marynaty - 6066 przepisów (strona:325/405)

Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek) 128

Powidła śliwkowe w naszym domu zawsze przygotowywał do tej pory Piotr. Robił  powidła ze śliwek węgierek, gdyż są doskonałe w smaku, mają idealną konsystencję. Ale ostatnim

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa Lutenica (Ljutenica) 172

Do tej pory Ljutenice / Lutenicę jadłam tylko gotową ze sklepu. A że Joanna M. przywiozła mi sporo kolorowej papryki, wiedziałam, że zrobię domową Ljutenicę / Lutenicę. Przepisów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem z mirabelek 126

Przetwory typu Powidła śliwkowe dżemy, konfitury, czy frużelina są przygotowywane u nas każdego roku. Ale ostatnim moim odkryciem były czerwone mirabelki, z których zrobiłam powidła śliwkowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone pomidory 185

Jak zachować aromat i smak lata? Można przygotować suszone pomidory  lub pieczone pomidory. Pieczone pomidory to  sprawdzony dodatek do wielu dań. A metoda pieczenia w dosyć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy przecier pomidorowy (Puree pomidorowe) 246

Sierpień i wrzesień to najlepszy czas na pomidory. Mają aromat pomidorów, są dojrzałe od słońca, mają soczysty czerwony kolor i smakują jak pomidory. Bardzo lubię passatę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos pomidorowy na zimę 576

Sierpień i wrzesień to najlepszy czas na przetwarzanie pomidorów. Pachną aromatycznie, są dojrzałe od słońca, kolor jest soczyście czerwony  i smakują tak jak pomidory powinny smakować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak suszyć grzyby? 207

Suszenie grzybów na słońcu to najlepszy sposób na zachowanie ich naturalnego aromatu i  smaku. Zaczął się właśnie sezon grzybowy, pora więc zadbać o ich zapasy na

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z rydzów i kuskus 190

Lubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie , Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym , Szynka pieczona z żurawiną . Tym razem postanowiłam ją podać z grzybami. A lubicie rydze? U nas właśnie pojawiły się rydze, a Piotrek jako wytrawny grzybiarz trochę ich nazbierał. Przysłowie mówi lepszy rydz niż nic! Trzeba umieć zbierać rydze, nie wszędzie występują, u nas rosną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ktoś nam podłożył świnię! …. 171

minut , zmniejszyłam tym razem ilość majonezu, którego brak wyrównałam musztardą francuską, dodałam również ocet balsamiczny i przygotowałam również żeberka, czyli pokroiłam je w paski, ugotowałam i posmarowałam marynatą, żeberka czekały sobie potem do niedzieli, gdzie w hotelu zostały zapieczone i podane z plackami ziemniaczanymi , miałam do tego zestawu zrobić jeszcze konfiturę z czerwonej cebuli, ale w sobotę byłam już zmęczona

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska 228

Lubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie , Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym , Szynka pieczona z żurawiną . Z kaszy kuskus robiłam nawet kluski do gulaszu. Przygotowywałam też lekką sałatkę warzywną z kuskus. Lubię kaszę kuskus wykorzystywać, gdyż wymaga krótkiej obróbki. A lubicie rydze? Piotrek je z zapałem zbiera, gdyż jest wytrawnym grzybiarzem. Wg mnie rydze obok borowików

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczeń rzymska 480

rzymska będzie podana u nas na świąteczny obiad. Moje inne propozycje mięsne na świąteczne mięsiwa obiadowe to między innymi szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska na Świąteczny obiad Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (karkówka i boczek) 2 łyżki prażonej cebulki 2 ząbki czosnku 1 szklanka ugotowanej na sypko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gravlax z łososia 254

suszymy ręcznikiem papierowym. Mieszamy sól, cukier, pieprz i siekany koperek przed posypaniem filetów. Obsypujemy skórę fileta mieszanką i układamy filet skórą do dołu w szklanym naczyniu, posypujemy składnikami marynaty i przykrywamy drugim filetem skórą ku górze, obsypujemy resztą mieszanki. Przykrywamy naczynie folią aluminiową, przygniatamy na całej długości rybę czymś ciężkim. Wstawiamy naczynie do lodówki, po 24 godzinach wyjmujemy z lodówki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone udko kurczaka z Rösti 205

I znów kurczak pieczony, tylko w postaci udka marynowanego musztardą z chilli i imbirem, zakochałam się w niej, jest doskonałym dodatkiem do marynowania mięsa. Zobaczcie przepis

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paprykarz ze śledzia 186

salsie 1 torebka ryżu parboiled (100 g) opcjonalnie: łyżka oleju sól, pieprz do smaku Gotujemy ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Śledzia wraz ze składnikami marynaty miksujemy. Rozdrobnionego śledzia mieszamy z ryżem. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do pieczywa. The post Paprykarz ze śledzia appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak na wschodnią nutę 438

stole. Aby przygotować kurczaka wg tego przepisu wystarczy trochę fantazji w łączeniu przypraw. Należy też wyluzować z kości i ściągnąć skórę z 2 ćwiartek udek kurczaka i przygotować aromatyczną marynatę z 1 łyżeczki indyjskiego curry, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki ziaren kolendry (rozdrobnionych w moździerzu) , 1 łyżeczki czerwonej papryki, 2 łyżek oliwy i odrobiny soli. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię