Robiąc kurczaka postanowiłam zrobić także i rybę w taki sam sposób...rybka była pyszna..nie moczyłam tylko ryby w marynacie tak jak skrzydełka, ale natarłam ją przyprawą do ryby , a tylko maczanie w kleiwie i panierce.. ryba przyprawa do ryby kleiwo panierka american crispy chicken Rybę pokroic na kawałki i natrzeć przyprawą do ryby. Kleiwo
Moje domowe kucharzenieKolejny zaległy przepis..podpatrzony gdzieś w necie..prawdę mówiąc tą pierś robiłam w marynacie[ przepis w następnym poście], ale jest tak smaczna, że można zjeść i taką..z jakimś sosem np.czosnkowym.. Pamiętacie o konkursie ? zapraszam.. 1 duża pierś z kurczaka przyprawa udko pieczone Składniki na ciasto: 2 jajka 2 łyżki mąki
Moje domowe kucharzenieprzygotowujemy warzywa smażąc je na patelni z dwoma łyżkami oleju ryżowego i doprawiamy do smaku. Nóżki idealnie sprawdzą się jako danie główne na grilla - wystarczy umieścić je w przygotowanej marynacie z ketchupu i przypraw i trzymać minimum przez dwie godziny i wrzucać na ruszt
Emcia PichciPostanowiłam w końcu przetestować sos sweet chilli , który dostałam jakiś czas temu do sprawdzenia. Postanowiłam użyć go na dwa sposoby - pierwszy jako dodatek do pieczonych kiełbasek i drugi jako marynata. W pierwszym przypadku, dał mi dosłownie "popalić" ;) Ochoczo i prędko, solidnie umoczoną w sosie kiełbaskę wsadziłam do buzi, a tam ogień :D Ostre i jednocześnie lekko słodkie - mama była
Emcia PichciDanie z cyklu: wykorzystanie produktów z lodówki/spiżarki. Efekt? Pyszny makaron z grillowanym łososiem w lekko słodkiej marynacie w towarzystwie żółtej fasolki i zielonego groszku. Dacie się namówić? Składniki: 2 gniazdka makaronu wstążki garść mrożonego zielonego groszku garść mrożonej mieszanki papryk lub 1/2 świeżej papryki czerwonej garść żółtej fasolki szparagowej 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku sól, pieprz
Pasja Smakutrzon. Koloru bladokremowego, żółtawego. Można je łatwo uszkodzić palcami. Czyszcząc kolczaki przed gotowaniem dobrze jest te kolce zeskrobać bo później nieapetycznie wyglądają pływając na powierzchni dania lub z marynacie. Trzon walcowany, gruby, pełny w środku. Często ustawiony ekscentrycznie w stosunku do kapelusza. Koloru kapelusza a przeważnie jaśniejszy, białawy. Po uszkodzeniu, przecięciu, może zabarwiać się chromowożółto. Miąższ mięsisty, gruby, twardy, kruchy
Smaczna PyzaDzisiejszy przepis na mus jabłkowy powstał z jabłek papierówek. Papierówka to popularna odmiana jabłek, doskonale nadają się one nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale i na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięudźca wołowego 0,5 papryki pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka) 0,5 papryczki chilli pół pęczka cebulki dymki 4 grzyby mun ½ marchewki 1 łyżka sezamu 1 łyża oleju Marynata do mięsa: 1 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1 łyżka oleju sezamowego Sos: 1 łyżka sosu hoi-sin 2 łyżki ciemnego sosu
Mania GotowaniaPodsmażone mięso owijamy dokładnie cienkimi plasterkami boczku. W razie potrzeby zabezpieczamy wykałaczkami. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Układamy polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Polewamy mięso pozostałą po smażeniu marynatą z tłuszczem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Przygotowujemy sos. Do rondelka dodajemy powidła, 3 łyżki wody, cukier, sos sojowy. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w drobną
Mania Gotowanianaprawdę warto!!!! Żeberka w sosie barbecue (instruktarz krok po kroku) Składniki: około 1 kg żeberek wieprzowych (2 płaty) olej 2 łyżki octu winnego kieliszek whiskey lub wódki ½ szklanki woda Marynata: 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka
Mania Gotowaniałyżki czerwonego octu winnego ¼ szklanki oliwy Przygotowanie: Miód, ciemny sos sojowy, oregano, chili w proszku, bazylię mieszamy dokładnie w miseczce aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Polędwiczkę nacieramy marynatą i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Szynkę i pomidory kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy wszystko razem. Odstawić do przestudzenia. Środek polędwiczki nacinamy wzdłuż
Mania GotowaniaPrzygotowujecie na zimę kompoty? Uwielbiam Kompot z wiśni, nie ma jak otwierany zimą kompot zapakowany do słoików, wystarczy tylko przekręcić nakrętkę i pyszny kompot przypominający smaki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWiśnie są teraz tanie, smaczne i bardzo soczyste. Trzeba to wykorzystać. Wiśnie idealnie nadają się na wszelakie przetwory: kompoty, dżemy i frużeliny. Polecam Wam przepis na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłoikiem. Szkoda, że nie miałam więcej moreli do przerobienia, ale w przyszłym roku zrobię go duuuużo ! Morele to nie tylko owoce do deserów. Można je zalać słodko-kwaśną marynatą i otrzymamy doskonały dodatek do mięs albo wędlin . Jeśli lubicie morele to zróbcie sobie koniecznie kawę Morelowe Love - bajka ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamarynowanym mięsem z warzywami. Danie bardzo proste, smaczne i szybkie w wykonaniu. Zawsze się sprawdza na imprezach przy grillu. Mięso (ja użyłam łopatki wieprzowej) marynujemy około 4 godzin w marynacie z miodu, oleju i przyprawy do mięsa wieprzowego. Na 1,5 kg mięsa cała paczka przyprawy, 2 łyżki miodu i około 3 łyżek oleju. Mięsa nie soli, dopiero pod koniec
SMYKWKUCHNI