wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na nim część herbatników. Schłodzoną kremówkę z białą czekoladą ubij krótko mikserem na gęsty krem, dodaj mascarpone, ponownie krótko zmiksuj i wsyp 3 szklanki pszenicy, wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na herbatniki. Wierzch przykryj kolejną warstwą herbatników. Schłodzoną kremówkę z mleczną czekoladą ubij również krótko mikserem na gęsty krem. Masę wyłóż na herbatniki
Słodko-Słony Świat Ilonyśrodka wyjąć i nie uszkodzić skórki. Resztki lekko zmiksować, oprószyć solą, wymieszać i odstawić na parę minut. Następnie odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać serek mascarpone i szczypiorek, wymieszać. Doprawić do smaku solą. Napełnić wydrążone rzodkiewki masą. *rzodkiewki mają być duże, jędrne, nie sparciałe zastawa
królestwo garówubijamy w miseczce nad parą wodną, do momentu aż uzyskamy puszystą gęstą pianę, mieszamy z 3 łyżkami likieru czekoladowego. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem. Śmietankę ubijamy oddzielnie na sztywno, dodajemy do masy serowo-jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy masę na nasączone biszkopty, sypiemy kakao, oprószamy czekoladowymi wiórkami. Chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce
Wanilia i Kardamontortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C w opcji dół + termoobieg. • Zmiksować twaróg z mascarpone, cukrem, proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną i ziarenkami wanilii na jednolitą masę. Dodać jajka i ponownie zmiksować do chwili, aż składniki połączą się. • Biszkopty na chwilę maczać w kawie z dwóch stron. Powinny być dobrze nasączone. • Wyłożyć
W mojej kuchnimiksujemy jeszcze przez chwilkę. Potem wsypujemy orzechy i mieszamy dokładnie. W drugiej misce mieszamy śmietanę 18 % z sokiem z cytryny, potem dodajemy do niej mascarpone i miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników. Do masy maślanej dodajemy porcjami masę śmietanową i miksujemy po każdym dodaniu, tylko do połączenia składników. Pierwszy placek kładziemy na dnie i wykładamy troszkę kremu
Piekę, bo lubięwyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Nagrzać piekarnik do 200ºC, wstawić ciasto i piec przez 30 minut, formę należy wyjąć z piekarnika, oraz wystudzić. Serek mascarpone umieścić w naczyniu, dodać malibu, śmietanę i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać białą czekoladę, cukier puder i zmiksować do połączenia tak by uzyskać puszystą masę. Na wystudzony kruchy spód należy wyłożyć konfiturę, rozprowadzić
Podróż w kulinariakremówki 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru Dodatki: 5 łyżeczek gorzkiej kakao Tort tiramisu - przepis: Rozpoczynamy od zrobienia kremu. W misie serek mascarpone łączymy z cukrem i ubijamy za pomocą miksera na gładką masę, następnie dodajemy kremówkę i ubijamy jeszcze 3-4 min na najwyższych obrotach, aż powstanie nam jednolity, puszysty krem. Należy uważać, aby nie zważyć kremu
Kuchnia Łukaszaprzygotujemy krem: rozpuszczamy środek markizy w mleku. Chłodzimy mieszankę. Śmietanę ubijamy z sokiem cytrynowym i łączymy z ostudzoną mleczną mieszanką, rozpuszczoną żelatyną i serkiem mascarpone. Można na tym etapie dosłodzić sobie cukrem pudrem. Następnie wylewamy masę na spód tortownicy, gdzie już mamy herbatnikowy spód. Polecam w połowie drogi wrzucić trochę owoców (u mnie były borówki i maliny) i przykryć
Karczma Honoriettymini marshmallow) patyczki do lizaków/ cake pops lub patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto pokruszyć tak by miało konsystencję piasku. Ciasto połączyć z mascarpone i powidłami śliwkowymi oraz kakao. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 15 min. Wyjąć masę i formować kule wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
DefinicjaSmakumasła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali (uważać żeby nieprzypalić!). Czekoladę lekko przestudzić i przy pomocy łyżki połączyć z mascarpone i zieloną herbatą. Skladniki powinny się idelanie połączyć tworząć gładką masę. Silikonową formę do czekoladek włożyć do zamrażarki. W tym czasie mleczną i gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Gdy czekolada będzie płynna
DefinicjaSmakuokoło 1,5-2 kg jabłek Sposób przygotowania: Galaretkę jagodową i brzoskwiniową rozpuszczamy w osobnych miskach, po 1 szklance wrzątku na galaretkę. Jedno opakowanie mascarpone miksujemy, dodajemy lekko tężejącą galaretkę brzoskwiniową i wylewamy ostrożnie (gdy masa będzie zbyt płynna biszkopty się nam podniosą i będą pływać) do tortownicy (u mnie 26cm) wyłożonej okrągłymi biszkoptami (tortownicę dobrze jest wyłożyć folią spożywczą
Kolorowy Przepisownikcukier rozpuści. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przetrzeć przez sito. Dokładnie wystudzić i schłodzić w lodówce. Wystudzone owoce wymieszać z serkiem mascarpone, następnie dodać ubitą śmietankę kremówkę. Całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlewamy do maszynki do lodów, dalej postępując zgodnie z dołączoną instrukcją od producenta. Smacznego
Plate of Joydodatkiem 3 łyżek cukru pudru. Na sam koniec wlej żelatynę- powinna być tak chłodna jak płynna. Zmiksuj. Do misy- mnie pomógł robot- włóż serek mascarpone, dodaj rozpuszczoną czekoladę i zimne espresso i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj śmietanę i wymieszaj szybko i krótko. Jeśli masa jest za rzadka wstaw ja do lodówki na 10 minut. Krem podziel na 3 porcje
Z Kuchni Do Kuchnicukru. Jajka sparzyć. Oddzielić żółtka, ubić je z 2 łyżkami cukru. Gdy będą utarte na kogel-mogel dodać mascarpone i delikatnie wymieszać trzepaczką. Serek mascarpone nie lubi ubijania. A następnie delikatnie wymieszać ze śmietaną. Wyłożyć masę na ciasto, ułożyć na wierzchu borówki. Schłodzić. kryształ
królestwo garówSposobów na puszysty sernik jest co najmniej kilka. Ja osobiści zastępuję tłuszcz (masło czy margarynę) ubitą śmietanką lub też zastępuję część sera twarogowego serem mascarpone. W starej książce kucharskiej mamy wyczytałam jeszcze jeden sposób: do masy serowej należy dodać ugotowany i przeciśnięty świeżo ugotowany ziemniak. Aczkolwiek przyznaję się, ze tej metody nie wypróbowałam na żywym organizmie :) Jeśli chodzi o bakalie
Pyry na Gazskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego krem z serka mascarpone garść leśnych fiołków kiwi pomarańcza ok. 4 kostki startej czekolady wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty np. 6 x 7 cm, z połowy wyciętych prostokątów wycinamy literatką dziurki i układamy je na prostokąty bez dziurek, dzięki którym powstaną ranty ciastek, sklejamy dociskając np. widelcem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem: 100 g śmietany 30 lub 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale bardzo krótko, żeby masa się nie zważyła. Krem można przygotować wcześniej i schłodzić przed nałożeniem na ciasta. Wykładamy krem
Domowy Smak Jedzeniakilka kropli aromatu kawy PRZYGOTOWANIE: Ugotowaną kaszę ucieramy z masłem. Do malaksera przekładamy ciastka i dokładnie je rozdrabniamy, dodajemy kaszę manną oraz serek mascarpone i kilka kropli aromatu - wszystko dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Odstawiamy do lodówki na kwadrans, a w tym czasie ścieramy gorzką czekoladę. Z masy formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy w startej czekoladzie. Przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipłatkach Owoc granatu Kilka listków mięty do ozdobienia Przygotowanie: Żółtka oddzielić od bialek i utrzeć z połową cukru. Dodać serki mascarpone i 3-4 łyżki amatetto. Następnie białka ubić na puszysta masę i dodać resztę cukru ( miksować dalej aż cukier się rozpuści). Białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopty maczamy w kawie
Zainspiruj się kuchniąciasto ciemne: 25 ml mleka (około 0,5 cm w szklance) 5 dag cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Miękką margarynę utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i dalej ucierać. Do masy stopniowo dodawać jajka. Następnie dodać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz aromat cytrynowy. Ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować. Podzielić
Walijskie Pichcenieśmietany kremówki 36% 200 g sosu lub konfitury z żurawiny borówki do dekoracji cukier puder do posypania Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone wkładamy z konfiturą do misy miksera i ucieramy na gładką masę, nie za długo. Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką. Na spód torcika kładziemy część kremu, przekładamy drugim, przykrywamy kremem, posypujemy borówkami i cukrem pudrem. Wstawiamy
Made By Mom And Sonprzekroić na pół i nasączyć naparem kawy. W jednym naczyniu ubić kremówkę ze śmietan-fixem. W drugim żółtka z ksylitolem. Do ubitych żółtek dodać mascarpone i ubitą kremówkę. Dokładnie wymieszać i przełożyć tort warstwami biszkopt, masa, biszkopt, masa. Górę można posypać kakao. Wstawić do lodówki i schłodzić. Smacznego
Smaczne Zdrowesloiczek Nutelli maly sloik wisni 1 usztywniacz do smietany 1 smietana kremowka 200ml wykonanie:Kremowke ubijamy mikserem. Dodajemy do niej utrwalacz do smietany i mascarpone. Ubijamy. Na koncu dodajemy Nutelle i wszystko dokladnie mieszamy. 1/3 masy odkladamy i dodajemy do niej odsaczone wisnie.Jeden blat biszkoptu kladziemy na talerzu lub platerze do ciast i spinamy go obrecza tortownicy. Pokrywamy biszkopt masa
Przysmaki Karolkigarnka, zalewamy wodą na tyle by przykryć marchewki. Dodajemy kurkumę i sól, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut.Odcedzamy i miksujemy marchewki. Dodajemy następnie mascarpone, mielone migdały, jajka i wszystko ubijamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą i pieprzem.Foremki smarujemy masłem i wypełniamy je masą marchewkową.Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180°C w kąpieli wodnej.Uwagi: Przepis jest
Przysmaki Karolkiupieczeniu nie trzeba czekać aż zmięknie. J a pokusiłam się o bardziej świąteczną wersję i zrobiłam krem daktylowo-pomarańczowy, ale jeśli ktoś nie lubi daktyli można przygotować go z masą z kaszy mannej lub budyniową. Całość polałam polewą, ale - prawdę mówiąc - mogłoby jej być trochę mniej, bo w yszło bardzo słodk o . Oczywiście ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień :) SKŁADNIKI(...)łość zgęstnieje . D okładnie zblendować (jeśli byłoby ciężko blendować - dolać odrobinę gorącej wody). Wystudzić. 2. Zblendowane daktyle zmiksować z serkiem mascarpone. Można całość przetrzeć przez sito, żeby uniknąć w kremie niezblendowanych skórek z daktyli. Masę osłodzić do smaku. Przełożenie: Upieczony piernik przekroić na 3 równe części. Przełożyć kremem. Ewentualnie polać polewą. Polewa kakaowa: Masło/margarynę rozpuścić, dodać kakao
Kto ugości moich gości?weselne na świeżym powietrzu. Pięknie przystrojony świeżymi owocami i delikatnym, roślinnym wzorkiem z bitej śmietany, zachwyci nie jedną osobę. Stanowi świetną alternatywę dla dosyć ciężkich, bardzo słodkich torów z masy lukrowej. Na przyjęcie weselne 30 osobowe radzę przygotować dwupiętrowy tort odpowiednio o średnicach 25-26cm i 20-21cm (zdjęcie na samym końcu). Więcej ślubnych inspiracji odkryjecie na stronie(...)składniki nie powinny się dokładnie połączyć) i tak rozmieszaną czekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać. 12. Do czekoladowej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę powoli wlewać do śmietanowego kremu, cały czas mieszając mikserem. 13. Na końcu do kremu dodać pokrojone
Mała Cukierenkaweselne na świeżym powietrzu. Pięknie przystrojony świeżymi owocami i delikatnym, roślinnym wzorkiem z bitej śmietany, zachwyci nie jedną osobę. Stanowi świetną alternatywę dla dosyć ciężkich, bardzo słodkich torów z masy lukrowej. Na przyjęcie weselne 30 osobowe radzę przygotować dwupiętrowy tort odpowiednio o średnicach 25-26cm i 20-21cm (zdjęcie na samym końcu). Więcej ślubnych inspiracji odkryjecie na stronie(...)składniki nie powinny się dokładnie połączyć) i tak rozmieszaną czekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać. 12. Do czekoladowej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę powoli wlewać do śmietanowego kremu, cały czas mieszając mikserem. 13. Na końcu do kremu dodać pokrojone
Mała Cukierenkałyżki rumu Krem: 200 g serka mascarpone 5-6 łyżek Nutelli Dodatkowo: Marmolada lub dżem pomarańczowy Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiany do przestygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem, na puszystą masę. Stopniowo dodajemy czekoladę, cały czas miksując. Dodajemy orzechy(...)pomocą łyżki delikatnie łączymy pianę z masą. Formę o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przelewamy gotową masę. Pieczemy około 50 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. W tym czas przygotowujemy krem. Serek mascarpone miksujemy z Nutellą. Jeśli krem będzie według za mało słodki oczywiście możecie dodać więcej Nutelli. Wierzch ciasta smarujemy marmoladą pomarańczową, następnie
Mania Gotowaniapozostałą ilością mąki. Przelać masę do tortownicy i piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić biszkopt i przekroić na pół*. *Jeżeli chcemy przekroić biszkopt dwukrotnie to należy upiec go w tortownicy o średnicy 23-24 cm lub zwiększyć ilość składników do tortownicy o średnicy 26 cm. Przełożenie: 500 g mascarpone, schłodzonego 900 ml śmietany 36%, schłodzonej(...)połowie sugerowanej ilości wody. Wylewamy ją do foremki, wyłożonej folią spożywczą. Na następny dzień kroimy w kostkę. W misie miksera umieszczamy mascarpone, śmietanę, cukier puder, ziarenka wanilii i ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Nie za długo, żeby masa nie zważyła się. Wykonanie: Na paterze układamy pierwszą warstwę biszkoptu, smarujemy kremem. Na krem układamy wiśnie i galaretkę. Nakładamy krem i przykrywamy
Moja Galeria Smakucytryn 3-4 listki drobno posiekanej mięty Kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę. Dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i miętę i szybko wymieszać. Powoli dodawać serek mascarpone i delikatnie, łyżką wymieszać z ubitą śmietanką. Krem delikatnie wyłożyć na ciasto i całość wstawić na parę godzin do lodówki. Przed podaniem posypać pokrojonymi truskawkami
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!nadzieniem miętowym 250 g śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny Składniki na piankę śmietankową: 250 g kremówki 36% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2,5 łyżeczki żelatyny Składniki na bezę: 4 białka z dużych jajek 200 g cukru (najlepiej drobnego) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli Biszkopt: Formę(...)wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Pianka śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i odstawiamy. Śmietankę, mascarpone i cukier umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywny krem. Delikatnie łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Ostrożnie wykładamy na masę czekoladową, wyrównujemy i ponownie odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Bezowe wykończenie: Jeśli ciasto chcemy podać tego samego dnia
Ratunku obiadPostanowiłam więc upiec super prosty miętowy sernik z czekoladą. Moja 100% improwizacja!! Do tego serniczka użyłam serka ricotta i mascarpone, bo tylko taki miałam pod ręką. Wydaje mi się, że lepszy wyjdzie z gęstego serka , ponieważ do masy dodajemy 90 ml syropu mętowego, który ją trochę rozrzedzi. Trochę obawiałam się tego syropu, bo to przecieżwoda w serniku(...)serka mascarpone 250 g serka ricotta50 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2,5 łyżki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej 90 ml syropu miętowego 50 g groszku czekoladowego Pokruszyć ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i wymieszać z masłem. Wyłożyć na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugnieść. Całość schłodzić w lodówce przez około 60 minut. masa serowa
Mia Cucina SofietaRichMont. Składniki: Biszkopt 3 duże jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kopiasta kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus czekoladowy 0,5 l kremówki 250 mascarpone 350 g kremu czekoladowego ( u mnie nutella) 1 kopiasta łyżka kakao 2,5 łyżeczki żelatyny (w oryginale 1,5 łyżeczki) 60 ml ciepłej wody gruszki w syropie Krokus kakao(...)dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Mus czekoladowy: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera i miksować do momentu aż będzie "bita śmietana". Dodawać porcjami krem czekoladowy i miksować na średnich obrotach do momentu aż masą się połączy. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i miksować na wolnych obrotach ale około 10-15 sekund
Ala piecze i gotujeporcji) 2 cytryny – sok i skórka (cytryny sparzone i wyszorowane, najlepiej ekologiczne) 4 łyżki brandy 4 łyżki cukru 150 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 500 g serka mascarpone 2 jaja (osobno żółtka i białka) 1/4 szklanki domowego Kremu Cytrynowego Lemon Curd + 1/4 szklanki do dekoracji 250 g podłużnych biszkoptów Przygotowanie: W szklance wymieszaj brandy(...)można przebić białek, więc ubijaj pianę tak długo, aż będzie sztywna). W osobnej misce utrzyj pozostałe 2 łyżki cukru z żółtkami na puszystą masę. Dodaj skórkę z cytryny i 1/4 szklanki lemon curd. Wmieszaj delikatnie serek mascarpone (łyżką lub mikserem na najniższych obrotach). Śmietankę ubij (uważaj, żeby śmietany nie przebić – czyli przestań ubijać, jak tylko śmietana zgęstnieje a mieszadła
Moja Delicja