masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:114/237)

Trufle piernikowe z pomarańczą i rumem 161

kilka dni...ale zdecydowanie tyle nie leżą, gdyż szybko znikają w niewyjaśnionych okolicznościach. Składniki: ( na około 20 sztuk ) 120 g biszkoptów szampańskich 100 g czekolady gorzkiej 250 g serka mascarpone otarta skórka z 1 pomarańczy ( uprzednio sparzonej ) 2 łyżeczki przyprawy do piernika 50 ml rumu kakao do obtaczania trufli Wykonanie: Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki. Miskę umieścić na garnku(...)czekoladę odstawić. Biszkopty rozdrobnić w malakserze lub blenderem. Do okruszków biszkoptowych dodać przyprawę do piernika oraz otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy – wymieszać. Dodać serek mascarpone, rum i lekko przestygniętą czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą masę przykryć folią spożywczą i schować na 30 minut do lodówki. Ze schłodzonej masy formować kulki. Każdą truflę obtaczać w kakao. Trufle przechowywać w lodówce. Smacznego

kolorowotorcikowo
Rolada orzechowa z kremem czekoladowym - bezglutenowa 237

całości upieczone z mielonych, prażonych orzechów laskowych, już podczas pieczenia pachnie obłędnie. Krem to już czysta poezja smaku! Najsmacznieszy krem czekoladowy na świecie, zarazem najprostszy i najłatwiejszy. Serek mascarpone, śmietana kremówka i dobre kakao. Kombinowałam z różnymi super czekoladami, a najprostsze rozwiązanie okazało się najcelniejsze. Ach...smak i kolor, naprawdę polecam! Ta przepyszna rolada kończy propozycję świątecznych słodkości. WSZYSTKIM CZYTELNIKOM(...)położyć na ściereczce kuchennej, następnie delikatnie odciągając zdjąć papier. Ciasto obsypać mielonymi orzechami (by zapobiec przyklejeniu) i zwinąć w ściereczkę. Oddstawić do przestudzenia serek mascarpone ubić z cukrem, dolać śmietanę kremówkę i ubijać, aż masa zwiększy objętość i stanie się puszysta. Na koniec dodać alkohol i kakao przesiane przez sitko rozwinąć roladę. Posmarować dżemem, następnie równomiernie rozsmarować przygotowany krem. Zwinąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik na zimno z Schoko Bons 2632

Oreo zmiksować, roztopić masło. Składniki połączyć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć ciasteczka, dokładnie ugniatając. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Mascarpone, cukier puder, wanilię i jogurt naturalny utrzeć na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, jednak nie wrzącej. Przestudzić. Dodać do niej łyżkę masy serowej, dokładnie wymieszać. Następnie dodać kolejną łyżkę masy i ponownie dokładnie

Ania i Marcin gotują
Sernik z mascarpone 165

mascarpone","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-09-28 10:28:31","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/09\/P9280001-e1475058429249.jpg","description":null,"recipeYield":"12 ","recipeIngredient":["250 g mascarpone","150 g twar\u00f3g chudy","2 szt jajko","150 g m\u0105ka ry\u017cowa","1 \u0142y\u017ceczka proszek do pieczenia","2 \u0142y\u017ceczka stewia (1:10, lub inne s\u0142odziwo(...)u0142adamy do formy o \u015brednicy ok. 20 cm. Wyk\u0142adamy owoce ze s\u0142oika i przykrywamy drug\u0105 po\u0142ow\u0105 masy serowej. Pieczemy 35 minut w 180 st. C."],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Sernik z mascarpone Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 12 Porcje 12 Składniki 250 g mascarpone 150 g twaróg chudy 2 szt jajko

Kucharzyca
Truskawkowy raj 136

brokat jadalny  Wykonanie  Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną i odstawiam do wystygnięcia ,następnie śmietanę ubijam na sztywno i dodaje serki mascarpone ,orzechy włoskie posiekane ,kiedy czekolada wystygnie delikatnie wlewam do masy śmietanowej i dokładnie mieszam . Spody nasączam kawą i nakładam ubitą wcześniej śmietanę z orzechami ,po przełożeniu śmietana ,cały tort  smaruje na wierzchu i boki pozostałą śmietaną

Mój Smak
Błyskawiczne ciasto biszkoptowe z kremem porzeczkowym – bez pieczenia 307

opłukać, oczyścić. Wsypać do rondelka owoce, cukier i wlać wodę. Gotować na małym ogniu do godziny. Wystudzić i zmiksować. W dużej misce umieścić serek mascarpone oraz cukier puder zmiksować do połączenia składników. Partiami dodawać masę porzeczkową – po każdym dodaniu wymieszać lub zmiksować. Na koniec dodać porzeczki – wymieszać. Spód tortownicy posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód

Niebieski kubek z kawa
Deser z galaretką i mascarpone 163

przepisu na opakowaniu i wystudzić. Rozlać do szklaneczek, na wysokość ok 1/3 szklanki. Wstawić do lodówki aby galaretka stężała. Śmietankę ubić na sztywno. Serek mascarpone zmiksować. Dodać ubitą śmietankę oraz startą czekoladę i wymieszać. Masę przełożyć do szklaneczek ze stężałą galaretką. Na wierzchu posypać jeszcze odrobiną startej czekolady i udekorować owocami. Przed podaniem schłodzić. Z podanych składników wyszły

Monia miesza i gotuje
Lody truskawkowe 240

mleka Truskawki obrać z szypułek i umyć. Pokroić na mniejsze kawałki i zasypać cukrem. Odstawić przynajmniej na godzinę, aż owoce puszczą sok. Następnie dodać mascarpone oraz wlać mleko i całość zmiksować blenderem na gładką masę. * gotową masę wlać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z jej instrukcją * gdy nie posiadamy maszyny wlewamy masę do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika

My simple kitchen
Torcik kakaowy na urodziny mojej 2-latki 159

śmietany 30-36% 500g serka mascarpone 3/4 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 2 łyżki kakao Poncz: 2/3 szkl. ciepłej wody sok z 1 cytryny 2 łyżki miodu Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka wybijamy do osobnej miski i miksujemy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal miksujemy aż masa będzie lśniąca, a cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami(...)delikatnie od brzegów i rozpinamy rant. Krem: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodając powoli cukier. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i kakao - dokładnie mieszamy składniki. Wykonanie: Zimny biszkopt kroimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy ponczem i wykładamy 1/3 masy, przykrywamy środkowym blatem i powtarzamy czynności (ponczowanie i masa). Górę i boki smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy wg uznania

Kolorowy Przepisownik
Zapiekanka a'la cannelloni ze szpinakiem i serkiem ricotta na sosie pomidorowym 168

złocisty kolor, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Szpinak sparzmy wrzątkiem, aż zmniejszy swoją objętość i odcedzamy. Następnie w misce ucieramy serek mascarpone z serkiem ricottą i jajkiem, dodajemy gałkę muszkatołową.  1/3 masy odkładamy aby posmarować górną warstwę makaronu. Następnie do pozostałej części dodajemy posiekany  szpinak i kurczaka ostudzonego. Wszystko łączymy na gładką masę

Niezły Młynek
Krucha tarta z malinami, serkiem mascarpone i białą czekoladą 190

łyżka - cukru waniliowego maliny ( mogą być mrożone) Czekoladę roztopić nad gorącą kąpielą wodną, lekko wystudzić i zmiksować lub wymieszać ręcznie rózgą z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i delikatnie połączyć z masą serowo-czekoladową. Przełożyć na wystudzoną tartę. Na wierzchu ułożyć maliny, bądź inne owoce, jak np. borówki, lub truskawki. Udekorować listkami mięty i cukrem pudrem. Smacznego! :) Jeśli

Calzonella.com
Dyniowe tiramisu 145

schłodzonej) 1 czubata łyżeczka cukru pudru 3-4 łyżki krokantu (można zastąpić posiekanymi, dowolnymi orzechami) cynamon (do oprószenia) Wykonanie: W misce umieszczamy serek mascarpone, śmietanę oraz cukier. Ubijamy całość do momentu otrzymania gęstej masy. Następnie dodajemy puree z dyni, przyprawy i miksujemy do ich dokładnego wymieszania się z masą śmietanowo-serową. W tym momencie warto spróbować kremu. Może się bowiem

MyCookBook.pl
Pastelowy torcik. Serniczek na zimno z malinami 201

łyżeczek żelatyny 30 dkg malin 2 galaretki pastelowe o smaku "Lynchee coctail" - te  na 1,5 szklanki wody kilkanaście sztuk okrągłych biszkoptów Serek mascarpone zmiksować, dodać jogurt, cukier i wszystko razem ubijać aż masa będzie gładka. Maliny rozetrzeć blenderem. Dodać do masy. Schłodzić. W tym czasie namoczyć żelatynę w 100 ml zimnej wody. Zostawić na kilka minut żeby

Maślane ciasteczko
Tort czekoladowy z kremem jeżynowym 209

przez sitko i ostudzić. Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Namoczoną żelatynę wymieszać z łyżką gorącej wody do rozpuszczenia, nastepnie połączyć z musem jeżynym mascarpone umieścić w misce i ubijając wlewać porcjami śmietankę kremówkę. Masa początkowo rozrzednie, by po kilku minutach ubijania zgęstnieć. Na koniec wmieszać przestudzony mus jeżynowy z żelatyną. Skosztuj krem, gdy jest za mało słodki dodaj cukier

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Galaretka truskawkowa 165

wlać do do reszty musu i dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno. Serek mascarpone zmiksować z odrobiną cukru pudru (1-2 łyżki). Obie masy delikatnie połączyć za pomocą łyżki. Masę wyłożyć na galaretki i ozdobić pestkami granatu i listkami melisy/mięty. Inspiracją dla moich galaretek był przepis znaleziony

cucinare
Tarta z truskawkami, mascarpone i nutellą 300

łyżki likieru jajecznego,  300g świeżych truskawek. Czekoladę stopić na parze, przestudzić.  Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone, przestudzoną czekoladę oraz likier jajeczny. Krótko zmiksować.  Rozsmarować na masie cukrowej. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w ćwiartki truskawki.  Przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
73. Bananowe tiramisu 158

cukru ¾ szklanki mocnej kawy kakao do posypania Jajka sparzyć wrzątkiem, żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie porcjami dodawać serek mascarpone i rum. Z białek ubić pianę i dodać do masy, wymieszać delikatnie. Biszkopty namoczyć w kawie, banany pokroić w plastry. W pucharkach układać warstwami biszkopty, banany i krem  Schłodzić w lodówce przez co najmniej

Jadło i czytadło
Tort o smaku kokosowo- tiramisu 218

tiramisu 3/4 szklanki cukru pudru(szklanka 250 ml) Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, nadal ubijać. Następnie należy dodać serek mascarpone i na małych obrotach miksera delikatnie wymieszać całość. Do masy dodajemy wiórki kokosowe i likier, mieszamy tylko do połączenia się składników

Krakowskie smaki Ani
CZEKOLADKI 130

białej czekoladzie, jako druga warstwę. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia. Gdy stwardnieją delikatnie ściągnąć papierowe foremki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i likier. Całość dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do czekoladowych babeczek. Przed podaniem dobrze schłodzić

Kuchnia w opałach
Tiramisu na dzień Taty 184

opakowanie śmietany 30%2 płaskie łyżki cukru30 dkg truskawekkakao do posypaniaszklanka mocnej, zimnej kawyPrzygotowanie:Ubijam smietanę z cukrem, pod koniec ubijania dodaje po łyżce mascarpone i miksuje na wolnych obrotach aż do uzyskania gładkiej masy.  Biszkopty (podłużne) kolejno zanurzam w kawie i układam na blaszce aby stworzyły spód deseru. Na powstały spód wykładam masę odkładając trzy łyżki do dekoracji.Oczyszczone

Magiczna kuchnia Darii
TIRAMISU BABA 397

smakuje obłędnie , ale i wygląda przepięknie!Zachwyci nie tylko zakochanych!Połączenie delikatnego sera mascarpone z kawą i amarettto tworzy fantastyczną całość i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI :* mascarpone – 500 g* żółtko – 4 szt* cukier puder – 150 g* likier amaretto – 2 łyżki* płatki migdałów – 50 g* okrągłe biszkopty – 1 op* mocna kawa(...)Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody , dokładnie mieszamy , studzimy.Żółtka ucieramy na parze z cukrem pudrem i likierem amaretto.Mascarpone miksujemy i nie  przerywając dodajemy na przemian żelatynę i masę jajeczną.Wsypujemy podprażone na patelni płatki migdałów i delikatnie mieszamy.Połowę masy wlewamy do formy na babkę , wygładzamy.Przykrywamy biszkoptami namoczonymi w kawie.Zalewamy resztą serowej masy , wygładzamy.Przykrywamy resztą namoczonych

Ostra na Słodko
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 401

Wyjmij ciasto z piekarnika, odstaw na 10 min, następnie wyjmij z formy i zostaw na kratce do ostygnięcia.Aby zrobić krem, włóż do miski mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder i zmiksuj na gładką masę. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj. Ułóż blat ciasta na paterze i posmaruj ok. 1/3 kremu. Ostrożnie połóż na nim drugi blat, następnie posmaruj

Chilli Czosnek i Oliwa
Trufle dla Mikołaja 181

zdaniem sprawdziły się znakomicie - czyż trufelki nie prezentują się w nich uroczo...?Natchnienie do trufelków znalazłam u Mirabelki - pozmieniałam jednak nieco proporcje, bo miałam tylko 150 gram mascarpone. Że wyszły absolutnie bajecznie, i koniecznie musie spróbować je zrobić, to już pisałam...Trufle tiramisuSkładniki:(na 20 sztuk)150 g serka mascarpone2 łyżki cukru waniliowego90 g podłużnych biszkoptów1,5 łyżki(...)zalać wrzątkiem, wymieszać, ostudzić.Biszkopty pokruszyć (mogą zostać większe kawałki), wymieszać z ostudzoną kawą i Amaretto. Odstawić na 15 minut.Mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym, dodać biszkopty, dokładnie połączyć.Z masy formować kulki. Obtaczać w kakao, przekładać na talerz lub do mini papilotek.Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny przed podaniem.Smacznego!Bodil się już wyszalała - u nas w ogrodzie zdmuchnęła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie. 196

cukru  Biszkopt ciemny:  5 dużych jajek  3/4 szkl mąki pszennej   1/4 szk kakao  1/2 szkl cukru  Masa:  ok 1200 ml śmietany kremówki 30 %  500 g serka mascarpone  4 łyżki cukru pudru  małe opakowanie cukru waniliowego  Dodatkowo:  400 g mrożonych wiśni bez pestek  cukier do smaku

Malinowe Pocałunki
Beza pavlova 154

stopni i suszymy ją przez 3 godziny. pod koniec tego czasu możemy powoli ubijać śmietanę mikserem, gdy będzie sztywna należy cukier, na następnie serek mascarpone. Gdy beza będzie gotowa należy na jej wierzch nałożyć masę śmietanową i ułożyć owoce. Najlepiej zrobić to zanim bez całkowicie wystygnie bo w tedy zrobi się jeszcze bardziej krucha i szybko nam popęka. Gotową bezę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Dirt cake 184

oraz serek. Wszystkie składniki blenderujemy na ciemny krem. W drugiej misce ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Na dno małych miseczek lub szklanek wykładamy połowę ciemnej masy czekoladowej, na nią układamy połowę jasnej masy, następnie ciemna masa i jasna. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Po wyjęciu posypujemy wierzch kakao, następnie obsypujemy posypką

Kolizje Smaków
Tarta z malinami 165

wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić. Serek mascarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, udekorować malinami i schłodzić

Monia miesza i gotuje
Tort makowy 125

być ostudzona i masło musi być mięciutkie, kto będzie tego przestrzegał wszystko się uda. Skala smaku 10/10 blatów nie trzeba nasączać są dosyć wilgotne . Masę można zrobić inną niż jest w przepisie np.śmietankową z mascarpone. Składniki na blaty makowe: 2 szklanki maku 1 szklanka cukru 8 dużych jajek, 3 łyżki kaszy mannej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki(...)porzeczki Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa.  Żółtka utrzeć razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać zmielony mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów. Zmiksować do połączenia. Na koniec wsypać bakalie wymieszać W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy

Kubki smaku
Tort kokosowo-truskawkowy 172

przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Dodać sól i ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, ubijając na wolnych obrotach. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao i startą na drobnej tartce czekoladę. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wylać ciasto. Piec(...)wiórków kokosowych Wszystkie składniki powinny być schłodzone.  Mleko w puszkach dzień wcześniej wstawić do lodówki. W dniu przygotowywania masy, delikatnie wyjąć mleko. Puszki delikatnie odwracamy do góry dnem, otwieramy, zlewamy wodę kokosową. Gęstą śmietankę przekładamy do miski. Dodajemy serek mascarpone, cukier i wiórki. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu. Do nasączenia biszkoptu: woda kokosowa, wcześniej odłożona

kulinarnyswiatdomi
Ciasto Cappuccino bez pieczenia 4584

cukrem i masłem. Na gotujące się mleko wlać budynie, mieszać, aż masa zgęstnieje. Herbatniki ułożyć na dnie tortownicy i śr. 21cm (w razie potrzeby połamać je na mniejsze kawałki). Wylać gorący budyń, przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem cappuccino: 250ml śmietanki 30%,  400g serka mascarpone(...)łyżek cappuccino w proszku,  2 czubate łyżki żelatyny,  3/4 szklanki cukru pudru. Śmietankę ubić na sztywno, dodawać po łyżce serka mascarpone oraz cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić i dodać do masy. Na koniec dodać sproszkowane cappuccino. Krótko zmiksować. Masę wylać na ostudzony budyń. Wstawić na całą noc do lodówki. Inspiracja:  Smakołyki Bereniki

Z miłości do słodkości
Pyszny torcik truskawkowy 233

żółtko Składniki na biszkopt: 2 jajka 40 g cukru 25 g mąki pszennej 405 15 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao - 20 g Składniki na krem: 250 g mascarpone 2 małe dojrzałe banany 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dadatkowo: 400 g truskawek 1 op. Tortenguss 4-5 łyżek dżemu 5-6 łyżek mocnej herbaty Earl Grey(...)kratce. Obręcz zdjąć po wystudzeniu biszkoptu obrane banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cyryny, by nie ściemniały, następnie zblendować na puree. Mascarpone włożyć do miseczki, dodać bananowe puree, przesiany cukier puder i ubić mikserem na puszystą masę kruchy spód posmarować ulubionym dżemem, nałożyć biszkopt i lekko docisnąć, by skleić oba krążki ciasta. Biszkopt naponczować mocno zaparzoną i przestudzoną herbatą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z musem brzoskwiniowym 139

dają się pokruszyć. Sernik piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm. Spód: 250 g herbatników 100 g masła 1/3 szklanki mleka Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g sera mascarpone 1 szklanka cukru 4 jajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki aromatu waniliowego Mus: brzoskwinie z jednej puszki (puszka(...)herbatniki nie chcą się połączyć, można dodać trochę mleka (w zależności od tego jakich ciastek używałam, czasem potrzebowałam więcej mleka). Spód ma być dość zbity. Formę wysmarować masłem. Przygotowaną masą wyłożyć dno formy i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sery zmiksować na niskich obrotach. Dodać mąkę oraz stopniowo cukier i jajka

Bullio
Sernik z musem brzoskwiniowym 359

dają się pokruszyć. Sernik piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm. Spód: 250 g herbatników 100 g masła 1/3 szklanki mleka Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g sera mascarpone 1 szklanka cukru 4 jajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki aromatu waniliowego Mus: brzoskwinie z jednej puszki (puszka(...)herbatniki nie chcą się połączyć, można dodać trochę mleka (w zależności od tego jakich ciastek używałam, czasem potrzebowałam więcej mleka). Spód ma być dość zbity. Formę wysmarować masłem. Przygotowaną masą wyłożyć dno formy i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sery zmiksować na niskich obrotach. Dodać mąkę oraz stopniowo cukier i jajka

Bullio
Eklerki dulce de leche 142

łyżeczka cukru waniliowego Składniki na krem: 300 g mascarpone 150 g płynnego dulce de leche   Składniki na polewę 4 łyżki śmietany kremówki 60 g gorzkiej czekolady Wykonanie:  wodę zagotować ze szczyptą soli i masłem, zmniejszyć ogień - dodać mąkę i dokładnie przy pomocy drewnianej łyżki wymieszać . Mieszać, aż masa zbije się w kulę i będzie jednorodna i gładka. Odstawić(...)dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Zanurzać w czekoladzie czapeczki eklerków (użyłam wykałaczki) i odstawiać na kratkę do wyschnięcia serek mascarpone umieścić w misce, dodać płynne dulce de leche i miksować kilka minut do otrzymania puszystej masy na dolną część eklerka nakładać za pomocą szprycy i rękawa cukierniczego krem, przykryć górną. Gotowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort na rocznicę ślubu 237

ajerkoniaku * 500 g serka mascarpone 350 ml mleka 6 żółtek 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 80 g cukru 2 łyżeczki żelatyny ** Krem maślany 230 g masła 120 g cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Nasączenie 200 ml mocnej herbaty 2 łyżki cukru 1/2 soku z cytryny Dekoracja 800 g masy cukrowej kremowej 200 g masy cukrowe różowe(...)przerywając mieszania doprowadzamy do wrzenia. Masa zacznie gęstnieć i powstanie gęsty budyń. Do mieszania użyłam trzepaczki. Wolnymi ruchami mieszałam masę, co zapobiegło powstawaniu grudek. Tak przygotowany budyń odstawiamy do wystudzenia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Do miski przekładamy mascarpone i ucieramy. Nie przerywając miksowania dodajemy po łyżka po łyżce budyń. Mieszamy do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Krem maślany

Wędrówki po kuchni
rolada cytrynowa 156

serka mascarpone 1/2 szklanki kremówki 2 łyżki cukru pudru sok  i skórka z 1,5 cytryny 100 g cukru 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka masła Przygotować biszkopt: białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać od masy jajecznej. Blaszkę z piekarnika wyłożyć(...)powstanie gęsty budyń. Wystudzić. Przygotować krem cytrynowy: Drugą galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody.  Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Zmiksować z mascarpone i budyniem cytrynowym. Na końcu powoli wlewać galaretkę. Biszkopt rozwinąć, usunąć ściereczkę. Kiedy masa zacznie tężeć rozsmarować ją na biszkopcie i ułożyć kawałki galaretki. Zwinąć roladę i odstawić do stężenia. Dowolnie udekorować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Serniko-brownie (sernik+brownie) 188

najlepiej muscovado) 100 g cukru 3 jajka 150 g śmietany 150 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa sernikowa: 250 g sera twarogowego z kubełka* (najlepiej ,,Piątnica" lub ,,Wieluń") 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru łyżeczka cukru waniliowego *Czasami bywa, że ser z kubełka jest bardzo wodnisty, rzadki, to wtedy należy przenieść(...)proszek do pieczenia i mieszamy aż powstanie gładka masa bez grudek mąki. Tak przygotowane ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-35 min. W samym środku brownie może (a nawet musi) być lekko, lekko niedopieczone. Studzimy. Za pomocą miksera ubijamy ser z kubełka, mascarpone, cukier i cukier waniliowy na gładki, puszysty krem. Wykładamy

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania