zielona sałata i ryż, choć to danie można jeść bez ryżu . Sałatę polałam olejem Rzepakowym zmieszanym z sokiem z cytryny :) Smacznego! Olej wykorzystałam do obiadu dwukrotnie, zrobiłam też szybką marynatę. Olej RZEPAKOWY wykorzystałam do marynowania papryki, czosnku i liści bazylii. Gdy już przejdzie smakami tych przypraw, będę używać go do dresingów i nie tylko :) Olej będzie pikantny
Proste Potrawywkładamy ściereczkę na której ustawiamy słoje) Pasteryzujemy około 20 min. od momentu zagotowania wody . A oto co znalazłam na temat gotowania kompotów w fachowej książce Z. Skrodzkiej " Kompoty , marynaty , dżemy " " do przyrządzania kompotów nadają się owoce o smaku kwaskowym . Bardziej słodkie łączy się z kwaśniejszymi rodzajami lub lekko zakwasza zalewę, aby stworzyć odpowiednie warunki do pasteryzacji . Wiadomo bowiem
Proste Potrawysoku Całość przykrywamy ściereczką lub folią (aby się nie kurzyło) i odstawiamy w chłodne miejsce, chroniąc przed pleśnieniem. Przepis prawie w całości zaczerpnęłam z pozycji Zdzisławy Skrodzkiej "Kompoty, marynaty, dżemy" Po ukiszeniu kapusty w garnku, można przełożyć ją np. do litrowych słojów, pasteryzować w temp. 80 stopniach C przez 15-20 min. Słojów do pasteryzacji nie zakręcamy do końca, robimy
Proste Potrawycebulki, najlepsza byłaby szalotka 2 szklanki wody 1/2 szklanka octu 2 łyżki cukru, łyżka soli 2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego Przygotowanie: Obrane cebulki zalać przygotowaną marynatą Zakręcić słoiki, wstawić do gorącej wody i gotować około 10 min. od momentu zawrzenia wody. Cebulki już były próbowane w szerszym gronie i wszystkim smakowały. Nie jest to może super
Proste PotrawySezon na śliwki rozpoczęty i trwać będzie czas jakiś. Może warto zrobić domowe powidła ? bo to klasyka absolutna :) Ja wypróbowałam wskazówki Zdzisławy Skrodzki z "Kompoty, marynaty, dżemy " i powstało smarowidło, powidło... Tylko nie wiem czy mogę napisać, że moje powidło to jeszcze powidło :) A to dlatego, że śliwki smażyłam według przepisu 3 kolejne dni po około 20-30 min. dziennie
Proste Potrawyzagęścić, konsystencja pozostała na etapie lejącego miodu. W takim stanie wlałam w słoiki, uważam, że i tak mi się przyda np. do makaronów :) Przepis znalazłam u Zdzisławy Skrodzkiej "Kompoty, marynaty, dżemy
Proste Potrawyprzyzwyczaić..ciasto pięknie wyrosło, a pizza była smaczna. Podejście trzecie-marynowanie kurczaka..to tez można robić w takiej misce..porcje kurczaka [u mnie pałki] wystarczy włożyć do miski, wlać marynatę, zamknąć pokrywę i odpowietrzyć.Zakręcić miską i odstawić do lodówki.Prosto, szybko i bez brudzenia rąk..i oczywiście mięsko szybciej się zamarynuje w takiej misce. Podejście czwarte- ciasto z bakaliami
Moje domowe kucharzenieDzisiaj proponuję Wam przygotować pyszny krem gruszkowo-czekoladowy. Co niektórzy przygotowują czekośliwkę, to czekogruszka też może być Dodatkiem do gruszek są dwa rodzaje czekolady: gorzka i
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprowansalskich sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy i osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z olejem i ziołami. Mięso obtaczamy w marynacie i chowamy do lodówki na minimum dobę. Zamarynowane mięso zawijamy w folię i pieczemy w 180 stopniach mniej więcej godzinę na każdy kilogram mięsa. Gotowe mięso studzimy przed
Sto kolorów kuchniłyżka octu balsamicznego 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Sok z jednej cytryny, ocet, oliwę, sól i pieprz łączymy w misce. Wkładamy łososia i dokładnie pokrywamy go naszą marynatą. Zakrywamy szczelnie folią spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce na całą noc. Następnego dnia łososia wyciągamy i drobno siekamy. Dodatkowo: 1 cebula czerwona 1 łyżka miodu 1/2 słoiczka kaparów
My Culinary Artsposób na żeberka słodko- kwaśne. SKŁADNIKI: kilogram żeberek wieprzowych przyprawa do żeberek sól , pieprz łyżka musztardy 4-5 łyżek sosu sojowego olej WYKONANIE: Do żeberek przygotowujemy marynatę, łącząc przyprawę, sól i pieprz z olejem. W takiej przyprawie trzymamy żeberka nawet dobę. Po określonym czasie obsmażmy mięso na gorącym oleju. Następnie nakrywamy i na bardzo niskim
W kuchennym oknie Ewydodałem posiekane cebulki i czosnek, aby lekko się zeszkliły. Na patelnię dodałem również pieczarki. Po około 2 minutach, zanim cebulki zdążyły się zarumienić dodałem zamarynowane wcześniej mięso wraz z marynatą. Całość smażyłem jeszcze około 4 - 5 minut, a następnie zalałem gulasz butelką piwa. W moździerzu roztarłem około łyżeczki kminku, łyżeczki kminu rzymskiego i łyżeczki suszonego oregano, a następnie dodałem
Wyprawy kulinarnebiałego octu winnego, 2 łyżki oliwy, skórkę otartą z połowy wcześniej umytej i wyparzonej cytryny, sporą ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu i około trzech łyżeczek suszonego oregano. Mięso natarłem marynatą i odstawiłem w zamkniętym pojemniku do lodówki na około godzinę. Niewielkie ziemniaki dokładnie wyszorowałem. Duży ząbek czosnku pokroiłem w dość cienkie (około 2 mm) plasterki. W każdym ziemniaku
Wyprawy kulinarneczarnego świeżo mielonego pieprzu, kilka pokruszonych nitek szafranu oraz 2 bardzo drobno posiekane ząbki czosnku. Całość bardzo dokładnie pomieszałem, tak aby każdy kawałek kurczaka dokładnie obtoczył się w powstałej marynacie, a następnie dodałem do kurczaka około 3 łyżek oliwy i ponownie dokładnie pomieszałem. Następnie odstawiłem mięso do lodówki na około godzinę. Po tym czasie młode ziemniaki bardzo dokładnie wyszorowałem
Wyprawy kulinarnepokroiłem w cienkie paski, które ułożyłem na wierzchu sałaty. Następnie całość posypałem obficie zielonymi i czarnymi oliwkami. Na zdjęciu można dostrzec, że użyłem oliwek, które zostały zamarynowane w pikantnej marynacie - do zalewy dodano pestek chili, ale nie jest to konieczne i użycie oliwek w zwykłej zalewie będzie wystarczające. 150 gramowy plaster prawdziwego sera feta przekroiłem na pół, a następnie
Wyprawy kulinarne