masła 1 jajko 40 g cukru pudru ((1/4 szklanki)) nadzienie 1/2 puszki kajmaku 200 g mascarpone 200 g śmietanki 30% 80 g cukru pudru ((1/2 szklanki)) 200 g malin 200 g borówek Mąkę wsyp do miski, dodaj do niej pokrojone w kostkę zimne masło. Ciasto wyrabiaj rękoma lub mieszadłem miksera. Następnie dodaj jajko i cukier puder. Wyrabiaj ciasto do powstania(...)dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze chwilę. Na ciasto wyłóż masę kajmakową, a na nią ubitą śmietankę z mascarpone. Wyrównaj całość za pomocą łyżki lub szpatułki. Na górę ułóż maliny i borówki. Możesz oprószyć górę cukrem pudrem lub rozpuścić łyżkę kajmaku w garnku i za pomocą szybkich ruchów łyżką polać górę tarty. Gotową tartę przełóż do lodówki. Wartości odżywcze (kawałek
Przepisy na widelcukolorów i takiego smaku jak z krzaka, bez grama cukru jedynie ze szczyptą soli. Dosłownie odrobina soli wystarczy aby wydobyć z owoców ich sok a przy … Czytaj dalej Maliny janginizowane Artykuł Maliny janginizowane pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog
gotuj ze mnąWaniliowy sernik na zimno z galaretką owocową i kakaowym spodem. Do galaretki można użyć dowolnych owoców leśnych (truskawek, malin, jagód) ale zdecydowanie polecam Wam niedocenione porzeczki! Lekko kwaskowate, przełamane mocno waniliową masą serową i kakaowym spodem. Idealny na lato! Składniki: Spód: ▪️ 100 g kakaowych ciastek ▪️ 70 g roztopionego masła Ciastka kruszymy i mieszamy z masłem. Układamy na spodzie tortownicy(...)mascarpone, cukrem pudrem i wanilią. Dodajemy rozpuszczoną,ostudzoną żelatynę. Mieszamy wszystkie składniki. Przelewamy masę na spód. Chłodzimy przez 2-3 h. Galaretka: ▪️ 200-300 g owoców (porzeczki, truskawki, maliny, jagody) ▪️ 2 płaskie łyżki żelatyny ▪️ 1,5 szkl. wody Owoce rozgniatamy lub blendujemy. Gotujemy z 1,5 szkl. wody przez 5 min. Zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy z żelatyna
Czarnawisienkawymagają dodawania tłuszczu do masy. Ma bardzo dobry skład i świetnie nadaje się do serników zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mój jest z truskawkami, choć maliny czy jagody także się sprawdzą. Wygląda efektownie, smakuje bosko, a robi się go prosto i szybko. Moi goście nie mogli się oprzeć niejednej dokładce – to najlepsza rekomendacja. Błyskawiczny dwukolorowy sernik(...)truskawkami: 1 kg twarogu sernikowego z Mascarpone Président 1 szklanka śmietany kremówki 30% (250 ml) 3 lekko czubate łyżki żelatyny ¾ szklanki cukru pudru 250 g truskawek (lub np.: malin, jagód) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 120 g herbatników 70 g rozpuszczonego masła owoce do przybrania Herbatniki rozkruszamy na pył w malakserze (ewentualnie w foliowej torbie wałkiem). Odkładamy dwie łyżki
Poezja smakuprzygotują nas na nowy dzień! POTRZEBUJEMY 15 łyżek chia 800 mln mleka lub mleka kokosowego 8 suszonych daktyli 2 garście liści świeżego szpinaku garść wiórków kokosowych (do dekoracji) kilka malin (do dekoracji) liść świeżej mięty (do dekoracji) PRZYGOTOWANIE Do blendera wlewamy mleko, wrzucamy daktyle i umyte liście szpinaku. Miksujemy do jednolitej masy. Wsypujemy nasiona chia i dokładnie mieszamy (nie miksujemy(...)wlaniu masy do misek, dostawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy malinami, wiórkami kokosowymi i liściem mięty. Artykuł Zielony pudding z chia pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl
Fleksitarianizm.plzamiennie migdałowego lub kokosowego) 70g syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki karobu (zamiennie kakao) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (można też użyć kukurydzianej lub z tapioki) kilka malin do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Robię miejsce w zamrażalniku, żeby swobodnie wstawić ciasto, tak aby stało idealnie w poziomie. 2 Orzechy nerkowca odcedzam i odstawiam do przeschnięcia. 3 Wycinam(...)godziny przed podaniem sernik wyciągam z zamrażalnika i wkładam go do lodówki. 23 Przed wyjęciem z formy oddzielam sernik od boków formy cienkim, ostrym nożem. 24 Dekoruję borówkami, malinami i podaję. 25 Smacznego! Wskazówki Sernik można przechowywać w zamrażalniku (bez rozmrażania) nawet do 2 miesięcy. Po rozmrożeniu nie należy ponownie zamrażać, przechowywać w lodówce do 3 dni. Sernik zachowa swoją
Book of spellszamiennie migdałowego lub kokosowego) 70g syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki karobu (zamiennie kakao) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (można też użyć kukurydzianej lub z tapioki) kilka malin do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Robię miejsce w zamrażalniku, żeby swobodnie wstawić ciasto, tak aby stało idealnie w poziomie. 2 Orzechy nerkowca odcedzam i odstawiam do przeschnięcia. 3 Wycinam(...)godziny przed podaniem sernik wyciągam z zamrażalnika i wkładam go do lodówki. 23 Przed wyjęciem z formy oddzielam sernik od boków formy cienkim, ostrym nożem. 24 Dekoruję borówkami, malinami i podaję. 25 Smacznego! Wskazówki Sernik można przechowywać w zamrażalniku (bez rozmrażania) nawet do 2 miesięcy. Po rozmrożeniu nie należy ponownie zamrażać, przechowywać w lodówce do 3 dni. Sernik zachowa swoją
Book of spellsnaprawdę warto :) Przepis pochodzi z książki "Czekolada" Eliq Maranik Liczba czekoladek: około 30 150 gram gorzkiej czekolady 100 gram białej czekolady 25 ml śmietanki kremówki 3-4 łyżki malin (mogą być mrożone) 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki masła 1 łyżka miodu Maliny przełożyć do rondelka i lekko podgrzać. Następnie całość przetrzeć przez sitko na mus. Potrzebne będzie
Czerwony Gupikłyżeczki) 1 szklanka drobnego cukru Warstwa brzoskwiniowa: 1 duża puszka brzoskwiń 100ml słodkiej 30% śmietanki 2 galaretki brzoskwiniowe 3 łyżki żelatyny ¼ szklanki zimnej wody 100g świeżych malin Warstwa jogurtowa z truskawkami i jagodami: 1 duży kubek jogurtu greckiego 2 galaretki truskawkowe 200g truskawek 30g jagód leśnych ( dzięki nim kolor jest intensywniejszy) 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: 150ml słodkiej 30% śmietanki(...)garnku z wodą, tak by rozpuszczała się w kąpieli. Dodajemy odrobinę masy brzoskwiniowej i gdy żelatyna całkiem się rozpuści wlewamy do reszty. Gdy zacznie tężeć dodajemy oczyszczone i umyte maliny. Delikatnie mieszamy i przelewamy na pierwszą część biszkoptu. Przykrywamy drugim biszkoptem i bardzo delikatnie dociskamy. Warstwa jogurtowa z owocami: Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Studzimy. Owoce miksujemy blenderem, a jogurt
Kuchnia w czekoladziemrożonych truskawek 500 g mrożonych malin 1/2 szklanki czerwonego soku owocowego 500 g świeżego ananasa (waga po usunięciu skóry) 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki cukru Idealnym rozwiązaniem na letnie upały jest smoothie - z warstwą z mrożonych owoców. Dolna, malinowo-truskawkowa warstwa jest bardzo gęsta, i dzięki temu pozwala na idealne rozdzielenie poziomów naszego smoothie. Z podanych powyżej składników otrzymujemy(...)szklanki smoothie. Do wysokiego naczynia przełożyć mrożone truskawki i maliny. Wlać sok, dodać cukier i za pomocą blendera ręcznego rozdrobnić owoce na gładki mus. Przygotować 4 pucharki lub szklanki. Na dno każdego z nich przełożyć po 2-3 łyżki musu malinowo-truskawkowego. Wstawić do lodówki. Ananasa obrać, pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć do blendera kielichowego. Dodać jogurt. Wymieszać
Świat Domowej KuchniSKŁADNIKI: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 1 jajko • 200 ml śmietanki 30% • cukier waniliowy • 1 łyżka cukru • 1 śmietan fix • garść malin PRZYGOTOWANIE: Schłodzone ciasto francuskie delikatnie rozwałkować, tniemy wzdłuż krótszego boku na paski (2 cm szerokości), nawijamy na metalowe rurki tak, aby końce na siebie nachodziły, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, można posypać wierzch cukrem(...)wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut, aż się zarumienią, zostawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, dodajemy maliny i śmietan fix, mieszamy mikserem, ostudzone rurki nadziewamy za pomocą szprycy śmietanką
KUCHNIA POLSKAupały coś zimnego.Lody, prosto i szybko,użyłam mrożonych owoców -malin[ oczywiście inne owoce też można] .Na zdjęciu jeszcze nie zbyt zamrożone , ale to z powodu braku czasu na późniejsze zdjęcia. 450 g mrożonych malin lub dowolnych owoców mrożonych 150 g jogurtu naturalnego 100 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Do naczynia miksującego Thermomiksa włożyć zamrożone owoce, jogurt, cukier
Moje domowe kucharzeniejednej osoby 50 g kaszy jaglanej 200 ml mleka sojowego wzbogaconego wapniem (najlepiej bez cukru) 30 g odżywki białkowej o smaku orzechowym 3 łyżki tahini mały banan garść mrożonych malin łyżka płatków kokosowych + opcjonalnie łyżeczka miodu Kaszę przełóż na sitko, wypukaj zimną wodą. Do garnka wlej mleko sojowe i zagotuj je. Gdy zacznie wrzeć dodaj kasze jaglaną oraz opcjonalnie możesz(...)wysokiego naczynia włóż: przestudzoną kaszę jaglaną, odżywkę białkową, pastę tahini oraz małego banana pokrojonego na kawałki. Całość dokładnie zmiksuj. Do miseczki przełóż jaglany krem sezamowy , ozdób go mrożonymi malinami oraz chipsami kokosowymi. Jaglany krem sezamowy z owocami możesz podawać od razu po przyrządzeniu lub też zapakować do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Smacznego Artykuł Jaglany
365 dni dookoła kuchniwódki czarny bez 1 gwiazdka anyżu 1 ziarno kardamonu sól, pieprz 1 łyżeczka sosu balsamico 1 łyżeczka miodu Sałatka: 1 doniczka sałaty trzy kolory 5 szparag zielonych 15 malin 10 oliwek czarnych 1 cebula czerwona 5 dkg sera blu z pleśnią 3 morele 1 gruszka kwiatki czarnego bzu Skórę na piersi z kaczki nacinam w kratkę. Posypuję solą, pieprzem, przekładam(...)litr wody wrzucam szparagi bez główek i gotuję 3 minuty. Dodaję główki szparag i zostawiam 5 minut we wrzącej wodzie i nie gotuję już. Sałatę strzępie na talerzu, układa, maliny, cebulę pokrojoną w piórka. Na patelni grillowej przesmażam gruszkę pokrojoną na ćwiartki i połówki moreli. Dodaję do sałatki. Dokładam oliwki czarne, ser blu pokrojony. Sos: Do garnka przekładam czarną porzeczkę
wesoła kuchnia