Nazwa ciasta może nie jest zbytnio przyciągająca, ale ciekawy wygląd ciasta już tak. Ciacho wychodzi naprawdę podzielne, a smak? Dla mnie bomba! 🙂Koniecznie spróbujcie 😘 Na wierzch możecie dać maliny lub borówki. U mnie mieszanka 🙂 Składniki blaszka 23 /33: Ciasto : jajka 7 szt, cukier 200 g, olej 100 ml, mąka pszenna 200 g, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, wiórki kokosowe(...)cukier waniliowy 16 g, mąka pszenna 40 g, mąka ziemniaczana 50 g, masło 250 g, cukier 6 łyżek, Ponadto: galaretka malinowa lub truskawkowa 2 szt, woda 700 ml, maliny 150 g, borówki 150 g, dżem z czarnej porzeczki 0,5 małego słoika, dżem malinowy 0,5 małego słoika, Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru
kulinarne odsłony patimożna dodać mleko roślinne, bo póki co tego nie wiem. Mąki użyłam tortowej, bo takiej zawsze używam do naleśników. Owoce? Dowolne. U mnie akurat dogorywały już borówki amerykańskie i maliny, więc wylądowały w śniadaniu. Cukier puder nie jest niezbędny, bo prostu powoduje, że to wszystko wyglądało jeszcze ładniej. No i dodaje odrobinę więcej słodyczy. Jeżeli lubicie, nie pomijajcie(...)szklanki mleka pół szklanki mąki pszennej (ja użyłam tortowej) 1 łyżka cukru szczypta soli 1 czubata łyżka masła owoce i cukier puder do przybrania (u mnie borówki amerykańskie i maliny) Patelnia, jakiej użyłam ma 22 cm średnicy. Patelnię (ja użyłam żeliwnej) wkładamy do piekarnika, nastawiamy go na 200 stopni, podgrzewamy w nim patelnię. W misce mieszamy jajka z mlekiem. Dodajemy
KardamonovyDawno go nie jadłam a sezon na maliny więc się skusiłam żeby go zrobić, ciasto 200g masła 6 żółtek 300g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru wszystko razem wyrobić na jdnolitą masę i dać na godzinę do lodówki ciasto przeznaczone na dużą blachę 26na 33 Po godzinie rozwałkować i wyłożyć blaszkę ,ciasto nakłuć widelcem(...)włożyć do nagrzanego piekarnika na ok30 min podpiec. Gdy ciasto upieczone rozpuścić 4 galaretki czerwone wedle przepisu ,.jak mamy mrożone maliny to wkladamy je do galaretki ,ja dałam ok 700g .Galaretkę dałam na 30 min do zamarażalnika żeby mi się szybciej zgęstniała .Gdy już jest wylewamy na ciasto i dajemy do lodówki. Teraz potrzebujemy 1 litr śmietany 36 % 500 gram
Moje Wyrobydostawców. Tradycyjne receptury dają gwarancję lepszego smaku, mniejszej ilości cukru czy czasem nawet zupełnie są go pozbawione. Jako dietetyk zachęcam wybierać „owocowe smarowidła” czy soki z polskich superowoców jak malina, truskawka, borówka, jagoda kamczacka, aronia czy agrest. Mają one najwyższy potencjał antyoksydacyjny co pozytywnie wpływa na odporność i chroni przed nadciśnieniem czy chorobami nowotworowymi. – Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny(...)też smak najlepszy. Prawidłowo przeprowadzony proces przynosi stosunkowo małe straty składników odżywczych. Sięganie po mrożonki jest lepszym rozwiązaniem niż kupowanie świeżych owoców i warzyw poza naturalnym ich sezonem. Zimą maliny, truskawki czy borówki są z reguły sprowadzane z daleka. Ich smak odbiega od naszych przyzwyczajeń a też ilość witamin czy przeciwutleniaczy jest niższa – mówi Monika Stromkie-Złomaniec. Podsumowując, wykorzystajmy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: Żelka malinowa: 250 g malin 2 opakowania galaretki o smaku malinowym 1 łyżka żelatyny ok. 100 ml wody Nasączenie: 2 torebki herbaty earl grey 300 ml gorącej wody 1 łyżeczka płaska cukru do smaku Masa serowa kokosowa: 500 g sera białego 0,5 szklanki drobnych wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru kokosowego 200 ml mleka(...)wyjąć wszystkie torebki herbaty i rozcieńczyć napar w 100 ml zimnej przygotowanej wody. Można dodać trochę więcej wody jeśli zbyt mocny wyjdzie nam nasączenie. Można doprawić cukrem do smaku. Maliny - wypłukać pod bieżącą zimną wodą, odsączyć. Owoce przełożyć do rondelka i dodać trochę wody (ok. 100 ml) podgrzać i wsypać 2 opakowania galaretki o smaku malinowym i dobrze wymieszać
Ciastka - domowe słodkościsernik na zimno z serkiem mascarpone na biszkoptach, zatopiony w galaretce z wiśniami. Pyszne ciasto bez pieczenia, które uda się każdemu. Sernik możesz oczywiście wykonać z ulubionymi, sezonowymi owocami: malinami, truskawkami, jagodami, brzoskwiniami, ananasem … Zobaczcie sami! Składniki na sernik z mascarpone i wiśniami. Podane składniki na tortownicę o średnicy około 24 -26 cm. Sernik w 100g ma około 325 kcal(...)szklanki wrzącej wody (375ml) 500g wiśni* (*)Wiśnie oczywiście mogą być świeże, mrożone lub w wersji dla dorosłych z nalewki do wiśni. Możesz także wykorzystać inne sezonowe owoce takie jak: maliny, truskawki, borówki, jagody… (możesz oczywiście użyć innego koloru – według mnie najlepiej prezentuje się kolor czerwony) Sposób wykonania sernika na zimno z serkiem mascarpone i wiśniami. Zimą robiłam podobny sernik
Ania gotujeDomowy sok z malin to pyszny i zdrowy pomysł na maliny świeże lub mrożone. Przepis jest bardzo prosty, a do tego sok malinowy szykuje się naprawdę błyskawicznie. - tylko 3 składniki - super smaczny sok na zimę - dokładny przepis krok po kroku
AniaGotuje.plmija niedziela? Ja dzisiaj byłam w Malinogrodzie, na samozbiorach – miejscu w Gdyni, o którym nie miałam bladego pojęcia. Nazbierałam 4kg malin i wszystkie wzięłam do domu. Część już pomroziłam, część wykorzystam w przeciągu kilku dni. Nie ma to jak świeże maliny prosto z krzaczka! Bez tych oprysków transportowych, bez spleśniałych, rozmiękczonych sztuk, które wciskają nam na straganach
Be Fit Be Strongkawowe cappuccino bez pieczenia (link: Waniliowe Improwizacje: Kawowe cappuccino bez pieczenia ), cappuccino cytrynowe na zimno (link: Waniliowe Improwizacje: Cappuccino cytrynowe na zimno ), ciasto a'la tiramisu z malinami (link: Waniliowe Improwizacje: Ciasto a'la Tiramisu z malinami ), tort orzechowo - kawowy (link: Waniliowe Improwizacje: Tort orzechowo - kawowy ), deser kawowo - grysikowy (link: Waniliowe Improwizacje: Deser kawowo - grysikowy
Waniliowe Improwizacjebanana Baton JUST RELAX FREEYU z dodatkiem orzechów laskowych, orzechów ziemnych, daktyle, sezam, kakao Baton PROTEINOWY SOLONY KARMEL zawierający 25% doskonale przyswajanego białka, inulinę oraz witaminę B12. Baton PROTEINOWY MALINA&GOJI zawierający 25% białka WPC 80, inulinę oraz witaminę B12. Spróbujcie i WY! SKŁADNIKI: * jogurt naturalny ( w kubeczku ) – 180 g Umyty kubeczek po jogurcie używamy do odmierzania kolejnych składników(...)cukier wanilinowy – 1 łyżeczka * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * jajko – 3 szt * olej – 1 kubeczek * cukier puder do posypania Baton PROTEINOWY SOLONY KARMEL – 1 szt Baton PROTEINOWY MALINA&GOJI – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski wlewamy jogurt. Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę. Przekładamy do niedużej formy ( u mnie 22×26 ), układamy pokruszone batoniki
Ostra na Słodkowystygnięcia. Wystygnięte ciasto kroję na dwa blaty (w miarę równe – u mnie nie jest to takie oczywiste, co widać na zdjęciach ) Do nasączenia blatów użyłam wody z sokiem z malin. Następnie przygotowuję krem. Składniki: ¾ litra mleka 200 g masła ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kakao 2/3 szklanki kaszy manny Mleko zagotowuję z masłem, cukrem i cukrem waniliowym(...)dodaję kaszę manną wymieszaną z kakao, stale mieszając gotuję aż do zgęstnienia. Połowę jeszcze gorącego kremu wykładam na pierwszy nasączony blat, przykrywam drugim blatem, który również nasączam wodą z malinami. Na górę wykładam drugą połowę kremu i całość odstawiam do wystygnięcia. Następnie przygotowuję białą warstwę. Składniki: 150 ml śmietanki 30% 1 łyżka mascarpone ½ łyżki cukru pudru Śmietankę ubijam, dodaję mascarpone
Słodki sentymentFramania z Pixabay Podczas wybierania owoców na deskę przekąsek najlepiej jest kierować się regułą porównania, czyli wybierać owoce podobne aromatycznie do wybranego wina. Doskonałym przykładem są świeże lub suszone maliny i wiśnie, gdy w karcie win pojawia się Pinot Noir. Jeśli chcemy też zaserwować białe wino pochodzące z aromatycznego szczepu, np. Viognier, niech na naszej desce pojawią się suszone morele(...)morele czy też figi. Przepis na przekąskę: Figi zapiekane z kozim serem Podaj np. do Sauvignon Blanc, Albarinho, Viognier Jeśli chcemy zaserwować owoce świeże, oprzyjmy się na winogronach, figach, malinach i wiśniach. Unikajmy serwowania na desce przekąsek świeżych cytrusów, ponieważ wniosą one bardzo wysoką kwasowość, którą będzie niezwykle trudno zbalansować. Oliwki i pikle Obraz Cuyahoga z Pixabay Oliwki i niektóre
Kate's Kitchencukru 3 jaja 1 szkl jogurtu pół szkl oleju łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 0,5 cytryny rabarbar dodatkowo na polewę: cukier puder 1 łyżka liofilizowanych, sproszkowanych malin Jak zrobić ciasto jogurtowe z rabarbarem: Najpierw do miski wsypujemy mąkę, cukier, skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia i sodę. Następnie mieszamy wszystko. Potem dodajemy jogurt, olej, jaja. Zaraz(...)wierzchu układamy kawałki rabarbaru – ja dodałam też kawałki jabłka. Pieczemy ok 50 min w 180st. Następnie przygotowujemy lukier. Do miseczki wrzucamy kilka łyżeczek cukru pudru i sproszkowane liofilizowane maliny, mieszamy. Potem zaczynamy mieszać i dodawać po kilka kropel soku z cytryny aż powstanie lukier. Zimne ciasto polewamy lukrem. Artykuł Ciasto jogurtowe z rabarbarem i cytryną pochodzi z serwisu Dorota
Dorota Smakujerównież przyprawy, jak na przykład szczyptę cynamonu, imbiru, kardamonu, anyżu, goździków lub laskę wanilii. Kompot można przygotowywać z różnych owoców, jak truskawki, wiśnie, czereśnie, porzeczki, jagody, poziomki, borówki, morwy, maliny, winogrona, śliwki, jabłka, gruszki, rabarbar, a także z owoców cytrusowych. Wielu osobom smakuje kompot wieloowocowy. Gdzie pomieszane są ze sobą smaki i aromaty. Owoce i przyprawy sprawiają, że kompot(...)organizmu człowieka, bo jest odwarem z owoców. A ponadto kompot z niektórych owoców posiada nie tylko ogólne właściwości zdrowotne, ale konkretne właściwości lecznicze. Jak na przykład kompot z malin, który jest niezastąpiony podczas przeziębień. Rozgrzewa i leczy drobne infekcje. Ponadto kompot może stanowić deser do obiadu. Pozwala naszym kubkom smakowym poczuć słodki smak po pikantnym obiedzie. Zaspakaja nasze zachcianki
ProstePesto.plrazem wiórki kokosowe, starta biała czekolada i pestki słonecznika, ale jeszcze lepsze będą z posiekanymi orzechami lub uprażonymi płatkami migdałów. Takie maślane ciasteczka wspaniale smakują i wyglądają z malinami - owoce układamy jednak na masie czekoladowej, która lekko przestygnie, na gorącej mogą puścić sok. Ciasteczka z dżemem i czekoladą wspaniale smakują z filiżanką kawy lub herbaty. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ(...)sama gorzka, jak wolicie), 50 g śmietanki kremówki 30 % 1/2 łyżki masła, opcjonalnie ulubione składniki do dekoracji, np.: garść posiekanych orzechów, płatków migdałowych, wiórków kokosowych, drobnych owoców (np. malin) Kruche ciastka z dżemem i czekoladą, przygotowanie: Mąkę i cukier posiekać z masłem lub rozetrzeć palcami (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtko i opcjonalnie odrobinę zimnej wody
Lekcje w kuchni