masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:118/237)

Biszkoptowy przekładaniec z kremem i czereśniami 135

łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, 2-3 łyżki kakao, tłuszcz do formy. Masa owocowa: niecały kilogram czereśni, cukier do smaku, trochę wody, ok. 3 łyżeczek mąki ziemniaczanej. Masa śmietanowa: mały kubek śmietany 30% lub 36%, zagęstnik do śmietany o smaku truskawkowym, opakowanie serka mascarpone, cukier puder do smaku. Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Połącz obie mąki(...)smaku. Całość ubij. Gdy śmietana będzie już sztywna, dodaj do niej serek mascarpone i całość dokładnie wymieszaj. Wystudzone ciasto wyjmij z formy i przekrój na pół, tak aby powstały dwa blaty. Blachę ponownie wyłóż papierem do pieczenia. Na dno połóż jeden z blatów. Rozprowadź na nim masę czereśniową (parę połówek owoców można odłożyć do dekoracji). Owoce przykryj drugim blatem. Wierzch

blog.moje-pasje.info
Red velvet cake 122

łyżek kakao - 1 szklanka gęstej maślanki lub jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej - 1 słoiczek (ok.30ml) czerwonego barwnika spożywczego w żelu (użyłam firmy Wilton) *masa: - 500ml śmietanki kremówki 36%, bardzo zimnej - 1 szklanka cukru pudru - 375g serka mascarpone - 375g serka kremowego lekko słonego np.Philadelphia lub podobnego Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Tortownicę o średnicy minimum 25cm posmarować masłem, dno wyłożyć papierem(...)posypać mąką lub mielonymi migdałami. Do misy wsadzić miękkie masło, dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Miksować na dużych obrotach miksera przez około 10min, do uzyskania białej i puszystej masy. Stopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas ubijając po kolejnym dodanym jajku. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao. Dokładnie wymieszać i jeszcze

CookYourself
Marchewkowe brownie z wegańskim mascarpone (bezglutenowe, wegańskie, bez cukru) 168

Ciasto marchewkowe o strukturze brownie - wilgotne, zbite i słodkie, ale zdrowe :) Jednym zdaniem - najsmaczniejszy zakalec na świecie :) Lekkości dodaje mu smaczny serek à la mascarpone, przygotowany na bazie nerkowców. Smakuje wyśmienicie! Koniecznie spróbujcie! Składniki (na tortownicę o śr. 22 cm): 1 dojrzały banan  1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych przez godzinę) 4 większe marchewki (powinniśmy otrzymać 350 g startej(...)mąkę i marchew, miksować do połączenia składników. Na koniec dodać łyżkę octu, zamieszać i przełożyć do przygotowanej formy (masa powinna wyjść gęsta). Piec przez ok. 40-45 min. Tortownicę wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wegańskie mascarpone: Odsączone nerkowce włożyć do naczynia blendera, dodać mleko roślinne i miksować do uzyskania aksamitnej konsystencji. Następnie dodać pozostałe składniki

Domowa Cookierenka Agi
Tort orzechowo- serowy z kremem chałwowym 371

margaryny zwykłej 1 opakowanie sernixa 1 łyżeczka olejku śmietankowego 5 dkg wiórek kokosowych szczypta soli 6 dkg herbatników kakaowych 1/2 szklanki mleka Masa chałwowa: 600ml śmietanki 30% 300g chałwy sezamowej o smaku waniliowym 1/2 kg serka mascarpone Ponadto: 1 mały słoiczek wiśni w syropie (u mnie w miodzie pitnym) Dodatki do dekoracji tortu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy(...)przestudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy zmielony ser, wiórki kokosowe, sernix oraz olejek śmietankowy i mleko. Ucieramy na najmniejszych obrotach miksera. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej. Łączymy drewnianą łyżką aż do połączenia składników. Na wyłożoną papierem tortownicę wysypujemy połowę pokruszonych herbatników. Łyżką delikatnie nakładamy masę serową i delikatnie wyrównujemy. Posypujemy pozostałymi herbatnikami i lekko

Kuchnia w czekoladzie
Roladka z czerwoną porzeczką 147

cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Mąki przesiać, dodać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 34x42cm. Piec ok. 15min w temp. 180st. Ciepłe ciasto przełożyć na ściereczkę posypaną drobnym cukrem. Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić tak do ostygnięcia.       Krem: 250g serka mascarpone(...)250g waniliowego serka homogenizowanego, łyżka soku z cytryny, 250g czerwonych porzeczek, 50g cukru pudru.      Mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym, cukrem i sokiem z cytryny, odłożyć dwie łyżki do dekoracji. Dodać umyte i oczyszczone porzeczki. Delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na cieście. Zrolować, schłodzić. Udekorować pozostałym kremem, porzeczkami i miętą. Przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
tort z musem śliwkowo-cynamonowym 147

pieczenia mus: ok 500 g śliwek (mogą być z kompotu) 2 łyżki cukru łyżka żelatyny krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki (30%) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny do dekoracji: krem maślany masa cukrowa (zrobiona wg tego przepisu ) Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać(...)koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone. NA pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę tężejącego musu śliwkowego. Następnie połowę kremu śmietanowego. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę musu i kremu. Położyć ostatni blat, lekko docisnąć, schłodzić. Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch z 1/2 szkl

6niebo
Malinowa chmurka (truskawkowa) 144

kruche: 2,5 szklanki mąki 200 g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru cukier wanilinowy 2 łyżeczki żelatyny Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej garść migdałów Galaretka truskawkowa: 500 g truskawek 4 galaretki truskawkowe(...)całość będzie tężeć wylewamy na kruchy spód ciasta. Następnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej cukier, oraz cukier wanilinowy. Kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w 75 ml wrzącej wody i dodajemy do masy. Gotowy krem przekładamy na stężałą galaretkę.  Na wierzch delikatnie przekładamy ciasto z bezą - bezą do góry.  Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Spodobał

Pani domowa
Tiramisu bez jajek 184

niej wydobyć, wiedziałam już, dlaczego nie chciała mi go zdradzić. Otóż przepis ten pochodził ... z opakowania serka mascarpone! :):):)  Podaję i polecam Wam zatem ten "sekretny" przepis, jeśli jeszcze go nie wypróbowaliście. :) Składniki:  250 gramów serka mascarpone 130 gramów śmietany kremówki  100 gramów podłużnych biszkoptów 50 gramów cukru pudru filiżanka kawy espresso (ewentualnie mocnej kawy rozpuszczalnej) 50 gramów(...)całkowitego ostygnięcia. Następnie wymieszaj ją z likierem (lub rumem, jak u mnie).  Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder, następnie wymieszaj z serkiem mascarpone. Mieszaj całość tylko do połączenia się składników (w innym przypadku masa się zważy).  Przygotuj naczynie, w którym umieścisz deser.  Biszkopty maczaj w kawie i alkoholu, układaj następnie na dnie naczynia. Na nie wyłóż

Garniec Magalie
Deser z jagodami i galaretką 169

naczynia (u mnie talerz od zupy) i odstawić do stężenia. Jagody rozmrozić i rozgnieść łyżką. Do smaku dosłodzić cukrem, ja dałam łyżkę cukru. Serki mascarpone i homogenizowany przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, można mikserem. Masę dosłodzić do smaku jeśli potrzeba, ja cukru nie dodawałam bo dla mnie było wystarczająco słodkie. Stężałą galaretkę pokroić w talerzu w małą kostkę

Monia miesza i gotuje
Deser jogurtowy z marakują i mango - fit 170

Zapraszam na egzotyczny deser z marakują i mango. Połączenie obu owoców smakuje fenomenalnie! Jogurt - podstawa dzisiejszego deseru usztywniony, czy raczej uszlachetniony  został dodatkiem mascarpone. Jogurt nie tylko zyskał konsystencję wyrafinowanego kremu, ale jak smakuje! Deser zniknął w oka mgnieniu! Marakuja, znana pod nazwą passiflory lub męcznnicy jadalnej nie kojarzy się może  z przyjemnością, ale nie męczmy się(...)łyżki mascarpone 2 łyżki ksylitolu/cukru pudru wanilia beziki meringue - opcjonalnie Wykonanie: owoce marakui przeciąć na 2 połówki, wybrać łyżeczką zawartość. Połowę owocu mango zblendować na gładki krem, resztę pokroić w drobną kosteczkę. Miąższ marakui wymieszać z przygotowanym mango jogurt ubć mikserem z dwoma łyżkami mascarpone i cukrem pudrem na gładki krem. Dodać do kremu wanilię masę jogurtową owocową układać naprzemiennie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Serniczek z likierem Baileys 180

posiekane orzechy, stopione masło i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy lub prostokątnej foremki podpiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 10-15 minut mascarpone i twaróg przekładamy do dużej misy i ucieramy na gładką masę dosypując cukier oraz wbijając jajka dolewamy Baileys oraz dorzucamy rodzynki.  Całość mieszamy, a następnie wykładamy na wcześniej podpieczony spód. Ciasto pieczemy

Luźna Kuchnia
Kinder Country z ganache, na dużą blaszkę. 169

rozpuściła.  800 ml kremówki ubijamy na sztywno i dodajemy do niej stopniowo rozpuszczoną czekoladę ciągle miksując. Następnie wkręcamy do śmietany, także stopniowo serki mascarpone. A na koniec dodajemy żelatynę wlewając ją cienkim strumieniem. Pierwsza masa jest gotowa.  Masę wykładamy na herbatniki, rozkładamy równo i przykrywamy drugą warstwą tych ciasteczek. Ciasto wkładamy do lodówki i zabieramy się za ciemną

Poezja Smaków - blog kulinarny
CIASTO INSPIROWANE BATONIKIEM KINDER COUNTRY 394

wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na nim część herbatników. Schłodzoną kremówkę z białą czekoladą ubij krótko mikserem na gęsty krem, dodaj mascarpone, ponownie krótko zmiksuj i wsyp 3 szklanki pszenicy, wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na herbatniki. Wierzch przykryj kolejną warstwą herbatników. Schłodzoną kremówkę z mleczną czekoladą ubij również krótko mikserem na gęsty krem. Masę wyłóż na herbatniki

Słodko-Słony Świat Ilony
Rzodkiewki dobrze nadziane 104

środka wyjąć i nie uszkodzić skórki. Resztki lekko zmiksować, oprószyć solą, wymieszać i odstawić na parę minut. Następnie odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać serek mascarpone i szczypiorek, wymieszać. Doprawić do smaku solą. Napełnić wydrążone rzodkiewki masą. *rzodkiewki mają być duże, jędrne, nie sparciałe zastawa

królestwo garów
Tiramisu czekoladowo-kawowe w pucharkach 130

ubijamy w miseczce nad parą wodną, do momentu aż uzyskamy puszystą gęstą pianę, mieszamy z 3 łyżkami likieru czekoladowego.  Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem. Śmietankę ubijamy oddzielnie na sztywno, dodajemy  do masy serowo-jajecznej, delikatnie mieszamy.  Wylewamy masę na nasączone biszkopty, sypiemy kakao, oprószamy czekoladowymi wiórkami. Chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania