świeżych warzyw. Jadalne są liście, łodyżki i kwiaty, które są piękną ozdobą potraw. A do czego można go używać? Praktycznie do wszystkiego – do przygotowania pesto, nalewek, marynat, do zup, sosów, mięs, ryb, farszów, twarogów, jaj, sałatek, masła ziołowego, na kanapki… i nie tylko. Gorąco polecam – na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Przetwory z czosnku niedźwiedziego appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkochimichurri pochodzi z kuchni argentyńskiej i jest tam podawany do grillowanych mięs lub służy jako marynata. Jest bardo aromatyczny i stanowi fajny dodatek nie tylko do dań z grilla, ale też np. kasz czy makaronu. Może też być alternatywą dla zwykłej musztardy. Dzisiaj wykorzystałam go do podania trzeciej wersji filetu z kurczaka. Trzeba tego spróbować KURCZAK Z SOSEM CHIMICHURRI
Bon appetit mon amiegotowaniem i ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Taką solą możecie szybko doprawić wiele potraw, a po wymieszaniu z oliwą uzyskacie szybki dressing do sałatki lub marynatę do ryb i mięsa. Możliwości są tu tak naprawdę nieograniczone, bo z solą możecie połączyć wszystko, co Wam w duszy gra: różne zioła świeże lub suszone, czosnek, skórkę cytrynową, przyprawy takie
Chilli Czosnek i OliwaOto szybka propozycja obiadowo - kolacyjna. U nas jak zwykle powstała z potrzeby wykombinowania obiadu z produktów znajdujących się w lodówce. Jak zwykle z poprzedniego obiadu zostało
Kuchnia po mojemuOto propozycja obiadowa idealna i na gorące i na zimne dni. W gorące nie spocisz się przy garach, bo bardzo szybko można takie danie przyrządzić. W
Kuchnia po mojemuchili ( z pestkami lub bez, w zależności od preferowanego stopnia ostrości) 1 płaska łyżeczka vegety lub soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kukurydzę przekroić na pół. Można skropić oliwą ( lub marynatą pozostałą z grillowanych mies). Ułożyć na ruszcie i grillować ok 10 min z każdej strony, aż ziarenka zaczą się rumienić i będą miękkie. Masło wyjąć z lodówki aby trochę zmiękło. Ugnieść widelcem
DefinicjaSmakuWędliny dojrzewające stanowią doskonały dodatek do zapiekanek, pizzy, sałatek jak również mogą być przysmakiem same w sobie. Mają charakterystyczny wyrazisty smak surowego mięska wzbogacony aromatem przypraw
Kuchnia po mojemuducha wiosny w herbatę, kiedy będziemy wygrzewać się pod kocem w długie zimowe wieczory, wzbogaci o kwiatowe nuty dresingi do sałat i sałatek, dodany do marynaty odmieni smak pieczonych mięs i ryb, a w deserach wprost na nowo zakwitnie :). Wariant podstawowy syropu przygotowuje się z rozwiniętych kwiatów czarnego bzu, cytryn, cukru i wody. Idąc o krok dalej
SzczyptaSmaQKarczek do obiadu? karczek do chlebka? pyszny i tak i tak. Wybór zostawiam każdemu zajadającemu. Karczek tak upieczony jest miękki, soczysty i pachnący, po wystudzeniu w
Moje Małe CzarowaniePrzepis na pyszne, rozpływające się w ustach mięso z kaczki w marynacie z pomarańczy. Składniki: 2 udka z kaczki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego skórka i sok z 1 pomarańczy 2 łyżki miodu pół łyżeczki imbiru łyżeczka oliwy sól i pieprz Przygotowanie Udka obsypujemy solą i pieprzem. Resztę składników na marynatę mieszamy ze sobą i mieszanką polewamy udka. Odstawiamy
e-PrzepisyKulinarneodstawić na pół godziny a następnie zalać winem i odstawić na co najmniej godzinę w chłodne miejsce – ja zostawiam na całą noc. Figi zmiksować razem z resztkami mięsa. Wyjąć piersi z marynaty, osuszyć. Naciąć „kieszenie” i włożyć do środka nadzienie, spiąć wykałaczkami. Na lekko ciepłą patelnię położyć piersi skórą do dołu i smażyć aż do zrumienienia, na chwilę odwrócić
królestwo garówUwielbiam dania z grilla. Najlepiej z takiego ogródkowego - spożywane na świeżym powietrzu. Są zdrowsze chociażby dzięki temu, że przyrządzane bez dodatkowego tłuszczu. I choć pogoda jeszcze
Kuchnia po mojemuA skoro dwieście tysięcy odsłon minęło, to wstyd coś nie upichcić dobrego. Po dość długiej jak na mnie przerwie witam się z Wami przepisem na chrupiącą
Kuchnia po mojemugram parmezanu olej lniany sól, pieprz Do podania: tłuczone ziemniaki sałatka: suszone pomidory, świeży ogórek i czarne oliwki, sól, pieprz, łyżka oleju lnianego świeże zioła Wszystkie składniki marynaty mieszamy, nacieramy nią mięso i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie mięso wyciągamy na 15-30 minut aby nabrało temperatury pokojowej. Patelnię nagrzewamy i smażmy kotlety jagnięce na dużym
Mango PapajaPEKLOSMACZKA 2 łyżeczki ŻELATYNY WIEPRZOWEJ 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem niedziwedzim i szczypiorkiem 1 łyżeczka zielonej siekanej natki pietruszki pieprz ziołowy SKWORCU 2 łyżeczki marynaty staropolskiej SKWORCU Odważ mięso i pokrój na małe kawałeczki. Przełóż do szklanej miski. Wsyp wszystkie składniki . Wymieszaj dokładnie , najlepiej rękami, tak ,aby każdy kawałek obtoczył się w przyprawach. Zamknij szklany
Z Kuchni Do Kuchni