marynaty - 6066 przepisów (strona:316/405)

Pikantna salsa paprykowa 202

Pikantna salsa paprykowa / Pikantny sos paprykowy to kolejna moja propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po zeszłorocznej paście paprykowej i pysznym domowym sosie pomidorowym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cukinia marynowana po francusku 572

Cukinia marynowana po francusku Pyszna i od kilku lat coraz bardziej popularna , na naszych stołach cukinia , naprawdę zasługuje na swoją uwagę , ze względu na walory smakowe

Ogrodnik w podróży
Sos do mięs z grilla z czerwonego wina i truskawek 147

Co można zrobić gdy mamy butelkę czerwonego wina i trochę zakupionych świeżych truskawek lub malin w naszej kuchni? Oczywiście możemy zrobić rewelacyjny sos do grilla!  

naRuszcie
Ogórki po kartusku 1678

Ogórki po kartusku Podstawowy, regionalny przepis ,który jednak każda gospodyni przygotowuje. na ciut własny sposób. Ogóreczki wyjęte z takiej zalewy są kruchutkie , przyjemnie słodkawe i lekko

Ogrodnik w podróży
Domowa konfitura wiśniowa 166

Każdego roku przygotowuję domowe przetwory, niezbyt dużo ale zawsze po kilka słoiczków z różnych owoców. W tym sezonie przygotowałam jak na razie tylko dwa rodzaje słodkich

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Konfitura truskawkowa z wanilią 158

Konfitura truskawkowa z wanilią to moja propozycja na wykorzystanie pachnących, słodkich truskawek. Nie może ich zabraknąć pośród domowych przetworów. Każdego roku przygotowuję po kilka słoiczków wszelakich

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos jagodowo-klonowy do mięs z grilla 174

Sos ten jest idealny jako sos wykończeniowy/glazura do grillowanej wieprzowiny i drobiu. Stosować pod koniec grillowania. Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szalotki, drobno

naRuszcie
Dżem poziomkowy 148

Dżem poziomkowy przygotowuję po 1 słoiczku na bieżąco, gdyż moje poziomki dojrzewają partiami, przeważnie zbieram po 2-3 szklanki, trochę się ich zjada prosto z krzaczka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab dojrzewający z domowej spiżarni (czy tam strychu). Wędlina z wyższej półki za grosze. 216

Wędliny dojrzewające stanowią doskonały dodatek do zapiekanek, pizzy, sałatek jak również mogą być przysmakiem same w sobie. Mają charakterystyczny wyrazisty smak surowego mięska wzbogacony aromatem przypraw

Kuchnia po mojemu
Sos chrzanowy do steków 182

Ten smaczny sos chrzanowy jest doskonałym dodatkiem do steków, wieprzowiny i krewetek. Wyraźny smak chrzanu dobrze komponuje się z białym winem, piwem lub kawą. Składniki: 1

naRuszcie
Suszone pomidory w oliwie z ziołami mozzarellą 204

                Ususzyłam ponad 3 kg pomidorów i postanowiłam je zamarynować w oliwie

Kuchnia Prezydentowej
Sos balsamiczno-wiśniowy do drobiu i wieprzowiny z grilla 156

Ten sos jest idealny do każdego kawałka kurczaka z grilla lub wieprzowiny. Może być bogatą w smaku glazurą do skrzydełek, udek, piersi z kurczaka a nawet

naRuszcie
Zimowa sałatka z kapusty i buraczków 93

„Chociaż Akcja Przetwory 2011 została już zakończona ja nadal pozostaję w tym temacie. Są przecież warzywa na które sezon dopiero się zaczyna np. buraczki czy kapusta

Wiem co jem
Gruszki w aromatycznej marynacie 113

"Wyborne gruszki do pasztetu, świątecznego indyka i pieczonej kaczki. Marynowane w czerwonym winie i occie winnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Robię je od lat i

Wiem co jem
Czosnek marynowany 116

„Nie wiem czy to prawda, ale podobno pomysł na marynowanie czosnku wywodzi się z dawnej Persji. Jakie miał tam zastosowanie jest dla mnie zagadką. Ja przez

Wiem co jem