wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 850 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie lub twarogu sernikowego 250 g serka mascarpone 200 g drobnego cukru 50 g mąki ziemniaczanej 5 jajek 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 50 ml wrzątku Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę(...)pokojową. Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać mascarpone, wymieszać. Następnie po trochu dodawać ser. Wlać wystudzoną kawę. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem. Masę serową przełożyć do tortownicy. Piec około 1,5 godziny. Sernik powinien mieć ścięty, sprężysty wierzch
maniapieczeniazrobić. Składniki 2 opakowania markiz czekoladowych 50g masła 50 g mlecznej czekolady 250 serka mascarpone 250g słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki cukru 2 opakowania kartoników z malinami cukier puder Przygotowanie 1. Ciastka, masło, mleczną czekoladę wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania masy(...)konsystencji kruszonki do ciast. Masę wysypujemy do formy na tartę lub do tortownicy która też dobrze się spisze w tym przepisie. Masę ciasteczkową musimy mocno wcisnąć w foremkę. Wsadzić foremkę z spodem ciasteczkowym do lodówki. 2. serek mascarpone zmiksować razem z cukrem na gładki krem. Śmietanę 30% ubić na sztywno. Dodać śmietanę do kremu wymieszać całość łyżką do połączenia składników
zjem to blog kulinarnyserniczek wyszedł rewelacyjnie ,wilgotny ,rozpływający się w ustach a kwaskowaty smak jagód przełamuje świetnie słodycz sera ....pyszny .... Składniki na blaszkę 26 cm Masa serowa : - 450 g twarogu u mnie z Wielunia "Mój Ulubiony" - 250 g mascarpone - szklanka cukru pudru ( 250 ml ) - 200 g śmietanki 30% ( taka w kubeczku ) - 1 duża płaska łyżka mąki pszennej - 2 duże płaskie łyżki maki(...)litra wody . Ciastka rozdrabniamy w mikserze i mieszamy z rozpuszczonym masłem, wygląda jak mokry piasek , wykładamy na blaszkę i uklepujemy łyżką wygładzając powierzchnię ,wstawiamy do lodówki na czas robienia masy serowej. Sery mieszamy w misce, dodajemy jajko i łyżkę cukru wymieszaną z mąkami ,cały czas mieszając na wolnych obrotach aż wymieszamy wszystkie jajka i cukier ,wolno dolewamy śmietankę ,mieszamy
Wypieki Reneblendujemy do uzyskania konsystencji jednolitego musu. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, po czym studzimy. W dużej misce ucieramy serek mascarpone z cukrem pudrem na gładki krem, stopniowo dodajemy mus truskawkowy oraz wystudzoną żelatynę. Połowę masy wykładamy na pokruszone biszkopty i dokładnie ją rozprowadzamy, na masie układamy połowę pokrojonych na kawałki truskawek a na owocach rozprowadzamy pozostałą masę. Wierzch
Smakowite Daniacukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilkanaście minut. W masie nie powinno być żadnych grudek cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 90 ° C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić na cztery równe części i wyłożyć równomiernie w narysowanych okręgach. Piec obie blachy jednocześnie przez 3 godziny. Po upływie 1,5 godziny najlepiej zamienić blachy miejscami. Wyjąć z piekarnika(...)być mocno schłodzone, najlepiej przez 12 godzin w lodówce. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder nie przestając ubijać. Stopniowo dodawać mascarpone. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać z niej nożem ziarenka i dodać do masy. Schłodzić. Porzeczki umyć, osuszyć i obrać z szypułek. Krem podzielić na cztery równe części. Na paterze umieścić pierwszy z blatów bezowych. Wyłożyć
maniapieczeniaczekoladowe serduszka lub 80 g. czekoladowych kropelek bądź posiekanej czekolady, lub innych czekoladowych motywów do ozdobienia góry tortu SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: 500 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 3 gałązki świeżej mięty 3/4 szk. cukru pudru zielony barwnik spożywczy Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik do 160° C [funkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica(...)lodówki! Ze schłodzonej śmietanki, wyjmujemy gałązki mięty-odsączając je ze śmietany na tyle, na ile jest to możliwe. Dodajemy do śmietanki serek mascarpone oraz cukier puder. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą miksera,aż osiągniemy gładką masę o kremowej konsystencji. Odkładamy cztery duże łyżki kremu do osobnejj miseczki (wykorzystamy go później do zdobienia tortu). Do pozostałego kremu dodajemy trochę barwnika
Domowe Tortysmakuje. Przepis znalazłam na stronie ' Fan of cooking '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 180 g ciasteczek maślanych 30 g masła Składniki na masę serową: 450 g sera z wiaderka w temperaturze pokojowej 250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej 2 jajka w temperaturze pokojowej 2,5 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków curd rabarbarowy (opcjonalnie, przepis(...)następnie blendujemy na gładkie puree. W misce umieszczamy żółtka, cukier wanilinowy i drobny cukier do wypieków. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Miksujemy tak długo, aż masa będzie ciepła, a cukier się rozpuści. Dodajemy puree rabarbarowe i masło, dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Spód formy
My Culinary Artjednym żółtku, miksować do czasu, aż masa będzie jednolita. Wymieszać i przesiać obie mąki, stopniowo dodawać je do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką, aż masa będzie jednolita (nie miksować). Dno foremki najlepiej z otwieraną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać bułką tartą (boków nie wykładać ani nie smarować). Masę wlać do formy i piec w piekarniku(...)Masa z truskawek: Do rondelka włożyć rozmrożone truskawki łącznie z powstałym sokiem, dodać cukier i sok z cytryny, gotować do czasu rozpuszczenia się cukru i uzyskania szklistej masy. Truskawki nie muszą być całkowicie rozgotowane. Masę zdjąć z palnika, dodać suchą galaretkę i mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Odstawić do wystudzenia, pilnować, aby całkowicie nie stężała. Lekko tężejącą masą
Kuchcik gotujeproszku do pieczenia Krem orzechowy: 400ml słodkiej 30% śmietanki 1 szklanka mleka w proszku 200g białej czekolady 50ml likieru orzechowego 250g serka mascarpone 200g orzeszków ziemnych niesolonych Poncz: 50ml soku z czarnej porzeczki 50ml przegotowanej, schłodzonej wody Masa maślana: 300g masła 82% 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: barwniki spożywcze(...)utworzenia się na powierzchni nieregularnych, trwałych kształtów. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy. Orzeszki ziemne drobno siekamy, prażymy kilka minut na suchej patelni często mieszając i zimne dodajemy do kremu. 4. Przełożenie: Biszkopty przed nałożeniem kremu nasączamy mieszanką soku z wodą. Biszkopt orzechowy- ½ kremu orzechowego- biszkopt kakaowy- ½ kemu orzechowego- biszkopt orzechowy. 5. Masa maślana: Miękkie masło ucieramy do białości. Białko oddzielamy
Kuchnia w czekoladzieprzepyszny sernik bez pieczenia, poleca się na letni deser SKŁADNIKI Spód: 100 g biszkoptów, 60 g masła Krem jasny: 250 g mascarpone, 150 g śmietany 36%, 2 żółtka, 3 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki cukru pudru, Krem tiramisu: 100 g śmietany 36%, 100 g serka homogenizowanego, 100 g czekolady o smaku tiramisu, 1 czubata łyżeczka żelatyny Dodatkowo: 150 g podłużnych(...)lodówce. Krem jasny; żółtka ucieramy z cukrem, śmietanę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Żółtka łączymy z serkiem mascarpone, śmietanką i żelatyną. Wlewamy cienką warstwę kremu, układamy wokół obręczy tortownicy podłużne biszkopty, resztę biszkoptów namaczamy w kawie i układamy na masie, zalewamy resztą kremu, odstawiamy do stężenia. Krem tiramisu: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy, dodajemy
słodki brateknasączenie: 700-730 g mrożonych wiśni bez pestek 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej można dodać kieliszek wódki Na bitą śmietanę: 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 śmietan fixy WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno tortownicy(...)Bita śmietana: Zimną ś mietanę przelać do miski i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników, na koniec wsypać śmietan-fix, krótko zmiksować do zgęstnienia masy. Dolny placek tortu nasączyć sokiem z wiśni, ułożyć cienką warstwę frużeliny wiśniowej i rozsmarować cienką warstwę śmietany. Nałożyć kolejny placek i powtórzyć
Passions hobbies lifeszklanki cukru skórka otarta z 2 cytryn 1 łyżka soku z cytryny pół szklanki kefiru Składniki na krem : 200 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 5 kropel czerwonego barwnika Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy kolejno jajka i otartą skórkę z cytryn oraz sok. Następnie bez użycia miksera - przesiewamy kolejno mąkę zmieszaną(...)proszkiem, na zmianę z kefirem - mieszamy delikatnie na gładką konsystencję. Nakładamy masę do papilotek i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 15 minut. Po wyjęciu odstawiamy do przestygnięcia - następnie szprycą nakładamy krem. (Śmietanę ubijamy na sztywno, powoli dodajemy mascarpone, krople barwnika.) Smacznego
dlaSmaQdelikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Całą masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 35 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce do całkowitego przestudzenia. Po przestudzeniu przekroić na 3 blaty Czekoladowa bita śmietana – 350 schłodzonej śmietany 36% – 250 g sera mascarpone – 100 g białej(...)czekolady Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą, ale nie gorącą połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę, wmieszać ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia. Dodatkowo: – pół słoiczka konfitury wiśniowej; – 15 dag pokruszonych ciastek Pierwszy krążek ułożyć
dom-agi.pltorcik, który zrobiłam na urodzinki mojej córeczki truskawkowo-śmietankowy, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia przekrojonego, ale myślę, że zdjęcie zjadanego pokazuje, że był pyszny. Tort truskawkowo-śmietankowy z serkiem mascarpone Biszkopt - 6 jajek - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki pszennej Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem(...)truskawkowy - 250 g truskawek - 1 galaretka truskawkowa Truskawki miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, mieszamy z masą truskawkową i odstawiamy do wystygnięcia i stężenia. Krem śmietankowy - 330 ml śmietanki 30 % - 1 serek mascarpone Śmietankę miksujemy na sztywno, powoli dodajemy serek mascarpone cały czas miksując i odstawiamy. Poncz – proporcja wg. uznania - woda - sok z cytryny - cukier
Kulinarne życie