łyżka mąki ziemniaczanej płaska 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 250 g serka mascarpone 1/2 galaretki malinowej 350 ml śmietany kremówki 30 % 200 g malin 200 g jeżyn 3 łyżki cukru pudru mus jeżynowy: 1 galaretka malinowa 400 g jeżyn Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru(...)dodaję galaretkę suchą, rozpuszczam. Odstawiam do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Śmietanę i serek ubijam na sztywno, dodaję mus jeżynowy. Na zimny biszkopt wykładam krem jeżynowy, wduszam w niego maliny. Wstawiam do lodówki do stężenia. Mus jeżynowy: Jeżyny przekładam do garnka, podgrzewam aż zrobią się miękkie. Przecieram przez sitko. Mus zagotowuje i wsypuję suchą galaretkę, mieszam aż się rozpuści. Mus zimny
wesoła kuchniaprostu obieram i jem cząstkę po cząstce. Teraz jednak postanowiłam wykorzystać je troszkę inaczej i na ich bazie przygotowałam koktajl owocowy. Robiąc przegląd zamrażarki znalazłam zamrożone truskawki i maliny, do tego dodałam świeże kiwi, banana dla zagęszczenia i szklankę mleka. W połączeniu z sokiem z mandarynek wyszedł świetny koktajl owocowy 😃 Koktajl owocowy z mandarynką - przepis na 3-4 porcje(...)przygotowania koktajlu będziesz potrzebować: sok z 5 mandarynek, banana, kiwi, 10 truskawek, garść malin, szklankę mleka. 1. Wyciśnij sok z mandarynek. 2. Banana i kiwi obierz ze skórki. 3. Wszystkie owoce dokładnie zmiksuj z mlekiem
Z notatnika dietetykaweekend mam dla Was przepis na pyszne ciasto z owocami. Tzw. ciasto styropian. My go w połączenie w owocami właśnie uwielbiamy. Tym razem dodałam jeżyny i czerwone oraz żółte maliny. Wyszło rewelacyjnie. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 23x33 cm Składniki ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej typ 450 250 g zimnego masła 5 żółtek (białka do masy(...)greckie (u mnie 3 x 330 g) 5 białek 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (2x40g) 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wiórek kokosowych szczypta soli Dodatkowo: jeżyny maliny 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania ciasta 1. W misie miksera ze szczyptą soli ubijamy na sztywno białka, dodajemy cukier puder, ubijamy kilka minut. Następnie partiami dodajemy
kruche babeczkiotrzymałam sporą paczuszkę wafli do testowania, zapewniam, że są tak pyszne, że zostaną ze mną na zawsze. Tym razem polecam Wam wafle ryżowe z belgijską czekoladą deserową i kawałkami maliny liofilizowanej. Wafle są niezwykle chrupiące, czekolada słodka, a tę słodycz przełamuje kwaśna malina. Idealna propozycja na podwieczorek i chwilę dla siebie. Wafli szukajcie na sklepowych półkach lub na stronie
Izabelawkuchnibliżej jesień, już ją praktycznie widać. Straszna szkoda, że nasze sezonowe owoce się już jedne pokończyły a inne kończą. Ten sezon mija bardzo szybko. Mnie udało się kupić jeszcze maliny żółte, na działce uzbieraliśmy troszkę jeżyn i tak powstała sałatka. Dodałam do niej mix listków, roszponkę, orzechy laskowe i nerkowca. Wszystko skropiłam olejem z pestek dyni z Manufaktury Sadowskich . Sałatka(...)zajadacie" i się przyłączyła. Smakowało jej bardzo :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 1/2 opakowania roszponki 1/2 opakowania mixu młodych listków orzechy nerkowca orzechy laskowe maliny żółte jeżyny olej tłoczony na zimno z pestek dyni u mnie Manufaktury Sadowskich 1. Sałaty myjemy, tak samo owoce. Na talerzach rozkładamy roszponkę i mix listków. Następnie ja porozkładałam orzechy
kruche babeczkidomu a także poza domem. Mały i zgrabny, przygotuje w nim smoothie zaledwo w kilka minutek. Dziś zdrowy smoothie szpinakowo-owocowy :) SKŁADNIKI: 25g szpinaku 80g melona 50g malin 90g soku (pomarańcza,maracuja,kaki) 1/2 łyżeczki miodu WYKONANIE: 1. Szpinak, melona, maliny i miód umieszczamy w blenderze. Zalewamy sokiem, obracamy górą do dołu uruchamiamy blendy go, po chwili obracamy
Dziś Ja gotujekiwi, gdyż masa jogurtowa nie stężeje). Składniki: 1000 g jogurtu greckiego 200 g białej czekolady 2 łyżki mleka 5 łyżeczek żelatyny ok. 300-350 g owoców (np. truskawki, borówki, maliny, jagody) cukier puder (opcjonalnie) Dodatkowo: 200 g podłużnych biszkoptów 1 galaretka owocowa (u mnie: malinowa) Wykonanie: Czekoladę białą łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce do rozpuszczania czekolady(...)wlewamy z powrotem do miski z masą. Miksujemy do połączenia składników. Owoce myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. W przypadku truskawek kroimy je w kostkę, jagody, borówki i maliny pozostawiamy w całości. Owoce dodajemy do masy jogurtowej. Delikatnie mieszamy łyżką. Do blaszki (20 x 30 cm) wykładamy biszkoptami. Na biszkopty wylewamy masę jogurtową z owocami. Wyrównujemy
Kuchnia MagdaLenykiwi, gdyż masa jogurtowa nie stężeje). Składniki: 1000 g jogurtu greckiego 200 g białej czekolady 2 łyżki mleka 5 łyżeczek żelatyny ok. 300-350 g owoców (np. truskawki, borówki, maliny, jagody) cukier puder (opcjonalnie) Dodatkowo: 200 g podłużnych biszkoptów 1 galaretka owocowa (u mnie: malinowa) Wykonanie: Czekoladę białą łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce do rozpuszczania czekolady(...)wlewamy z powrotem do miski z masą. Miksujemy do połączenia składników. Owoce myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. W przypadku truskawek kroimy je w kostkę, jagody, borówki i maliny pozostawiamy w całości. Owoce dodajemy do masy jogurtowej. Delikatnie mieszamy łyżką. Do blaszki (20 x 30 cm) wykładamy biszkoptami. Na biszkopty wylewamy masę jogurtową z owocami. Wyrównujemy
Kuchnia MagdaLenyblaszki. składniki 2 paczki biszkoptów długich 500 g sera białego 250 g serka ricotta Smietany 300 ml 36 procentowej 1/2 szklanki cukru kryształ żelatyna 1 łyżka cukru pudru Borówki ,maliny ,posypka czekoladowa przygotowanie żelatynę ok4 łyżki rozpuścić w przegotowanej wodzie .Twaróg utrzeć z serkiem ricottą..potem dodać cukier kryształ. Śmietanę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru .i potem ją dodajemy(...)masa nie była za gęsta. kolejność biszkopty na to pierwsza połowa masy i znów biszkopty druga połowa masy ,na masę posypać borówkami jak nam zostały ,ja miałam końcówkę malin to dodałam i posypałam posypką czekoladową
Moje Wyrobymusi znaleźć się w Twojej spiżarni ! Zawiera on mnóstwo cennych witamin, a na dodatek jest obłędnie smaczny ! Składniki : 2 kg owoców aronii 1 kg świeżych malin lub 1/2 kg suszonych 2 cytryny 1/3 szklanki świeżych listków mięty lub 1 łyżeczka suszonej 1 kg cukru ( najlepiej trzcinowego ) 3 l wody ( najlepiej źródlanej ) Sposób wykonania : A ronię(...)owoców więcej soku. Pod koniec gotowania wsyp cukier, wymieszaj, aby się rozpuścił. Garnek zdejmij z ognia, wsyp miętę ( jeśli dodajesz świeżą , umyj ją wcześniej i drobno posiekaj ostrym nożem ) , maliny, wlej świeżo wyciśnięty i przecedzony przez gęste sitko sok z cytryny, wymieszaj. Garnek przykryj pokrywką i odstaw na około 10 - 12 godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie przecedź owoce
Przepisy i porady kulinarneŚMIETANY KREMÓWKI 250 G SERKA MASCARPONE LUB ŚMIETANKOWEGO 2 ŁYŻECZKI CUKRU WANILIOWEGO 2-3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU 1 GALARETKA MALINOWA + 500 ML WRZĄTKU 250 – 300 G MROŻONYCH MALIN OWOCE DO OZDOBY ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: SZPINAK ZBLENDOWAĆ. DO BLENDERA DODAĆ MĄKE I BLENDOWAĆ DO POŁĄCZENIA SIĘ OBU SKŁADNIKÓW. NASTĘPNIE DO BLENDERA DODAĆ POZOSTAŁE SKŁADNIKI NA CIASTO(...)MOJA 26 CM. CIASTO PIEC W 180 ST. C. 30 – 45 MINUT DO SUCHEGO PATYCZKA. GALARETKĘ PRZYGOTOWAĆ WEDŁUG PRZEPISU NA OPAKOWANIU. LEKKO SCHŁODZIĆ I DODAĆ DO NIEJ MROŻONE MALINY. PRZELAĆ DO FORMY MNIEJSZEJ NIŻ TA, W KTÓREJ PIEKLIŚMY CIASTO, MOJA 22 CM. FORMĘ WYŁOŻYĆ FOLIA SPOŻYWCZĄ, GALARETKĘ WSTAWIĆ DO LODÓWKI DO STĘŻENIA. PRZYGOTOWAĆ KREM : W MISCE UBIĆ SEREK
Pani M - kuchnia smakowitadekoracji: 1) 50 g czekolady gorzkiej 2) 50 g śmietanki 30% 3) mrożone maliny Sposób przygotowania: 1. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. 2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. 3. W misce miksujemy mąkę, mleko(...)tort. Układamy jedną warstwę gofrów, wyciskamy na nią krem sernikowy, przykrywamy kolejnymi goframi, wyciskamy krem czekoladowy, przykrywamy kolejnymi goframi. Wierzch tortu polewamy polewą czekoladową, dekorujemy kremem sernikowym i mrożonymi malinami. Smacznego
Na kulinarnym poligoniepieczenia, 1\/2 szklanki cukru, 2 \u0142y\u017cki wody, s\u00f3l, barwnik niebieski,\r"," MASA \u015aMIETANOWA: 500ml \u015bmietanki 30%, serek mascarpone,\r"," OWOCE: bor\u00f3wki, truskawki i\/lub maliny (wedle uznania),\r"," GALARETKA: galaretka niebieska."],"name":"Niebieski tort","recipeCategory":"desery, torty","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["BISZKOPT: Bia\u0142ka ubi\u0107 na sztywno z cukrem.\r","Nast\u0119pnie doda\u0107(...)jajek, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, sól, barwnik niebieski, MASA ŚMIETANOWA: 500ml śmietanki 30%, serek mascarpone, OWOCE: borówki, truskawki i/lub maliny (wedle uznania), GALARETKA: galaretka niebieska. Przygotowanie: BISZKOPT: Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować. Dodać wodę, proszek do pieczenia oraz 1/2 szklanki cukru
Bardzo Gruby Smoku0141A: 250ml \u015bmietanki 30%, 1 du\u017cy jogurt naturalny, 2 \u0142y\u017cki cukru pudru, 1 \u0142y\u017cka \u017celatyny, 1\/3 szklanki gor\u0105cej wody,\r","OWOCE: bor\u00f3wki, maliny do dekoracji."],"name":"Tort z mas\u0105 jogurtow\u0105 z bor\u00f3wkami","recipeCategory":"ciasta, desery, torty","cookTime":"PT0H40M","prepTime":"PT0H40M","recipeInstructions":["Bia\u0142ka ubi\u0107 na sztywno z cukrem. Nast\u0119pnie(...)żelatyny, 1/3 szklanki gorącej wody, borówki, MASA ŚMIETANOWA BIAŁA: 250ml śmietanki 30%, 1 duży jogurt naturalny, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 1/3 szklanki gorącej wody, OWOCE: borówki, maliny do dekoracji. Przygotowanie: Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować. Dodać mąkę, wodę, proszek do pieczenia i sól i miksować na niskich obrotach
Bardzo Gruby Smok