Pyszne ciasto z warstwą malinową, kremem śmietankowym i polewą ajerkoniakową. Ciasto samo w sobie jest mocno aromatyczne, dzięki dodatkowi skórki z cytryny. Do tego kwaśne i aromatyczne maliny, oraz lekko słodki krem śmietankowy. Całość zwieńczona jest polewą na bazie ajerkoniaku i śmietanki kremówki. Osobiście uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia. Jest bardzo proste w przygotowaniu, nie ma prawa się nie udać
AleTorcikgrama tłuszczu na patelni beztłuszczowej. Placuszki nie należą do słodkich, wiec spokojnie można podawać je ze słodkimi dodatkami - u mnie odrobina dżemu z czerwonych owoców oraz świeże maliny. Składniki: 1,5 szklanki mąki z ryżu brązowego 2 jajka 200 g jogurtu greckiego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: dżem(...)czerwonych owoców Stovit maliny Wykonanie: W misce mieszamy mąkę z ryżu brązowego z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce miksujemy jajka z jogurtem greckim, a następnie dodajemy miód i olej. Mieszamy do połączenia składników. Składniki suche dodajemy do składników mokrych i miksujemy około 2 min., aż uzyskamy jednolite ciasto bez grudek. Rozgrzewamy patelnię do beztłuszczowego smażenia
Kuchnia MagdaLenySzybko,prosto a co najważniejsze bez pieczenia. Wygląda wspaniale a smakuje wybornie. Dodałam trochę malin jako opcję dodatkową. Jeżeli lubicie maliny to polecam tę wersję. Składniki 300 g herbatników 30 g masła 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao Krem 100 g masła (w temp. pokojowej) 3/4 szklanki cukru pudru 100 g wiórków … Czytaj dalej Rolada
gotuj ze mnąCoś dla początkujących oraz dla miłośników pysznych deserów. Sernik z malinami pieczony bez spodu. Bardzo, bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników, wyłożyć maliny i kruszonkę! W smaku idealny.. maślany, delikatny. Cudowny smak pieczonych owoców pod najlepszą kruszonką. Aby upiec ten sernik nie potrzebujesz nawet miksera. Jeśli szukasz jeszcze prostszego ciasta, to polecam Ci ten sernik
AniaGotuje.plZapraszam na super smaczną wodę smakową, która idealnie ochłodzi nas w gorący dzień. Składniki: 1/2 szkl gorącej wody 1 torebka herbaty malinowej 1 łyżka miodu garść malin garść borówek 1 szkl zimnej wody Przygotowanie: W pół szklanki gorącej wody zaparzamy mocną herbatę malinową, lekko studzimy i słodzimy łyżką miodu. Garść borówek i malin myjemy i wkładamy do pojemnika na kostki
słodkie i nie tylko historie kulinarnekwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Krem malinowy: 1 budyń malinowy 250ml mleka 1 szklanka świeżych malin 2 łyżki cukru cukru 100g masła extra Dodatkowo: 250g borówki amerykańskiej masło do wysmarowania foremek cukier puder Wykonanie: 1. Ciasto Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię(...)cukrem w pozostałej ilości rozrobić budyń. Gdy mleko się zagotuje wlać budyń, mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć mikserem, ciągle miksując dodawać stopniowo wystudzony budyń oraz maliny. 3. Upieczone tartaletki wypełnić malinowym kremem, a na wierzchu ułożyć borówki. Posypać cukrem pudrem
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: opakowanie mixu sałat opakowanie świeżych malin łyżka oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: sałatę umyj i przełóż do miski posyp ją malinami polej oliwą posyp świeżo zmielonym pieprzem możesz dodać ser feta jeśli lubisz gotowe Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeminuty. Po tym czasie wymieszać, by czekolada się roztopiła. Wystudzić, schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Schłodzoną masę ubić na gęsty krem. Frużelina malinowa: 500 g malin 2,5 łyżeczki żelatyny 2/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody W garnuszku wymieszać maliny z cukrem, podgrzewać na wolnym ogniu
Domowa cukiernia Ewypłatków orkiszowych - 200 ml mleka - 150 ml jogurtu naturalnego - jajko - łyżka miodu Dodatki według upodobań i gustu, u mnie poszło to co było pod ręką: - banan - garść malin W dużej misce mieszamy trzepaczką mleko, jogurt, jajko i miód Dodajemy płatki i dokładnie mieszamy - odstawiamy na 5 min żeby płatki troszkę namokły Dodajemy drobno pokrojonego banana i maliny
Smacznie Pysznie Kaloryczniepłaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny lub 1-2 łyżeczki soku z cytryny (można pominąć) Dodatkowo: - ok.300g owoców (u mnie śliwki + ogrodowe maliny) Kruszonka: - 100g mąki orkiszowej tortowej typ450 - 60g ksylitolu lub cukru - 50 masła pokrojonego na mniejsze kawałki - 2 łyżeczki ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy W misce umieścić mąkę, dodać ksylitol(...)wyrabiamy ciasta, nie mieszamy długo, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Na wierzchu układamy odszypułkowane śliwki (ja dodałam jeszcze ogrodowe maliny, łącznie miałam 300g owoców). Całość obsypujemy schłodzoną kruszonką. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy na termoobiegu ok. 25 minut, u mnie tylko do lekkiego przyrumienienia
Smaczne Zdrowe250g serka mascarpone 250g gotowego sera na sernik 4 łyżki cukru pudru 2 jajka 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 500g owoców jagodowych (użyłam borówki, jeżyn, czarnej porzeczki, malin) Kruszonka: 4 łyżki cukru (użyłam jasnego brązowego) 60g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 110g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g płatków migdałowych Ciasto: 1. Do miski przełożyć obie mąki, przesiać cukier
Mała CukierenkaCiasto z owocami jemy chętnie, więc postanowiłam zrobić z malinami i jeżynami. Wcześniej poczęstowała mnie nim Jolcia, to jej zawdzięczacie ten przepis. No i jak zauważycie, cynamon pasuje nie tylko do jabłek. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniezamiennie migdałowego lub kokosowego) 70g syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki karobu (zamiennie kakao) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (można też użyć kukurydzianej lub z tapioki) kilka malin do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Robię miejsce w zamrażalniku, żeby swobodnie wstawić ciasto, tak aby stało idealnie w poziomie. 2 Orzechy nerkowca odcedzam i odstawiam do przeschnięcia. 3 Wycinam(...)godziny przed podaniem sernik wyciągam z zamrażalnika i wkładam go do lodówki. 23 Przed wyjęciem z formy oddzielam sernik od boków formy cienkim, ostrym nożem. 24 Dekoruję borówkami, malinami i podaję. 25 Smacznego! Wskazówki Sernik można przechowywać w zamrażalniku (bez rozmrażania) nawet do 2 miesięcy. Po rozmrożeniu nie należy ponownie zamrażać, przechowywać w lodówce do 3 dni. Sernik zachowa swoją
Book of spellsjogurtową: 2 duże kubki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe na wierzch: 200 ml śmietanki kremówki łyżeczka żelatyny łyżka cukru pudru dodatkowo: paczka małych biszkopcików maliny Upiec biszkopt: białka ubić najpierw same, następnie dodawać cukier a po nim żółtka. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta przestać ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przez(...)pudrem. Żelatynę rozrobić w dwóch łyżkach wrzątku i wlać do śmietany. Wyłożyć na ciasto i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem na wierzchu ułożyć maliny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaserka mascarpone cukier puder wg uznania Poncz: ok. 300 ml naparu mocnej kawy ewentualnie ok. 100 ml likieru kawowego + kilka okrągłych biszkoptów gorzkie kakao maliny Przygotowanie : Jajka ubić z solą i cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie, stopniowo, dodawać olej i wodę, zmiksować Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej, delikatnie(...)przez około 30 min. Schłodzić, przekroić na dwie części Pierwszy blat ciasta wyłożyć do formy, nasączyć kawą wymieszaną z likierem, wyłożyć więcej niż połowę masy. Na masie ułożyć maliny, przykryć drugim blatem Wierzch ciasta naponczować, posmarować pozostałą masą, ułożyć na niej naponczowane biszkopty. Wierzch obficie oprószyć kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Inspiracja przepisem stąd Biszkopt
Proste Potrawy