Bukowinie Tatrzańskiej w Restauracji Schronisko Smaków Magda Gessler, według sprawdzonych receptur powstają bowiem naturalne i niezwykle smaczne przetwory. W sklepie zaopatrzą się państwo m.in. w konfitury z truskawek, pigwy, malin lub jagód, a każda z nich to jedynie owoce połączone z cukrem. Długie gotowanie i odparowywanie wody jest w stanie zastąpić dodawanie zagęszczaczy takich jak pektyny. Na każde uzyskane 100g(...)150g owoców, pozbawione jakichkolwiek barwników, konserwantów i tym podobnych. Czysty skład dotyczy również powideł, gotowanych jesienią ze śliwek węgierek, oraz musu z czarnego bzu, lub musu z malin, pozbawionego pestek. W ofercie znajdują się również zamknięte w słoiczkach połączone ze sobą owoce m.in. pochodzące z ekologicznych upraw cytryny z żurawiną, imbirem, rumem lub miodem, które są wyśmienitym dodatkiem do herbat
Codogarazdrowotnych! Mycie i osuszanie – Zrób to dokładnie. Jeżeli nie osuszysz dokładnie owoców, zapewne pokryją się one dodatkową warstwą lody, co z kolei może doprowadzić do ich zbrylenia. Borówki, maliny i inne drobne rodzaje zamrażaj w całości, a duże przekrój na części – Pamiętaj, że z przekrojonych owoców należy usunąć pestki itp. Owoce mróź bez poddawania ich obróbce termicznej(...)mrożonych Nie mogło zabraknąć tej pozycji! Szybki deser, a zarazem bomba witaminowa. Sprawdź jak go przygotować! Składniki Mrożone owoce – najlepiej szklanka (każdy rodzaj będzie się nadawał, truskawki, borówki, maliny – wszystko wedle uznania). Mleko – 3/4 szklanki (opcjonalnie może być jogurt). Coś do osłodzenia, np. miód (wedle uznania). Przygotowanie: Mrożone owoce należy zblendować na gładką masę. Kolejno, należy dodać
Słodkie okruszki250g twarogu chudego -3 jajka -2łyżki proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego -6-7 łyżek ksylitolu -2 pełne łyżki kakao -ok 150g kremu Nutwist - łyżka oleju kokosowego -garść malin (mogą być zamrożone) 1. Twaróg zblendować aby uzyskać nieco bardziej gładszy serek, dodać do niego jajka, ksylitol oraz budyń i całość zmiksować mikserem. 2. Masę serową zagotować w garnku (lepiej wybrać garnek(...)razem tak aby rząd po środku był ułożony poziomo (jak na zdjęciu). 7. Na herbatniki rozprowadzić ostrożnie drugą część masy serowej. 8. Na środku w jednej linii ułożyć maliny. 9. Następnie złożyć chatkę zaginając boki jak domek z kart (jak na zdjęciu). 10. Papierem do pieczenia zabezpieczyć boki oraz górę chatki spinając go np. klamerkami. 11. Ciacho włożyć do lodówki
Candy Pandasśmietanki 30% 1 gorzka czekolada 2 łyżki cukru pudru 4 ciastka oreo KREM MALINOWY 200 ml śmietany 30% 1 galaretka malinowa 100 g malin KREM ZIELONY /BRĄZOWY 250 g mascarpone 300 ml śmietanki 30% 1 smietan fix barwnik zielony 2 łyżki kakao DODATKOWO herbata do nasączenia Dżem z czarnej porzeczki WYKONANIE BISZKOPT(...)drugiej kakao. WYKONANIE Biszkopty przekrawamy na pół, nasączamy herbatą. Brazowy biszkopt smarujemy dzemem, następnie połowa kremu oreo, kruszymy ciasteczka, układamy jasny biszkopt, smarujemy kremem malinowym, układamy maliny, przykrywamy jasnym biszkoptem, smarujemy resztą kremu oreo i posypujemy ciasteczkami. Przykrywamy ciemnym biszkoptem. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Nastepnie dekorujemy wierzch zielonym kremem, a boki brązowym
słodki bratekowocami Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka przyprawa do kurczaka 10 dkg boczku wędzonego mieszanka sałat 10 dkg sera gorgonzola lub podobnego ćwiartka arbuza ćwiartka melona kilka malin lub borówek 1 grono winogrona (u mnie jasne i ciemne bezpestkowe) garść orzeszków ziemnych olej do smażenia Sos: 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu 4 łyżki(...)razem z boczkiem na sałacie *** *** Ser gorgonzola kroimy w kosteczkę i układamy pomiędzy mięsem *** *** Z arbuza i melona wycinamy kółeczka (lub kroimy w kostkę) i razem z winogronami oraz malinami układamy na wierzchu sałatki *** *** Sałatkę posypujemy orzeszkami *** *** Przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem *** *** Powstałym sosem polewamy z wierzchu sałatkę – nie mieszamy *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytemcytryny 180 g cukru 9 listków żelatyny 400 ml śmietanki kremówki, 36% około 20 podłużnych biszkoptów 100 ml kokosowego likieru Malibu kolorowe jajeczka do dekoracji Sos malinowy 500 g malin 150 g cukru Zalać żelatynę zimną wodą i moczyć przez 30 minut. Rozmrożone mango umieścić w garnku. Dodać miąższ marakui, sok z cytryny, cukier i gotować 15 minut. Zmiksować(...)zdejmowanym brzegiem (ja użyłam metalowej obręczy) wyłożyć namoczonymi w likierze biszkoptami. Na wierzch wylać masę śmietankową, wygładzić powierzchnię i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub na noc. Maliny zagotować z cukrem i gotować około 20 minut. Następnie przetrzeć przez sito. Podawać śmietankowiec z sosem malinowym. Smacznego! The post Wielkanocny deser bez pieczenia appeared first on Blog kulinarny
codojedzeniaroku i tym razem przygotowałam dla Was całkowicie nowe, wypasionego mazurka wielkanocnego! Rok temu był mazurek z matchą i malinami, dwa lata temu z malinami, lemon curd i bezami, trzy lata temu zachwycił Was mazurek różany z białą czekoladą, a dzisiaj – wskakuje … Artykuł Mazurek kokosowy z mango curd pochodzi z serwisu
Flymetothespoonformie mrożonek. Przechowywane są głównie po to, by zimą dostarczyć zarówno walorów smakowych, jak i dobroczynnych właściwości. Alternatywą dla tradycyjnego przechowywania produktów spożywczych jest liofilizacja. Owoce takie jak maliny liofilizowane czy truskawki są coraz bardziej dostępne na sklepowych półkach. Na czym polega liofilizacja? Liofilizacja uznawana jest za najbardziej sprawdzony proces konserwacji żywności. Najważniejszym założeniem tego procesu jest usunięcie wody(...)stwierdzić, że to metoda wręcz idealna. Ciężko dopatrzeć się więcej wad, poza kosztem przeprowadzenia całego procesu suszenia. Wśród zalet należy przede wszystkim wymienić dużą zawartość wartości odżywczych. Liofilizowana malina czy truskawka zawiera w sobie o wiele więcej składników niż owoc przechowywany w słoiku, czy też zamrożony. W trakcie tradycyjnego suszenie następuje duży ubytek witamin, w szczególności witaminy C. Owoce
Słodkie okruszkiczekoladową. Jabłka podprażone z dodatkiem cynamonu i miodu, które pachną obłędnie. Składniki: granola czekoladowa 3 jabłka cynamon 1 łyżka miód lipowy Bolimowski 150 ml kremówki 1 łyżeczka cukru pudru maliny, borówki Przygotowanie: Jabłka obrać pokroić w kostkę. Podsmażyć z niewielką ilością wody by pozostały al dente. Zdjąć z ognia dodać miód cynamon do smaku i wymieszać. Odłożyć do schłodzenia(...)szklanek wsypać po dwie łyżki granoli dodać jabłka. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem nałożyć na jabłka i udekorować malinami i borówkami
Ala piecze i gotujekolejny raz współpracować. Składniki na 1 blachę: 75 g mąki pszennej 35 g kaszki owsianej lub jaglano owsianej 60 g masła 1 żółtko klasy L 2 łyżki miodu z maliną (jeśli nie macie dajcie zwykły miód lub z innymi dodatkami) 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto które chowamy do lodówki na 30 minut lub dłużej. 2. Po tym czasie wałkujemy(...)wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w 180 stop przez około 10-12 minut . Ciasteczka po upieczeniu są bardzo mięciutkie, potem lekko twardnieją ale nie mocno. Dzięki użyciu miodu z maliną ciasteczka mają przepiękny aromat oraz smak, a taki miód oraz inne tego typu miody możecie dostać w sklepie internetowym "Bee.pl" Sklep ten posiada szeroki asortyment artykułów żywnościowych oraz kosmetyków z naturalnym składem
Gotowanie...to proste !pewnością Wam zasmakuje. Sernik krówka Przepis tutaj (KLIK) Delikatny, lekki i kremowy sernik z rozpływającą się w ustach masą kajmakową i płatkami migdałowymi. Niebo w gębie! Sernik z malinami i kruszonką Przepis tutaj (KLIK) Bardzo prosty w przygotowaniu, a zarazem pyszny sernik. Nie wymaga wcześniejszego podpiekania spodu, wykładamy wszystkie warstwy i całość pieczemy razem. Smak, aromat i wygląd pierwsza klasa(...)zewnątrz oraz delikatna i piankowa w środku. Wykonanie wcale nie jest trudne, należy tylko ściśle trzymać się przepisu, a efekt WOW murowany. 5. Mazurki Mazurki z malinami Przepis tutaj (KLIK) Proste, pyszne i piękne mazurki z musem malinowo-czekoladowym, na delikatnym kruchym spodzie. Są bardzo proste w wykonaniu. Mazurki pomarańczowe z białą czekoladą Przepis tutaj (KLIK) Kruche mazurki
Blog z Apetytemmąki pszennej 60 g masła 100 ml ciepłego mleka 50 g cukru 20 g świeżych drożdży 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii wierzch garść czerwonych porzeczek, malin, jeżyn kilka łyżeczek sera ricotta cukier puder do posypania Wykonanie W miseczce przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy mąkę. Dodajemy mleko i mieszamy. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe(...)oraz mrożone owoce letnie. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez ok. 1h. Smacznego! Artykuł Ciasto drożdżowe z mrożonymi malinami, czerwoną porzeczką i serkiem ricotta pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaśniadanie, deser, a nawet kolację. Można je podać z dowolnymi dodatkami, np. owocami, kleksem bitej śmietany lub domowym dżemem. Nasze mini gofry dziś zajadaliśmy z pysznym miodem z maliną. I jak zawsze… gofry znikły w mgnieniu oka. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżka cukru 2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka M do podania(...)miód z maliną lub inne ulubione dodatki, np. owoce, bita śmietana lub dżem Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, cukier, wlewamy mleko, olej i wbijamy 2 jajka. Wszystko dokładnie mieszamy tak, by masa nie miała grudek. Rozgrzewamy gofrownicę. Na środek każdej płyty wlewamy 1,5 łyżki masy i pieczemy mini gofry. Chrupiące mini gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Słodkie okruszki