marynata do karkówki - 803 przepisów (strona:44/54)

Schab inaczej – pieczone kotlety z musztardą francuską, ziołami i octem balsamicznym 398

Schabowych pieczeni nie lubię – wolę wilgotną wieprzowinę, jak pulled pork czy żeberka . Na kotlety (które jemy może dwa razy do roku) wybieram grubo krojone mięso z kością lub karkówkę. Schab bez kości? Ok, zjem, ale naszykowany i podany tak, jak w dzisiejszym przepisie. Zapisz Schab to zwyczajowa nazwa całego świńskiego mięśnia biegnącego przy grzbiecie – od łopatki do biodra(...)kroimy w poprzek włókien mięśniowych na dwucentymetrowe kotlety. Nie rozbijamy ich i nie odcinamy żadnego tłuszczu – nie ma potrzeby. Nie solimy i nie pieprzymy – wszystkie przyprawy są już w marynacie.   Marynatę do mięsa szykujemy tak samo jak majonez lub sos włoski – ma być gęsta i jednorodna. Do wysokiego naczynia wlewamy ocet balsamiczny, wsypujemy cukier i zioła, dodajemy musztardę, sól

Karo in the Kitchen
Ktoś nam podłożył świnię! …. 185

minut , zmniejszyłam tym razem ilość majonezu, którego brak wyrównałam musztardą francuską, dodałam również ocet balsamiczny i przygotowałam również żeberka, czyli pokroiłam je w paski, ugotowałam i posmarowałam marynatą, żeberka czekały sobie potem do niedzieli, gdzie w hotelu zostały zapieczone i podane z plackami ziemniaczanymi, miałam do tego zestawu zrobić jeszcze konfiturę z czerwonej cebuli, ale w sobotę byłam już zmęczona(...)mięsem mielonym z paprykami – tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u – bigos – gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej – zrazy wieprzowe zawijane z karkówki – tradycyjne kotlety mielone – improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami) –  moje żeberka glazurowane  z plackami ziemniaczanymi wg przepisu Piotra

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Owoce grillowane, jako doskonały dodatek do mięs serów i ryb 105

niedawna myśląc „ grill ” myślałam: „soczysty stek z karkówki”, „grillowana kiełbasa”, „grillowana golonka”. Jednym słowem- mięso. Dzieciaki jednak szybko to zweryfikowały. W ruch poszły warzywa, a nawet owoce! Zwykle te sezonowe, choć niekonicznie, o czym za moment się przekonacie. Dziś nie wyobrażam sobie już grilla bez sałatek, surówek, czy też grillowanych jabłek, kolorowej(...)roli wspomniane już wyżej przeze mnie morele, które lubię łączyć np z podgotowanymi wcześniej w mundurkach ziemniakami, pomidorkami koktajlowymi i papryką. Wszystkie te składniki nadziewam i smaruje marynatą zrobioną wcześniej z oliwy z oliwek lub innego oleju, np z pestek z winogron, wymieszanego z ulubionymi ziołami oraz świeżym przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość grilluję ze wszystkich stron przez kilkanaście minut

Arbuziaki
wędlina długo pieczona z wieprzowej łopatki 178

wędlina długo pieczona z łopatki Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób,  przygotowania mięsa wieprzowego, poprzez długotrwałe pieczenie go w niskiej temperaturze. Z reguły na wyroby takie przeznaczamy schab, czy karkówki, ale ja dziś wyrób wykonam z łopatki. Pragnę bowiem pokazać że długa  obróbka termiczna  wpływa na kruchość wyrobu, w tak daleki sposób iż każdy rodzaj mięsa(...)minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń do wystygnięcia, następnie przenosimy ją na kilka godzin w chłodne miejsce i gotowe. Naszej łopatki używamy tak jak innych wędlin. Do marynaty nie dodałem peklosoli, czy też saletry. Należy więc wyrób traktować jako pół trwały

Miód i pieprz
Szynka pieczona w keczupie i coli. Sycący i pyszny obiad dla dużej rodzinki 130

Solimy i pieprzymy. Odstawiamy na bok, żeby sól "weszła", a w tym czasie przygotowujemy marynatę z musztardy. Mieszamy musztardę z oliwą i wcieramy do niej czosnek na drobnej tarce. Wkrapiamy odrobinę soku z cytryny. Tak przygotowaną marynatą nacieramy każdy kawałek mięsa. Na wierzch oprószamy przyprawą do mięsa wieprzowego i płatkami chili  (ilość w zależności od upodobań). Mięso marynuje się(...)wygodna opcja kiedy na obiad pojawią się goście. Wiadomo, że taką porcją naje się całkiem niezły skład. Jest to nasze kultowe danie obiadowe. Do jego przygotowania można wykorzystać zarówno karkówkę i szynkę jak i łopatkę. Ja przeważnie wybieram łopatkę gdyż jest bardziej soczysta niż szynka, a dużo mniej tłusta niż karkówka. Ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu ta propozycja

Kuchnia po mojemu
Schab pod warzywną pierzynką i mozzarellą 163

samo :)   SKŁADNIKI:   70-80 dag schabu (można zastąpić szynką lub filetem z kurczaka albo indyka*) ulubiona przyprawa do wieprzowiny (u mnie wymieszana z Marynatą Staropolską ) olej do marynaty 1/2 papryki czerownej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 2 marchewki 1 cebula 25 dag pieczarek 3 łyżki Keczupu Kieleckiego 2 łyżki Majonezu Kieleckiego 1 łyżka Musztardy Kieleckiej(...)kilka minut żeby ser się roztopił a mięso "odpoczęło". Inne przepisy na pyszne mięsa pieczone w podobny sposób: Schab po cygańsku Schab pieczony w plastrach pod pierzynką warzywno-serową Karkówka pieczona w plastrach Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką

Kto ugości moich gości?
Fotoreportaż: warsztaty Grill w Piri Piri 153

indyka, ananasa i mango posypane gotowymi przyprawami, które tego wieczora miały – jak się nie mylę – swoją premierę grillową Skrzydełka już przygotowane zatem czas na przygotowanie do nich marynaty: miód, sok z limonki, imbir, chili, olej i mięta Podczas warsztatów została przygotowana naprawdę spora ilość dipów, które idealnie komponowały się z poszczególnymi rodzajami mięs. Dipy te to: dip morelowy(...)odbywało się inaczej niż do tej pory tzn. każdy podchodził do grilujących i od razu zabierał co udało się złapać ;) Oprócz kaczuszki czy wątróbki, na grilla poszła również aromatyczna karkówka i wyśmienity stek a także jeszcze kilka różnych szaszłyków. To był bardzo udany wieczór i nawet nie wiem kiedy ten czas tak szybko zleciał. Jak zwykle warsztaty były ciekawe

Kuchenne Wariacje
Szaszłyki z grilla z rabarbarem 89

szaszłyki mięsne, jednak przełamane kwaśnym rabarbarem i słodką papryką. Takie połączenia smaków bardzo lubię i polecam Wraz z początkiem maja rozpoczyna się narodowe grillowanie! Na polskich grillach najczęściej lądują karkówki i kiełbasy, jednak ja będę chciała zachęcić Was moimi przepisami do rozszerzenia tego grillowego menu. Zaczynam od szaszłyków na grilla, które nawet w mięsnej wersji można fajne wzbogacić ciekawymi smakami(...)Oprócz sosów na pewno będą pasować też ogórki małosolne czy mizeria z koperkiem. Jakie mięso na szaszłyki? Najpopularniejszym mięsem na grilla jest karkówka. Jednak warto z niej zrezygnować na rzecz innych, lżejszych i równie smacznych mięs. Dlaczego? Karkówka jest mięsem tłustym, niezbyt zdrowym. Mięso czerwone (wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina, baranina, dziczyzna) od pewnego czasu jest na cenzurowanym. Światowa Organizacja Zdrowia

Wiszniówka

Proponowane wyszukiwania