lepszego niż ciepła herbata i pyszne placuszki. Bynajmniej tak uważa cała moja rodzina Dziś przygotowałam dla bliskich talerze pełne mini placuszków. Podałam je w towarzystwie pysznego syropu z malin (idealny do polania placuszków) i rozgrzewającej herbaty z pigwą. Coś cudownego! Przyznam Wam szczerze, że nie wiedziałam, że placuszki mogą tak szybko znikać z talerzy A herbata… Och, aż żałuję(...)Przyznam szczerze, że ja taką wersję spotkałam pierwszy raz i jestem nią zachwycona. Doskonała do herbaty na zimne dni Pigwę z imbirem i cynamonem czy wspomniany wcześniej syrop z malin możecie nabyć w sklepie spizarnia.schroniskosmakow.pl Zobaczcie co jeszcze ciekawego można tam znaleźć (oczywiście moje zamówienie jest malutki, oferta sklepu jest o wiele większa i bogatsza) Zbliżają się święta
Słodkie okruszkibiałek (około 5 szt, po 40 g każde) 250 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu lub soku z cytryny szczypta soli Sos malinowy: 250 g malin, świeżych lub mrożonych 1 łyżeczka żelatyny w proszku 3-4 łyżki cukru (lub do smaku, zależnie od owoców) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Krem(...)piec około 40 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, drzwiczki uchylić i pozostawić bezy do wystudzenia. Przygotować sos malinowy: żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, zamieszać i zostawić do napęcznienia. Maliny wraz z cukrem włożyć do garnuszka, postawić na maszynce i podgrzewać na średniej mocy palnika aż cukier się rozpuści i owoce puszczą sok. Dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, doprowadzić
Kocham..lubię..gotuję..musem owocowym, tym razem z musem śliwkowym. To przepis uniwersalny ponieważ do jego przygotowania możecie użyć dowolnych owoców. Ja dałam śliwki, ale idealnie będą pasowały do niego truskawki, maliny, jagody lub brzoskwinie. Owoce do tego sernika mogą być zarówno świeże jak i mrożone. Sernik z musem śliwkowym to połączenie dwóch serników. Zarówno sernika pieczonego jak i sernika na zimno. Sernik(...)masa całkiem stężeje. Uwagi Ja do wykonania tego sernika użyłam śliwek, idealnie nadają się do niego śliwki President (mają piękny kolor) jednak możecie użyć dowolnych. W przypadku kiedy użyjecie malin, truskawek lub jagód równie dobrze jest przetrzeć je przez sitko, żeby pozbyć się pestek. sernik z musem śliwkowym to co lubie gotuje i polecam Artykuł Sernik z musem śliwkowym. pochodzi
To co lubię - gotuję i polecamprzygotowania potrzebujemy: Masło orzechowe- 180g Olej kokosowy- 180g Maliny- 180g Sproszkowany erytrytol- 80g Woda- 60g Żelatyna- 10g Ekstrakt waniliowy- 8g Czekolada bez cukru- 30g <opcjonalnie> Do małego rondla wrzucamy maliny i wodę i gotujemy 10mini rozgniatamy owoce. Dodajemy 50g erytrytolu i żelatynę, gotujemy kolejne 5 minut. Do szklanej miski dajemy masło i olej i podgrzewamy w mikrofali
serzmiesemzadowoli nawet najbardziej wymagających, małych odkrywców smaków Omlecik możemy w bardzo łatwy sposób ozdobić i tym samym jeszcze bardziej zachęcić malucha do konsumpcji. Ja wykorzystałam do tego sproszkowaną, liofilizowaną malinę. Bardzo serdecznie polecam Wam ten ekspresowy przepis Mniaaam! Manno-omlecik dla malucha – składniki (wersja słodsza): 1 duże jajko, łyżka kaszy manny (nieugotowanej, sypkiej), 1/3 banana, odrobina masła klarowanego(...)Gotową masę wylewam na rozgrzaną i wysmarowaną odrobiną masła klarowanego małą patelnię. Omlet króciutko smażę z dwóch stron na rumiany kolor. W trakcie smażenia można go ozdobić sproszkowaną, liofilizowaną maliną Gotowy omlet podaję jak pizzę – pokrojonego w małe trójkąty, aby dziecku łatwo było go zjeść *Ten omlet wyjdzie także bez dodatku banana, wtedy po prostu należy połączyć 1 jajko
Natka PietruszkiSZKLANCE KREM CYTRYNOWY LEMON CURD CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY SERNIK Z MALINAMI I MALINOWYM MUSEM TARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA(...)PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK Z BURAKA Z MALINAMI TARTA Z JAGODAMI I MASCARPONE SZARLOTKA FAWORKI KLASYCZNE POMARAŃCZOWA SZARLOTKA Z ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI: – Nuta pomarańczy, obłędne słodkie jabłka, cynamon i mięta! – Niebiańskie aromaty ukryte w szklankach – Prażone jabłka w soczystej pomarańczy – Pyszne umami – Ekspresowy deser ILOŚĆ PORCJI
globuskulinarnyPRZEPISY NA DESERY: KREM CYTRYNOWY LEMON CURD CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY SERNIK Z MALINAMI I MALINOWYM MUSEM TARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA(...)PIECZENIA PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK Z BURAKA Z MALINAMI TARTA Z JAGODAMI I MASCARPONE SZARLOTKA FAWORKI KLASYCZNE SZARLOTKA GRUSZKOWA W SZKLANCE: – Indywidualny pyszny deser w szklankach – Ekspresowe rozwiązanie na coś słodkiego – Istny raj dla podniebienia – Słodkość z nutą aromatycznego cynamonu – Prażone pyszne gruszki
globuskulinarnyłyżeczką. Brzmi nieźle, nie ? INNE PRZEPISY NA DESERY: CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY SERNIK Z MALINAMI I MALINOWYM MUSEM TARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA(...)PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK Z BURAKA Z MALINAMI LEMON CURD KREM CYTRYNOWY – Indywidualny pyszny deser – Ekspresowe rozwiązanie na coś słodkiego – Idealny do ciast, deserów – Słodkość z zacną nutą cytryny – Perfekcyjny do naleśników ILOŚĆ PORCJI: 1 SŁOICZEK CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Jajka 2 sztuki – Żółtka 2 sztuki – Cukier puder – 150g
globuskulinarnyjest przepis na sok z malin przygotowywany na gorąco. To łatwy sposób na zrobienie tego pysznego, rozgrzewającego „lekarstwa” na … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Sok z malin</span> przygotowywany na gorąco pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerrozpływający się w ustach. Do tego te rajskie naleśniki… Nie mogłam się oderwać. INNE PRZEPISY NA DESERY: TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY SERNIK Z MALINAMI I MALINOWYM MUSEM TARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA(...)PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK Z BURAKA Z MALINAMI TARTA Z JAGODAMI I MASCARPONE SZARLOTKA FAWORKI KLASYCZNE CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI: – Przepyszne śniadanie – Genialny deser – Raj dla podniebienia – Słodkość z nutą karmelu – Naleśniki idealne ILOŚĆ PORCJI: 2 / 8 dużych naleśników / CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
globuskulinarnychwilę przenoszą na tropikalną wyspę. Kulki mocy zachwycają swoim indywidualnym i wyrazistym smakiem. Rajskie, genialne zestawienie w słodkim zdrowym wydaniu. #bolubięzdrowo INNE PRZEPISY NA DESERY: SERNIK Z MALINAMI I MALINOWYM MUSEM TARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA(...)PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK Z BURAKA Z MALINAMI TARTA Z JAGODAMI I MASCARPONE SZARLOTKA FAWORKI KLASYCZNE TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY: – Gęste, daktylowe z chrupiącymi orzechami – Proste i szybkie w przygotowaniu – Boskie i kokosowe – Fantastyczne i kakaowe – Mała zdrowa przyjemność ILOŚĆ PORCJI: 4 / Około
globuskulinarnyowocami, to ten sprawdzony przepis przypadnie wam do gustu. Do ciasta można użyć nie tylko brzoskwiń z syropu, ale również świeżych, a także dowolnych innych owoców np. jabłek, malin, wiśni czy śliwek. Składniki na Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami (blaszka o wym. 24×24 cm): 280 g mąki pszennej (tortowej) 250 g masła 5 jajek (rozmiar(...)łyżki mleka łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć) Dodatkowo do ciasta ciemnego: 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka Ponadto: 350 g brzoskwiń z syropu lub innych owoców (jabłka, gruszki, maliny, wiśnie) Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Masło ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę, następnie cały czas
e-PrzepisyKulinarneplacuszków będziesz potrzebować: szklankę mąki z ciecierzycy, szklankę jogurtu naturalnego, 2 jajka, łyżeczkę proszku do pieczenia, gruszkę, jabłko, pół łyżeczki cynamonu, 2 łyżki oleju rzepakowego, szczyptę soli, 2 garści malin. 1. Żółtka wymieszaj z jogurtem, następnie dodaj mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia, po czym wszystko zmiksuj. 2. Jabłko i gruszkę obierz i zetrzyj na tarce(...)białek dodaj sól i ubij pianę, dodaj ją do ciasta i ponownie delikatnie wymieszaj. 4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż placuszki. 5. Podawaj z owocami, np. malinami
Z notatnika dietetykaserka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 150 g białej czekolady Beza: 2 jajka 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki octu Dodatkowo: 1/2 słoiczka dżemu z malin płatki czekoladowe Poncz: 1/3 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Masa z gorzkiej czekolady: Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy(...)paterze umieszczamy jasny biszkopt i skrapiamy go ponczem. Następnie rozsmarowyjemy masę z gorzkiej czekolady i przykrywamy biszkoptem ciemnym. Biszkopt ciemny również lekko skrapiamy ponczem i wykładamy dżem z malin, a następnie rozsmarowujemy masę z białej czekolady. Boki tortu również smarujemy masą z białej czekolady i obsypujemy płatkami czekoladowymi. Na wierzchu umieszczamy ostrożnie wystudzoną bezę. Tort wkładamy do lodówki na kilka
Kuchnia MagdaLenyserka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 150 g białej czekolady Beza: 2 jajka 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki octu Dodatkowo: 1/2 słoiczka dżemu z malin płatki czekoladowe Poncz: 1/3 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Masa z gorzkiej czekolady: Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy(...)paterze umieszczamy jasny biszkopt i skrapiamy go ponczem. Następnie rozsmarowyjemy masę z gorzkiej czekolady i przykrywamy biszkoptem ciemnym. Biszkopt ciemny również lekko skrapiamy ponczem i wykładamy dżem z malin, a następnie rozsmarowujemy masę z białej czekolady. Boki tortu również smarujemy masą z białej czekolady i obsypujemy płatkami czekoladowymi. Na wierzchu umieszczamy ostrożnie wystudzoną bezę. Tort wkładamy do lodówki na kilka
Kuchnia MagdaLeny