gocce di cioccolato) Włoski sernik z kaszki semolino i ricotty (Migliaccio) Pomarańczowy sernik z czekoladą (Cheesecake all'arancia e cioccolato) Kakaowa tarta z kremem z białej czekolady z malinami Sernik z ricotty i kremu pasticcera (Crostata di ricotta e crema pasticcera) Bezglutenowe mini serniczki z jogurtem greckim (Mini cheesecake con yogurt greco, senza glutine) Cytrynowy tort z limoncello (Torta(...)limone e limoncello) Tarta z kremem cytrynowym (Crostata alla crema di limoni) Cytrynowy sernik na zimno (Cheesecake al limone) Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami (Cheesecake fredda con cioccolato bianco e lamponi) Truskawkowy sernik na zimno z ricotty i śmietany (Cheesecake fredda con fragole, ricotta e panna) Sernik na zimno z borówkami (Cheesecake ai mirtilli) Tarta ze śliwkową
La grande e la piccola cuocateż na każdą imprezę. Inspracja pochodzi z bloga Mała Cukierenka ( link ). Pozmieniałam nieco składniki, użyłam mąki orkiszowej oraz pełnoziarnistej, a zamiast cukru ksylitolu. Ciasto zrobiłam z dodatkiem mrożonych malin oraz porzeczek, ale sprawdzą się też inne owoce np. borówki lub wiśnie, zarówno świeże jak i mrożone. Ser doskonale uzupełnia smak ciasta i przez to, że nie ma go bardzo dużo(...)150g schłodzonego masła 1 jajko Warstwa serowa: 250g serka mascarpone 250g chudego twarogu 6 łyżek ksylitolu 2 jajka 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 500g owoców (u mnie maliny i porzeczki) Kruszonka: 4 łyżki ksylitolu 60g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 110g mąki pełnoziarnistej 50g płatków migdałowych Wykonanie: Ciasto: Do miski przełożyć obie mąki, dodać ksylitol, krótko wymieszać. Schłodzone
Healthy food explorerłyżki skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki drobnego cukru 3 łyżki cukru z wanilią 50 g miękkiego masła 5 średnich jajek do dekoracji: polewa HELIO + owoce, np. borówki, truskawki czy maliny Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Przepis jest na tortownicę o średnicy 24 cm. Sernik piekę w kąpieli wodnej, tzn. sernik umieszczam na środkowej półce piekarnika (wybieram kratkę(...)niżej większą formę z wrzącą wodą, która podczas pieczenia paruje. Sernik dzięki temu po upieczeniu jest równy. Sernik można polukrować i udekorować sezonowymi owocami, np. truskawkami, borówkami, jagodami i malinami. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 160 st. C, wybieram program grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Papier do pieczenia lekko moczę pod wodą, zgniatam i odsączam z nadmiaru wody, łatwiej
Zasmakuj KuchniSkładniki na ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g malin (mogą być mrożone) kilka kostek gorzkiej czekolady cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Jajka ubić z cukrem do puszystej, białawej masy. Następnie cały czas miksując, po kolei dodawać olej(...)dwie części. Pierwszą partię przelać do blaszki o wymiarach 33 x 22 cm, do kolejnej dodać kakao i wymieszać, przelać nierównomiernie na jasne ciasto. Następnie na wierzch wyłożyć maliny i kostki ciemnej czekolady. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Po ostudzeniu lekko oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia Pani WiosnyBukowinie Tatrzańskiej w Restauracji Schronisko Smaków Magda Gessler, według sprawdzonych receptur powstają bowiem naturalne i niezwykle smaczne przetwory. W sklepie zaopatrzą się państwo m.in. w konfitury z truskawek, pigwy, malin lub jagód, a każda z nich to jedynie owoce połączone z cukrem. Długie gotowanie i odparowywanie wody jest w stanie zastąpić dodawanie zagęszczaczy takich jak pektyny. Na każde uzyskane 100g(...)150g owoców, pozbawione jakichkolwiek barwników, konserwantów i tym podobnych. Czysty skład dotyczy również powideł, gotowanych jesienią ze śliwek węgierek, oraz musu z czarnego bzu, lub musu z malin, pozbawionego pestek. W ofercie znajdują się również zamknięte w słoiczkach połączone ze sobą owoce m.in. pochodzące z ekologicznych upraw cytryny z żurawiną, imbirem, rumem lub miodem, które są wyśmienitym dodatkiem do herbat
Codogaramiodu. Mazurek z miodowym serkiem i owocami ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli jajko nadzienie: 250 g serka mascarpone kopiasta łyżka miodu z maliną Pasieki Rodziny Sadowskich dodatkowo: maliny, porzeczki lub inne owoce wg uznania świeża mięta jadalne kwiaty Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami tworząc drobną
Mienta blogpolewamy lukrem, u mnie malinowy. Gdy chcemy polać całą babkę lukrem, proponuję przygotować go więcej, u mnie tylko efekt dekoracyjny... Lukier malinowy: - 5 łyżeczek pudru trzcinowego - kremówka 30% - mrożone maliny 1-2 (u mnie pokruszone kawałki) Maliny rozdusić z pudrem, mieszając dolewamy kremówkę, do uzyskania idealnej konsystencji. Smarujemy górę babki. Smacznego
Smaczne Zdrowekompotu z wiśni i 100 ml rumu Składniki na dekorację: pokruszony blat biszkoptowy 1/2 szklanki śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru kilka wiśni kandyzowanych lub malin Przygotować biszkopt. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę i kakao, sodę, przesiać, odłożyć. Piekarnik nagrzać do 165 st. (bez termoobiegu). Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie(...)ozdobić rozetkami. Aby rozetki były symetryczne wyciskam je zgodnie z kierunkami świata, tj. najpierw północ i południe, później zachód i wschód, później pozostałe :). Na każdą rozetkę położyć wiśnię czy malinę. Tort schłodzić 2 godziny w lodówce. Kroić ostrym nożem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Tort Szwardzwaldzki Tort Szwardzwardzki Tort Szwardzwaldzki Tort Szwardzwaldzki Tort Szwardzwaldzki
moj przepis nałyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 1/3 szklanki cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub 1,5 opakowania cukru wanilinowego) 250 gr truskawek odszypułkowanych i umytych (mogą być jagody, poziomki, maliny, porzeczki) Śmietanę ubić na sztywno. We wrzątku rozpuścić żelatynę, wymieszać, żeby nie było grudek, dodać do niej 3 łyżeczki ubitej śmietany. Mikser włączyć na max obroty i wlewać ciurkiem żelatynę(...)będzie kwaśna. Zmiksować do połączenia składników. Wylać na masę serową. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Sos jagodowy: 100 gr jagód (mogą być mrożone, lub inne owoce np. maliny lub truskawki, porzeczki) 1-2 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wrzątku Do wysokiego naczynia wrzucić jagody, cukier, jogurt zblendować. Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać
moj przepis nanastępnie posmarować boki. U mnie dekoracja zrobiona jest z masy cukrowej, ale można krem posypać z zewnątrz pokruszonymi biszkoptami lub bezikami. W oryginalnym przepisie do masy dodatkowo dodane były maliny, myślę, że to bardzo dobry pomysł i następnym razem też dodam maliny. Smacznego! Tort cytrynowy Tort cytrynowy Tort cytrynowy Tort cytrynowy
moj przepis naKrem śmietanowy: 500 g serka mascarpone 750-800 g śmietany 30 % 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru 8 listków szpinaku 9 malin Śmietanę i serek mascarpone umieścić w misie miksera, ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Wykonanie: Na paterze umieścić pierwszy blat ciasta, wyłożyć 1/3 kremu, następnie umieścić(...)gwiazdką 1 M (Wilton). Ciasto nakroić na 8 porcji, na każdej ułożyć listek szpinaku, u mnie z braku szpinaku jarmuż, następnie wycisnąć rozetkę z kremu, a na to ułożyć malinę lub na przykład kandyzowaną wiśnię (jakiś czerwony owoc). Ciasto przechowywać w lodówce, najlepiej pod kloszem, aby nie przechodziło obcymi zapachami. Ciasto kroić nożem zanurzonym we wrzątku. Smacznego! Leśny mech Leśny
moj przepis naoleju, 2 jajka Krem: ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 cukier waniliowy 2 szkl. mleka w proszku, 200 g masła Mus malinowy: 1 galaretka malinowa, 120 g malin Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej, 50 g czekolady mlecznej, 1 łyżka masła Dodatkowo: kawa do nasączenia ciasta Ciasto: W 1 misce łączymy suche składniki, w 2 mokre – następnie łączymy(...)Nasączamy kawą Krem: Mleko zagotowujemy z cukrami, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po trochu mleka, a na końcu mleko w proszku. Mus malinowy: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Maliny miksujemy, mieszamy z galaretką. Polewa: Czekolady rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Przełożenie ciasta: W tortownicy układamy pierwszy blat ciasta, smarujemy 1/3 kremu, wykładamy tężejący mus malinowy. Odstawiamy
słodki bratekoctu winnego białego łyżeczka mąki ziemniaczanej papier do pieczenia + ołówek i mały talerz Masa : 36% śmietana do kremów małe opakowanie 125 gramów serka mascarpone 3 łyżki cukru borówki + maliny + zielone listki mięty Włącz piekarnik na 110 C. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli, gdy już zrobią się białe dodajemy po łyżce cukru ciągle ubijając . Nasza piana białkowa, będzie gotowa(...)już prawie ubita zacznij po łyżce dodawać mascarpone. Gdy całość się połączy masa jest gotowa. Dekorujemy bezę Przekładamy masę na naszą bezę, nakładamy owoce – u mnie borówki i maliny. Ty możesz nałożyć inne ulubione owoce, dobrze by nie miały dużo soku, bo to nie będzie ładnie na bezie wyglądać. I co to było takie trudne ? Nie, a teraz
Kuchnia na wzgórzutroszkę starsi również;) Naleśniki wychodzą puszyste i jednocześnie chrupiące. Słodkie. Troszkę grubsze niż te przygotowane w tradycyjny sposób. Po prostu pyszne. A zaproponowane do naleśników nadzienie serowe z malinami do dopiero niebo w gębie! Naleśniki: 250 g mąki 3 duże jajka 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 łyżka oleju Nadzienie(...)oraz ekstraktem waniliowym. Dodajemy kwaśną śmietanę i jeszcze chwilę miksujemy, do połączenia. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą, po chwili odcedzamy. Dodajemy do masy serowej. Naleśniki podajemy posmarowane serowym nadzieniem, posypujemy malinami. Dowolnie zwijamy
Smaki Na Talerzusobie te dni. Więc polecam pyszny deser malinowo śmietanowy z dodatkiem słomki ptysiowej. Przepis na 4 szklanki SKŁADNIKI NA DOLNĄ WARSTWĘ: 1 galaretka malinowa 250ml gorącej wody 150g mrożonych malin (mogą być świeże) SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: 200g śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/6 szkl gorącej wody DODATKOWO: 28 słomek ptysiowych firmy Brześć WYKONANIE: 1. Galaretkę(...)rozpuszczamy w gorącej wodzie, pod koniec dodajemy maliny, gdy zacznie gęstnieć wykładamy do szklanki. Odstawiamy do całkowitego stężenia. 2. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, pod koniec ubijania żelatynę rozpuszczoną w wodzie. 3. Na galaretkę układamy 4 słomki ptysiowe z cukrem, zalewamy śmietaną, odstawiamy do stężenia, na wierzch układamy 3 słomki ptysiowe
Dziś Ja gotuje