doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowania kaczki wykorzystałam musztardę sarepską, którą otrzymałam do testowania od firmy Roleski. Musztarda sarepska to doskonały dodatek do różnego rodzaju mięs, sałatek i marynat. Ma doskonały smak i konsystencję. Produkt jest wart polecenia i zakupu
Tradycyjna kuchnia KasiPostawą dobrych mięs jest odpowiednia marynata
Ugotujmy Cośfirmy RAFEX . Mieszanka pieprzu czerwonego, czarnego i zielonego daje wspaniały aromat i intensywność smaku potrawie. Charakteryzuje się wyrazistym i korzennym smakiem. Polecam do przyrządzenia wszelkiego rodzaju mięs, sosów, ryb, marynat oraz sałatek. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąPłatki kukurydziane drobno pokruszyć np. ugnieść w woreczku lub zmielić w malakserze. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w marynacie i obtoczyć w panierce. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe. Smacznego
Kuchnia Elliecukrem. Dodajemy cebule z czosnkiem i dokładnie mieszamy a następnie dodajemy do kurczaka z cytryną. Zostawiamy na przynajmniej kilka godzin np. na noc a najlepiej na 24h. Mięso odsączamy z marynaty i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub ruszcie przez kilka minut z każdej strony
Pyry na Gazżeberek -ok. 1,5 kg ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -10 dkg kaszy gryczanej -1 cebula -1 szklanka mleka -pieprz ziołowy -sól -olej Żeberka peklujemy na noc w marynacie, jak do mięs pieczonych. Po zamarynowaniu płuczemy, osuszamy i dzielimy na części. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę i boczek podsmażamy na niewielkiej ilości
Maminek kulinarnyzielonego groszku 100g ziaren kukurydzy 75g kiełków fasoli mung 30g kiełków mieszanych do przybrania olej do smażenia Sposób przygotowania Rano pokroić wołowinę w drobne paseczki. Wymieszać składniki na marynatę, zalać nią mięso i zostawić na kilka godzin. Można to też zrobić wieczór wcześniej. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu (jeśli to soba to 3 minuty we wrzątku), odcedzić i odstawić
W kuchni wieczoremchwila:) SKŁADNIKI (na 2-3 porcje) 0,5 - 0,6 kg karkówki w ok 1,5 cm plastrach (niezbyt tłustej) przyprawa do karkówki lub zestaw ulubionych przypraw do mięs olej do marynaty 1 cebulka 1 łyżka (kopiasta) majonezu 1 łyżka (kopiasta) ostrej musztardy 2-3 łyżki (kopiaste) keczupu garść startego sera żółtego 1. Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć mięsko
Kto ugości moich gości?oliwa 1 łyżka1 nektarynkaPrzygotowanie:Filety z kurczaka pokroić wzdłuż na paski grubości około 1 cm, bardzo lekko rozbić tłuczkiem. Miód rozpuścić, wymieszać z musztardą, solą i przyprawami. Marynatę dodać do mięsa, wymieszać, odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. Nektarynkę pokroić na cząstki, wokół każdego kawałka owinąć plaster mięsa, spiąć wykałaczkami. Posmarować oliwą i upiec na grillu do lekkiego
głodny alergikjego zrobienie. Chimichurri jest najpopularniejszym dodatkiem do grillowanego mięsa w Argentynie i innych krajach Ameryki Łacińskiej. Może być używany zarówno jako dodatek do grillowania mięsa lub jako marynata do steków i np kurczaka. Doskonały również jako sos do kanapek. Bardzo mi smakowało, zjadałam bagietką wcześniej podpieczoną na patelni. Pyszne! Myślę, że znakomicie sprawdzi się również jako
Stare Garyzagotowania. Gdy lekko przestygnie dodajemy peklosól i mieszamy do jej rozpuszczenia. Marynatę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Karkówkę wkładamy do niewielkiego naczynia, w którym się będzie marynowała. Zalewamy ją marynatą, tak aby mięso było całkowicie przykryte płynem. Naczynie wstawiamy do lodówki na 6-7 dni, pamiętając, aby dwa razy dziennie mięso obrócić.Po tym czasie karkówkę wyjmujemy z zalewy
Kulinarne przygody Gatityjego rozgrzaniu dodałem posiekane cebulki i czosnek, aby lekko się zeszkliły. Na patelnię dodałem również pieczarki. Po około 2 minutach, zanim cebulki zdążyły się zarumienić dodałem zamarynowane wcześniej mięso wraz z marynatą. Całość smażyłem jeszcze około 4 - 5 minut, a następnie zalałem gulasz butelką piwa. W moździerzu roztarłem około łyżeczki kminku, łyżeczki kminu rzymskiego i łyżeczki suszonego oregano
Wyprawy kulinarnePrzepis na marynatę, którą podaję doskonale nadaje się do pieczenia wszelakich mięs, a tak naprawdę jest marynatą do wędzenia drobiu. Zarówno do pieczenia , jak i wędzenia sprawdza się wspaniale. SKŁADNIKI: 2-3 łyżeczki słodkiej papryki 7-10 ziaren ziela angielskiego 3-4 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe 1 łyżeczka miodu sól peklowania 1-2 torebki 3/4 szklanki
W kuchennym oknie Ewymarynatę dokładnie mieszamy ze sobą, zalewamy mięso. Pojemnik szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso grillujemy do miękkości. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty. Na talerzu układamy mix sałat, pokrojoną w plastry czerwoną cebulę i ogórka oraz połówki pomidorków koktajlowych. Mięso z sałatką podajemy z sosem czosnkowym. Przepis bierze udział
VioletoweKucharzenieLubicie nietypowe połączenia?Np. mięsa z owocami.Ja bardzo!Z wielką przyjemnością „kombinuję” wymyślając coraz to nowe dania , które goszczą potem w mojej kuchni i które wzbudzają zachwyt wśród domowników!Tak było i tym razem!Połączyłam delikatny filet z indyka ze słodkim , a jednocześnie lekko kwaskowatym , świeżym owocem mango.Niesamowitego smaku i aromatu dodała marynata z curry , chili i pasty(...)później zyska bardziej intensywny smak i aromat.Po tym czasie w rondelku , bądź też na mniejszej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i na na wolnym ogniu smażymy nasze mięso , polewając przy tym pozostałą marynatą.Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy wśród olei roślinnych. Jego spożywanie doskonale wpływa na układ krążenia zmniejszając ryzyko głównie miażdżycy i chorób
Ostra na SłodkoUdka bez skóry w słodkawej marynacie z dodatkiem sosu sojowego upieczone na żółtym ryżu. Smaczny, syty obiad z mięsem i dużą ilością warzyw. Ryż swój kolor zawdzięcza kurkumie. Niedoceniana, a ma wiele właściwości prozdrowotnych, więc warto po nią sięgać. Szczególnie, że jest to naturalny, żółty barwnik :) 4 udka z kurczaka 4 szklanki bulionu drobiowego (rosołu) 300 g ryżu białego długoziarnistego(...)zanim podamy mięso należy odczekać 10 min, aby mięso zatrzymało w sobie wszystkie soki. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: brokuł , bulion , kurczak , marchewka , marynata , ryż
https:KKuchniaMniamKuchnia portugalska w znakomity sposób łączy smaki ziemi i morza… To danie odwzorowuje je idealnie… Z jednej strony mięso do szpiku przeniknięte winem, czerwoną papryka i czosnkiem, z drugiej delikatność małży… 300 g małży Galpeixe 500 g szynki wieprzowej 5 ząbków czosnku 100 ml białego wina 1 łyżeczka ostrej papryki Piątnica (kupisz tutaj) 1 liść laurowy 300 g ziemniaków(...)kroimy w kosteczkę. Szynkę kroimy na drobne kawałki. Marynujemy przez godzinę w winie, ostrej czerwonej papryce, przeciśniętym przez praskę czosnku, pokruszonym liściu laurowym. Następnie odsączamy z marynaty. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i dusimy około 10 minut. Podlewamy pozostałą marynatą, dodajemy ziemniaki i marchewkę z groszkiem. Doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Dodajemy
VioletoweKucharzeniepraskę) 2 - 3 łyżeczki soli dodatkowo: 2 cebule olej do podsmażenia cebuli Przygotowanie: Żeberka umyć, osuszyć i natrzeć solą. Pozostałe składniki wymieszać, ma powstać dosyć gęsta marynata, która nie będzie spływać z mięsa. Gęstość regulować dodając więcej lub mniej oliwy z oliwek. Mięso pokroić na kawałki z 2 żeberkami i dokładnie posmarować marynatą. Wstawić najlepiej na całą noc lub chociaż
Kuchcik gotujesuszone owoce jałowca 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobniutko. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Do miski wkładamy karkówkę, wlewamy marynatę i dokładnie nacieramy mięso. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia mięso kroimy na porcje, kolejno wkładamy do worka strunowego i delikatnie rozbijamy np. pałką do ucierania. Ponownie wkładamy
Domowy Smak Jedzenialaurowe1/2 szklanki białego wina100 ml sosu sojowego ciemnego2 -3 ząbki czosnku - rozgniecione1-2 gałązki rozmarynuprzygotowanieMięso umyć, osuszyć, związać sznurkiem.W głębokim naczyniu połączyć składniki marynaty.Włożyć mięso i dokładnie natrzeć marynatą ze wszystkich stron. Przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. W tym czasie dobrze jest mięso odwrócić.Wyciągnąć szynkę z zalewy
Stare GarySezon grillowy rozpoczęty. Na dobry początek robiłam karkówkę, chyba jedno z najbardziej tradycyjnych grillowych dań. Wyszło pyszne, wyraziste mięso. Oczywiście warto kupić wieprzowinę dobrej jakości, np QAFP. ale dzięki długiemu marynowaniu w ostrej marynacie, każda będzie smaczna. Podawać z sałatą i np. pieczonymi warzywami. Polecam! składniki 5-6 szt ok 1 kg karkówki marynata pęczek pietruszki(...)ząbki czosnku 1 papryczka jalapeno 2 łyżeczki ostrej musztardy (użyłam Kamis Strong z chili ciętym) sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek przygotowanie Składniki marynaty wrzucić do blendera, zmiksować na gładką masę. Mięso umyć osuszyć, pokroić na plastry - 5 - 6 szt.. Plastry lekko rozbić pięścią. Posmarować z obu stron marynatą, ułożyć jeden na drugim, włożyć do miski, zawinąć folią
Stare Garyprzyprawy: czosnek, rozmaryn, tymianek...). Odstawić w chłodne miejsce na 3 dni. Mięso należy odwracać co 12 godzin. W tym czasie powstanie sporo płynu, który można wylewać. Następnie mięso należy wyjąć z „marynaty”, wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć. Odłożyć na kilka godzin aby piersi obeschły. Na dnie dużej patelni z grubym dnem ułożyć jałowiec. Położyć ruszt – (najlepiej, gdy ma nóżki, dzięki
królestwo garówpapryka, pieprz, czosnek, lubczyk, oliwa rękaw (worek do pieczenia) surówka: pomidory malinowe z cebulą w śmietanie :P Marynatę zrobić z mieszanki przypraw i oleju lub oliwy Mięso umyć i osuszyć. Włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać, by oblepiła całe udka. Zamknąć i odstawić do lodówki . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rękaw ułożyć na naczyniu do pieczenia. Do środka wsadzamy
MarciochaKucharzyprzygotowaną marynatę wkładamy filety z ryby. Marynujemy w chłodnym miejscu przez około 20-30 minut. Marynowanie ryb trwa bardzo krótko. Ze względu na swoją delikatność mięso ryb bardzo szybko przejmuje smak marynaty, dlatego kilkanaście minut w zalewie, w zupełności wystarcza. Rozgrzewamy patelnię, na którą wlewamy kilka kropel oleju lub oliwy. Zamarynowane filety kładziemy na bardzo rozgrzaną patelnię. Takie rzeczy(...)mocno rozgrzaną patelnię. Dzięki temu unikniemy przywierania mięsa do patelni oraz szybkie zamknięcie struktury mięsa, przez co wszystkie „soki” i smak pozostaną w środku. Filety smażymy po półtorej minuty z każdej strony. Usmażoną rybę przekładamy na folię aluminiową, możemy skropić resztą przygotowanej wcześniej marynaty. Zawijamy folię i wstawiamy na około 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury
Jacob Tastes