marynata do karkówki - 803 przepisów (strona:41/54)

Schab chrzanowy 164

Pyszne mięsko na kanapki. 1 kg schabu, szynki lub karkówki 5 jagód jałowca 4 ząbki czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 5 - 10 g soli gruboziarnistej 3 goździki 2 liście laurowe, suszone 1 łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego 1 łyżeczka majeranku, suszonego 1 łyżeczka tymianku, suszonego 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego ½ łyżeczki cukru 1 ½ łyżeczki musztardy 1 ½ - 2 łyżeczki chrzanu, tartego(...)wsypać jałowiec, dodać czosnek, ziele angielskie, sól, goździki, liście laurowe, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn i cukier, zmiksować 20 s/obr. 6. Dodać musztardę i chrzan, wymieszać 5 s/obr. 2 . Powstałą marynatę przełożyć z naczynia miksującego do dużej miski, umieścić w niej schab i dokładnie natrzeć mięso marynatą, zawinąć szczelnie w folię spożywczą, odstawić do lodówki

Moje domowe kucharzenie
Grillowana tortilla z kurczakiem teriyaki – dookoła świata 265

jeszcze prosty sos na bazie majonezu i słodkiego sosu chilli , kupa zdrowych warzyw ..mniam , po prostu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , jako odskocznię od karkówki , choć nie ukrywam ,że trudno ją przebić , to zawsze warto próbować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 opakowanie dużych tortilli ( 4 sztuki ) 4 szt pojedynczych(...)kolorach i kształtach ( musztardowca lub mix sałat, jeśli nie macie – warto jednak wyhodować tą roślinkę , jest bezobsługowa , śliczna i smaczna ) pomidor śliwkowy trochę drobno tartego sera – parmezanu marynata : 4 łyżki sosu teriyaki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka cukru sól do smaku 1/2 łyżeczki ostrej ,mielonej papryki 2 łyżki oleju sos : 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku

Ogrodnik w podróży
Faszerowane patisony 210

Faszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nowy smak piwa #Somersby #ElderflowerLime oraz przepis na Galaretkę z piwa 174

zdecydowanie dominuje kwiat bzu. Piwo ma bardzo fajny, letni kolor. Nowy smak wykorzystałam do przygotowania dwóch potraw. Pierwszą z nich jest : Karkówka duszona w piwie Składniki: 500 g karkówki bez kości, 300ml piwa Somersby o smaku bzu i limonki, 2 łyżki musztardy, łyżeczka bazylii, łyżeczka oregano, łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki curry, ząbek czosnku.   Wykonanie Mięso(...)najmniej 2 godziny do lodówki. Kłaść na mocno rozgrzany olej, obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Dusić pod przykryciem około godziny, w między czasie podlewać pozostałą marynatą i odrobiną wody. Podawać z warzywami i polać powstałym sosem. Na deser zaś przygotowałam: Galaretkę z piwa   Składniki: 500 ml piwa Somersby o smaku kwiatu bzu i limonki, 1/2 szklanki wody

Z miłości do słodkości
Szaszłyki z papryką i miodem. 141

Składniki : 50 dkg karkówki 2 średnie cebule 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 łyżka miodu naturalnego 2 łyżki keczupu 1 łyżka sosu worcester olej  sól 2-3 ząbki czosnku pieprz czarny mielony 4 gałązki kolendry papryka czerwona słodka papryka czerwona ostra Sposób wykonania :   K arkówkę opłucz, osusz, pokrój na małe kawałki. Oprósz solą, pieprzem i mieloną papryką(...)Kolendrę opłucz, posiekaj. Czosnek obierz, drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę , połącz z miodem, keczupem, sosem worcester, 3-4 łyżkami oleju i posiekaną kolendrą. Kawałki mięsa obtocz w przygotowanej marynacie, odstaw na co najmniej 3-4 godziny do lodówki. Paprykę opłucz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w dość szerokie  plastry. Mięso odsącz z marynaty

Przepisy i porady kulinarne
Karczek, karkówka pieczona na kanapki i na obiad. 594

Smakowita,soczysta karkówka, doskonała na zimno na kanapki ( domowa wędlina ) jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Praktycznie robi sie sama i zawsze wychodzi smaczna :) Składniki: - karkówka 1,40 kg - czosnek 3 ząbki - domowa wegeta - majeranek - kminek mielony - papryka słodka mielona - małe jabłko - cebula Wykonanie Mięso dokładnie płukam i osuszam papierowymi ręcznikami.Następnie delikatnie nacinam i wcieram przeciśnięty czosnek(...)rozgrzanej patelni. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik. Mięso wkładam do naczynia żąroodpornego wraz z tłuszczem wytopionym na patelni, dodatkowo patelnie polewam wodą, mieszam, aby odzyskać z niej wszystkie smakowite resztki marynaty i wlewam do naczynia z mięsem. Dodaję pół szklanki przegotowanej gorącej wody, obkładam pokrojoną cebulką i jabłkiem. Piekę pod przykryciem w temperaturze 170 stopni ok. półtorej godziny. W międzyczasie mniej

Kuchnia z widokiem na ogród
Karczek z grilla. 199

Dziś zamieszczam mój sprawdzony przepis na karczek z grilla, a raczej na marynatę do karczku, bo to w niej tkwi cały sekret idealnie doprawionego mięsa. Zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto! Smak i aromat wręcz zniewala i jeszcze nikt nie poprzestał na jednym kawałku! Wykonanie jest proste i zbytnio nie absorbujące. Należy pamiętać jednak, że mięso należy pokroić w dość(...)dobrze nagrzanym węglu i bez potrzeby nie odwracać mięsa. Te zabiegi sprawią, że mięso będzie wyjątkowo soczyste, a przez to pyszne! Polecam!!! Składniki na karczek z grilla 1 kg karkówki wieprzowej 1 łyżeczka soli 0,3 szklanki oliwy bądź oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chilli 0,5 małej cebuli (drobno pokrojonej, a najlepiej utłuczonej tłuczkiem na pastę

Rozpustne gotowanie
Kurczak w sosie BBQ – „Wspomnienie lata” 363

mieliśmy dobrej pogody do częstego robienia grila Uwielbiam ten czas spędzany z rodziną i przyjaciółmi, z zapachem węgla drzewnego (gazowe grile nie dla mnie…), obowiązkowej kiełbasy, szaszłyków, karkówki i innych kulinarnych wariacji… i oczywiście zimnego piwa Ale niestety lato się skończyło i jakoś trzeba sobie z tym radzić… pogody niestety nie zamówię ale przynajmniej mogę zaproponować coś(...)przygotowania a kurczak smakuje niebiańsko. Można teraz poćwiczyć i przygotować go z piekarnika a jak przyjdzie lato przepis będzie jak znalazł.Kurczak w sosie bbq – składniki na marynatę:8 łyżek ciemnego sosu sojowego8 łyżek płynnego miodu8 łyżek ketchupu2 łyżeczki imbiru w proszku2 łyżeczki wędzonej paprykiziarenka suszonego chili (opcjonalnie)oraz:ok. 750g – 1 kg pałek z kurczakasól Kurczaka

UgotujmyTo.pl
Musztardowa karkówka na patyku 227

mielonej, 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, 2 szklanki wody, 1,5 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej SPOŁEM, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżka mąki, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję w cienkie pasy. Na patyczki do szaszłyków nabijam kawałki mięsa. Mięso nacieram papryką mieloną. 2. Cebulę kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Wodę mieszam(...)Podaję z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Do przygotowania potrawy wykorzystałam Musztardę Kielecką Grillową, którą otrzymałam do testowania od firmy W SP SPOŁEM. Musztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju marynat, mięs, sosów czy potraw z grilla. Ma idealny, lekko ostry smak. Musztarda nadała mojej potrawie wspaniałego smaku. Będę po nią często sięgać, ponieważ jest przepyszna. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wieprzowina Adobo 302

kwaśne, z bardzo aromatycznym sosem, którego resztki świetnie nadadzą się do przygotowania smażonego ryżu czy jako sos do stir fry. 750 g Mięsa wieprzowego (najlepiej bardziej tłusty kawałek – karkówka, boczek ewentualnie łopatka) 1 Cebula 80 ml Sosu sojowego, Tamari lub Aminokwasów kokosowych 80 ml Octu ryżowego (ewentualnie jabłkowego) 1 łyżeczka Melasy Trzcinowej (opcjonalnie) 1 łyżka Miodu (2 jeżeli(...)kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy połowę do mięsa razem z sosem sojowym, octem ryżowym i listkami laurowymi. Marynujemy minimum 20 minut, możemy nawet całą noc. Mięso odsączamy, pozostawiając marynatę. Podsmażamy je na wysokim ogniu, aż nabierze złocistego koloru (nie musi być ugotowane w środku). Gotowe przekładamy do miski i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną

Oslov.
Karkówka zapiekana w kapuście w garnku rzymskim 358

proszek listek laurowy ziele angielskie na zasmażkę; łyżka smalcu łyżka mąki Karkówkę pokroić na plastry. Miód, ocet oliwę , sol i pieprz, hyzop i miętę, wymieszać zamarynować w tym roztworze karkówkę na ok 2 godziny. Kapustę przepłukać, gdyby byla zbyt kwaśna to zagotować w wodzie i odcedzić . Podlać olejem, dodać przysmażoną cebulę i startą na tarce marchewkę, podlać wodą dodać , suszone(...)przełożyć do garnka rzymskiego lub innego naczynia żaroodpornego. Karczek przysmażyć z obu stron na patelni i włożyć do kapusty razem z tłuszczem w którym się smażył , wlać też resztę marynaty w której mięso się marynowało. Tak przygotowany garnek przykryć i wstawić do zimnego piekarnika , ustawić temp 220 st . Kiedy piekarnik się nagrzeje do tej temperatury , wtedy zmniejszyć

Gotowanie jest łatwe
Wieprzowina na świąteczny obiad 154

boczkiem. Rolowana karkówka pieczona. 21. Karkówka pieczona miodowa 22. Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym 23. bitki z karkówki wieprzowej 24. Kotlety siekane z karkówki 25. Kotlety panierowane z karkówki 26. Kotlety mielone faszerowane pieczarkami 27. Pieczone kotlety mielone z prażoną cebulką 28. kotlety wieprzowe z cukinią 29. Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 30. Pieczeń rzymska z prażoną cebulką(...)Bitki z szynki wieprzowej 39. Bitki wieprzowe w sosie kurkowym 40. Wieprzowina duszona w śmietankowym sosie 41. Szynka świąteczna z cytrusami i żurawiną 42. Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie 43. łopatka pieczona z oregano 44. Szaszłyki ze schabu 45. Gołąbki z ryżem i mięsem 46. Papryka faszerowana kurkami i mięsem 47. Papryka faszerowana kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak zapiekany w sosie barbecue 186

Skarmelizowany, na chrupko zapieczony sos barbecue na aromatycznym kurczaku z piekarnika Sos barbecue serwowany do upieczonego czy grillowanego mięsa to nic dziwnego. Wyśmienicie komponuje się z karkówką, żeberkami czy schabem - osobiście przetestowałam :)  Ale gdyby tak pójść o krok dalej i sos barbecue podać w towarzystwie kurczaka ? Mało tego! A co jeśli drób w tym sosie się najpierw zamarynuje(...)się w bajeczną skórkę . Kurczak w nim zamarynowany nabierze intensywnego smaku. Nie potrzeba tu żadnych innych przypraw, no może odrobinę soli i pieprzu, sos barbecue wyśmienicie spełni zadanie najlepszej marynaty . Składniki na porcje dla  3 osób : 3 ćwiartki z kurczaka - małe (około 800g mięsa) sól, pieprz czarny Sos barbecue od Folwark - do zamarynowania mi ę sa i posmarowania

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania