zajęte. Te, które się zwalniały, za chwilę były zajmowane. Widać było, że możliwość rezerwacji też jest dość popularna. Żebro św. Michała było naprawdę sporych rozmiarów i zachęcało do zjedzenia - marynata z sosu BBQ nadała piękną barwę, a jako dodatki podano sos, surówkę i frytki. Takie same dodatki dodano do burgera. Wrażenia są mieszane, o ile żebro było pyszne i zaspokajało
Pasja Smakumieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i pokrojoną na grubsze kawałki czekoladą. Wsypujemy do masy maślanej i ucieramy do połączenia się składników. Następnie stopniowo wlewamy rodzynki wraz z Guinness marynatą i mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając
Made By Mom And SonGrillowane szaszłyki z piersi kurczaka, pieczarek, cebuli, papryki i cukinii. Poza sezonem można upiec je w piekarniku. Pierś z kurczaka wkładam do przygotowanej wcześniej marynaty na kilka godzin dzięki czemu mięso wychodzi smaczne, miękkie i soczyste w środku. Polecam serdecznie Post Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujeporcji: 750g mięsa gulaszowego z szynki (może być schab, szynka itp.) 2 cebule 2 pory – ok. 0,9 kg 4 średnie marchewki 1 liść laurowy szczypta chili sól pieprz Marynata: ¾ szklanki czerwonego wina wytrawnego 4 łyżeczki słodkiej papryki 4,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego ½ łyżeczki pieprzu – do smaku Przygotowanie: Mięso pokroić w małą kostkę. Marchewkę obrać i pokroić(...)półplasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i je obsmażyć. Dodać marchewkę i smażyć kilka minut razem aż mięso się zarumieni. W tym czasie przygotować marynatę: wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Tak przygotowaną marynatą zalać mięso z marchewką, wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Pora pokroić w paseczki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju
Fabryka pomysłówobawiać, włączenie na 10 godz. piekarnika nie pociąga za sobą aż tak ogromnego zużycia energii, żeby sobie raz na jakiś czas nie móc pozwolić na taki rarytas. A i marynatę możecie przygotować sobie pod siebie, wg własnego smaku. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikczosnku 4-5 łyżek oliwy Polędwiczkę wieprzową pokroić w plastry. Następnie plastry polędwiczki lekko rozgnieść pięścią. W misce wymieszać sos sojowy z oliwą i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Do marynaty włożyć plastry polędwiczki i dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić na 30 minut. Rozgrzać patelnię grillową, posmarować ją oliwą i ułożyć plastry polędwiczki. Grillować z obu stron na złoty
Monia miesza i gotujewingsów używamy tylko części z mięsem. Końcówki nie przydadzą nam się teraz ale ja używam końcówek do rosołu :) Umytego kurczaka marynujemy na noc. Marynata do kurczaka: Kurczaka marynujemy w : pół łyżeczki chili lub pieprzu cayenne ,dla ostrości może być kilka kropli sosu tabasco, szczypta pieprzu cytrynowego i 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (dla tych co chcą naprawdę ostre
Niezły Młynekprzyprawa do kurczaka - 2 ząbki czosnku Wykonanie Miód, musztardę, ketchup i jogurt wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do kurczaka, sól i pieprz. Udka umyć, osuszyć i wysmarować marynatą. Odłożyć na kilka godzin. Mięso przełożyć do woreczka, szczelnie zamknąć i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 o C Uwaga – sprawdzona rada
Świat SmakuUwielbiam pachnące, soczyste, papierówki. Najlepsze do jedzenia są te zebrane pod drzewem, lekko obite i bardzo kruche. Na przetwory najlepsze są papierówki dojrzałe, bardzo jasne, prawie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięW sierpniu tradycyjnie kiszę ogórki gruntowe, nie może ich zabraknąć w okresie zimowym. Wiem, że można kupić, ale ja nie mogę się przekonać do smaku sklepowych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżka sambal oelek pół łyżeczki soli szczypta pieprzu, kuminu, chili w płatkach Passatę pomidorową, sos cajun, sambal oelek, sól i inne przyprawy mieszamy w miseczce. Następnie dokładnie nacieramy marynatą udka i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Potem pieczemy w piekarniku przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy
Mango PapajaNajlepsze mięsko na grilla to oczywiście karkóweczka. Wystarczy tylko mięsko dobrze zamarynować. Grillujemy i gotowe, mięsko palce lizać. składniki: 5-6 plastrów karkówki 5 łyżek oliwy 5 łyżek marynaty teriyaki 3 łyzki soku z cytryny 1 łyżka przyprawy do karkówki Przygotować marynatę do karkówki. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Następnie do gotowej marynaty włożyć plastry karkówki i dokładnie wymieszać(...)marynata pokryła mięso. Tak przygotowaną karkówkę odstawić na minimum godzinę a najlepiej na noc do lodówki. Mięsko grillować aż ładnie się zarumieni, często obracać aby się nie przypaliło. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie fasolowa sałatka skropiona oliwą. Przepis na sałatkę znajdziecie
Monia miesza i gotujeciągu 5 godzin przygotować 5 przepyszynych i bardzo sytych dań: sałatkę szopską z grillowanym serem halloumi, zupę z białej fasoli, szaszłyki z dwoma dipami, rybę w cytrynowo-ziołowej marynacie i deser, który był królem tego dnia, przygotowany na kruchym spodzie, przekładany ciastem filo i czterema warstwami, makowo-bakaliowa, jabłkowo-cynamonowa, orzechowa i sernikowa. Stanowiska pracy w pełni wyposażone w niezbędny
Moja smaczna kuchniaSos pomidorowy jest niezastąpiony w mojej kuchni. Wykorzystuję go do przeróżnych potraw: mięsnych, warzywnych. Jest niezastąpiony do makaronu, pizzy, czy też do gołąbków. Jak zrobić taki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAronia rośnie u nas na działce. Jest już wielkości sporego drzewka. W sierpniu owoce są już duże, dojrzałe i można już aronię zacząć zrywać, chociaż niektórzy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię