Przyprawa grzanek złocistych Kamis Przyprawa do hamburgera z grilla Kamis Przyprawa do kurczaka z grilla Kamis Grill pikantny w tubie Kamis Grill klasyczny w tubie Kamis Przyprawa do karkówki z grilla Kamis Przyprawa do skrzydełek ognistych Kamis Przyprawa do sosu tzatziki Kamis Nugetsy z parówek Kamis Przekąska kibica Tosty z narożnika Kamis Przekąska kibica Mięsne kuleczki Kamis Przekąska kibica Ziemniaczki(...)Nagrodzone przepisy: KAMIL: Cukinia marynowana w czosnku 2 średnie cukinie 6 łyżek oliwy 4 łyżki wody łyżeczka octu winnego 4 ząbki czosnku opakowanie przyprawy do grzanek złocistych Kamis Przygotować marynatę: oliwę, wodę i ocet wymieszać z ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cukinię pokroić w 1-1,5 cm plastry, włożyć do pojemnika z marynatą. Wstawić do lodówki
Wielki apetytKurczak w sosie jabłkowym to wykwintne danie, którym można się pochwalić nie tylko przed rodziną ale i znajomym. Jest proste i nie wymaga od nas dużego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!połowy cytryny Wylewamy masę na przygotowaną formę (natłuszczoną i obsypaną bułką tartą) Pieczemy ok 40 – 50 minut w temperaturze 180°C Karkówka wieprzowa 1,2-1,5 kg karkówki wieprzowej 1 pełna łyżka musztardy bezglutenowej 1 cała główka czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku (opcjonalnie) świeżo zmielony czarny pieprz 1-2 łyżki oleju Obieramy czosnek i kroimy bądź miażdżymy(...)nacinamy tak, aby powstały małe kieszonki, do których wkładamy po ząbku czosnku W misce mieszamy olej z musztardą, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem Mięso oprószmy solą, pieprze, a następnie smarujemy marynatą Zostawiamy na co najmniej godzinę, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego Wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Jeśli chodzi o czas pieczenia, to przyjmuje się
Kuchcik gotujemogliśmy się już powstrzymać i w ostatnią niedzielę urządziliśmy sobie ucztę grillową zamiast tradycyjnego obiadu. Nie było to jednak standardowe menu grillowe w postaci kiełbasek czy karkówki. Każde z nas miało ochotę na co innego i tak powstało pięć różnych dań na grilla: 1) Filety z kurczaka na patyku w domowym sosie BBQ 2) Szaszłyki z łososia i cytryny(...)też jako dodatek do dań 5) Duże pieczarki grillowe nadziewane pomidorkami koktajlowymi oraz mini mozzarellą Dania te świetnie smakują i nie są jakoś bardzo ciężkostrawne, w porównaniu właśnie do karkówki z grilla czy kiełbasy. Poza tym, ich przygotowanie jest bardzo proste i nie pochłania dużo czasu. Idealnie sprawdzą się na grill party z rodziną lub przyjaciółmi. Grillowanie oraz degustacja dań
Kuchnia MagdaLenymogliśmy się już powstrzymać i w ostatnią niedzielę urządziliśmy sobie ucztę grillową zamiast tradycyjnego obiadu. Nie było to jednak standardowe menu grillowe w postaci kiełbasek czy karkówki. Każde z nas miało ochotę na co innego i tak powstało pięć różnych dań na grilla: 1) Filety z kurczaka na patyku w domowym sosie BBQ 2) Szaszłyki z łososia i cytryny(...)też jako dodatek do dań 5) Duże pieczarki grillowe nadziewane pomidorkami koktajlowymi oraz mini mozzarellą Dania te świetnie smakują i nie są jakoś bardzo ciężkostrawne, w porównaniu właśnie do karkówki z grilla czy kiełbasy. Poza tym, ich przygotowanie jest bardzo proste i nie pochłania dużo czasu. Idealnie sprawdzą się na grill party z rodziną lub przyjaciółmi. Grillowanie oraz degustacja dań
Kuchnia MagdaLenyAromatyczna karkówka pieczona w plastrach poleca się na szybki obiad. Mięciutkie, kruche mięso, dosłownie rozpływało się w ustach. Idealna do ziemniaków bądź kaszy. Składniki: 1 kg karkówki 2 cebule 3 łyżki oleju 6 łyżek ketchupu 3 łyżki musztardy 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka(...)plastry, przekładam do miski. Cebulę kroję w półksiężyce. Do miseczki dodaję, cebulę, olej, ketchup, musztardę, majeranek, tymianek, paprykę, czosnek, chili oraz sól i pieprz do smaku, mieszam. Całą marynatę przekładam do mięsa , nacieram i odstawiam na noc do lodówki. następnego dnia całość przekładam do rękawa, związuję i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 °C i piekę przez 70 minut. Smacznego
magiczna kuchnia KasiJest niezwykle aromatyczna i tak miękka, że wręcz rozpływa się w ustach. Brzmi jak idealna szarpana wieprzowina? Ta właśnie taka jest. Przepis na szarpaną wieprzowinę Składniki: 1,2 kilograma karkówki lub łopatki wieprzowej, 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki papryki wędzonej w proszku (jeśli nie macie, można użyć zwykłej), 3 łyżki dobrego keczupu lub przecieru pomidorowego wymieszanego z łyżą(...)sojowego, sól, pieprz, olej. Jak zrobić szarpaną wieprzowinę? Mięso pokrój na kilka grubych plastrów. W dużej misce wymieszaj około 5 łyżek oleju z papryką w proszku, solą i pieprzem, marynatą natrzyj mięso i odstaw co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na noc. Zamarynowane mięso przesmaż w głębokiej patelni, zdejmij, wrzuć na patelnię posiekaną cebulę oraz czosnek i również przesmaż
Kulinarna PolskaUwielbiamy jeść pyszne , soczyste steki. Ostatnio poszukujemy nowego sosu aby urozmaicić ich smak. Andrzej wpadł na pomysł stworzenia sosu na bazie kolendry , chilli i pomidorów. Warto
Cytryna&Co.przyrządzać. I jeść. Na ciepło, na zimno. Do obiadu, na kanapkach, w sałatkach. I w chlebkach pita - z zestawem surówek jako najlepszy domowy kebap! Składniki 1-1,2 kg karkówki 2-3 cebule 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki ketchupu 3-4 łyżki dobrego oleju 2 łyżki octu winnego suszony lub świeży rozmaryn 1/3 łyżeczki papryki wędzonej sól(...)osuszcie. Natrzyjcie dobrze solą i świeżo zmielonym pieprzem. Cebule obierzcie i pokrójcie na plastry, czosnek lekko rozgniećcie. Z ketchupu, octu, oleju i reszty przypraw oraz ziół (bez wody) sporządźcie marynatę, dołóżcie do niej cebulę i czosnek. Mięso włóżcie do przygotowanego sosu, dokładnie go w nim obtoczcie i włóżcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzejcie
OliveandThymeMajówka za nami, sezon grillowy został więc oficjalnie otwarty :) Udało Wam się już coś wrzucić na ruszt? Dziś chciałam zachęcić Was do lekkiego grillowania. Zamiast klasycznej karkówki, kaszanki i kiełbasy, mam dla Was przepisy na pyszny grillowany drób, ryby i warzywa. Dobrze przyrządzone są równie smaczne, a przy tym kolorowe i bardziej fit. Co zrobić, aby dania(...)ruszt. Grillować możemy nie tylko tłuste części wieprzowiny, kiełbasę czy kaszankę. Równie smaczne będzie chudsze mięso, jak kurczak, indyk czy polędwiczki wieprzowe. Mięso przed grillowaniem warto jest zamarynować. Marynata nie tylko dodaje smaku i soczystości, ale tez chroni przed powstaniem rakotwórczych związków w trakcie grillowania. Ja proponuję Wam pyszną, pikantną marynatę z dodatkiem oliwy, musztardy, ziół, papryczki chilli i miodu
Chilli Czosnek i Oliwadwoma żebrami) - obtaczamy w marynacie i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni. Krok 3. Zamarynowane żeberka pieczemy na grillu z każdej strony - smarujemy w trakcie pieczenia marynatą. Żeberka z grilla z czym podać Gotowe, zrumienione żeberka to danie pyszne samo w sobie. Jednak z odpowiednimi dodatkami będzie jeszcze lepsze i ciekawsze. Oto kilka pomysłów na żeberka na grilla(...)grilla z sosem chrzanowym i chrupiącym chlebem żeberka z grilla z sałatką " Duch Korsyki" żeberka z grilla z pieczonymi ziemniakami i korniszonami Smacznego :) Zobacz również przepis na karkówkę z grilla
Moja Książka KucharskaMięso po chińsku, czyli wyraziste smaki w połączeniu ze słodkimi dodatkami, ja uwielbiamy.Tutaj nasza lekka modyfikacja ;) Składniki 800 g karkówki 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżki sosu madziarów półtora łyżki sosu sojowego 1 łyżka płynnego miodu 1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków Przygotowanie Mięso pokroiłem w paski(...)szerokości 4-5 cm. Wymieszałem ocet ryżowy, sos hoisin, sos madziarów, sos sojowy, miód, cukier, roztarty czosnek i przyprawę „pięć smaków”. Mięso ułożyłem w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Zalałem marynatą , przykryłem i wstawiłem na 3 godziny do lodówki. Następnie wyjąłem mięso z zalewy (marynatę pozostawiłem). Do płytkiego żaroodpornego naczynia wlałem wodę do wysokości 1 cm, ustawiłem na ruszcie grilla, mięso
R'n'G Kitchenskładniki: ok. 500 g schabu lub karkówki 10 pieczarek,małych 10 pomidorków koktajlowych 1 mała cukinia 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1/2 papryki czerwonej 2 cebule czerwone wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do dużej szklanej miski. Pieczarki oczyszczamy. Wszystkie warzywa myjemy. Z papryki usuwamy pestki i kroimy w kostkę podobnej wielkości jak mięso. Cukinię kroimy(...)grubsze plastry. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Wszystkie warzywa i grzyby oprócz pomidorków przekładamy do miski z mięsem. Całość polewamy marynatą. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. składniki na marynatę: 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 3 ząbki czosnku sól, pieprz wykonanie: Oliwę dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Domowy Smak JedzeniaPyszne mięsko, nadaje się do jedzenia na ciepło np.jako danie obiadowe, a u mnie jest na zimno , na kanapki. 1 kg schabu , karkówki lub polędwicy 3 ząbki czosnku 40 g oleju rzepakowego 15 g miodu 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1 ½ łyżeczki soli(...)Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej, miód, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól ,pieprz i paprykę, rozdrobnić 10 s/obr. 5 . Mięso natrzeć przygotowaną marynatą, owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 1-2 godz a nawet na noc. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej zamarynowane mięso zawinięte
Moje domowe kucharzenie