maliny - 13477 przepisów (strona:336/899)

Rolada biszkoptowa z kawą Inką 121

piekarnika ściągamy z niej papier do pieczenia póki jest ciepła. Układamy ponownie na papierze i na lnianej ściereczce. Rolujemy ciasno w rolkę. Odstawiamy do wystudzenia. MASA MALINOWA: - 500 g malin - 250 g sera mascarpone bądź śmietanki kokosowej - dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym - 2 łyżki żelatyny Żelatynę rozpuść w 50 ml wrzątku. Pozostałe składniki zmiksuj blenderem dodaj żelatynę, całość wymieszaj. Wstaw(...)lodówki, jak masa zacznie tężeć wyjmij z lodówki i nadziej roladę. Mocno zroluj ponownie w papier i wstaw na godzinę do lodówki. Gotowe ciasto oprósz kakao, udekoruj malinami i jadalnymi kwiatami jabłoni

SMYKWKUCHNI
Nalewka czyli ulubiony napój dobrej gospodyni 153

nalewka, która co roku wychodzi inaczej i smakuje inaczej. Owoce dodajemy w różnych proporcjach, zresztą dodajemy różne owoce i jednego roku jest przykładowo więcej truskawek a kolejnego roku więcej malin. Nie powtórzymy dokładnie ani składu, ani proporcji dodawanych składników.  Ratafię robimy według pierwszego sposobu. Najlepiej robić ją na wódce, a dolewając w trakcie sezonu alkoholu pilnujmy, by był(...)najmniej połowę słoja możemy spróbować nalewki, by sprawdzić, czy jeszcze trzeba dodawać cukier, czy wystarczą teraz same owoce i wódka. My do ratafii dodajemy truskawki, porzeczki, wiśnie, czereśnie, maliny, jeżyny, śliwki, pigwowca, aronię, dziką różę, jarzebinę, czyli praktycznie te owoce, z których robimy nalewki przez cały sezon owocowy. Po prostu robiąc jakąś nalewkę kilka owoców odkładamy do ratafii

dobra gospodyni dom wesołym czyni
HERBATY NATURALNE PURE LEAF 114

zawiera płatki nagietka i kwiaty bławatka. Kwiaty dają mieszance niesamowity kontrast i piękne kolory. Smakuje znakomicie! Herbata Berry Milima - fantastyczne połączenie czarnej herbaty z prawdziwymi owocami takimi jak: truskawki, maliny, czerwone porzeczki i maliny. Dodatkowo do smaku dodane są kwiaty hibiskusa oraz dzikiej róży. Herbata ma delikatny smak, podkreślony przez owoce leśne oraz cytrusową nutę hibiskusa. Takie herbatki lubię najbardziej

Kuchnia MagdaLeny
HERBATY NATURALNE PURE LEAF 114

zawiera płatki nagietka i kwiaty bławatka. Kwiaty dają mieszance niesamowity kontrast i piękne kolory. Smakuje znakomicie! Herbata Berry Milima - fantastyczne połączenie czarnej herbaty z prawdziwymi owocami takimi jak: truskawki, maliny, czerwone porzeczki i maliny. Dodatkowo do smaku dodane są kwiaty hibiskusa oraz dzikiej róży. Herbata ma delikatny smak, podkreślony przez owoce leśne oraz cytrusową nutę hibiskusa. Takie herbatki lubię najbardziej

Kuchnia MagdaLeny
Mazurek różany 142

NONE X-NONE Składniki na ciasto: 120g masła 200g mąki tortowej 1 żółtko 1 łyżka śmietany 50g cukru pudru 1 łyżka sypkiego cukru różanego Żelka malinowa: 150g malin 1 galaretka malinowa 250 ml wody Krem różany: 120ml śmietanki 30% 1 tabliczka białej czekolady 1 łyżka różanego cukru pudru 125g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru różanego Dodatkowo: Świeże owoce lub kwiaty(...)piekarnika nagrzanego do 180⁰C. Po 15 minutach ściągamy obciążenie i dopiekamy kolejne 15 minut (do zrumienienia). Studzimy. Żelka malinowa: Galaretkę rozpuszczamy w 250ml gorącej wody, dodajemy mrożone maliny i od razu miksujemy. Przelewamy przez sitko, by pozbyć się pestek i studzimy. Jeśli na wierzchu utworzyła się piana, to ją ściągamy. Gęstniejącą galaretkę wylewamy na schłodzony spód. Odstawiamy do całkowitego

Kuchnia w czekoladzie
Babka kakaowa z dżemem przełożona kremem malinowym 139

250g masła, 150g cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, ½ szklanki mleka, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, Krem malinowy: 300g malin świeżych lub mrożonych, ½ szklanki wody, 2 opakowania galaretki malinowej, 300 ml śmietany 30%, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, czekoladowe jajka do dekoracji, Nektar z czarnej porzeczki Hortex(...)Mieszam. Ciasto przekładam do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę około godziny w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu babkę przekrawam na trzy blaty. 2. Krem malinowy: Maliny miksuję blenderem na jednolity mus. Przelewam do garnka, wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki malinowe. Mieszam. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
LEŚNY MECH 137

Zielone ciasto szpinakowe z gwarantowanym efektem wow. Przełożone dżemem porzeczkowym oraz warstwą bitej śmietany i świeżych owoców - malin, truskawek, borówek. Pyszne, nawet dla osób, które nie lubią szpinaku. Łatwe do zrobienia i efektowne - idealne na przyjęcia.  Upiekłam je w dużej prostokątnej blaszce, dzięki czemu wyszło niezbyt wysokie, ale bardzo podzielne. Ciasto jest mięsiste i delikatne jednocześnie. Już mały kawałek(...)żelatyny + 3 łyżki wody (można zastąpić śmietan fixem) 1 pełna łyżka cukru pudru DODATKOWO: 1 słoiczek dżemu, np. z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych, 250-350 g świeżych owoców (malin, borówek, truskawek) WYKONANIE CIASTO: Jajka wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na blacie do cieplenia. Szpinak rozmrażamy na sicie i lekko odciskamy w dłoniach (ale nie za bardzo). Przekładamy do wysokiego

cool and minty
Mufiiny z mąki sezamowej i mąki quinoa bez cukru 125

mąki sezamowej 2 łyżki cukru kokosowego lub wcale jeśli banan jest bardzo dojrzały 2 łyżeczki aromatu waniliowego groszki z gorzkiej czekolady lub posiekane 3-4 kostki gorzkiej czekolady liofilizowane maliny 1 płaska łyżeczka sody Jaja ubijamy z cukrem kokosowym lub ksylitolem (miodem), dodajemy ekstrakt i zmiksowanego banana, następnie dodajemy przesiane mąki i płaską łyżeczkę sody. Do wymieszanego ciasta wsypujemy czekoladowe(...)groszki i maliny. Mieszamy delikatnie. Wkładamy do foremek na muffiny i pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Wierzch dekorujemy masłem orzechowym lub kremem migdałowym

AZgotuj!
MALINOWY SERNIK NA ZIMNO 143

spodzie ciasteczkowym. SKŁADNIKI: tortownica 22 cm Ciasteczkowy spód: 3/4 szkl. zmielonych ciasteczek 8 łyżek roztopionego masła łyżka kakao Masa serowa: 1kg sera białego z wiaderka 2,5 szkl malin 4 łyżki cukru pudru 2,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl. gorącej wody Dodatkowo bita śmietana do dekoracji 2 galaretki malinowe rozpuszczone w 3¾  szklanki gorącej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)roztopionym masłem oraz kakao, rozłożyć je na dnie tortownicy i dociskamy ręką, tak by powstałą równa warstwa, wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Masa malinowo-serowa: W blenderze zmiksować maliny, cukier puder następnie dodać ser i  zmiksować. Żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie dodać do malinowo-serowej masy, i miksować przez kilka sekund. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawić

RAROSSA
Panna Cotta z owocami 138

niewymagający dużego nakładu pracy, a jednocześnie smaczny i gustowny.   Składniki: 250ml śmietanki 30% 250ml mleka 80g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Ponadto: morwy lub jeżyny maliny borówki amerykańskie granola płatki kukurydziane Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawić do napęcznienia. Mleko oraz śmietankę wlać do garnka, dodać cukry. Zagotować, lekko przestudzić. Dodać napęczniałą żelatynę, mieszać(...)szklanek wykładamy po 3 duże morwy lub jeżyny. Tężejącą Panna Cottę wykładamy po 5 łyżek na owoce. Posypuję granolą i płatkami kukurydzianymi, ponownie polewam Panna Cottą.  Wierzch dekoruję malinami, borówkami i jeżynami. Smacznego. Deserki robiłam w szklankach o pojemności 250ml. W sumie wyszło mi 6 sztuk

Słodki Zakątek
Mini serniczki z serem ricotta i pastą sezamową 117

pasty sezamowej 6 ciasteczek owsianych typu sasanki 5 łyżeczek cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego ok. 40g 1 jajko 1 pomarańcza 5 łyżeczek kakao 80 ml śmietanki kremówki 30% maliny i listki melisy do dekoracji +dodatkowo: forma na muffinki i papilotki PRZYGOTOWANIE mini serniczków: W foremce na muffinki umieszczamy papilotki. Ciasteczka owsiane drobno kruszymy i wsypujemy do papilotek(...)podgrzewamy śmietankę z kakao. Nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy, aż polewa będzie gładka i gęsta. W razie potrzeby dosyp więcej kakao. Przestudzone serniczki dekorujemy polewą czekoladową, malinami i świeżymi listkami melisy. Smacznego

kulinarnyJa
RYŻOWE PANCAKES NA MIODZIE 95

grama tłuszczu na patelni beztłuszczowej. Placuszki nie należą do słodkich, wiec spokojnie można podawać je ze słodkimi dodatkami - u mnie odrobina dżemu z czerwonych owoców oraz świeże maliny.  Składniki: 1,5 szklanki mąki z ryżu brązowego 2 jajka 200 g jogurtu greckiego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: dżem(...)czerwonych owoców Stovit maliny Wykonanie: W misce mieszamy mąkę z ryżu brązowego z proszkiem do pieczenia i solą.  W drugiej misce miksujemy jajka z jogurtem greckim, a następnie dodajemy miód i olej. Mieszamy do połączenia składników. Składniki suche dodajemy do składników mokrych i miksujemy około 2 min., aż uzyskamy jednolite ciasto bez grudek. Rozgrzewamy patelnię do beztłuszczowego smażenia

Kuchnia MagdaLeny
Deser jaglany z kokosem i wanilią 120

Bardzo dobry deser, pełen kokosowo - waniliowego smaku przełamanego kwaskowymi malinami i jeżynami. Na zbliżające się Walentynki będzie doskonały. Zresztą kolor też odpowiedni, więc zapraszam. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba ;)   Deser bierze udział w konkursie walentynkowym organizowanym na blogu :  http://foodmania-przepisy.blogspot.com/ Produkty znajdujące się w ofercie sklepu :  http://www.owocowyraj.eu/product-pol-524-Kasza-jaglana-1-kg.html  http://www.owocowyraj.eu/product-pol-162-Cukier-z-prawdziwa-wanilia-50-g.html Składniki : Masa kokosowa(...)szklanek mleka (ilość mleka zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać) - 150 g wiórków kokosowych, - 3 - 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, Masa malinowo - jeżynowa : - około 400 g malin i jeżyn ( miałem zamrożone z lata :)), - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, - 1 - 2 łyżki cukru, Do dekoracji : - kawałek marcepana, - listki stevii lub mięty. Wykonanie : Wiórki z cukrem uprażyć na suchej patelni do lekkiego

Przepisy Mikołaja
Kasza manna z owocami 146

minut? Tak to jest możliwe! Pyszna owocowa kasza gotowana w tym przypadku na wodzie. Ale jeśli ktoś lubi można ugotować ją na dowolnym mleku. Słodzona miodem z dużą ilością malin i borówek. Witaminowa bomba na rozpoczęcie dobrego dnia. Składniki: 2 szklanki wody 5 łyżek kaszy manny 1 łyżka miodu (ja dałam pokrzywowy) dowolna ilość malin i borówek (u mnie mrożone

Słodki Zakątek

Proponowane wyszukiwania