Pstrąg i puree z patata 213Pstrąg smakuje w każdej wersji. Ostatnio doszłam do wniosku , że można wpływać na smak dania nie tylko zmieniając sposób doprawienia pstrąga ( np. różne marynaty) , co poprzez dodatki. Podawałam już pstrąga z puree groszkowym - teraz pora na pataty. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Antar z imbirem i sosem maślano- kokosowym 195jakoś tak mi wychodzi , że jak wybiorę się po ryby zawsze połowa kupionych to antary. Smażę, gotuję na parze. Dziś postanowiłam poeksperymentować z takim pół tajskim smakiem. Do marynaty dodałam imbir i sok z cytrusów , a sos zrobiłam na bazie mleka kokosowego. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Miodowo-tymiankowe udka z kurczaka 253miodem znane było już w prehistorycznych czasach. A do tego mój ukochany tymianek - po prostu pycha. Ułatwiłam sobie pracę piekąc razem z kurczakiem ziemniaki , które przy okazji nabierają smaku marynaty i pieczonego drobiu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Nototenia w pieczarkach 183rybki wielkością akurat na 1 osobę. Skrobię , marynuję i smażę albo w całości , albo fileciki. Ryba ma białe smaczne mięso bez intensywnego rybiego zapach. Doskonale łączy się ze składnikami marynaty, sosów lub innych dodatków. Dziś nototeni towarzyszą pieczarki . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Shark steak na pomarańczowo 184używane jest w wielu kuchniach świata możemy podawać go na dziesiątki sposobów - od najprostszych do super wykwintnych. U mnie sezon na rekina zaczynam najprostszą wersją tj. smażonym z marynaty cytrusowej. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Nototenia w pieprzu syczuańskim 205Cytrusowy aromat pieprzu syczuańskiego doskonale komponuje się z cytrusowymi marynatami do nototenii. W zasadzie miałam do wyboru - marynowanie w soku z cytryny lub grejpfruta . Wybrałam tego drugiego bo chciałam użyć jako przyprawy pieprzu syczuańskiego a to by było trochę za dużo cytrynowych smaków. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Sałatka z kurczakiem 203pomysł na sałatkę z kurczakiem,ale składniki można mieszać jakie się tylko chce. Składniki : * pół główki dowolnej sałaty * 3 ogórki gruntowe * 2 pomidory * rzodkiewka * pieczona pierś z kurczaka ( marynata to kostka rosołowa plus dwie łyżki oliwy z oliwy ) * sos czosnkowy ( jaki kto lubi i jak kto robi ) tutaj przygotowanie bez sosu i polana sosem czosnkowym Warto spróbować. Dobra
Magiczne Życie Marty
Ogórki z chili 221zalewamy ciepłym olejem. Dosypujemy paprykę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Zagotowujemy ocet z cukrem i wszystko zalewamy. Mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Wkładamy w słoiki. Zalewamy powstałam marynatą i zakręcamy. Nie musimy pasteryzować
Magiczne Życie Marty
Nie żałuj sobie przypraw ! 174brązowe i trochę większe od ziarenka pieprzu * mają korzenny zapach i słodko-ziołowy smak * ułatwia trawienie tłuszczu * lekki napar z ziarenek łagodzi zaburzenia żołądkowe * wykorzystuje się ziele do marynat, potrawek z drobiu, cielęciny i sosów do mięs * przyprawa idealna do warzyw, ryb i zup jarzynowych * dodana w niewielkiej ilości do kompotów i deserów podnosi ich walory smakowe ANYŻ GWIAZDKOWY
Magiczne Życie Marty
Pieczone mięsa na świąteczny stół 214Moja propozycja mięsiw na świąteczny stół. Będzie pieczony karczek oraz szynka. Dwa dni wcześniej zostawiam mięso w marynacie by po upieczeniu było pyszne. Mięso związuję bawełnianą nitką by wyszły roladki. Polecam upiec swoje wędliny, bo wiemy jakie są sklepowe. Składniki : * pół kg karkówki bez kości * pół kg szynki wieprzowej * ulubione przyprawy * czosnek * 5 łyżek oleju rzepakowego Przygotowanie
Magiczne Życie Marty
Pizza z kebabem : Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 170pizzy przygotowałam dzień wcześniej. Najpierw pokroiłam filet i mięso z udek na mniejsze kawałki, dodałam oliwę z oliwek oraz sporą garść przyprawy kebab i tak mięso leżało w marynacie przez noc. Później usmażone mięso obsypałam łyżką przyprawy kebab i zostawiłam na 2 godziny w lodówce. Dzięki temu kurczak był idealnie doprawiony. Składniki : Ciasto : * 15dag świeżych drożdży * szklanka letniej wody
Magiczne Życie Marty
Pierś z kurczaka po hawajsku z cytrynowo-miętowym puree ziemniaczanym i orzeźwiającą sałatką 238konkursu BlogerChef. Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma przepisami dostać do półfinału! :-) Postawiłam na połączenie słodko-ostrych smaków. Kurczak w ostrej marynacie pieczony ze słodkim ananasem, orzeźwiające puree ziemniaczane i lekka sałatka, również słodko, pikantna. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Kurczak butterfly z ziołami 304Dzień dobry! Dzisiaj coś bardziej konkretnego czyli kurczak w aromatycznej marynacie ziołowo-cytrynowej, oczywiście obowiązkowo z chrupiącą skórką. Całkiem dobry pomysł na letni obiad z grilla, a jeśli grilla nie macie, to piekarnik również wystarczy. Kurczak jest soczysty, bardzo ziołowy i cytrynowy. Gorąco polecam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Rodzinny obiad. Karkówka duszona w piwie. 244Rankiem na odrobinie masła zeszkliłam na patelni obraną i posiekaną cebulę. Wrzuciłam obcieknięte od piwa mięso, przesmażyłam lekko z dwóch stron. W większym garnku zagotowałam piwo z marynaty, włożyłam doń karkówkę i dusiłam aż do miękkości pod przykryciem. Kiedy mięso będzie już gotowe, wyjmuję je. Mąkę rozrobiłam z wodą i śmietanką, dodałam do piwa i mocno zamieszałam
W kuchni Karmel-itki
DORSZ PO AZJATYCKU. 260rondelka po gotowaniu dorsza. Cukier mieszam z octem, sosem sojowym, wodą i zalewam warzywa. Duszę pod przykryciem przez jakieś 15-10 minut (marchewka pozostanie chrupiąca). Następnie do powstałej marynaty wkładam kawałki ryby i gotuję ok. 5-8 minut. Podaję z ugotowanym wcześniej makaronem ryżowym lub innym, typowym dla kuchni wschodniej. Posypuję szczypiorkiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki