marynaty - 6066 przepisów (strona:331/405)

Rolada z udźca indyczego z puree z kalarepy 251

którego wystarczy tylko udziec z indyka, trochę przypraw, warzyw i można mieć niebanalny obiad. Pysznie, zdrowo i kolorowo. Smacznego. Polecam także dwa inne pomysły na rolady: w dwóch marynatach i z suszonymi pomidorami . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Łosoś azjatycki z grilla z winegretem 181

Majówka rozpoczęta, a z nią sezon grillowy, a jak u Was? Bo u nas grill rozpoczęty na rybkę, czyli był łosoś z grilla w azjatyckiej marynacie z całkiem prostą sałatką i francuskim winegretem, czyli małżeństwo doskonałe. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wieprzowina szechuan z papryka 139

wody ok 4 lyzki orzechowego oleju ( peanut oil) 2-3 por 2 papryki (kolorowe)- pokrojone w paski 2 cukinie -pokrojone w paski 2 marchewki -pokrojone w paski sol Marynata 2 lyzki sosu sojowego paprika chilli Wykonanie 1. Zrobic marynate - dodac wolowine- wymieszac- przykryc I odstawic na pol godziny. 2. Do miski wsypac make ziemniaczana, sos sojowy, vinegar, dolac wode

Smaki Edyty
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 365

kurczaka z knorra, pieprz, troche oliwki I z ketchupem Ukladamy obrane lub nie ziemniaki w naczyniu zaroodpornym, na to udka z kurczaka, pieczarki ( baby)ok 100 gr, polewamy marynata Wkladamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 30 min. Wyjmujemy I posypujemy serem feta, wkaladamy na dalsze 20-30 min. Smacznego

Smaki Edyty
Kurczak tikka masala I-Chicken tikka masala- I 280

Dzisiaj w roli glownej -  Chicken tikka masala Marynata do kurczaka Ok 400 gram piersi z kurczaka kroimy w  kostke. Przyprawy - 1 lyzeczka garam masala, 1 lyzeczka imbiru, 1 lyzeczka cynamonu I 1 lyzeczka kuminu I 1 lyzeczka papryki Ok 200 ml jogurtu naturalnego. Do joguru dodajemy 1 lyzke oliwy z oliwek, przyprawy- mieszamy I dodajemy kurczaka. Odstawiamy

Smaki Edyty
Kurczak w sosie słodko kwaśnym -sweet&sour chicken 224

Zapraszam na pysznego kurczaka w sosie słodko kwaśnym, palce lizać :) Składniki: ok 500 gr piersi z kurczaka- pokrojony w kostkę Marynata: pieprz 2 łyżki sosu sojowego łyżka oleju sezamowego sól Piersi z kurczaka marynujemy i odkładamy na 30 min do lodówki Sos: Składniki: 8 łyżek octu ryżowego 4 łyżki cukru 6 łyżek ketchup 2 łyżki sosu sojowego Wykonanie: Wszystkie

Smaki Edyty
Kapusta kiszona z buraczkami-surówka 186

Moja kuzynka robi taka surówkę ale z majonezem ( czasem dodaje jeszcze utartego ogórka kiszonego). Mnie zachciało się dziś do ryby (Tilapia w marynacie z sosu chili )- kapusty kiszonej ale takiej by się komponowała i smakiem i wyglądem. Przypomniałam sobie o surówce kuzynki ( Iwonki) i trochę ja zmodyfikowałam. Czas: 10 minut Składniki: 20 dag kiszonej kapusty 1/3 dużego soczystego buraka czerwonego

Buniabaje w kuchni
Żeberka duszone z warzywami 174

pomidor 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 6 ziaren czarnego pieprzu 1 gałązka lubczyku 3 szklanki wody Umyte i osuszone żeberka pociąć na porcje ( ja robię cienkie paseczki). Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, mielonej papryki, pieprzu, soli, miodu, ketchupu, musztardy, sosu sojowego. Natrzeć żeberka i zostawić na 15 minut. Pokroić   obrane i umyte warzywa : cebule w piórka, marchew

Buniabaje w kuchni
Yakitori w sezamie 309

Zmieniłam trochę poprzednią marynatę i posypałam białym sezamem. Są po prostu pyszne i tak szybko się je robi. Co prawda robię je w domu, a nie na grillu więc trochę smaczku im ucieka ale za to mogę mieć namiastkę japońskiego ulicznego grilla w domu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Szaszłyki ze schabu trochę inaczej 150

dość ciasno . Ułożyć w szkle żaroodpornym .Skropić olejem , podlać kilkoma łyżkami wody. Wstawić do piekarnika , nastawić temperaturę na 220 * C i piec 1 godzinę   przykryte . Odkryć , posmarować resztą marynaty i dopiekać aż się zrumieni , a mięso będzie miękkie . Bardzo trudno podać dokładny czas pieczenia - wszystko zależy od jakości mięsa , wielkości na jaką go pokroimy .Trzeba po prostu po pewnym

Buniabaje w kuchni
Skrzydełka ,,leniwca " 2 356

razem zmieniona wersja skrzydełek pieczonych wspólnie z ziemniakami. Przygotowałam marynatę i natarłam nią skrzydełka i ziemniaki. W przeciwieństwie do poprzedniej wersji nie użyłam , żadnych gotowych mieszanek przypraw- miałam wszystkie potrzebne ( tak na wyczucie) składniki pod ręką. Piekłam w rękawach do pieczenia. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Dorsz z sosem holenderskim 206

powinnam podać dorsza gotowanego na parze do sosu holenderskiego , ale muszę się przyznać, ze nie specjalnie lubię ryby gotowane na parze . Toleruje ją gdy są wcześniej marynowane w mocnej marynacie nadającej jej charakterystyczny smak ( jałowość smakowa potraw robionych na parze odstrasza mnie od tej metody). Ale jako , że zdecydowanie miałam ochotę na rybę z sosem holenderskim poszłam na kompromis- dorsz

Buniabaje w kuchni
Pstrąg i puree z patata 154

Pstrąg smakuje w każdej wersji. Ostatnio doszłam do wniosku , że można wpływać na smak dania nie tylko zmieniając sposób doprawienia pstrąga ( np. różne marynaty) , co poprzez dodatki. Podawałam już pstrąga z puree groszkowym - teraz pora na pataty. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Antar z imbirem i sosem maślano- kokosowym 139

jakoś tak mi wychodzi , że jak wybiorę się po ryby zawsze połowa kupionych to antary. Smażę, gotuję na parze. Dziś postanowiłam poeksperymentować z takim pół tajskim smakiem. Do marynaty dodałam imbir i sok z cytrusów , a sos zrobiłam na bazie mleka kokosowego. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni