bezowa jest gotowa gdy lekko popęka u góry i chrupiąca. Ostudzić. Przygotowanie masy malinowej – galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, wymieszać i odstawić do momentu aż zacznie gęstnieć. Dodać maliny i wymieszać. Prawie gęstą galaretkę wylać na upieczone ciasto kruche. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Przygotowanie masy białej – śmietanę ubić na sztywną masę, dodawać powoli cukier ciągle
Kuchnia Pokoleńdobrej jakości białej czekolady z kokosem* 3 łyżki śmietanki 30% 4 łyżki sera na sernik (z wiaderka) 2 mniejsze garście krakersów – u mnie Apetitki 3-4 liofilizowane maliny i listki świeżej mięty *jeśli takiej nie macie do deseru można użyć białej czekolady i dodać drobnych wiórek kokosowych Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem łamiemy czekoladę, dodajemy śmietankę(...)krakersów. Serniczek wkładamy na 10 minut do lodówki, po tym czasie warto go zostawić jeszcze na chwilę w cieple nabierze wtedy lżejsze konsystencji. Podajemy z pokruszonymi w dłoniach liofilizowanymi malinami (ich lekko kwaskowaty smak doskonale przełamuje słodycz deseru) i listkami świeżej mięty. Smacznego
Słodkie okruszkiDawno na blogu nie było żadnego ciasta, więc przyszła pora, żeby to naprawić.Dzisiaj ciasto z owocami, które swobodnie można jeszcze dostać na straganach, maliny, truskawki. Porzeczki można zastąpić borówką lub brzoskwiniami, dowolność wyboru. Ciasto jest pyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze, zawsze się udaje...polecam. Składniki na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki(...)proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 500 ml śmietanki 36% 2 opakowania serka waniliowego homogenizowanego 1 galaretka truskawkowa 6 łyżek cukru pudru Dodatki : 1 galaretka truskawkowa owoce ( maliny, truskawki, borówka) Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać roztopione masło. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać
Gosia gotujekubeczek śmietany 30% (330 ml) galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru ORAZ : 2 opakowania okrągłych biszkoptów zaparzona i posłodzona kawa oraz herbata do nasączenia kakao pokruszone ciastka na boki maliny do dekoracji płatki śniadaniowe czekoladowe kolorowe żelki WYKONANIE BISZKOPTA : Ubijamy na sztywno pianę z białek, partiami dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem powoli dodajemy do piany. Mąkę(...)dodajemy kakao tak, ażeby otrzymać ciemny kolor. Używając szprycy lub rękawa cukierniczego ozdabiamy najpierw kraje, robimy napis i dowolnie dekorujemy. Układamy kwiatki z płatków, a oczka z żelek, dajemy maliny. Chowamy do lodówki. Smacznego :) MAŁA RADA : Gdy po nałożeniu drugiego biszkoptu okaże się, że jest mniejszy niż forma (w przekroju trapez) wykorzystajmy biszkopty do uzupełnienia luk. Wystarczy odciąć
Pani na deserPyszne, łatwe i szybkie w wykonaniu babeczki. Wspaniale smakują z malinami i porzeczkami lub innymi ulubionymi owocami. Polecam :) SKŁADNIKI NA 12 SZTUK : 1 jajko 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 opakowania cukru wanilinowego lub kilka kropli aromatu ok. 0,5 szklanki cukru maliny, porzeczki lub inne sezonowe owoce
Pani na deserTORTOWNICĘ O ŚREDNICY 18 CM opakowanie okrągłych biszkoptów 200 g (z Biedronki) galaretka przezroczysta Winiary jogurt grecki 400 g 2 łyżki cukru pudru galaretka malinowa ok. 10 - 20 dag malin 1 kiwi WYKONANIE: Rozpuszczamy przezroczystą galaretkę w 0,5 l wody i odstawiamy do przestudzenia. Galaretkę malinową rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Odstawiamy(...)zacznie tężeć ostrożnie wylewamy na biszkopty i wyrównujemy. Kiwi kroimy w plasterki i układamy na sicie, przelewamy z obu stron wrzącą wodą (trzeba to zrobić inaczej galaretka nie zastygnie) Maliny i kiwi układamy na masie jogurtowej. Gdy przezroczysta galaretka zaczyna zastygać powoli zalewamy owoce. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Smacznego :) 'Przepis bierze udział w Konkursie
Pani na deserłyżki suchego maku 0,5 opakowania kisielu wiśniowego KREM: 400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym galaretka cytrynowa galaretka czerwona, zielona, niebieska (do pokrojenia w kostkę) DEKORACJA: maliny WYKONANIE: Każdą z trzech galaretek osobno rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do stężenia. CIASTO: Białka ubijamy na sztywno, partiami dosypujemy cukier. Dobrze ubijamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy(...)masy wsypujemy pokrojone galaretki i mieszamy. Gdy zacznie tężeć wylewamy na ciasto w blasze i wyrównujemy, przykrywamy drugim ciastem. Smarujemy odłożoną masą i posypujemy odłożonymi galaretkami, układamy również maliny. Ciasto chłodzimy najlepiej całą noc. Smacznego
Pani na deserlnianego mielonego + 7 łyżek wody 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki 0,5 szklanki oliwy Do dekoracji: 80 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki oliwy, maliny Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Siemię lniane zalać 7 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na 2 minuty. W większej misce(...)przelać do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60-65 min. - do suchego patyczka (u mnie 65 min.). Przestudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować malinami
Domowa Cookierenka Agioleju 100 g cukru 125 g brązowego cukru 550 g pszennej mąki 2 duże jajka 1 łyżeczka waniliowej pasty w proszku 150 g kokosowych wiórków Malinowa galaretka 250 g malin, mrożone 150 g cukru 2 listki żelatyny Nastaw piekarnik na 200ºC. Zmiksuj miękkie masło i cukier na puszystą masę. Wymieszaj mąkę z wanilią i dodaj partiami do masy maślanej cały(...)piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Ciasta bezpośrednio po upieczeniu są miękkie, ale jak ostygną stają się pulchne i kruche. Żelatynę namocz w zimnej wodzie na 20 minut. Maliny z cukrem umieść w małym rondelku i gotuj przez 10 minut. Wylej na sito i przetrzyj. Galaretka powinna być bez pestek. Podgrzej przecier malinowy, odciśnij żelatynę i wymieszaj z galaretką. Odstaw
codojedzeniapieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 400 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka malinowa 1 dżem malinowy 50 g maliny 50 g borówki amerykańskiej Sposób wykonania: Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody. Następnie należy go zblendować. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej(...)Ciasto wysmarować dżemem malinowym. Masę ze śmietanki i galaretki wyłożyć na jedną połówkę ciasta. Nałożyć drugą połówkę ciasta. Nasmarować dżemem i wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta. Na wiechu ułożyć maliny i borówki
Przepisy kulinarne babci Antoninyidealne! Świetnie sprawdzają się w podróży, a jednym z najistotniejszych aspektów jest to, że nie przepuszczają zawartości na zewnątrz. ŚNIADANIE ⇨ Owsianka "nocna" z bananem i malinami Owsiankę przygotowałam z 20 g zwykłych płatków owsianych i 30 g owsianki śniadaniowej (jest to mieszanka płatków owsianych z migdałami, amarantusem, słonecznikiem i kilkoma innymi składnikami). Jako płynu użyłam mleka kokosowo-ryżowego(...)Dodałam kakao, 1/2 dojrzałego banana, cynamon, wanilię, nasiona chia oraz odrobinę cukru kokosowego. Zamieszałam i odstawiłam na noc. Przed zapakowaniem do torby ułożyłam jeszcze kilka malin, plasterków banana, a całość posypałam wiórkami kokosowymi. II ŚNIADANIE ⇨ Kanapka z wegańskim smalczykiem + pomidor Często moim drugim posiłkiem jest zazwyczaj kanapka. Tego dnia posmarowałam ją wegańskim smalczykiem od marki "Małe szczęścia". Okazał się
Zdrowie na języku :Pnastępnie dodawać po łyżce serka mascarpone. Mieszać już delikatnie. Czekoladę rozpuścić nad garnkiem z parującą wodą. Lekko przestudzić i dodać do śmietany. Wymieszać. Wylać masę na ostudzone ciasto, obłożyć malinami. Przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Jak już masa stężeje posypać cukrem pudrem i gotowe. Smacznego
Kuchnia Pokoleńłyżki kropelek czekoladowych 2 łyżki mleka posypka o smaku kakaowym – u mnie od Cykoria 2 łyżki syropu „barmańskiego” o smaku rumowo-czekoladowym około 6 sztuk liofilizowanych malin (lub świeżych owoców najlepiej kwaskowatych) około 10 sztuk słomki ptysiowej z cynamonem Brześć *z podanych składników możecie przygotować dwa większe desery lub rozdzielić nasz krem na 3-4 mniejsze porcje(...)barmański” o smaku rumowo-czekoladowym. Na dno każdego pucharka łamiemy po 3 słomki ptysiowe, nakładamy porcję czekoladowo-rumowego kremu, wierzch posypujemy kakaową posypką, pokruszonymi w dłoniach liofilizowanymi malinami (są lekko kwaskowate, więc doskonale „łamią” słodycz deseru). Podajemy z 2 całymi słomkami. Smacznego
Słodkie okruszkiłyżeczki proszku do pieczenia masa: 2 kubki po 330 ml śmietany 30% cukier puder do smaku dodatkowo: 2,5 szklanki krokantu orzechowego w karmelu CUKIETERIA plus: 200 g malin 250 g borówek amerykańskich Wykonanie: *Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier , dalej miksując * Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ciasta(...)przykrywamy kolejnym, wykładamy kolejna porcje masę, przykrywamy ostatnim blatem. Smarujemy boki i wierzch masą, zostawiając trochę na ozdobienie. *Boki obsypujemy orzechami w karmelu. Na wierzch dajemy borówki i maliny
Z Majeczką w kuchniSezon malinowy trwa , więc kolejny wpis z malinami..tym razem bułeczki drożdżowe ..zrobiłam je wg przepisu Pyzy , tylko wykonanie ciut inne.. CIASTO 400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej 85 g zwykłego cukru 70 g masła 30 g świeżych drożdży 230 ml mleka 1 średnie jajko szczypta soli NADZIENIE 250 g białego twarogu, półtłustego(...)żółtko jajka 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku cukier do smaku maliny KRUSZONKA 50 g zwykłego cukru 50 g mąki pszennej tortowej 10 g mąki kukurydzianej 50 g zimnego masła szczypta soli Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia
Moje domowe kucharzenie