Dzień dobry :-) Dzisiaj zostawiam Was na kilka dni z pysznym ciastem z kremem czekoladowym, malinami i borówkami i kremem śmietanowym, na to starta gorzka czekolada. Przepis syn wypatrzył na blogu I love bake . Jest naprawdę pyszne, polecam Wam go bardzo. Przepis trochę zmodyfikowałam pod siebie. Ja jadę na kilka dni naładować baterie, a Wam życzę miłego dnia :-) Blaszka 23x33(...)Studzimy. Składniki krem: 700 ml śmietanki 30% 3 - 4 łyżki cukru pudru 150 g gorzkiej czekolady 70% 1,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej (nie wrzącej wody) owoce (maliny, borówki około 500 g) Dodatkowo: starta gorzka czekolada do dekoracji 1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Owoce myjemy. 2. Śmietankę ubijamy na sztywno
kruche babeczkiPostawiłam na połączenie moreli, truskawek i borówek – akurat takie owoce były w pobliskim sklepie, ale można użyć waszych ulubionych owoców. Fajnie połączyć truskawki i agrest, śliwki i jabłka, maliny i borówki, morele i jagody – albo zrobić tutti frutti. Ciasto jest wilgotne i puszyste. Za takie ciasto kocham lato – nawet upały nie przeszkadzają mi, gdy podkradam drugi kawałek(...)temp. pokojowej 6 ekologicznych jajek – w temp. pokojowej dowolne owoce – najlepiej mieszanka waszych ulubionych: np.: jabłka, gruszki, morele, śliwki, porzeczki, truskawki, jagody, borówki, brzoskwinie, agrest, maliny, rabarbar (ja do tego użyłam moreli, truskawek i borówek) cukier puder do posypania Przygotowujemy owoce. Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej (masło musi być miękkie). Jeśli mamy jajka z lodówki
Poezja smakuSkładniki : kilka plasterków sparzonej cytryny 2-3 gałązki świeżej mięty kilka owoców malin woda źródlana lub po prostu przegotowana zwykła, wystudzona ewentualnie kostki lodu Przygotowanie: Miętę i maliny umyć pod bieżącą wodą Umytą, sparzoną cytrynę pokroić w plasterki Do dzbanka wlać wodę dodać w/w skladniki Jeśli lubimy dodamy do napoju tuż przed spożyciem kostkę lodu. I zasiadamy w cieniu
Proste Potrawylanguage:EN-US;} Składniki na keksówkę o wym. ok. 28x12cm: 400ml śmietany 30% 3 jajka 4 żółtka ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 200g malin 100g czerwonych porzeczek 100g borówek lub jagód Sposób przygotowania: Metalową miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Wbijamy jajka, dodajemy żółtka oraz oba rodzaje cukrów. Intensywnie ubijamy przez(...)hartujemy ubijając tym razem w misce z zimną wodą. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy, a następnie do sztywnej powoli wlewamy przestudzoną masę jajeczną. Mieszamy tylko do połączenia i dodajemy oczyszczone maliny. Przelewamy do sylikonowej keksówki lub foremki wyłożonej folią spożywczą. Wyrównujemy i układamy pozostałe owoce. Wierzch przykrywamy delikatnie folią i wstawiamy do zamrażarki na min. 5 godzin
Kuchnia w czekoladziepaczka ciastek herbatników ,przepis na małą blaszkę masa 4 kopiate łyżki żelatyny 730 dag jogurtu greckiego 3 łyżki nasion chia 50 dag serka mascarpone 4 łyzki cukru pudru dodatki maliny ,3 galaretki wisniowe przygotowanie galaretki rozpuścić wedle przepisu na opakowaniu i odstawić. 1/3 szklanki gorącej wody rozpuścić zelatynę. Jogurt wymieszać z nasionami chia i zmiksować z serkiem mascarpone, potem dodać(...)puder i żelatynę i miksujemy dalej na jednolitą masę i wylewamy na wyłożone herbatniki na blaszce ,ciasto na chwilę dajemy do lodówki . Jeśli już mamy gotową galaretkę ,to maliny wykładamy na masę serową i zalewamy galaretką polecam bo jest pyszne
Moje Wyrobytwarogu półtłustego 50 g musu kokosowego (Look Food) 30 g cukru z agawy (Look Food) 100 ml mleka + 2 łyżeczki agaru w proszku garść świeżych malin Przygotowanie: Na początek przygotuj spód. Przełóż do malaksera daktyle i miksuj przez chwilę aż będą rozdrobnione i połączą się w jedną masę. Kolejno połącz je z amarantusem mieszając masę za pomocą(...)agar w mleku, a następnie zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę, w miarę możliwości bez grudek. Tak przygotowaną masę serową wylej na wcześniej przygotowany spód, na wierzchu ułóż maliny i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby masa stężała i była możliwa do krojenia
Zdrowie na języku :Pmnóstwo energii i radości. Składniki w dowolnych ilościach kasza jaglana u mnie KUPIEC jagody jabłko skórka otarta z połowy cytryny pół łyżeczki suszonego tymianku 2 Łyżeczki ksylitolu kilka malin mięta sól Kaszę jaglaną ugotuj na sypko ze szczyptą soli, według instrukcji jaką podaje producent na opakowaniu. Odłóż na bok. Międzyczasie opłucz jagody, odcedź na sitku, wsyp do rondla , dodaj(...)starte na dużych oczkach jabłko. Zacznij przesmażać. Dodaj skórkę z cytryny oraz tymianek, ksylitol i wymieszaj. Kaszę wyłóż na talerze, dodaj mus jagodowo-jabłkowy, posyp malinami i dodaj miętę. To wszystko. Można jeść wymieszane wszystko ze sobą , jest zdrowo i pysznie! Jeśli chodzi o jagody to zdecydowanie należy tutaj użyć tych leśnych, naszych czarnych jagódek, które brudzą zęby :-) Porcja zdrowia
Z Kuchni Do Kuchnimnie fantastyczny, rozpływający się w ustach deser bez pieczenia – a la ptasie mleczko… Idealny deser na lato z sezonowymi owocami. U mnie borówki, nadadzą się także maliny, jeżyny, jagody, porzeczki. Szybkie, lekkie w smaku, efektowne. Pyszne ptasie mleczko, lekkie na małych bezikach . W oryginalnym przepisie na biszkoptach z malinami. Polecam każdą wersję, bo lekka pianka, ta domowa jest
Zasmakuj Kuchnijest to wina mojej gofrownicy. Gofry w smaku i tak były pyszne, dodatek masła orzechowego i świeżych porzeczek wspaniale do nich pasował. Zamiast porzeczek można użyć innych owoców, z malinami czy borówkami na pewno również będą smakowały doskonale. Gofry zrobiłam z mąki kokoswej i gryczanej, więc są one bezglutenowe, ale można użyć dowolnych mąk. Nie polecam jednak robić(...)łyżka mąki kokosowej 1 łyżka mąki gryczanej 1 łyżka oleju kokosowego szczypta soli 1-2 łyżki ksylitolu 1/3 szklanki mleka roślinnego masło orzechowe owoce (np. porzeczki, borówki, maliny) Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Żółtka, ksylitol i łyżkę roztopionego oleju zmiksować ze sobą na puszystą masę. Dodać mąki, kakao i jeszcze chwilę
Healthy food explorersmakują 😂 Są przyjemnie chrupiące i nawet nie poczułam, że są z gryki! Także dla osób, które nie przepadają za charakterystycznym posmakiem tego zboża będzie to pozytywny aspekt. Dodatek malin , borówek , chrupkich płatków migdałowych i słodkiego syropu daktylowego zwieńczył ten słodki wypiek i całość smakowała fenomenalnie! Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu 😊 Składniki (4 gofry): 70 g kaszy gryczanej niepalonej (Edena(...)jajko 100 ml mleka 1 łyżka ksylitolu (użyłam w pudrze od Edena) 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (Edena) 1 łyżeczka proszku maca (Edena) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki: maliny, borówki, płatki migdałowe (Edena), syrop daktylowy (Edena) Przygotowanie: Kaszę gryczaną zmiel na mąkę. Następnie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami (jajkiem, mlekiem, proszkiem do pieczenia, cynamonem, ksylitolem i macą). W międzyczasie
Zdrowie na języku :Pkawy czy lemoniady w ciepły letni dzień. Podstawą dobrej tarty jest kruche ciasto, im bardziej kruche i aromatyczne tym lepiej. Owoce powinny być kwaskowate, wybierz takie jak: wiśnie, maliny, jeżyny, porzeczki, agrest czy jagody. Możesz je łączyć w dowolnych kombinacjach. Kruszonka powinna być słodka i krucha. 5 zasad idealnie kruchego ciasta: - zawsze używaj produktów prosto z lodówki im zimniejsze(...)żółtek - opakowanie cukru waniliowego - opcjonalnie łyżka zimnej wody W/w składniki zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na kwadrans. Owoce: letnie kwaśne owoce np. jeżyny, maliny, wiśnie czy porzeczka. Na 1 szklankę owoców dodajemy 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej. Wsad: 2,5 szklanki owoców 2,5 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 3-4 łyżki cukru Beza
SMYKWKUCHNImąki ziemniaczanej 30 g świeżych drożdży ¾ szkl. ksylitolu (można dać mniej lub więcej) 50 ml oleju kokosowego lub innego 200-250 ml mleka roślinnego (użyłam migdałowego) Świeże maliny SPOSÓB WYKONANIA: 1.Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka i 1 łyżeczkę cukru. Przykrywamy ściereczką na ok. 10 min, aż drożdże zaczną się pienić. 2. Mąki przesiewamy i mieszamy(...)mieszamy. Na koniec dodajemy olej. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy, przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st . C 3. Na wierzchu ciasta układamy maliny , całość posypujemy kokosem lub np. płatkami migdałów. 4. Pieczemy
Marcepanowa kuchniaDzisiejsza propozycja na lekkie błyskawiczne placuszki śniadaniowe, z faktu że mam zamrożone troszkę malin postanowiłem je wykorzystać do przepisu. Miała być jakaś tarta z delikatnym kremem, ale malinki się zmroziły w jedną kulę i jako drobne kawałeczki nadały się idealnie do tych placuszków. Kilka składników, parę zamieszań łyżką, smażenie i pyszne placuszki gotowe. Baza przepisu poniżej, dla hardcorowców, którzy(...)liczą kalorii do środka można dodać drobne kawałeczki czekolady :) Składniki: - 200g jogurtu naturalnego - 200g mąki - 2 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao - łyżka miodu - garść mrożonych malin - olej do smażenia +opcjonalnie kilka kostek drobno pokrojonej czekolady Mąkę, jogurt, jajka, proszek do pieczenia, kakao, miód wrzucamy do miski i mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy
Smacznie Pysznie Kaloryczniepocieszycielskie BROWNIE... Prawdziwe BROWNIE pisane dużą czcionką! Wilgotne, lekko słonawe, nie za słodkie za to orzeźwiająco kwaskowe. Przepyszne! Przepis podpatrzony u Liski ale z moimi zmianami. Brownie z malinami 170 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 350 g gorzkiej czekolady 200 g masła, pokrojonego na małe kawałeczki nasionka z połowy laski wanilii pół łyżeczki(...)czekoladą dodajemy po jednym jajku cały czas dokładnie mieszając a następnie, wciąż mieszając masę, wsypujemy po łyżce suchych składnikó. Kiedy się składniki się połączą, wlewamy masę do blachy, wtykamy maliny i wstawiamy ciasto do piekarnika. Pieczemy 20-30 minut. ale tylko do momentu gdy ciasto przestanie być surowe, powinno pozostać miękkie i jakby niedopieczone, nie za suche. Lepiej piec krócej
Dzieje kuchennej Wiewióry