kremówki -> 250g mascarpone -> 1 łyżka cukru pudru -> ½ puszki brzoskwiń Klej „do cukierków” -> 100g oleju kokosowego -> 100g czekolady (50/50 gorzka/mleczna) Frużelina -> Garść mrożonych malin -> 1 łyżeczka żelatyny -> 2 łyżki cukru Dekoracja: -> Największa paczka m&ms’ów -> Wafelki w czekoladzie (500g) Wykonanie: Krok 1 – ciasto czekoladowe Całość rozpoczynamy(...)drzwiczkach pozostawiamy ciasto jeszcze na kilka minut. Kolejno wyjmujemy z formy, odwracamy do góry „nogami” i pozostawiamy do ostygnięcia. Kroimy na 3 równe kawałki. Krok 2 – malinowa frużelina Mrożone maliny przekładamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki cukru oraz ciepłej wody z rozpuszczoną żelatyną. Gotujemy. Krok 3 – poncz Mieszamy ze sobą sok z brzoskwiń, kilka łyżek wody oraz opcjonalnie alkohol
Jedz zdrowo żyj zdrowo!bardzo proste do przygotowania oraz mocno sycące. Do ich przyrządzenia będziecie potrzebować tylko kilka składników: bananów, płatków owsianych, wiórek kokosowych oraz suszonych kwaśnych owoców, np. wiśni, żurawiny lub malin. Składniki: 2 bardzo dojrzałe banany 1 opakowanie wiórków kokosowych (100 g) 4/5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych, np. bezglutenowych (80 g) garść kwaśnych, suszonych owoców (np. wiśni, żurawiny, malin) odrobina
Ugotowaćkubeczek śmietany 30% - ok. 200 ml 1-2 łyżki cukru pudru – jeśli ktoś lubi słodsze to nawet 4 łyżki 2 galaretki – ja użyłam pomarańczowych Owoce – np. borówki, jagody, maliny… co kto lubi Galaretki rozpuścić w dwóch miskach. Jedną galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Drugą galaretkę rozpuścić w przepisowej ilości 500 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. W momencie(...)jednolitą masę. W tym momencie można dorzucić owoce i dalej zmiksować. Ja wrzuciłam borówki, którym nic się nie stało a fajnie wymieszały się z masą. Owoce miękkie takie jak maliny czy jagody mogą się rozpaść. Następnie dolać galaretkę z mniejszą ilością wody. Całość dobrze zmiksować i szybko przełożyć do przygotowanych pucharków lub szklaneczek. Masa szybko gęstnieje więc nie uzyska
Ze smakiem bez glutenusuchego patyczka. Biszkopt po wyjęciu z pieca studzę. Gdy już był wystudzony, delikatnie pokroiłam na 3 plastry. Nadzienie: - słoiczek dżemu wiśniowego - wódka - nalewka z czarnego bzu - mrożone maliny (wcześniej rozmrozić) - tarta gorzka czekolada Bita śmietana: - 500 ml śmietany 30% - 4 łyżki cukru pudru - śmietanka fix Aby dobrze ubić bitą śmietanę, należy przelać śmietankę do garnka w którym będziemy ubijać śmietanę(...)nalewką z czarnego bzu, dodać ilość wg upodobań ;) Następnie posmarowałam dżemem wiśniowym i częścią bitej śmietany. Wyłożyłam środkowy krążek i czynność powtórzyłam. Ja w tym miejscu dodałam również mrożonych malin, które wcześniej rozmroziłam. Dodałam kolejny krążek, posmarowałam bitą śmietaną i przyozdobiłam gorzką czekoladą. Świeże owoce nadawałyby się do tego zdecydowanie lepiej, ale jeszcze czekam na polskie
Receptura smakujogurtową: 4 duże (po 360g) kubki jogurtu naturalnego lub greckiego 1,5 szklanki cukru 200 g wiórek kokosowych 6 białek 2 opakowania budyniu śmietankowego 1/3 szklanki oleju szklanka malin (mogą być mrożone) słoiczek konfitury malinowej (lub innej) Składniki kruchego ciasta zagnieść, owinąć je folią i wstawić na godzinę do lodówki. Blaszkę wyścielić papierem. Białka ubić na pianę. Jogurty(...)dnie blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i podpiec przez 10 minut. Wyjąć z pieca, rozsmarować konfiturę na cieście i wylać masę jogurtową. Na wierzchu ułożyć maliny (mrożonych nie rozmrażać) i zetrzeć resztę ciasta. Piec w 180*C około godziny. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianiesmaczna. Majówka będzie extra! Proponuję fajne danie. Sprawdzi się nie tylko na majówce, ale w każdej sytuacji, kiedy będziemy mieli ochotę na łyk dobrego piwa (u mnie Warka Radler malina z cytryną ) i kiełbaskę! Składniki biała surowa kiełbasa 2 czerwone lub białe cebule 1 łyżka naturalnego miodu spadziowego 1 łyżka musztardy kieleckiej delikatesowej sól himalajska różowa drobna mielony(...)sałat umytych i gotowych do spożycia berberys suszony marynowane plastry buraka oliwki zielone opcjonalnie rzeżucha olej lniany lub oliwa z oliwek czarnuszka Dodatkowo u mnie nowa Radler Warka malina z cytryną Wykonanie Cebulę obierz, połowę pokrój w pióra a drugą połowę w kostkę.Pióra ułóż na dnie naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą z oliwek. Przygotuj sos musztardowo-miodowy. Do miseczki
Z Kuchni Do Kuchnijogurtu typu greckiego 1 łyżka inuliny 2 łyżki odżywki białkowej (u mnie truskawkowa) 1/2 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 3/4 szklanki mleka 10 g sproszkowanych liofilizowanych malin Jogurt naturalny, gęsty, inulinę, odżywkę białkową i stewię umieścić w misce. Zmiksować na gładką masę, by nie było grudek. Dodawać stopniowo 1/2 szklanki mleka, cały czas miksując do uzyskania bardziej(...)zmrożenia lodów. Po tym czasie wyłączyć maszynę, przemieszać ręcznie masę przy pomocy szpatułki, dodać pozostałe mleko (1/4 szklanki) i jeszcze raz wymieszać. Zostawić na 1-2 minuty, wsypać sproszkowane maliny i połączyć przy pomocy szpatułki. Przełożyć gotowe lody do pojemnika, zamknąć i zmrozić jeszcze przez 1 godzinę. Nakładać gałkownicą namoczoną w wodzie. Przepis dodaję do akcji Lodovo, zdrovo, domovo! Link
FitKotmąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kakao szczypta soli 6 kostek czekolady gorzkiej 2 jajka 150 ml mleka 70 g cukru maliny mrożone krem: 200 g serka twarogowego aksamitnego 100 g szpinaku baby 6 gałązek mięty 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wody Śmietanę kremówkę(...)płynnej przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję startą czekoladę gorzką i mieszam wszystko mikserem. Ciasto wykładam do papilotek 2/3 wysokości, u mnie wyszło 12 sztuk.Do każdej babeczki dodaję malinę mrożoną. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół i piekę 20-25 minut Jak babeczki przestygną dekoruję je kremem szpinakowo miętowym, posypuję czekoladą startą, dekoruję bratkami
wesoła kuchniasmaku banana. Z radością może posłużyć jako drugie śniadanie lub deser. Jeśli macie ochotę na inne owoce niż banany lub z bananami już go robiliście użyjcie borówek, jagód, malin, truskawek, ananasów, itp...kefir też można zastąpić mlekiem, mleczkiem kokosowym, maślanką - smakujcie!:) Jak zawsze - prosto i smacznie, polecam! Składniki: 2 banany łyżka dobrego kakao szklanka kefiru Przygotowanie: Banany i kefir(...)miksujemy chwilę, na gładko. Gotowy koktajl można posypać wiórkami czekolady, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów (tak jest na zdjęciu) lub podawać z dodatkiem ulubionych owoców, idealnie pasują wiśnie, truskawki, maliny, borówki. Na zdrowie
Zasmakuj Kuchnisię małe, słodkie winogrona bez pestek, dlatego postanowiłam dodać je do ciasta.Oczywiście możecie dodać owoce takie jakie lubicie. Najwięcej przepisów na to ciasto znalazłam z malinami. Wypróbowałam już z jabłkami, malinami, wiśniami, śliwkami.Wszystkie pyszne :) Składniki na ciasto: 2,5 szkl. mąki 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Mąkę
Agusiowe smakołykiwypić mniejszą ilość dwa razy dziennie, w sumie z podanych składników powinny wyjść 4 porcje po około 75-80 ml. Składniki: 2 łyżki ugotowanej białej quinoy 1 szklanka mrożonych malin 1 łodyga selera naciowego garść roszponki 5 plastrów ogórka 100 ml soku z grejpfruta 100 ml soku z brzozy 2 łyżeczki miodu 5 kapsułek węgla Wykonanie: Seler kroimy na kawałki(...)węgiel wysypujemy z kapsułek, wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy (na funkcji ICE, jeśli nie chcecie rozmrażać wcześniej malin). Pod tym linkiem znajdziecie książkę "Lodovo czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie" http://ksiegarnia.zwierciadlo.pl/lodovo-czyli-domowe-zdrowe-lody-zimne-desery-i-smoothie.html
Quinoa Raz!mąki -> 2 jajka -> 3-4 łyżki miodu -> 2 łyżeczki proszku do pieczenia -> szczypta soli -> kilka kropli esencji waniliowej Polewa : [Domowa czekolada] - przepis na blogu :) Maliny Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 180C. W tym czasie myjemy oraz osuszamy szpinak, który następnie przekładamy do misy blendera. Zalewamy oliwą, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy jajka, miód oraz esencję(...)połączą. Wylewamy do formy i pieczemy około 40-45 min. ( do suchego patyka). *opcjonalnie można również dodać 1-2 łyżeczki soku z cytryny. Ostudzone ciasto dekorujemy domową czekoladą oraz malinami. Smacznego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!konfitury z róży 150 g białej czekolady 5 łyżek śmietanki 30% 2 łyżki soku z buraków DEKORACJA : pokruszone bezy, kolorowe jajeczka z czekolady w polewie cukrowej, płatki migdałów, lifolizowana malina WYKONANIE SPÓD : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone zimne masło. Miksujemy mieszadłem miksera, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy 2 żółtka i miksujemy, aż składniki połączą się jednolitą kulę(...)śmietankę. Mieszamy do połączenia, dodajemy sok z buraków i dokładnie łączymy z masą. Lekko studzimy i wykładamy na warstwę konfitury. Dekorujemy pokruszonymi bezikami, jajeczkami, płatkami migdałów i oprószamy lifolizowaną maliną
cool and mintyNaleśniki malinowe są łatwe w przygotowaniu, choć nieco cierpliwości na pewno tu się przyda ;) Na talerzu wyglądają pięknie - szczególnie jesienią lub zimą wniosą do naszego śniadania uroku letnich malin oraz kwiatów. A ten zapach podczas smażenia...mówię Wam, naprawdę czuć maliny w powietrzu! Polecam naleśniki malinowe na niezwykłe...i może romantyczne śniadanie :) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Liczba porcji : ok. 6 naleśników
Moja Książka Kucharskabardzo smaczny. Słodycz przełamana jest lekko kwaskowym sokiem jagodowym. Ja przygotowałem wersję ze spodem kakaowym. Ale spokojnie możecie zrobić je całe kakaowe, albo jagodową górę zastąpić np. truskawkami lub malinami. Jest tutaj bardzo duże pole do popisu. Składniki na czekoladową część: ½ puszki mleka kokosowego 3 łyżki kakao 2 łyżki ksylitolu szczypta soli 1,5 łyżki żelatyny Składniki na białą część(...)puszka mleka kokosowego 3-4 łyżki ksylitolu laska wanilii 2 łyżki żelatyny Składniki na jagodową część: ½ puszki mleka kokosowego 1/4 szklanki soku z jagód, malin, porzeczek, itp. szczypta soli 2 łyżki ksylitolu 1,5 łyżki żelatyny Przygotowanie: Zaczynamy od czekoladowej warstwy . W garnku podgrzewamy mleko, kakao oraz ksylitol, dosypujemy żelatynę, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz, mieszając jeszcze przez chwilę
PaleoLife