piekarnika ściągamy z niej papier do pieczenia póki jest ciepła. Układamy ponownie na papierze i na lnianej ściereczce. Rolujemy ciasno w rolkę. Odstawiamy do wystudzenia. MASA MALINOWA: - 500 g malin - 250 g sera mascarpone bądź śmietanki kokosowej - dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym - 2 łyżki żelatyny Żelatynę rozpuść w 50 ml wrzątku. Pozostałe składniki zmiksuj blenderem dodaj żelatynę, całość wymieszaj. Wstaw(...)lodówki, jak masa zacznie tężeć wyjmij z lodówki i nadziej roladę. Mocno zroluj ponownie w papier i wstaw na godzinę do lodówki. Gotowe ciasto oprósz kakao, udekoruj malinami i jadalnymi kwiatami jabłoni
SMYKWKUCHNInalewka, która co roku wychodzi inaczej i smakuje inaczej. Owoce dodajemy w różnych proporcjach, zresztą dodajemy różne owoce i jednego roku jest przykładowo więcej truskawek a kolejnego roku więcej malin. Nie powtórzymy dokładnie ani składu, ani proporcji dodawanych składników. Ratafię robimy według pierwszego sposobu. Najlepiej robić ją na wódce, a dolewając w trakcie sezonu alkoholu pilnujmy, by był(...)najmniej połowę słoja możemy spróbować nalewki, by sprawdzić, czy jeszcze trzeba dodawać cukier, czy wystarczą teraz same owoce i wódka. My do ratafii dodajemy truskawki, porzeczki, wiśnie, czereśnie, maliny, jeżyny, śliwki, pigwowca, aronię, dziką różę, jarzebinę, czyli praktycznie te owoce, z których robimy nalewki przez cały sezon owocowy. Po prostu robiąc jakąś nalewkę kilka owoców odkładamy do ratafii
dobra gospodyni dom wesołym czynizawiera płatki nagietka i kwiaty bławatka. Kwiaty dają mieszance niesamowity kontrast i piękne kolory. Smakuje znakomicie! Herbata Berry Milima - fantastyczne połączenie czarnej herbaty z prawdziwymi owocami takimi jak: truskawki, maliny, czerwone porzeczki i maliny. Dodatkowo do smaku dodane są kwiaty hibiskusa oraz dzikiej róży. Herbata ma delikatny smak, podkreślony przez owoce leśne oraz cytrusową nutę hibiskusa. Takie herbatki lubię najbardziej
Kuchnia MagdaLenyzawiera płatki nagietka i kwiaty bławatka. Kwiaty dają mieszance niesamowity kontrast i piękne kolory. Smakuje znakomicie! Herbata Berry Milima - fantastyczne połączenie czarnej herbaty z prawdziwymi owocami takimi jak: truskawki, maliny, czerwone porzeczki i maliny. Dodatkowo do smaku dodane są kwiaty hibiskusa oraz dzikiej róży. Herbata ma delikatny smak, podkreślony przez owoce leśne oraz cytrusową nutę hibiskusa. Takie herbatki lubię najbardziej
Kuchnia MagdaLenyNONE X-NONE Składniki na ciasto: 120g masła 200g mąki tortowej 1 żółtko 1 łyżka śmietany 50g cukru pudru 1 łyżka sypkiego cukru różanego Żelka malinowa: 150g malin 1 galaretka malinowa 250 ml wody Krem różany: 120ml śmietanki 30% 1 tabliczka białej czekolady 1 łyżka różanego cukru pudru 125g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru różanego Dodatkowo: Świeże owoce lub kwiaty(...)piekarnika nagrzanego do 180⁰C. Po 15 minutach ściągamy obciążenie i dopiekamy kolejne 15 minut (do zrumienienia). Studzimy. Żelka malinowa: Galaretkę rozpuszczamy w 250ml gorącej wody, dodajemy mrożone maliny i od razu miksujemy. Przelewamy przez sitko, by pozbyć się pestek i studzimy. Jeśli na wierzchu utworzyła się piana, to ją ściągamy. Gęstniejącą galaretkę wylewamy na schłodzony spód. Odstawiamy do całkowitego
Kuchnia w czekoladzie250g masła, 150g cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, ½ szklanki mleka, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, Krem malinowy: 300g malin świeżych lub mrożonych, ½ szklanki wody, 2 opakowania galaretki malinowej, 300 ml śmietany 30%, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, czekoladowe jajka do dekoracji, Nektar z czarnej porzeczki Hortex(...)Mieszam. Ciasto przekładam do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę około godziny w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu babkę przekrawam na trzy blaty. 2. Krem malinowy: Maliny miksuję blenderem na jednolity mus. Przelewam do garnka, wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki malinowe. Mieszam. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę
Tradycyjna kuchnia KasiZielone ciasto szpinakowe z gwarantowanym efektem wow. Przełożone dżemem porzeczkowym oraz warstwą bitej śmietany i świeżych owoców - malin, truskawek, borówek. Pyszne, nawet dla osób, które nie lubią szpinaku. Łatwe do zrobienia i efektowne - idealne na przyjęcia. Upiekłam je w dużej prostokątnej blaszce, dzięki czemu wyszło niezbyt wysokie, ale bardzo podzielne. Ciasto jest mięsiste i delikatne jednocześnie. Już mały kawałek(...)żelatyny + 3 łyżki wody (można zastąpić śmietan fixem) 1 pełna łyżka cukru pudru DODATKOWO: 1 słoiczek dżemu, np. z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych, 250-350 g świeżych owoców (malin, borówek, truskawek) WYKONANIE CIASTO: Jajka wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na blacie do cieplenia. Szpinak rozmrażamy na sicie i lekko odciskamy w dłoniach (ale nie za bardzo). Przekładamy do wysokiego
cool and mintymąki sezamowej 2 łyżki cukru kokosowego lub wcale jeśli banan jest bardzo dojrzały 2 łyżeczki aromatu waniliowego groszki z gorzkiej czekolady lub posiekane 3-4 kostki gorzkiej czekolady liofilizowane maliny 1 płaska łyżeczka sody Jaja ubijamy z cukrem kokosowym lub ksylitolem (miodem), dodajemy ekstrakt i zmiksowanego banana, następnie dodajemy przesiane mąki i płaską łyżeczkę sody. Do wymieszanego ciasta wsypujemy czekoladowe(...)groszki i maliny. Mieszamy delikatnie. Wkładamy do foremek na muffiny i pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Wierzch dekorujemy masłem orzechowym lub kremem migdałowym
AZgotuj!spodzie ciasteczkowym. SKŁADNIKI: tortownica 22 cm Ciasteczkowy spód: 3/4 szkl. zmielonych ciasteczek 8 łyżek roztopionego masła łyżka kakao Masa serowa: 1kg sera białego z wiaderka 2,5 szkl malin 4 łyżki cukru pudru 2,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl. gorącej wody Dodatkowo bita śmietana do dekoracji 2 galaretki malinowe rozpuszczone w 3¾ szklanki gorącej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)roztopionym masłem oraz kakao, rozłożyć je na dnie tortownicy i dociskamy ręką, tak by powstałą równa warstwa, wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Masa malinowo-serowa: W blenderze zmiksować maliny, cukier puder następnie dodać ser i zmiksować. Żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie dodać do malinowo-serowej masy, i miksować przez kilka sekund. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawić
RAROSSAniewymagający dużego nakładu pracy, a jednocześnie smaczny i gustowny. Składniki: 250ml śmietanki 30% 250ml mleka 80g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Ponadto: morwy lub jeżyny maliny borówki amerykańskie granola płatki kukurydziane Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawić do napęcznienia. Mleko oraz śmietankę wlać do garnka, dodać cukry. Zagotować, lekko przestudzić. Dodać napęczniałą żelatynę, mieszać(...)szklanek wykładamy po 3 duże morwy lub jeżyny. Tężejącą Panna Cottę wykładamy po 5 łyżek na owoce. Posypuję granolą i płatkami kukurydzianymi, ponownie polewam Panna Cottą. Wierzch dekoruję malinami, borówkami i jeżynami. Smacznego. Deserki robiłam w szklankach o pojemności 250ml. W sumie wyszło mi 6 sztuk
Słodki Zakątekpasty sezamowej 6 ciasteczek owsianych typu sasanki 5 łyżeczek cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego ok. 40g 1 jajko 1 pomarańcza 5 łyżeczek kakao 80 ml śmietanki kremówki 30% maliny i listki melisy do dekoracji +dodatkowo: forma na muffinki i papilotki PRZYGOTOWANIE mini serniczków: W foremce na muffinki umieszczamy papilotki. Ciasteczka owsiane drobno kruszymy i wsypujemy do papilotek(...)podgrzewamy śmietankę z kakao. Nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy, aż polewa będzie gładka i gęsta. W razie potrzeby dosyp więcej kakao. Przestudzone serniczki dekorujemy polewą czekoladową, malinami i świeżymi listkami melisy. Smacznego
kulinarnyJagrama tłuszczu na patelni beztłuszczowej. Placuszki nie należą do słodkich, wiec spokojnie można podawać je ze słodkimi dodatkami - u mnie odrobina dżemu z czerwonych owoców oraz świeże maliny. Składniki: 1,5 szklanki mąki z ryżu brązowego 2 jajka 200 g jogurtu greckiego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: dżem(...)czerwonych owoców Stovit maliny Wykonanie: W misce mieszamy mąkę z ryżu brązowego z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce miksujemy jajka z jogurtem greckim, a następnie dodajemy miód i olej. Mieszamy do połączenia składników. Składniki suche dodajemy do składników mokrych i miksujemy około 2 min., aż uzyskamy jednolite ciasto bez grudek. Rozgrzewamy patelnię do beztłuszczowego smażenia
Kuchnia MagdaLenyBardzo dobry deser, pełen kokosowo - waniliowego smaku przełamanego kwaskowymi malinami i jeżynami. Na zbliżające się Walentynki będzie doskonały. Zresztą kolor też odpowiedni, więc zapraszam. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba ;) Deser bierze udział w konkursie walentynkowym organizowanym na blogu : http://foodmania-przepisy.blogspot.com/ Produkty znajdujące się w ofercie sklepu : http://www.owocowyraj.eu/product-pol-524-Kasza-jaglana-1-kg.html http://www.owocowyraj.eu/product-pol-162-Cukier-z-prawdziwa-wanilia-50-g.html Składniki : Masa kokosowa(...)szklanek mleka (ilość mleka zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać) - 150 g wiórków kokosowych, - 3 - 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, Masa malinowo - jeżynowa : - około 400 g malin i jeżyn ( miałem zamrożone z lata :)), - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, - 1 - 2 łyżki cukru, Do dekoracji : - kawałek marcepana, - listki stevii lub mięty. Wykonanie : Wiórki z cukrem uprażyć na suchej patelni do lekkiego
Przepisy Mikołajaminut? Tak to jest możliwe! Pyszna owocowa kasza gotowana w tym przypadku na wodzie. Ale jeśli ktoś lubi można ugotować ją na dowolnym mleku. Słodzona miodem z dużą ilością malin i borówek. Witaminowa bomba na rozpoczęcie dobrego dnia. Składniki: 2 szklanki wody 5 łyżek kaszy manny 1 łyżka miodu (ja dałam pokrzywowy) dowolna ilość malin i borówek (u mnie mrożone
Słodki Zakątek