marynaty - 6066 przepisów (strona:333/405)

Kurczak zapiekany z pesto, pomidorami i mozzarellą 169

dziennie. Marzę o dobrym aparacie fotograficznym, ale jeszcze niestety się go nie dorobiłam, więc muszę sobie radzić inaczej. Dzisiaj u mnie bardzo lekkie danie, soczyste piersi z kurczaka w marynacie z pesto a do tego pomidor i ser mozzarella. Kwintesencja uwielbianej przeze mnie kuchni włoskiej. Może zdjęcia nie są zbyt ładne, ale zapewniam, że potrawa nadrabia smakiem ;) KURCZAK ZAPIEKANY

Zgrabne Gotowanie
Dlaczego Blondynka nie miała w kuchni... 196

rzeczy ładne, ale i muszą być praktyczne. Dobrze wyważona, super leży w dłoni. Starannie wykończona. Fajny bajer, wysuwane sitko, heh. Mimo wszystko wzruszyłam ramionami i zabrałam się do robienia marynaty do boczku, do której potrzebny był wyciskany czosnek. Ha! Obrane ząbki, wszystkie trzy włożyłam do wyciskarki, dałam synowi - On wyciskał, ja robiłam zdjęcia.  Rezultat : poradził sobie bez problemu. Ząbki

Blondynka Gotuje
Męskie Grillowanie, czyli boczek z musztardą ! 166

kilka kromek chleba kilka gałązek świeżego tymianku Wykonanie: Wlewamy trochę oleju do miski, do którego wsypujemy majeranek suszony, przyprawę do grilla i przeciśnięte przez praskę czosnek. DO tej naszej marynaty wkładamy pokrojony w 0,5 cm plastry boczek i odstawiamy na godzinkę, dwie, lub na całą noc. Wszystko zależy kiedy się zabraliśmy za to danie. Kiedy już jesteśmy gotowi. Rozgrzewamy

Blondynka Gotuje
Shoarma afrykańska 194

łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki kolendry łyżka sproszkowanej papryki 2 utarte ząbki czosnku Wszystkie przyprawy umieszczamy w miseczce , dodajemy oliwęz oliwek , całośc mieszamy. Mięso kroimy w paski , nacieramy marynatą , przykrywamy i odstawiamy na minimum  2 godz. do lodówki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso wyjmujemy z lodówki , obsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy ze wszystkich stron. Pod koniec

Słodkości i nie tylko
Borowik brunatny - podgrzybek 171

Borowik brunatny Boletus badius - to dobrze znany wszystkim amatorom grzybów podgrzybek, nazywany także czarnym łepkiem. Moje dania z podgrzybkami : - Polędwiczki drobiowe z borowikami - Borowiki w marynacie miodowej - Pasta z grzybów leśnych - Pierogi z kapustą i grzybami - Pasztet z grzybami - Grzyby duszone, pasteryzowane - Grzyby marynowane - Sakiewki z podgrzybkami - Sos tatarski ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Gąsówka fioletowawa, gąsówka naga 662

bardzo mi smakuje. Fajną minę mieli kiedyś znajomi, którym podałam danie z tymi grzybami - fioletowy kolor bardzo ich zdziwił i zaskoczył. Moje dania z gąsówkami : - Gąsówki nagie w marynacie - Naga kartoflanka - Fioletowy farsz w calzone - Gąsówki nagie z czerwoną cebulką, na grzankach - Zupa wielogrzybowa z makaronem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Żeberka pieczone w ketchupie 399

Żeberka - u nas wszyscy je lubią. Zapieczone w pysznej marynacie, podane z kaszą ugotowaną na sypko i warzywną surówką to smakowity obiad. Ja użyłam ketchupu śliwkowego, ale jeśli takiego nie macie to namoczcie 4-5 śliwek suszonych i zmiksujcie je razem z wodą, w której się moczyły a potem wymieszajcie ze swoim ulubionym ketchupem - polecam pikantny żeby danie miało charakter

Smaczna Pyza
Grill. Kiełbasa grillowana z miodową glazurą 168

podczas pieczenia piwem albo smarując jakąś bejcą. Nawet zwyczajna nabierze wtedy zupełnie innego smaku i będzie wyjątkowa. A może zrobisz szaszłyki z kiełbasą ? Zobacz przepis na Szaszłyki z magicznej marynacie ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Szaszłyki z cytrynowym kurczakiem i ananasem 122

składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 4 plastry świeżego ananasa marynata do kurczaka 6 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka przyprawa do kurczaka z grilla np.Kamis skórka otarta z połówki cytryny Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso pokroić w dużą kostkę i wrzucić do marynaty na minimum 1 godzinkę (ja zawsze przygotowuje wcześniej i zostawiam(...)marynacie na całą noc). Ananasa pokroić na kawałki wielkości mięsa.Na patyki nadziewać na przemian zamarynowane mięso i ananasa.Grilować ze wszystich stron aż mięsko ładnie sie przyrumieni

Monia miesza i gotuje
Grillowana karkówka z fasolową sałatką 235

miodu 4 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do karkówki z grilla 1 łyżeczka musztardy delikatesowej Przygotować marynatę. Dokładnie wymieszać olej, sok z cytryny, musztardę, sos sojowy, przyprawę do karkówki, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do marynaty włożyć plastry karkówki i dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso

Monia miesza i gotuje
Grillowane skrzydełka z sałatką z grillowanych warzyw 155

łyżka przyprawy do kurczaka z grilla Kamis 2 łyżki musztardy  Dokładnie wymieszać olej, sok z cytryny, zmiażdżone ząbki czosnku, sos sojowy, musztardę i przyprawę do kurczaka. Do marynaty włożyć skrzydełka i dokładnie wymieszać aby marynata dokładnie je pokryła, odstawić na minimum 1 godzinkę (ja odstawiam na noc do lodówki). Skrzydełka ułożyć na grillu i grillować ok 1 godzinki(...)średnim ogniu, często przekręcać i smarować pozostałą marynatą. Ugrillowane skrzydełka podawać z sałatką z grillowanych warzyw. sałatka: 2 garście szpinaku świeżego 1 papryka czerwona  2 małe cukinie (może być żółta i zielona) 2 cebule 10 pieczarek przyprawa grill ziołowy Kamis olej do skropienia Przygotować warzywa. Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasion. Cukinię pokroić wzdłuż w plastry (aby było

Monia miesza i gotuje
Szaszłyki z morszczukiem 144

czerwona 2 cebule 1 łyżeczka przyprawy do ryb 5 łyżek oleju 3 łyżki soku z cytryny przyprawa grill  ziołowy Kamis do warzyw olej do skropienia warzyw  Przygotować marynatę. Wymieszać 5 łyżek oleju, 3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę przyprawy do ryb. Filety morszczuka pokroić na małe kawałki i wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać aby marynata pokryła

Monia miesza i gotuje
Pomysł na obiad- Medaliao z sosem serowo- musztardowym i surówką z pora i marchewki ;) 797

słodka papryka 2 listki laurowe Wykonanie: Mięso dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o wielkości około 3-4 cm. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Następnie przygotowujemy marynatę- mieszamy olej, piwo, czosnek, listki laurowe i zalewamy tym mięso. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po upływie czasu każdy kawałek mięsa owijamy w plasterek boczku, podsmażamy na patelni

Czerwona Porzeczka
Zapiekanka z łososiem i szpinakiem 150

łyżka do smażenia 120ml śmietany 18% 1 cebula 2-3 ząbki czosnku starty ser żółty 4 łyżki mąki pszennej olej Wykonanie:   Zdejmujemy skórę z łososia, myjemy. Następnie robimy marynatę: 2 łyżki oleju, sos sojowy, tymianek, pieprz cytrynowy, sól, wino i wkładamy do niej pokrojoną na kilka dużych kawałków rybę. Zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Cebulę kroimy

Czerwona Porzeczka