Takie czekoladki to powrót do dzieciństwa, zabawa z czekoladą, fantazja odnośnie wypełnienia środka brzuszka takiej smacznej czekoladki. Takim „farszem” mogą być wiśnie, maliny, kajmak, orzechy, rodzynki, chałwa., masa orzechowa Helio … Mogą być też całe czekoladowe. Do tego kształt, który możemy sami im nadać. Dla Walentynki lub ukochanego Rodzica, Rodzeństwa – serduszka, dla koleżanki – kwiatuszki, buźki(...)niego czasem sięgać. Do tego, nie musicie wypełniać czekoladek akurat masą orzechową, jak powiedziałam na początku – zostawiam to Wam, może być kajmak lub ulubiona konfitura lub świeże maliny. Niezależnie od tego jakiego wyboru dokonacie będzie pysznie Czego już dziś Wam życzę:* A to dla Was małe co nie co – gdybyście czuli ten zapach czekolady
Zasmakuj Kuchnizjedliśmy z chęcią. Można dodać różne smaki, różne owoce i deser zawsze będzie trafiony, a wszyscy zadowoleni :-) U mnie pierwsza warstwa to galaretka malinowa i mrożone maliny, a druga to galaretka bezbarwna winogronowa i brzoskwinie z puszki. Miła być jeszcze warstwa zielona, ale galaretka została zjedzona bez dodatków :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 2 różne galaretki(...)mnie malinowa i bezbarwna winogronowa) dowolne owoce (u mnie mrożone maliny i brzoskwinie z puszki) bita śmietana 800 ml wrzątku 1. Każdą galaretkę rozpuszczamy w około 400 ml wrzątku. Studzimy. 2. Owoce kroimy (brzoskwinie) 3. Najpierw wlewamy galaretkę malinową, wrzucamy do niej owoce, mogą być mrożone i wstawiamy do lodówki, żeby się zastygła, następnie wlewamy drugą galaretkę, dodajemy pokrojone brzoskwinie
kruche babeczkirozwiązaniem, jeżeli brakuje nam rano czasu na przyrządzenie pysznego posiłku. Tym razem postawiłam na mleko migdałowe, a połowę płatków owsianych zamieniłam na równie smaczne płatki orkiszowe. Do tego świeże maliny i pożywne śniadanie gotowe. Składniki: szkl. mleka krowiego lub roślinnego 1/2 szkl. płatków owsianych lub orkiszowych łyżka nasion chia łyżeczka gorzkiego kakao miód do smaku ulubione owoce Do słoika wsypać(...)płatki, chia, kakao. Wlać mleko i miód. Zamieszać i zakręcić słoik. Wstawić do lodówki na całą noc. Rano dodać do owsianki np. maliny i śniadanie gotowe
wyzwania kuchennektóre wmieszałam do mąki owsianej, dodałam jeszcze kilka innych składników i finalnie wyszło coś przepysznego! Jedne z lepszych placków, których recepturę muszę koniecznie powtórzyć. Nie zabrakło ostatnich ówcześnie ogródkowych malin oraz przepysznego miodu malinowego . Jadłam ten miód po raz pierwszy i szczerzę polecam - obłędnie pyszny! Składniki: 60 g mąki owsianej 50 g pure z dyni(...)oleju kokosowego) i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i nakładaj po łyżce masy. Smaż z dwóch stron do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie maliny i miód malinowy
Zdrowie na języku :Pbiałka Ja swoje przygotowałam na mące ryżowej, żeby były delikatne w smaku, ale możecie ją zastąpić praktycznie każdą inną. Podałam je z owocowym sosem, mój jest na bazie malin i borówek, ale doskonale będzie pasować także jogurt naturalny czy pokrojone owoce. W dodatku przygotujecie je szybko, wystarczy wszystko zblendować i wrzucić do wrzącej wody. Składniki na 1-2 porcje(...)wyszło 21 niedużych klusek): Kluski: 200g twarogu (1 kostka) 1 jajko 3 płaski łyżki mąki ryżowej Szczypta soli Sos: 100g mrożonych malin (w sezonie świeżych) 100g mrożonych borówek (w sezonie świeżych) ½ łyżki ksylitolu lub cukru (do smaku) Przygotowanie: Twaróg zblendować. Dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Ponownie zblendować. Zagotować wodę w garnku, lekko posolić. Za pomocą łyżeczki formować kluseczki
Fabryka pomysłówwzajemnie się wykluczają. A jednak można nie wyłamując się z diety zajadać przepyszną i chrupiącą bezę z kremem na bazie kremu kokosowego lub bitej śmietany z mascarpone w towarzystwie malin i borówek Uważajcie tylko bo torcik jest naprawdę rewelacyjny i ciężko powstrzymać się by nie zjeść kolejnego kawałka a większe dawki ksylitolu, którym zastąpiony jest cukier mają właściwości przeczyszczające(...)wersji z nabiałem: 200 ml śmietany 36% 200 g sera mascarpone opcjonalnie słodzik lub ksylitol szczypta wanilii 25 g gorzkiej czekolady min 80% (u mnie 81%) Dodatki: owoce jagodowe: maliny, jagody, borówki, truskawki listki świeżej bazylii Kilka uwag: 1. Beza z ksylitolu jest lekko złota/beżowa i nie uzyskamy białej czystej barwy. Po upieczeniu jest lepka i miękka
Ola la LCHFmnie w okresie jesiennym dyniowe szaleństwo w kuchni. Dlatego dzisiaj pomysł na coś bardzo dobrego i słodkiego. Placuszki dyniowe z dodatkiem konfitury z malin lub brzoskwiń Pyszności ! Składniki: – 200g puree z pieczonej dyni* – 2 jajka – 2-3 łyżki cukru – 2 Łyżki oleju – 1 1/3 szklanki mąki pszennej – 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szczypta soli – do podania opcjonalnie: cukier puder, konfitura z malin lub brzoskwiń Przygotowanie: W misce wymieszać ostudzone puree z dyni z jajkami, 2 łyżkami oleju i cukrem. Przesiewamy mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.Wszystko mieszamy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Placuszki smażymy na złoty kolor z każdej
I LOVE LIFEDesery czekoladowe to zdecydowanie jedna z moich ulubionych form deseru. Fondant czekoladowe, Lava cake czy po prostu ciastko czekoladowe z rozlewającą się płynną czekoladą z dodatkiem malin to przepis na dzisiejszy pyszny deser Składniki 2-4 porcje: – 100g gorzkiej czekolady – 50g masła + trochę do wysmarowania – 2 jajka – 3 łyżki cukru – szczypta soli – cukier puder(...)posypania – do podania: mrożone lub świeże owoce maliny, truskawki, borówki. Przygotowanie: Do pieczenia fondant możemy wykorzystać niskie ramekiny o średnicy 9 cm i wysokości 8 cm (wtedy wyjdą nam 4 ciastka) lub 2 większe o średnicy 10 cm i wysokości 6 cm (wtedy wyjdą nam 2 ciastka). Foremki wysmarować masłem i obsypać mąką.Piekarnik nagrzać do 200 stopni
I LOVE LIFEczasu. Wykorzystałam sezon na jeżyny i dodałam je do kremu. Delikatny, puszysty biszkopt, śmietanka z mascarpone i kwaskowe owoce to gwarancja smaku. Klasycznie, pysznie i apetycznie. Jeżyny możecie zastąpić malinami- będzie równie pysznie i kolorowo. Zachęcam do skorzystania z przepisu dopóki jeżyny i maliny są jeszcze na krzaczkach. Torcik biszkoptowy z jeżynami /tortownica o średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka
Pieguskowa Kuchniaokoło 40 minut na 150 stopni ( termoobieg ). Nadzienie -mleko kokosowe 80 procent 3 puszki -szklanka daktyli -2 limonki -cytryna -3 banany -kilka malin -kokos -żurawina liofilizowana do dekoracji Daktyle namoczyć przez noc, zblendowac i tak z 20 minut prazyc na malutkim gazie. Zostawić do ostudzenia. Mleko zostawić(...)dobę w lodówce. Ubić tylko twarda biała cześć. 2/3 kremu ubijamy z rozgniecionymi widelcem bananami,malinami, połowa daktyli. Włożyć do lodówki. Biszkopt mocno nasaczyc sokiem z limonek i cytryny . Posmarować pozostałymi daktylami. Przełożyć kremem. Posypać kokosem. Pozostałe 1/3 ubitego mleko kokosowego wykorzystujemy do dekoracji. Układamy żurawine liofilizowana a boki posypujemy kokosem
Szkrab Je SamWięc jeśli jeszcze nic nie macie upieczonego, do piekarników marsz! Składniki: biszkopt: 4 jajka 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 3 szklanki musu z malin 2 łyżki żelatyny cukier do smaku chmurka: 500 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku na wierzch: czekolada mleczna do starkowania Wykonanie: biszkopt: *Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy(...)nadal ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy na sam koniec. Mieszamy. Przelewamy do formy o śr. 20 cm. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. * Mus z malin podgrzewamy, dosładzamy wedle uznania. Dodajemy żelatynę, mieszamy. Nie zagotowujemy. Studzimy, aż zacznie tężeć. Wylewamy wtedy na spód biszkoptowy, odstawiamy do lodówki do stężenia. * Kremówkę ubijamy na sztywno. Dosładzamy
Z Majeczką w kuchnikażdy rodzaj posiada inny smak. Jednak smak i różnorodność musli zawdzięczamy głównie suszonym owocom i bakaliom w wielu kombinacjach – na przykład daktyl & jabłko & banan, czy też malina & wiśnia & truskawka. Musli od Foods by Ann zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego – 5g w jednej porcji. Jest znakomitym rozwiązaniem na śniadanie – aby przygotować musli wystarczy zalać(...)owoców i bakalii sprawia, że każdy z batonów jest inny. Połączone smaki bardzo dobrze się dopełniają – przykłady to kokos & banan, jabłko & cynamon, czy też kakao & malina. Batony są miękkie, słodkie i potrafią świetnie zwiększyć naszą energię! LIO SHAKES Lio shakes to sproszkowane liofilizowane owoce i warzywa, czyli koncentrat, w którym jest wszystko co najlepsze z danego
Via Gustopłaskie łyżki krojonego liofilizowanego ananasa 3 plastry pomarańczy z syropu syrop klonowy – polecam ten z Kuchnie Świata 3 kokosowe ciasteczka (bez cukru, bardzo kruche) opcjonalnie 2 liofilizowane maliny Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z płatkami ryżowymi (ilość mleka zależy od preferowanej gęstości deseru). Dodajemy pokrojonego w kostkę świeżego ananasa lub krojonego liofilizowanego ananasa (ja dziś użyłam(...)pudding, następnie w każdą porcję wkładamy cały plaster pomarańczy z syropu, kruszymy po pół kokosowego ciasteczka. Na koniec całość polewamy syropem klonowym i opcjonalnie na wierzch kruszymy liofilizowaną malinę (lub układamy świeże owoce). Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkipodspywania W/w składniki zagniatamy w elastyczne ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej i umieszczamy w zamrażalniku na 15 minut. ponadto: - 6 dużych jabłek - 1 płaska łyżeczka cynamonu - 1/2 szklanki mrożonych malin - 1/2 szklanki mrożonych borówek amerykańskich - 100 ml Prosecco DOC Treviso Mionetto - 2 łyżki cukru Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce, odciśnij sok ( możesz go wypić) Jabłka wymieszaj, z cukrem(...)cynamonem, dodaj prosecco. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, wylep ciastem dokładnie. Ciasto oprósz łyżeczką kakao. Wyłóż jabłka, posyp malinami, borówkami. Na wierzch wykładamy kruszonkę, przepis poniżej. - 30 g masła - 65 g mąki pszennej - 40 g cukru kryształ Mieszamy na kruszonkę. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopniach C. Ciasto podajemy z kieliszkiem schłodzonego Prosecco
SMYKWKUCHNISezon na "polską" borówkę amerykańską już się skończył niestety, teraz w sklepie dostaniemy tylko importowaną. Ale za to malin jeszcze pełno na krzakach, przynajmniej u mnie. W związku z tym przy niedzieli do południowej lub popołudniowej kawki upieczmy sobie klasyczne ciacho jogurtowe z waszymi ulubionymi owocami. Składniki: 1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego 3 kubeczki mąki(...)kubeczek cukru 3 łyżki cukru 1 torebka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 kubeczek oleju roślinnego pozostałe: ulubione owoce, u mnie świeże borówki i maliny cukier puder Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Mieszamy składniki
Życie zaczyna się w kuchni