w 2 łyżkach wrzątku, studzimy. Śmietanę kremówkę ( zimną! ) ubijamy z mascarpone na puch, pod koniec dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę – dokładnie miksujemy. Odstawiamy
Ostra na SłodkoSkładniki: na ciasto: 3 jajka 50 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej 40 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na masę: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Truskawki (mrożone wcześniej rozmrażamy na sitku) z serkiem mascarpone miksujemy na gładki mus. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do masy, wsypujemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy na chwilę do lodówki by masa lekko zgęstniała. Biszkopt rozwijamy i rozsmarowujemy na nim masę
Symfonia smakowaNajlepiej jest sprawdzić rozcierając odrobinę masy między palcami ( nie powinniśmy wyczuwać kryształków cukru). Blaty bezowe można przygotować nawet dwa dni wcześniej i trzymać je bez przykrycia na blacie kuchenym. SKŁADNIKI BEZA 4 białka (L) w temp. pokojowej 250 g drobnego cukru do wypieków KREM 250 ml śmietany 30% (długo schładzanej) 250 g serka mascarpone 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki(...)śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. W drugiej miseczce krótko (około 1 minutę) ubijamy mascarpone z rozpuszczoną kawą (możemy użyć rózgi, którą ubijaliśmy śmietanę) i ziarenkami wanilii. Ubitą śmietankę w trzech porcjach dodajemy do serka i delikatnie mieszamy starając się nie zniszczyć delikatnej struktury masy. Na paterze układamy płaski blat bezowy, wykładamy połowę kremu, układamy warstwę pokrojonych truskawek i drugą
cool and mintyNajsłodsze są powroty, dlatego witam Was ponownie pysznym, obłędnie słodkim tortem bezowym przełożonym dla równowagi delikatnym cytrynowym kremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca beza z zewnątrz, piankowa w środku, wspaniale orzeźwiające cytrynowe nadzienie i cała masa soczystych, świeżych owoców lata takich jak truskawki, maliny, czarne i czerwone porzeczki, czereśnie i agrest - to moje słodkie Dzień dobry(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki białego octu winnego lub spirytusowegoSKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY: 400 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 6 czubatych łyżek domowego lemon curd (przepis na blogu) 5-6 łyżeczek cukru pudru (wg uznania) DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI
Słodko-Słony Świat Ilonycały czas mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.Do miski wlóż pozostałe składniki, tj. twaróg, mascarpone, jajka, ziarnka z wanilii lub ekstrakt, cukier puder, mąkę ziemniaczną i budyń w proszku. Zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie na gladką masę.Teraz zacznij wlewać ciepłą (nie gorącą!), rozpuszczoną czekoladę z kremówką, cienkim strumieniem, miksując bez przerwy masę.Masę wymieszaj
Słodko-Słony Świat Ilonychrupiące ciasto francuskie przykryte masą serową i soczystymi jabłkami zapiekanymi pod kryształkami cukru jest fantastycznym pomysłem dla wszystkich łasuchów! Robi się ją błyskawicznie i jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki! Ps. kolega podał ją z kremem balsamicznym o smaku malinowym – może i Wy wypróbujcie?! Polecam! SKŁADNIKI: * ser biały 3x mielony – 500 g * mascarpone – 100 g * duże jajko(...)ciasto francuskie – ok. 250 g * jabłka – 3 szt * cukier do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zmielony twaróg miksujemy z mascarpone i jajkiem, dodajemy ziarenka wanilii, cukier oraz mąki. Formę do tarty wylepiamy ciastem francuskim , nakłuwamy po całości. Na ciasto wylewamy masę serową , wygładzamy i układamy obrane i pokrojone w plasterki jabłkami. Całość posypujemy warstwą cukru i wkładamy do nagrzanego
Ostra na Słodkopiekarnika i studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Masa kokosowa: Żelatynę namaczamy w małej ilości wody (tyle, aby była przykryta). Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na parze, czyli w metalowej misce umieszczonej na garnku z małą ilością gotującej się wody), dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. W drugiej misce łączymy mascarpone z czekoladą mieszamy szpatułką do połączenia dodając(...)zbieramy gęstą śmietankę, którą dodajemy do mascarpone i czekolady. Płyn odstawiamy – będzie potrzebny do nasączenia. Mascarpone ubijamy przez 3 minuty ze śmietanką kokosową – jeśli śmietanka kokosowa stworzyła grudki, nie przejmujmy się – po zastygnięciu w lodówce scalą się z zresztą masy. W drugiej misce śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Łączymy obie masy szpatułką (nie mikserem) dodając po trochu
Poezja smakumoże być lukrowany ani obłożony cukrową masą. Smak i prostota- to jest najważniejsze... Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka 150 g cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 500g serka mascarpone 350ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru(...)mikserem. Na papierze do pieczenia narysować koło, wielkości tortownicy, po czym masą bezową wypełnić wnętrze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i suszymy w piekarniku przez około 2 godziny. Maliny : Maliny smażymy, aż powstanie gęsta konfitura. Należy pamiętać o częstym mieszaniu. Malin nie można przypalić! Krem: Mascarpone ubijamy na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem. Nie przerywając stopniowo dodajemy
Zapiski Młodej Żonyosiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie miksujemy. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wysypujemy masę ciasteczkową i równomiernie rozkładamy. Dociskamy dnem szklanki. Wstawiamy do lodówki do stwardnienia. Nadzienie: 250 g mascarpone 100 g białej czekolady Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Wymieszać z serkiem, gdy lekko przestygnie. Wyłożyć
Chocolate Muffin Blogłyżki kakao 6 łyżek mleka 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 500 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru Dowolne owoce do dekoracji Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao i dodajemy do utartej masy jajecznej. Wlewamy mleko i olej
O kuchni z uczuciemszczypta soli 250 g mascarpone łyżka konfitury pomarańczowej łyżeczka cynamonu łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej pomarańcza łyżeczka miodu cynamonowego Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będą już prawie sztywne zwiększamy obroty miksera na maxa i powoli dosypujemy po łyżce cukru. Ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści a masa stanie się gęsta, klejąca(...)stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku. Mascarpone miksujemy z konfiturą, cynamonem i kawą rozpuszczalną. Pomarańczę filetujemy i przekładamy na nieprzywieralną patelnię. Dodajemy sok który wyciskamy z pozostałej części pomarańczy, oraz miód cynamonowy (opcjonalnei inny + sporą szczyptę cynamonu). Podsmażamy chwilę, aż masa zgęstnieje a owoce przesiąkną smakiem miodu. Na pierwszy krążek wystudzonej bezy nakładamy połowę masy
Mienta blogczekolady 200 g cukru 3 jajka 130 g mąki pszennej szczypta soli SERNIK wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową 500 g twarogu zmielonego trzykrotnie 250 g mascarpone 1/2 szklanki cukru ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii 1 jajko 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej MUS RABARBAROWY 100 g rabarbaru 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki(...)roztopioną czekoladę z masłem i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy przesianą mąkę i sól. Miksujemy do otrzymania jednolitej masy. Przekładamy do przygotowanej blaszki, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut. SERNIK : W dzieży miksera umieszczamy twróg, mascarpone, cukier, mąkę i ziarenka wanilii. Miksujemy krótko,na małych obrotach miksera, tylko do połączenia skladników. Dodajemy jajko i znów
cool and mintyjajka -> 100 ml jogurtu naturalnego/greckiego -> 200g mąki -> 25g kakao -> 1 łyżeczka proszku do pieczenia -> Sól -> ½ łyżeczka sody oczyszczonej Krem mascarpone: -> 400ml śmietany kremówki -> 250g mascarpone -> 1 łyżka cukru pudru -> ½ puszki brzoskwiń Klej „do cukierków” -> 100g oleju kokosowego -> 100g czekolady (50/50 gorzka/mleczna) Frużelina -> Garść mrożonych malin(...)oraz opcjonalnie alkohol [w zależności od preferencji oraz grupy docelowej]. Krok 4 – krem Mocno schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone przekładamy do wysokiego naczynia. Ubijemy przy pomocy miksera do uzyskania sztywnej piany, pod koniec dodajemy cukier puder. Do tak powstałem masy wrzucamy pokrojone w drobna kostkę brzoskwinie. Krok 5 – klej do cukierków W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem
Jedz zdrowo żyj zdrowo!