łyżka miodu - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżeczki octu ryżowego - 1 łyżeczka sosu tajskiego - olej sezamowy - 3 łyżeczki sezamu Drobno pokroić schab, w misce wymieszać składniki na marynatę bez oleju sezamowego i sezamu. Na rozgrzany wok wlać olej i smażyć marynowane mięso. Na sam koniec skropić olejem sezamowym i posypać sezamem. Podawać na ogrzanym półmisku. Fenkuł
SMYKWKUCHNISkładniki: - 2 udka z kurczaka - 1/2 cytryny - przyprawa ziołowa do grilla - świeży imbir - 2 łyżki octu balsamicznego - 3 łyżki oliwy z oliwek - 300 g pieczarek Przygotowujemy marynatę do kurczaka, w tym celu sok z cytryny, ocet balsamiczny (polecam ten prawdziwy, włoski z Modemy), oliwę i świeży imbir blenderujemy. Dodajemy przyprawę, nacieramy kurczaka. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny
SMYKWKUCHNIpapryki - 3 plastry cukinii Przeciskamy czosnek, siekamy drobno imbir, mieszamy z sosem sojowym i chili, marynujemy przez godzinę mięso. Układamy na rozgrzanym grillu elektrycznym i grillujemy, warzywa również smarujemy marynatą i grillujemy razem po około 7 minut z każdej strony. Bardzo proste i szybkie danie, bardzo sycące a zarazem kaloryczność to zaledwie 256kcal. Przykładowy jadłospis DIETA NISKOKALORYCZNA: 1. Dwie kromki
SMYKWKUCHNIchili - imbir świeży około 1 cm korzenia - płaska łyżka oleju rzepakowego - sos sojowy jasny- 2 łyżeczki - ocet ryżowy słodki- 2 łyżeczki - sos sojowy grzybowy - 1 łyżeczka - łyżeczka marynaty tajskiej - 1 torebka ugotowanej kaszy Wszystkie warzywa kroimy i podsmażamy na głębokiej patelni lub w woku, po 12 minutach, powinny być już miękkie doprawiamy przyprawami. Dusimy około 5 minut. Doprawiamy
SMYKWKUCHNImała cukinia - 1 cebula cukrowa - czosnek (2- 3 ząbki) - papryka czerwona, żółta, pomarańczowa - 6 łyżek oleju rzepakowego - 2 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki sosu sojowego słodkiego - 1 łyżka marynaty tajskiej - chili przyprawa - 1 łyżka octu ryżowego 3% - 1 łyżka miodu WYKONANIE: - do rozgrzanego woka wlej olej, jak się rozgrzeje dodaj pokrojone w długie paseczki warzywa w następującej kolejności: - cebula
SMYKWKUCHNIRewelacyjny kurczak w marynacie musztardowej z dodatkiem miodu. Kruchy, z chrupiącą skórką, o smaku słodko- ostrym. Myślę , że stanie się hitem . Kurczaka podałam z sałatką. Pyycha...:) Polecam. Zaczynamy: Składniki: 8 szt podudzi kurczaka Marynata: 3 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka miodu 5 łyżek oliwy z oliwek sól Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Kurczaka myjemy. Wycieramy kurczaka ręcznikami papierowymi- dodajemy marynatę(...)nacieramy marynatą kurczaka. Idealnie- gdy odłożymy kurczaka pod przykryciem do lodówki na 1 godzinę. Rozpalamy grilla. Na średnio gorącym grillu pieczamy nasze podudzia. Łączny czas grillowania to 30-35 min. Kurczak gotowy :) Podajemy kurczaka z naszą ulubioną sałatką, ja do tego upiekłam ziemniaki . Smacznego
Smaki Edytykurczaka ( ew. papryka słodka, chilli, z. prowansalskie, czosnek ) Przygotowanie : Pierś dzielę na 2 połówki, polędwiczki odcinam. Połówki piersi nacinam tak aby powstały kieszonki. Całość przekładam do misy z marynatą ( olej zmieszany z przyprawą ) na minimum 30 minut. Dwoma kawałkami ok 0,5 cm grubości sera nadziewam oba kawałki filetu i możliwie ciasno zawijam w plastry boczku( możecie wspomóc się
Mechanik w kuchniłosoś norweski w kawałku (dużym ) 1 pomarańcza 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz Przygotowanie : Łososia przecinam na pół. Z soku z połowy pomarańczy i sosu sojowego robię marynatę do której wkładam na minimum 1h łososia. Po odsączeniu doprawiam odrobinką soli i pieprzu i kładę na grilla. Jeśli posiadacie grilla BROIL KING ( tak jak ja mam czasowo okazję ) to łososia kładziemy
Mechanik grillujepostanowiłam to cudo urozmaicić i trochę oszukać oryginalny przepis. Jestem bardzo ciekawa co o tym sądzicie? Nad smakowała niesamowicie! Składniki (na 2 porcje): 300 gram piersi kurczaka w marynacie: sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej w proszku, chili w płatkach, pieprz cytrynowy. Marynujemy 15-30 minut przed usmażeniem na patelni grillowej. garść fasolki szparagowej 3 jajka kiełki rzodkiewki pomidor
Mango Papajajednym z odcinków "Rewolucji kuchennych" Magdy Gessler pojawił się przepis na kurczaka z rożna, który zrewolucjonizował restauracje z programu. Zaciekawiona tę niezwykłą marynatą postanowiłam przygotować takiego kurczaka. Z braku rożna zrobiłam go na butelce. Kurczak wyszedł bardzo dobry, soczysty i przypuszczam, że z rożna byłby wyśmienity. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksłodka, oregano, bazylia, czarnuszka, cząber) pomidory kandyzowane z Chin cynamon laski przyprawa do pizzy (cebula, czosnek, bazylia, oregano, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier, rozmaryn, gorczyca, kolendra, sól) panierka z marynatą American Chicken przyprawa do kawy (cukier, kardamon, cynamon, imbir) I kawy. Cudowne, pachnące, rozpuszczalne w ziarnach - coś rewelacyjnego! kawa bananowa rozpuszczalna coffee toffee rafaello turecka chałwa Aż ślinka leci
Brzuszki Łakomczuszkistek: Przyznam, że nie robiłam do kanapki specjalnie steka tylko wykorzystałam tego, który mi został po zrobieniu sałatki. Przepis znajduje się tutaj . Oczywiście stek możecie przygotować w innej marynacie. dodatki: bułka Tutaj znowu dowolność - to co lubicie najbardziej, bądź macie akurat w lodówce. sałata pomidorki koktajlowe zielony ogórek ser żółty dymka koperek oliwa z oliwek sos: 2 łyżki ostrej
Brzuszki Łakomczuszkicayenne sól gruboziarnista Marchewkę myjemy i obieramy. Obieraczką do warzyw wycinamy wstążki. Ścieramy na tarce imbir i mieszamy z sokiem z pomarańczy, pieprzem cayenne oraz oliwą. Marchewkę mieszamy z marynatą i odstawiamy na kilka minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Marchewkę rozkładamy na blasze z papierem do pieczenia i pieczemy ok 7 min. Rostbef kroimy na 4 steki, myjemy, osuszamy
Brzuszki Łakomczuszkipieprzem cytrynowym, skórką z cytryny. Grillujemy krótko. Po 3-4 minuty z każdej strony by nie wysuszyć łososia. Wersja druga- szaszłyki z kurczakiem Kurczaka wcześniej marynujemy w marynacie z: dwóch łyżek jogurtu greckiego , garść posiekanej świeżej mięty , odrobina świeżej bazylii , sól i pieprz oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Kurczak powinien marynować się minimum 20 minut. Składniki: 400 gram marynowanego
Mango Papaja