Lubicie połączenia mięsno - owocowe ? Jeżeli tak to ten przepis jest właśnie dla Was . Pierś z kurczaka jest bardzo soczysta a zastosowana w przepisie kruszonka nadaje mięsu aromatycznej chrupkości. Składniki( 4 porcje ): pierś z kurczaka - 1szt czosnek - 1ząbek sok z połowy pomarańczy sok z połowy limonki oliwa - 4łyżki sól , pieprz Składniki na " kruszonkę ": bułka tarta - 4łyżki oliwa - 3łyżki czosnek - 1ząbek świeża(...)dodajemy startą skórkę z połowy pomarańczy , drobno pokrojoną papryczkę chili , tarty parmezan. Całość solimy , pieprzymy , dodajemy oliwy i dokładnie mieszamy. Filety z piersi kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso dokładnie pokrywamy " kruszonką ". Pieczemy w temperaturze 200stopni przez 20-25 minut. SMACZNEGO
Bazylia kontra Rozmarynpestek ( z kompotu lub mrożonych) marynata z marynowania piersi szczypta soli sos pieczeniowy z sokiem wiśniowym: Tak powstałą kratkę na piersi kaczki musimy teraz dokładnie osuszyć. Do tego posłuży nam sól. Najlepiej sól morska. Kryształkami soli posypujemy tylko stronę naciętej skórki i wcieramy ją dokładnie we wszystkie nacięcia. Nie nacieramy solą piersi od strony mięsa. Warto zrobić nacieranie solą dokładnie(...)właśnie pierwszy krok do przesmażenia mięsa w środku. Przy nacieraniu skórki solą, nie ma się czego bać, że skórka będzie za słona. Pierś od strony mięsa natomiast, zamarynujemy w przyprawach. Ja polecam do marynaty japońskie kuchenne wino Mirin. W tej chwili bez problemu do kupienia w markecie, w małych buteleczkach z przeznaczeniem kulinarnym. Jako suchych przypraw użyłam nasion kolendry
Sztuka gotowania w/g Samirytrzeba. ;-) Za każdym razem staram się przyrządzać ją w innej wersji, choć mam kilka ulubionych przepisów, do których wracam. Klasyczna wersja w miodowo-musztardowej marynacie na pewno się do nich zalicza. Mięso jest kruche, soczyste a słodko-wytrawny smak doskonale do niego pasuje. Trzeba pamiętać o tym by wybrać dobrej jakości musztardę, wtedy obiad na pewno będzie udany. 400g(...)zostawiamy na 20 minut. Miód i musztardę mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. 2. Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy cienko. Posypujemy solą i pieprzem, obficie nacieramy przygotowaną marynatą. 3. Plastry karkówki układamy w naczyniu żaroodpornym na przemian z cebulą. Powinny wyjść nam po 2 warstwy, górną powinna stanowić cebula. 4. Pieczemy przez około 2h w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchniSos ten jest idealny jako sos wykończeniowy/glazura do grillowanej wieprzowiny i drobiu. Stosować pod koniec grillowania. Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szalotki, drobno
naRuszciekarkówkę na funkcji termoobieg + grill w temperaturze 175 stopni. Mięsa było tyle, że musieliśmy na 5 razy je grillować i idealna karkówka (każda ok 2,5cm grubości) wyszła za trzecim razem po 23 minutach grillowania. Czego użyłem? -kawałki karkówki, grubość około 2,5-3cm Marynata: -sól jodowana trzy duże szczypty -cebula posiekana łyżeczka -tymianek świeży posiekany łyżeczka -papryka słodka(...)łyżeczka -cząber dwie szczypty -majeranek dwie szczypty -oliwa 4-5 łyżek -szklanka piwa ciemnego -kilka gałązek lubczyku -posiekany w plastry czosnek kilka ząbków Wszystkie składniki z marynaty łączymy z oliwą i wyrabiamy z mięsem, wkładamy do głębokiej miski, zalewamy do wysokości mięsa piwem (około 3/4 szklanki). Na wierzchu układamy czosnek i gałązki lubczyku). Przykrywamy zwarcie folią spożywczą i wkładamy
BaRepasjedna z większych przyjemności. Idealne połączenie. Wybieram różne rodzaje owoców. Tym razem padło na cytrusy :) Dzięki dużej zawartości soku, jaki w sobie mają, mięso staje się bardzo soczyste, dość charakterystyczne. Najlepiej, gdy poleży w marynacie przez noc. Gotowe do dalszej obróbki wyłóżcie na blaszkę i posypcie jeszcze obficie sezamem, który po upieczeniu będzie fajnie chrupał. A kiedy(...)mięso wyląduje już w piekarniku, zachwyci was nie tylko smakiem, ale również cudownym zapachem, który będzie unosił się po całym domu...Na stówę! :) Kurczak w sezamie z pomarańczami i limoniami - 6 podudzi z kurczaka - garść sezamu - limonka - pomarańcza Marynata: - 3 cm korzeń imbiru - 2 łyżki miodu - skórka i sok z jednej pomarańczy - ząbek czosnku - łyżeczka sosu
Sajkofanka smakusię z Wami moimi przepisami? Firma Roleski obdarzyła mnie i mój blog nie tylko zaufaniem, ale też wielkim kuferkiem przepełnionym najróżniejszymi produktami. Znalazłam w nim m.in. marynaty, musztardy, ketchupy, majonezy, sosy do mięs i sałatek oraz wiele innych wspaniałych produktów. Na blogu pojawi się na pewno morze smacznych inspiracji, w których wykorzystam tą bogatą gamę smaków. Już dziś zapraszam
Słodkie okruszkiłyżeczki musztardy francuskiej, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki octu jałowcowego, 4 – 5 łyżek oliwy z oliwek, pieprz świeżo mielony, 4 figi Wspaniały dodatek do mięs, drobiu, do sałatek... Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Figi umyć, osuszyć, odciąć ogonki. Każdą przekroić na ćwiartki. Włożyć do marynaty, wymieszać, odstawić na 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Podałam
królestwo garówcytryną i bazylią Żeberka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawą do mięsa, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Miód z olejem mieszamy, zalewamy mięso, dokładnie obtaczamy. Żeberka zostawiamy w marynacie na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie pieczemy w piekarniku przez 50 minut
VioletoweKucharzeniedużą kostkę mięso. Całość należy dokładnie wymieszać i zostawić na ok. 10 minut. Po tym czasie mięso dodajemy na rozgrzaną patelnię (bez oleju). Smażymy aż mięso będzie gotowe i odparuje cała marynata, następnie ściągamy je z patelni. Na tę samą patelnię dodajemy odrobinę oleju i smażymy drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor. Następnie do wysokiego pojemnika dodajemy usmażoną cebulę, pomidory
Emcia Pichcipiecz do momentu aż mięso będzie miało w środku 54 st, C. W tym czasie wlej do rondla wino i zredukuj płyn o 90%. Upieczony rostbef krój w plastry, posól i polej winną esencją. Przepis drugi. Składniki: 2 kg rostbefu Olej do smażenia Mąka do oprószenia Marynata: 1/2 szklanki oliwy 4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcester 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka utłuczonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka cukru 3 gałązki rozmarynu 3 gałązki tymianku Wykonanie: Składniki marynaty wymieszać i zanurzyć w niej oczyszczone mięso. Po dwóch lub więcej godzinach marynowania wyjąć i lekko oprószyć mąką. Obsmażyć na oleju z każdej strony na rumiano. Ułożyć na kratce do pieczenia i wstawić
Kulinarny karnet Christopheramiałam więcej moreli do przerobienia, ale w przyszłym roku zrobię go duuuużo !Morele to nie tylko owoce do deserów. Można je zalać słodko-kwaśną marynatą i otrzymamy doskonały dodatek do mięs albo wędlin. Jeśli lubicie morele to zróbcie sobie koniecznie kawę Morelowe Love - bajka ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapatelni obraną i posiekaną cebulę. Wrzuciłam obcieknięte od piwa mięso, przesmażyłam lekko z dwóch stron. W większym garnku zagotowałam piwo z marynaty, włożyłam doń karkówkę i dusiłam aż do miękkości pod przykryciem. Kiedy mięso będzie już gotowe, wyjmuję je. Mąkę rozrobiłam z wodą i śmietanką, dodałam do piwa i mocno zamieszałam, zagotowałam. Jeśli powstaną grudki mąki - przetrzeć
W kuchni Karmel-itkipieprz ziarnistyłyżeczka lub dwie miodu (najlepiej drahimskiego wielokwiatowego - produkt regionalny z pomorza)odrobina octu balsamicznegopół łyżeczki musztardyWykonanieSkładniki wsypujemy do moździerza i łączymy. Pierś nacieramy marynatą z każdej strony dokładnie tak, aby zużyć całość. Mięso wkładamy do szklanego naczynia, przykrywamy i chowamy do lodówki na godzinę lub dłużej. Składniki na pureeok. 1 kilogram ziemniaków kilka łyżek masłaząbek czosnkuodrobina rozmarynuWykonanie(...)naczynia i zdejmujemy z niej dokładnie części marynaty (czosnek, zioła), aby nie przypaliły się podczas smażenia. Na patelni mocno rozgrzewamy małą ilość tłuszczu i wkładamy pojedynczo gęsie piersi. Smażymy na skórze do zrumienienia i wytopienia się części tłuszczu, następnie ok. 2 minuty z drugiej strony. Kawałki skóry odciętej przy obróbce wstępnej mięsa także smażymy. Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia
Symfonia Smakówłyżkę wody. Wszystko razem mieszamy doprawiając solą ziołową i szczyptą świeżo mielonego pieprzu kolorowego. Karkówkę kroimy w plastry. Podobnie robimy z łopatką. Oba rodzaje mięs umieszczamy w misce i polewamy przygotowaną marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1,5h. Po tym czasie mięso wyjmujemy i kroimy w dużą kostkę. Na gorącą patelnię wylewamy około
Kolizje Smaków