masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:130/237)

Trufle Lusette 185

czekoladowe - 4 wafle Lusette  mleczne - 250 g serka mascarpone - 1 biała czekolada - 1 mleczna czekolada - dodatki ( kokos, kakao, mleko w proszku, posypki) Przygotowanie: Miksujemy dokładnie wafelki czekoladowe, dodajemy do nich 125 g serka mascarpone i miksujemy lub dokładnie mieszamy łyżką. To samo robimy z wafelkami mlecznymi. Z przygotowanych mas formujemy kulki i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Rozpuszczamy

Kulinarne życie
Ciasto Kinder Country 153

kremówki  * 250g serka mascarpone * duża paczka herbatników * 2 białe czekolady * 2 mleczne czekolady * 3 szklanki płatków pszenica z miodem * 2-3 garście płatków do dekoracji   Przygotowanie : Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jedną kremówkę ubić, dodać mascarpone i przestudzoną białą czekoladę. Wymieszać całość z płatkami. Blaszkę wyłożyć herbatnikami a na herbatniki masę. Rozsmarować masę i przykryć herbatnikami

Magiczne Życie Marty
URODZINOWY PUCH TRUSKAWKOWY 163

truskawek najlepiej odmiany: marmolada - 100 g serka mascarpone - 2 krople aromatu różanego - 1 łyżeczka cukru pudru - 10 g żelatyny deserowej-fix Serek mascarpone, ubij na puch za pomocą trzepaczki, dodawaj po malutku zmiksowane truskawki, połącz na gładką masę z cukrem i aromatem. Żelatynę zalej 35-40 ml wrzątku, dokładnie wmieszaj i dodaj do masy. Bardzo dokładnie wymieszaj, wlej do naczynek

SMYKWKUCHNI
Makaron czekoladowy z sosem jagodowym 146

łyżki cukru pudru do smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, odstawiamy do ostudzenia. Serek mascarpone i jogurt przekładamy do miski, dodajemy rozmrożone jagody, miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Na talerzu układamy porcję makaronu, polewamy przygotowanym sosem, wierch możemy posypać jagodami

Bajeczna Kuchnia
Pierogi z nadzieniem z dyni! 200

dynię kroimy na "ósemki", usuwamy gniazda nasienne, i pieczemy 20 minut w nagrzanym piecu] - 1 ząbek upieczonego czosnku - 2 łyżki serka mascarpone  - 1 białko - sól - odrobina chili - 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej W/w składniki miksujemy na gładką masę blenderem. Gotową wystudzoną masą nadziewamy pierogi. Pierogi wrzucamy na wrzątek i od wypłynięcia na powierzchnię wody gotujemy 4-5 minut na małym

SMYKWKUCHNI
SERNIK OREO 598

stężęnia. Żelatynę zalewamy wodą, tyle żeby przykryła. Mieszamy. Kiedy zgęstnieje podgrzewamy, ale nie gotujemy. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, miksujemy. Dodajemy ser oraz przestudzoną żelatynę, miksujemy. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem, miksujemy.Gotową masę wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy.Na wierzchu wg uznania wciskamy ciastka a cała górę posypujemy pokruszonymi. Odstawiamy do lodówki do stężenia.Wierzch możemy

Z Majeczką w kuchni
Deser z owocami i mascarpone 203

miodu  25 dag truskawek  1 banan WYKONANIE Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, mieszamy i studzimy. Serek mascarpone miksujemy  z jogurtem naturalnym i miodem. Wlewamy lekko tężejącą galaretkę  i ponownie wszystko miksujemy. Masę wlewamy do wypłukanej zimną wodą dużej salaterki. Truskawki płuczemy, szypułkujemy i kroimy na połówki lub ćwiartki. banan obieramy i kroimy

W kuchennym oknie Ewy
Słodka sobota, czyli trufle dla Mamy 203

przyprawia mnie o ból głowy...Za to jestem całkowicie pewna, że Mamie zasmakowałyby te trufle. Ja się w nich zakochałam, i naprawdę ciężko mi się było od nich oderwać.Mascarpone z czekoladą i marcepanem, a do tego żurawinowe wnętrze z lekką nutą amaretto, które świetnie tutaj pasuje. Całość obtoczona w kakao, które wspaniale podkreśla słodko-delikatne wnętrze. Całość smakuje wybornie(...)mlecznej czekolady (35%)100 g marcepanu30 g suszonej żurawiny50 ml amarettododatkowo:15 g kakaoMascarpone lekko zmiksować, dodać pokruszony marcepan, połączyć.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić, dodać do masy śmietankowo-marcepanowej. Dokładnie wymieszać, wstawić na noc do lodówki.Żurawinę namoczyć w amaretto, zostawić na noc.Następnego dnia żurawinę dobrze odcisnąć.Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tartaletki z truskawkami i mascarpone 187

łyżeczka soku z cytryny, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 laski wanilii, 200g świeżych truskawek, 2 łyżki konfitury z truskawek.     Serek mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym, sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz nasionami wanilii na gładką masę. Krem nałożyć do wystudzonych tartaletek. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki, wymieszać z konfiturą. Ułożyć na wierzchu ciastek. Przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Tarta z kremem marshmallow i polewą z białej czekolady 242

dłonią. Nakłuwamy spód i pieczemy 30 minut w 180 stopniach, zostawiamy do przestygnięcia.     Zimną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i dalej miksujemy. Pianki rozpuszczone na wolnym ogniu z dodatkiem wody (wystudzone!) dolewamy do masy. Jeśli chcemy możemy też dodać odrobinę barwnika spożywczego, na przykład w odcieniu dzikiego różu. Polecam :)      Masło, czekoladę połamaną

sama złodycz
Torcik bakaliowy na białkach 201

białek sól szczypta 160 g cukru 1 szkl zmielonych orzechów włoskich 50 g drobno pokrojonych fig 50 g rodzynek 100 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej  Krem: 250 g mascarpone Mlekoma 4 łyżki nutelli 3 łyżki likieru czekoladowego Do posypania: wiórki czekoladowe Przygotowanie: Ciasto: Białka z solą ubić na sztywno następnie dosypywać porcje cukru i ubijać tak długo aż cukier(...)resztę składników i delikatnie wymieszać łopatką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia równomiernie rozsmarować masę. Piec w 170 stopniach góra-dół około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie i wystudzić. Krem:  Do mascarpone dodać nutellę i energicznie wymieszać - nie miksować. Pod koniec wlać likier. Krem rozsmarować na cieście i posypać wiórkami czekoladowymi

Ala piecze i gotuje
TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM I MALINAMI 158

250g serka mascarpone 250g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w łyżce wody 1 opakowanie 9g śmietan-fix Do przybrania maliny gorzka czekolada / kakao Białka ubiłam na sztywno,dodając stopniowo cukier puder. Pod koniec wmieszałam skrobię i sok z cytryny. Dwie okrągłe blachy (26 cm) posmarowałam masłem. Można wyłożyć je papierem do pieczenia. Masę można nałożyć(...)blaty bezowe stygły i się suszyły schłodziłam  śmietanę kremówkę i serek mascarpone. W mikserze ubiłam śmietanę wsypałam cukier puder i dla pewności,żeby krem nie był za rzadki i utrzymał właściwą konsystencję opakowanie śmietan-fix. i dodawałam stopniowo serek. Następnie p odzieliłam masę na dwie części. Do jednej części wlałam rozpuszczoną kawę. 2 łyżeczki kawy na 1 łyżkę

potrawyregionalne
Sernik na spodzie brownie z polewą malinową 233

brownie: 70 g masła 70 g gorzkiej czekolady 1 jajko 1/4 szklanki cukru 50 g mąki (może być bezglutenowa) Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam takiego z wiaderka) 450 g (puszka) mleka skondensowanego słodzonego 250 g serka mascarpone 4 jajka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Polewa: słoiczek dżemu malinowego (250 g) Przygotowanie(...)Przygotowujemy formę o średnicy 24-25 cm. Dno wykładamy papierem, zapinamy obręcz, pozostawiając papier na zewnątrz. Czekoladę z masłem roztapiamy na małym ogniu, mieszamy i nie podgrzewamy zbyt mocno masy. Jajko z cukrem miksujemy przez 1 minutę. Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną masę czekoladową i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników. Wykładamy na spód foremki

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta ze śliwkami (bez pieczenia) 162

blendera.  Dodajemy roztopione i przestudzone masło, łączymy razem.  Dno i boki formy do tarty (prostokątnej lub okrągłej) szczelnie wykładamy masą ciasteczkami połączonymi z masłem.  Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Krem czekoladowy: 250 g mascarpone  100 g białej czekolady Przygotowanie: Mascarpone przekładamy do miski. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując

bistro mama
Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą 443

tłusty czwartek (23 lutego). Dawniej pączki nadziewano mięsem, głównie słoniną i boczkiem. Pączki na słodko rozpowszechniły się w Polsce dopiero w XVI wieku. Nadziewamy je marmoladą, dżemem, czekoladą, masą budyniową, orzechową, makową, serową, advocatem – jednym słowem – czym kto lubi. Dla tych co nie liczą kalorii… i nie tylko. Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą. Składniki: - 500 g mąki luksusowej(...)życzę smacznego. A co jeszcze na tłusty czwartek u mnie na blogu? Tradycyjnie… i nie tylko: Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Pączki z budyniem Chrusty na winie Oponki z twarogu Churros z masą migdałową Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane poduszeczki Markizy z kremem ajerkoniakowym Wydrukuj przepis The post Pączki z ziemniakami

mojewypiekiinietylko
Tort tiramisu (bez pieczenia, bez jajek) 198

pieczenia. Pierwotnie miał być kremowy dzięki mascarpone i dodatkowi żółtek jaj oraz puszysty za sprawą ubitych jajek. Sprawa się jednak skomplikowała, gdy zaczęłam go robić o 23 i nie miałam świeżych jajek (do deserów z surowymi jajami używam tylko najświeższych). Plany uległy więc kolejnej zmianie, mianowicie zamiast jajek dodałam kremówki, która delikatnie rozrzedziła masę i sprawiła, że jest ona niezwykle(...)mocnej kawy 50 ml likieru amaretto łyżka cukru trzcinowego 500 g mascarpone 250 ml schłodzonej śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru opakowanie podłużnych biszkoptów opakowanie okrągłych biszkoptów gorzkie kakao Kawę wymieszać z amaretto i cukrem, odstawić. Mascarpone ubić ze śmietanką i cukrem na sztywno za pomocą miksera. Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Okrągłe biszkopty maczać

Słodkie inspiracje
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM CHAŁWOWYM 181

pieczenia  Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy marchewkę, orzechy, imbir, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łącząc wszystkie składniki.  Przekładamy do małej formy(...)chałwę kruszymy palcami i dodajemy do serka. Ucieramy mikserem na niskich obrotach. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując za pomocą robota na najniższych obrotach. Śmietankę kremówkę ubijamy w osobnym naczyniu i delikatnie łączymy z pozostałą masą. Żelatynę moczymy w dwóch łyżkach zimnej wody (ok. 5 minut), a następnie podgrzewamy ją i mieszamy, aż się rozpuści

bistro mama