Domowy sok pomidorowy najlepszy jest w okresie kiedy można kupić świeże, pachnące pomidory. Aczkolwiek w zimie, wczesną wiosnę również warto go przygotować bo dostarczy nam odpowiednich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!maki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu olej roślinny do smażenia LUKIER MALINOWY 1/2 szklanki cukru pudru sok z ćwiartki cytryny 3-4 maliny WYKONANIE LUKIER: w miseczce ucieramy cukier puder, stopniowo dodając sok z cytryny, do otrzymania gęstej jednolitej polewy, która z trudem (ale jednak) spływa z łyżki. Dodajemy porwane na mniejsze(...)kawałki maliny i delikatnie mieszamy. OPONKI: Śmietanę lub jogurt naturalny mieszamy z sodą oczyszczoną i odstawiamy na 2 minuty. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W malakserze rozcieramy twaróg z żółtkami, śmietaną i cukrem (można użyć miksera). Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i spirytus. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i oprószając mąką
cool and mintywybrane ciasto. *** Babeczki na białkach PRZEPIS TUTAJ Ciekawy przepis na pyszne babeczki, które wykonamy na samych białkach! Do muffinek możemy wykorzystać dowolne owoce – ja użyłam mrożonych malin, których wcześniej nie rozmrażałam. Wierzch babeczek możemy wedle upodobań – poleć polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem. *** Sernik Biały puch (na samych białkach) PRZEPIS TUTAJ Przepyszny i mega delikatny(...)delikatne i mocno czekoladowe ciasto wykonane na samych białkach. *** Zebra – ciasto z białek PRZEPIS TUTAJ Bardzo smaczny, mocno maślany i wspaniale puszysty wypiek. Polecam! *** Piankowiec bezowy z malinami PRZEPIS TUTAJ Lekka jak piórko bezowa pianka z pyszną frużeliną malinową na delikatnym i mega kruchym spodzie. Jednym zdaniem – niebo w ustach! *** Piegusek – babka na białkach PRZEPIS TUTAJ Pyszne
Blog z Apetytemjajka 0,5 kubka mąki kokosowej 0,5 kubka cukru trzcinowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 kubki malin( mogą być mrożone)o 2op śmietany 30%(ok400 ml) 1 tabliczka czekolady Karmelove od E.Wedel 2 łyżki żelatyny 3 łyżki zimnej wody Przygotowanie : Piekarnik ustawiamy(...)minut, do efektu suchego patyczka. Żelatynę naczamy w odrobinie wody Jedno opakowanie śmietany podgrzewamy, dodajemy połamaną karmelową czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia do ciepłej masy dokładamy namoczoną żelatynę, maliny i czubatą lyzke buraczanego puree, blendujemy na gładką masę. Pozostałą śmietanę ubijamy i obie masy łączymy delikatnie. Odstawiamy. Tak przygotowany mus wykłady na ostudzone ciasto. Odstawiamy do ostygnięcia. SMACZNEGO
Luźna KuchniaKoktajl jogurtowy z malinami doskonały będzie jako II śniadanie lub podwieczorek. Lekko kwaśny z nutką słodyczy, na pewien czas zaś pokoju na głód. Potrzebujemy
Tylko pyszniezbyt dużo na to czasu - piekę muffinki 😊 Są expresowe do zrobienia ... i mozna z nimi kombinować dosłownie na 1000-sposobów! Tym razem upiekłam muffinki na kefirze, z malinami i maślaną kruszonką 😍 Babeczki z tego przepisu są przepyszne ... lekkie, delikatne i odpowiednio wilgotne. Owoce i kruszonka dopełniły dzieła (i smaku) 😋 Składniki: 2 szkl. mąki pszennej(...)całe jajka 1 cukier wanilinowy 16g 1/2 szkl. cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 190 ml kefiru skórka orata z 1 sparzonej cytryny 80 ml oleju dowolne owoce: maliny, borówki, brzoskwinie, porzeczka itp. Kruszonka: z tego przepisu Wykonanie: Mokre składniki łączymy ze sobą np. przy użyciu trzepaczki, suche łączymy, dodajemy do mokrych i mieszamy wszystko łyżką
Walijskie Pichceniejajka, rozmiar L – 2 szt. – budyń waniliowy – 40 g – cukier puder – 2 łyżki – olej kokosowy lub rzepakowy – 1 łyżka – opcje podania: jogurt naturalny, maliny, borówki amerykańskie,miód Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją. Połowę kaszy blendujemy z jajkami w wysokim naczyniu.Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy w misce(...)kaszy i jajek i dokładnie mieszamy składniki. Na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy placki z obu stron na złoty kolor, a następnie przekładamy je naręcznik kuchenny. Podajemy z jogurtem naturalnym,malinami, borówkami, miodem. Posypujemy z wierzchu cukrem pudrem. Artykuł Placuszki jaglane z jabłkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEłyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 5 białek 200g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego- bez cukru 125 ml oleju 300g mrożonych małych owoców – u mnie maliny *** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy żółtka oraz pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto *** *** Wyrobione ciasto dzielimy na dwie(...)wolnych obrotach – do całkowitego połączenia się składników. Piankę wykładamy na wystudzony spód i wyrównujemy *** *** Na piance układamy mrożone owoce ( nie rozmrażamy ich wcześniej). U mnie są to maliny ułożone otworem do góry *** *** Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut- do mocnego zrumienienia *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytembyć mrożone, z kompotu lub syropu), więc nie przejmujcie się, jeśli są już nieosiągalne. Co więcej, pomimo, iż z wiśniami ciasto smakuje wybornie, to równie dobrze sprawdzą się też maliny. Wiem, bo na blogu jest już podobne ciasto, właśnie z malinami ;-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaPrzy okazji tego wpisu wspomniałam, że mam ochotę na wersję z malinami... Nawet nie spodziewałam się, że tak szybko nadarzy się okazja. Po prostu nie mogłam się oprzeć, zwłaszcza, że weszłam w posiadanie większej ilości malin :-) Wiśniowy obłoczek był pyszny, a malinowy jest prze-pyszny ! Dlatego też postanowiłam poświęcić tej wersji oddzielny wpis, choć zwykle tego nie robię. Jedyną zmianą
Arabeska waniliowapewno znacie słynny już przepis na sernikobrownie z malinami. To jest pochodna tego ciasta, tylko zamiast czekolady występuje tu masa krówkowa. W połączeniu z masą serową i malinami tworzy równie smaczną kompozycję. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom, zarówno tym dużym jak i małym :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaminut w temp. 175-180 stopni . Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki na masę malinową: frużelina: 250g malin 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody 1 łyżeczka żelatyny +250 g mascarpone Maliny zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu. Gdy się zagotują
Domowe ciastaprzelewamy do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Pieczemy około 30-35 minut. Ciasto studzimy i przekrawamy na dwie równe części. Masa jabłkowo - malinowa: 1 kg jabłek 150 g malin 2 galaretki (u mnie malinowe), łyżka masła Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Maliny i jabłka dusimy wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut. Dodajemy
Na moim talerzurękami ciasto dobrze się wyrabia i na godzinę do lodówki. Potem rozwałkować dać do blaszki o wymiarach 24 na 24 i piec ok 30 min. masa malinowa 400 g malin mrożonych – które trzeba rozmrozić i dać na sitko 3 galaretki poziomkowe – akurat takie miałam 2 i 1/2 szklanki wody przegotowanej do zalania galaretek można dodatkowo dać żelatynę(...)ktoś ma obawy Galaretki wsypać do garnka zalać przegotowaną wodą, gdy już się będzie tężeć wsypać maliny i wymieszać jak już gęsta wylać na upieczone ciasto. masa śmietankowa 450 ml śmietany 36 % 1 serek rikotta 250 ml cukier puder 2 łyżki lub 3 tak dla smaku żeby masa nie była taka mdła przygotowanie śmietanę ubić na wolnych obrotach z cukrem
Moje Wyroby