przepis znajdziecie tutaj: Malinowa chmurka – przepis . Kruchy spód można ewentualnie zastąpić herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone). W sezonie można użyć świeżychtruskawek, a przez resztę roku sprawdzą się również truskawki mrożone. Truskawkową chmurkę najlepiej kroi się na drugi dzień po złożeniu ciasta, gdy beza(...)łyżki cukru pudru (ok. 45g) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 170 g mąki pszennej 130 g masła Składniki na galaretkę z malinami: 900 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 4 galaretki truskawkowe (każda na 500 ml wody) 1 litr wrzącej wody Składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego
Kulinarne PrzebojeCiasto na specjalną okazję np dzień matki lub po prostu do kawy Składniki 2 galaretki malinowe 1 szklanka malin 500 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru 1 opakowanie serka mascarpone na spód 220 g heratników petit beurre czekoladowe 3 łyżki nutella 200 g masła 50 g mielonych orzechów laskowych Sposób przygotowania przepisu(...)dodać serek mascarpone i połowę tężejącej galaretki. Wyłożyć śmietanę na wcześniej przygotowaną blachę a na górę rozdzielić kleksami odłożoną polewę,chwilę schłodzić . Potem na ciasto wyłożyć maliny ,zalać resztą galaretki i schłodzić w lodówce
W królestwie smaków Beatytorty z różnymi warstwami. Wystarczyło wyciągnąć z misy odpowiednią ilość kremu śmietankowego (bazy), a do reszty dodać odpowiednie dodatki (wówczas sok i skórka z cytryny – krem cytrynowy i maliny (krem malinowy)). Szybko i naprawdę łatwo. Polecam Wam taki robot. Idealny do wielu „zadań” w kuchni A wracając do przepisu… Składniki: 200 g zimnej (!) śmietanki(...)sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru Aby zmienić smak kremu wystarczy dodać (przykłady): roztopioną czekoladę lub kakao 2-3 łyżki masy kajmakowej owoce (maliny, jagody, borówki) sok i skórkę startą z cytryny 1-2 płatki żelatyny, by krem był stabilniejszy barwnik spożywczy itd. Przygotowanie: Ubijamy zimną śmietanę kremówkę (ja wlewam ją do misy wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium
Słodkie okruszki100ml wody 100g cukru 100ml mleczka kokosowego 100ml serka mascarpone łyżeczka soku z limonki skórka z połowy limonki szczypta soli himalajskiej lub kłodawskiej bez antyzbrylaczy i niejodowanej dodatki: truskawka, maliny, borówka amerykańska, szałwia, skórka pomarańczowa Przygotowanie: 1/ Cukier wraz z wodą przekładamy do małej garnka i stawiamy na kuchence. Podgrzewamy mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia cukru w wodzie. Następnie zostawiamy(...)oraz dokładnie mieszamy 4/Gęsty ostudzony syrop mieszamy cierpliwie z serkiem mascarpone 5/ Smarujemy dobre pieczywo serkiem, układamy plastry truskawki i połówki borówki na kanapkach, na talerzu kładziemy połówki malin i listki szałwii. Całość obsypujemy świeżo startą skórką pomarańczy, SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnakwaskowate wnętrze. Składniki na 4 tartaletki: 200 g mąki orkiszowej1050 100g cukru/ksylitolu 100 g masła szczypta soli 2 łyżki zimnej wody dodatkowo: 500 g rabarbaru 1/2 szklanki mrożonych malin 2 łyżki miodu 1 budyń waniliowy cukier waniliowy orzeszki pistacjowe Wykonanie: mąkę, cukier i szczyptę soli zagnieść z kawałeczkami pokrojonego, zimnego masła. Dodatek zimnej wody sklei ciasto. Zawinąć ciasto(...)kulę i odstawić do lodówki na 1 godzinę rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki. Wymieszać z miodem, cukrem waniliowym, malinami i proszkiem budyniowym. Odstawić piekarnik nastawić na 200`C ciasto cienko rozwałkować między folią spożywczą na i wyciąć 4 okręgi o średnicy 14 cm. wykleić ciastem nasmarowane wcześniej masłem foremki, dobrze ucisnąć brzegi. Ponakłuwać ciasto widelcem. Na tartaletki równomiernie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lekturą ulubionej książki do późnych godzin na tarasie. Niestety nie jest to możliwe, ale dobry domowy sorbet wynagradza nawet brak możliwości wieczornego przesiadywania na balkonie. Składniki: 500 g malin sok z dużej pomarańczy 2-3 łyżki miodu Wykonanie: Maliny miksujemy z miodem i sokiem. Przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Przekładamy do pojemniczka, wkładamy do zamrażarki
Z Majeczką w kuchniziemnych) 60g mąki kokosowej 8 łyżek syropu klonowego Polewa: 240g gorzkiej czekolady (wegańska, bez glutenu, powinna mieć odpowiedni certyfikat) 2 i 1/2 łyżki roztopionego oleju kokosowego Dodatkowo: liofilizowane maliny lub wiórki kokosowe, posiekane orzeszki Batoniki: 1. Do rondelka przełożyć masło orzechowe, dodać syrop klonowy i rondelek postawić na małym ogniu, mieszając, podgrzewać przez około 1 minutę (masło ma być tylko(...)Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Dodać roztopiony olej kokosowy, wymieszać. Batoniki maczać w polewie ( patrz FILM ) i układać je na papierze do pieczenia. Wierzch posypać pokruszonymi liofilizowanymi malinami lub wiórkami kokosowymi, orzeszkami. Batoniki odstawić, żeby czekolada stężała (można je na chwilę wstawić do lodówki). Smacznego! :) Related Images: [ See image gallery
Mała Cukierenkazrobić , to zimny ,pyszny deser na bazie toniku i oczywiście z lodem.Was też do tego zachęcam.Zapraszam. Przepis na 2-4 porcje 1 galaretka malinowa świeże lub mrożone maliny lub mrożone płatki migdałów 0.5 litra tonicu lody śmietankowe syrop różany *********************** 1. Galaretkę rozprowadzić gorącym tonikiem ,mieszač do rozpuszczenia się galaretki ,wystudzić. 2.Do pucharków wsypać sporo malin , posypać płatkami
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiniezwykle kojarzące się z latem połączenie smaków. Rewelacyjny sok, który można pić bez przerwy! Składniki: jabłka - 3-4 średniej wielkości truskawki - ok 1/2 kg winogrona czerwone - 1 duża kiść maliny - 1-2 duże garści jeżyny - 1-2 duże garści Wykonanie: Jabłka przekrawamy na ósemki. Truskawki pozbawiamy szypułek. Winogrona obieramy z kiści. Wszystkie owoce umieszczamy stopniowo w wyciskarce o drobnym sicie(...)niezwykle kojarzące się z latem połączenie smaków. Rewelacyjny sok, który można pić bez przerwy! Składniki: jabłka - 3-4 średniej wielkości truskawki - ok 1/2 kg winogrona czerwone - 1 duża kiść maliny - 1-2 duże garści jeżyny - 1-2 duże garści Wykonanie: Jabłka przekrawamy na ósemki. Truskawki pozbawiamy szypułek. Winogrona obieramy z kiści. Wszystkie owoce umieszczamy stopniowo w wyciskarce o drobnym sicie
Pogotujmy.plpołączenie i gwarantuję, że jak wypróbujecie, to zakochacie się w nim tak jak my :) 3-4 porcje: 150 g roszponki 220 g sera halloumi średnia cukinia ok. 300 g malin czerwona pomarańcza sól i pieprz marynata do sera: 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny 2 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej stolowej sos pomidorowo-pomarańczowy: sok wyciśnięty z całej pomarańczy(...)smarujemy niewielką ilością oliwy. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki i smażymy z obu stron, doprawiając sola i pieprzem. Następnie grillujemy zamarynowany ser. Na talerzykach układamy roszponkę oraz halloumi, cukinię, maliny i cząstki pomarańczy. Całość polewamy sosem pomidorowo-pomarańczowym. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z producentem Ketchupu Kieleckiego i Musztardy Kieleckiej. Artykuł Sałatka z grillowaną cukinią, halloumi i sosem pomidorowo-pomarańczowym
Mienta bloggotuję tyle ile mi potrzeba. Na ogół na 100 ml śmietanki używam 2 łyżki golden syropu. Do muffinów podwoiłam proporcje. Jeszcze ciepłe muffiny jedliśmy z waniliowymi lodami i malinami, polane karmelowym sosem. Deser wypas! Muffiny marchewkowe Składniki: na 16 sztuk 180 g pszennej mąki 150 g mąki grahamki 70 g włoskich orzechów 1½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 duże jajko(...)zagotowania, po czym zmniejsz temperaturę i gotuj wolniutko przez 35 minut. Sos powinien być lekko ciągnący po ostudzeniu. Upieczone muffiny lekko przestudź i jeszcze ciepłe podaj z lodami, malinami i polej obficie karmelowym sosem. Smacznego! Spara Spara Spara Spara The post Muffiny marchewkowe z ananasem i orzechami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniateraz przyszedł czas na wersję... malinową 😋 Do owsianki, granoli, pampucha czy tak po prostu do wyjadania ze słoiczka będzie idealny! 2 porcje: * domowy jogurt - 1/2 porcji (2 składniki) * liofilizowane maliny- 6 łyżek owoców * miód/cukier/inny słodzik- opcjonalnie do smaku * sok malinowy- opcjonalnie do koloru Jogurt przygotować wg tego przepisu. Połowę liofilizowanych malin pokruszyć/zmiksować na puder, a drugą
Kraina Miodem Płynącaczubate łyżeczki sproszkowanej truskawki liofilizowanej około 2-3 łyżeczki malinowego syropu z agawy (lub miodu itd) kokosowa galaretka – do nabycia w Kuchnie Świata dodatkowo: nadzienie malinowe lub świeże maliny Przygotowanie: Do miseczki przekładamy cały jogurt (zimny), dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Następnie odkładamy około 2 łyżek, a resztę mieszamy ze sproszkowaną liofilizowaną truskawką i syropem z agawy. Całość(...)przekładamy do pucharka lub wysokiej szklanki. Następnie wykładamy warstwę kokosowej galaretki i odłożone 2 łyżki jogurtu z chia. Deser warto zwieńczyć nadzieniem malinowym (lub świeżymi malinami) i kokosową galaretką. Smacznego
Słodkie okruszkiowocowe są najlepszymi ciastami do przygotowania w okresie letnim. W zależności od użytych owoców mogą być słodkie a jednocześnie delikatnie kwaskowate i orzeźwiające. Czekam z niecierpliwością na świeże truskawki, maliny, borówki. Będzie się działo Tym razem musiałam zadowolić się gruszkami. Ale to nic, bo je też bardzo lubię i do tego ciasta były jak znalazł. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie(...)brązowego cukru muscovado. Zalecałabym użycie cukru muscovado jasnego. Ja akurat pod ręką miałam tylko ciemny stąd mój wybór. Lubisz ciasta owocowe? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Ciasto jogurtowe z malinami The post Ciasto gruszkowo-imbirowe appeared first on MeCooks
mecookspieczenia 200 ml wody 200 ml oleju rzepakowego 3 jajka skórka starta z całej cytryny dodatkowo: 1-2 łyżki kropelek czekoladowych łyżka pudru truskawkowego (liofilizowane mielone truskawki) świeże maliny mięta Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Wierzch posypujemy kropelkami(...)czekoladowymi oraz odrobiną pudru truskawkowego. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Podajemy z malinami i listkami mięty. Smacznego :) Artykuł Muffinki z mąką z zielonego groszku pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog