powracamy do niego co rok. ~~SKŁADNIKI~~ biszkopty okrągłe 1 mała paczka śmietana kremówka 36 % 1 l. serek mascarpone 250 g. żelatyna 2 łyżki + woda do pokrycia żelatyny maliny 200 g. aronia 200 g. brzoskwinie 3 szt. cukier 4 łyżki + 1 łyżka te same owoce do dekoracji W tortownicy o średnicy 25-26 cm. Wykładamy biszkopty(...)Aronię myjemy i wsypujemy do garnuszka. Zasypujemy cukrem ( 1 łyżka ). Gotujemy na wolnym ogniu, aż owoc puści soki i zmięknie. Następnie miksujemy blenderem i odstawiamy do ostygnięcia. Maliny miksujemy blenderem i odstawiamy. Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem ( 4 łyżki ) pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i ponownie chwilę miksujemy, aby masa była
Kuchnia Paulettesucinania palców ;) Składniki: woda z puszki z ciecierzycy 150 g gorzkiej czekolady o zawartości min 65% kakao 4 łyżeczki ksylitolu (może być inny cukier) kieliszek amaretto 200 g malin garść orzeszków lub migdałów dodałam też jeżyny, wiórki kokosowe i wiórki czekolady Czekoladę posiekaj, rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Odstaw do wystudzenia.(czekolada powinna być chłodna i płynna) Wodę(...)rozpuszczenia cukru. Do ubitej piany dodaj rozpuszczoną czekoladę, amaretto, delikatnie wymieszaj szpatułką. Mus przełóż do szklaneczek, chłódź w lodówce minimum 3 godziny (najlepiej na noc). Przed podaniem dodaj maliny, orzeszki/migdały. Ja posypałam jeszcze wiórkami kokoswymi i czekoladą. Smacznego
coolinarnyŁyżka) Płatki owsiane (górskie) – 60 g (6 x Łyżka) Czekolada gorzka – 50 g (8.33 x Kostka) Olej kokosowy (płynny) – 5 g (0,5 x Łyżka) Maliny (świeże) – 100 g (1.67 x Garść) Czas przygotowania: 30 minut 1.Płatki owsiane zmiel na mąkę. Następnie zblenduj je z pozostałymi składnikami na ciasto (oprócz 1/2 łyżki oleju kokosowego(...)czekolady i malin), do uzyskania gładkiej masy. 2. Piecz 20 minut w 180 stopniach C. 3. Wyjmij z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia. W tym czasie przygotuj polewę rozpuszczając czekoladę z 1/2 łyżki oleju kokosowego na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. 4. Posmaruj ciasto czekoladą, pokrój, udekoruj owocami. KOLACJA K:208.1 kcal
Powiedz dietom niegazowanego lub tonicu. A Wy do czego byście je dodali? Dla kogo: dla szukających ochłody dla lubiących proste przepisy dla przygotowujących garden party Składniki: owoce (np. truskawki, brzoskwinie, maliny, borówki) woda (np. mineralna lub źródlana) Wykonanie: Do pojemnika na lód (polecam silikonowe) nałożyć całe owoce lub kawałki owoców. Maliny, jeżyny czy borówki mogą być w całości, ale brzoskwinie
Mania Wypiekaniainnej formie:). Serniczek z granolą, jogurtem i owocami podbije każde serce. Przepis na 3 porcje. 250g zmielonego twarogu 250g jogurtu naturalnego 150g granoli 200g borówek 200g malin 3 łyżki miodu 1. Twaróg łączymy z miodem i 100g jogurtu naturalnego. Dorzucamy maliny i borówki zostawiając po kilka sztuk do dekoracji. Rozgniatamy owoce w twarogu
Szefowa kuchnimoje losy zmieniają się z minuty na minutę, ten epizod niech trwa kolejne sześć lat. Jak nie dłużej. MALINOWY DESER - MUS Z JOGURTEM (dla dwóch osób) 350 g świeżych malin 1/2 szklanki cukru 2 kieliszki malinówki szczypta cynamonu 1/2 szklanka wody 1 płaska łyżka srobi ziemniaczanej 2 łyżki wiórków kokosowych 4 biszkopty 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (można zastąpić(...)kleksem bitej śmietany) Sposób przygotowania: Maliny przebieram i płuczę pod bieżącą wodą. Wrzucam do rondla. Dodaję cukier, cynamon i malinówkę. Zagotowuję i trzymam na małym ogniu ok. 7 minut, aż owoce się rozpadną. Przecieram masę przez sito. Przetarte owoce z powrotem umieszczam w garnku. Podgrzewam, a kiedy zaczną wrzeć, dodaję wymieszaną wodę ze skrobią ziemniaczaną. Dokładnie mieszam, aby rozprowadzić skrobię
W kuchni Karmel-itkiwanilii. Tak niewiele potrzeba do szczęścia. Składniki (2 większe lub 4 małe porcje): 1 – 1,5 szklanki domowej granoli (z tego przepisu) + odrobina do posypania 2 – 4 garście malin 2 – 4 garście borówek jogurt grecki (jeśli robisz porcję dla 2 osób – użyj małego, jeśli dla 4 – dużego) 1 laska wanilii płatki kokosowe – do dekoracji Wykonanie: Jogurt grecki(...)wraz z jogurtem greckim. Laski wanilii możesz wykorzystać do zrobienia domowego ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego . Na dno szklanek wyłóż borówki, granolę, następnie dodaj jogurt waniliowy, granolę i maliny. Udekoruj płatkami kokosowymi. Smacznego
Moja pasja smakuNiedawno na tym blogu pojawił się się na pudding z tapioki z malinami . Był tak pyszny, że postanowiłam pójść krok dalej i przygotować kolejny bezcukrowy, bezglutenowy i oryginalny deser. Szukając w sklepie mąki kasztanowej na chleb orkiszowo-pszenno-kasztanowy, natknęłam się na karob, naturalny produkt słodzący z chlebka świętojańskiego. Nie tylko słodzi, ale też nadaje kakaowy kolor deserowi. Składniki(...)wyłożyć resztę musu lub dżemu z brzoskwiń i po kilkanaście borówek. Pudding odstawić do schłodzenia, a potem wstawić na ok. 3 godziny do lodówki. Przed podaniem ułożyć po kilka malin i listki mięty na wierzchu deseru. Na ok. kwadrans przed podaniem wyjąć pudding z lodówki. O książce pt. "Zapisane w wodzie" Pauli Hawkins przypomniała mi magdalenardo na jednym
Weekendy w domu i ogrodziehitów! Luby jest nim zachwycony, deser jest prosty w wykonaniu, nadaje się również jako drugie śniadanie. To co potrzebujemy to zaledwie kilka składników: mrożone banany, porzeczka czerwona, biała, maliny, borówka, trochę kremu czekoladowego, bądź gorzkiej czekolady i gotowe! SKŁADNIKI na jedną porcję: - 1 mrożony banan - 2 łyżki mrożonych porzeczek - 10 mrożonych malin - garść mrożonych borówek - mleko roślinne (ja używam kokosowego
SMYKWKUCHNIPyszny dżem z maliny podobnie jak z czerwonej porzeczki, idealny do kanapek lub naleśników. Do przygotowania dżemu użyłam cukru żelującego Diamant , który sprawił, że owoce były gotowane krócej i nie straciły nic na swojej wartości i kolorze. Składniki: 3 kg maliny 1 kg cukru żelującego Diamant Przygotowanie: Owoce wsypujemy do garnka najlepiej z grubym dnem
Życie zaczyna się w kuchniPOLEWA : 100 g czekolady deserowej 100 ml śmietany 30 % 200 g świerzych malin cukier puder do posypania(...)Polewa- czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy ją ze śmietanką w mikrofalówce, dokładnie mieszamy aż powstanie kremowa masa. Zimny sernik wyjmujemy z tortownicy, polewamy polewą i dekorujemy ozdobnie malinami. Ciasto chłodzimy aż polewa całkowicie zastygnie. Sernik posypujemy cukrem pudrem, kroimy na kawałki i podajemy
Kulinarne Fantazje Mariolideseru pod kruszonką, kto jemu się oprze? Crumble można przygotować z dowolnych owoców, sami regulujecie ilość cukru i innych dodatków, tak więc do dzieła... SKŁADNIKI: 500g mieszanki owoców: borówka, maliny, tarte 2 jabłka, 2 nektarynki migdały, rodzynki, żurawina cukier cukier waniliowy KRUSZONKA: 50/50g mąki pszennej i krupczatki 75g zimnego masła 75g cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki(...)owoce świeże: borówka, jabłka i suszone : rodzynki , żurawina mieszamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy( ja bez cukru lekko kwaskowy smak dla mnie super), wsypujemy do kokilek, kładziemy kawałki nektarynki, maliny i posypujemy posiekanymi migdałami, następnie pokrywamy kruszonką, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20-25 minut do zrumienienia kruszonki
Kuchnia Beatymoże być zbyt rzadki) 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru mała garść suszonych truskawek – u mnie Brodowski mała garść suszonych malin – u mnie Brodowski 1 łyżeczka suszonej zmielonej czarnej porzeczki – u mnie Brodowski łyżeczka oleju kokosowego do smażenia cukier puder do podania Przygotowanie: Do małej miseczki wsypujemy małą garść(...)suszonych malin i suszonych truskawek, zalewamy owoce niewielką ilością ciepłej wody. Odstawiamy na 5-10 minut. Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, łyżeczkę suszonej zmielonej czarnej porzeczki, wbijamy 2 jajka i całość dokładnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy namoczone suszone owoce (odlewamy wodę z moczenia), mieszamy. Masę wylewamy na nagrzaną patelnię z rozpuszczonym tłuszczem (u mnie olej
Słodkie okruszkiokazję poznać jedno z nich. Zapraszam! :) Składniki: 50 gram (5 łyżek) otrębów owsianych czubata łyżka gorzkiego kakao szczypta cynamonu łyżeczka mielonego ostropestu plamistego (opcjonalnie)\ garść świeżych owoców sezonowych (polecam maliny) garść posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Otręby wsyp do miski, dodaj cynamon, kakao i ostropest (opcjonalnie), wymieszaj. Całość zalej gorącą wodą, ponad poziom otrębów, ponownie zamieszaj i odstaw(...)minut. Z wierzchu posyp posiekanymi orzechami, dodaj maliny. Gotowe, nic bardziej prostego
Smiling Shrimpdużych 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia galaretka z owocami: 1 i 1/2 galaretki przezroczystej winogronowej Winiary 1 szklanka borówek 100 g malin 1 kiść winogrono jasne 3 wiśnie Krem wiśniowy: 40 dkg wiśni 1/2 cytryny 4 łyżeczki żelatyny 250 g serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36 % 3 łyżki cukru trzcinowego poncz(...)śmietany owoce do dekoracji Galaretki: Galaretkę rozpuszczam w dwóch szklankach gorącej wody i studzę. Do dzbanka wysokiego prostego o średnicy 9,5 cm wlewam trochę galaretki, dodaję maliny, borówki, winogrono, i wstawiam do lodówki na 15 minut. Dolewam ponownie galaretkę, dodaję owoce na wysokość 7 cm dzbanka. Wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień wstawiam naczynie na chwilę
wesoła kuchnia