rondla. Co zrobimy z powstałymi „odpadami” zależy od nas. Ja po prostu je zjadam. Rondel stawiamy ponownie na kuchnię dolewamy pozostałe 2 szklanki wrzątku. Na koniec pozostaje nam zagęścić deser. Na taką ilość dałam 2 czubate łyżki mąki (można dać więcej, będzie gęściejszy), którą rozpuściłam w jak najmniejszej, niezbędnej ilości zimnej wody. Mąkę wlewamy do garnka z kisielem i intensywnie(...)Domowy kisiel z żurawiny to bomba witaminowa. Przepis prosty, jak przysłowiowa „budowa cepa”, a efekt – sami zobaczycie. Mój ulubiony jest właśnie z żurawiny, choć nie do pogardzenia jest też malinowy, czy truskawkowy… i nie tylko. Bardzo intensywny w smaku, o cudownym kolorze. Już podczas gotowania rozchodzą się zachęcające aromaty. Warto wspomnieć kilka słów o żurawinie , której właściwości lecznicze znane
mojewypiekiinietylkoW akcji Gotowanie za głosowanie wybraliście tym razem jogurtowe pianki. Postanowiłam je przyrządzić z malinami, aby wykorzystać ostatnie zimowe zapasy, gdyż pora opróżnić lodówkę przed zbliżającym
Fabryka pomysłówW dzisiejszych czasach gdy wiele rzeczy uznawanych za zdrowe, okazuje się tak naprawdę niczym nie różnić od innych, oraz z racji tej, że w rodzinie mam
Smaczne ZdroweA tu możemy zobaczyć gwiazdy frużeliny truskawkowo waniliowej. Świeżo zerwane z krzaczka, skąpane w porannym słoneczku. Coś pysznego i prostego. 1 kg truskawek 2 szkl cukru
Malinowe Pocałunkicukier trzcinowy lub suszone daktyle. Budyń jaglany z owocami Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 łyżka wiórków kokosowych dodatkowo mleko potrzebne do miksowania puddingu do posypania deseru: 2 łyżeczki garście suszonej żurawiny 2 łyżeczki łuskanych orzechów włoskich 1 łyżeczka wiórków kokosowych Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy na sicie pod ciepłą wodą. W ten sposób pozbędziemy się charakterystycznej goryczki(...)słoiczków, podajemy posypane rozrobionymi orzechami włoskimi, kawałkami suszonej żurawiny i wiórkami kokosowymi. Orzechy włoskie, dla wydobycia smaku, najlepiej podprażyć na suchej patelni. Pudding można podać polany łyżką syropu malinowego, dostępnego w ofercie ecoshop.com.pl tłoczonego ze świeżych malin. Ma bardzo dobry skład, na 70% malin 30% cukru trzcinowego. Czasy się zmieniają, a wraz z nimi trendy kulinarne. Kasze, zwłaszcza gryczana
Moja smaczna kuchniaczasu kiedy córcia odkryła w sobie księżniczkę różowy to u nas kolor przewodni. Oprócz różowych ścian, sukienek i tiulów nie mogło też zabraknąć deseru godnego małej księżniczki. I tak oto powstał sernik inspirowany różową sukienką Śpiącej Królewny. Mój niezawodny sernik gotowany osadziłam na biszkopcie (oczywiście różowym) i zalałam galaretką, w której zatopiłam delicje. Takie ciasto przyciąga oko a na dziecięcym(...)sera truskawkowego (z wiaderka) 4 jajka 200 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: 2 opakowania różowej galaretki 20 ciastek typu delicje z malinowym nadzieniem bita śmietana do dekoracji Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier następnie dodawać po żółtku. Dodać odrobinę barwnika, żeby kolor
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSernik z malinami na spodzie brownie – prawdziwa rozpusta. Deser, któremu trudno się oprzeć. Maliny doskonale łączą się zarówno ze smakiem ciemnej czekolady, jak i z kremową śmietanką i ricottą. Trzy różne smaki, ale i trzy różne konsystencje sprawiają, że sernik jest pyszny. Wbrew pozorom robi się go dość łatwo. Spód brownie: 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao(...)serka ricotta 150 g cukru pudru (1 szklanka) 3 jajka 1 czubata łyżka budyniu waniliowego (proszek) Wierzch: 400 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka galaretki malinowej (proszek) ok. 150 g malin + do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Brownie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w metalowej lub szklanej misce postawionej na rondelku
Poezja smakuJednak istnieją zapiski o tym, że Szkoci byli pierwsi i już w XV wieku przyrządzali danie tego rodzaju. To pewnie jest prawda, bo do dzisiaj pozostało im zamiłowanie do deserów w postaci, nazwijmy to eufemistycznie, słodkiego bałaganu. ;) Bałagany (te z lekka kontrolowane) miewają swój urok. Te wszystkie odcienie słodkości w klasycznym triflu pochodzą z dobrych składników i składają się(...)kremówki 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 laska wanilii Warstwa ciasteczkowa: 1 opakowanie biszkoptów" kocie języczki" (jak do tiramisu) 100 ml sherry 3 łyżki dżemu malinowego (najlepiej domowego) Warstwa owocowa: 1/2 kg truskawek 1 łyżka sherry 1 łyżka cukru opcjonalnie dodatek innych owoców: jagód, malin Warstwa śmietanowa: 150 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie
zadanie-gotowanietemu przygotowałam pudding waniliowy z truskawkami i czekoladowy z wiśniami . Dzisiaj czas na pudding kokosowy... z malinami ♥ Kremowy, słodki i lekko kokosowy. Idealnie smakuje z kwaśnymi malinami. Taki deser najlepiej smakuje na ciepło, ponieważ jest jeszcze lekko płynny. Składniki na 4 porcje: 300 ml mleka 1 puszka mleczka kokosowego (165 ml) 90 g tapioki (połowa szklanki) cukier brązowy(...)małym ogniu. Co jakiś czas przemieszać, aby tapioka nie przywarła do garnka. Gdy tapioka będzie szklista i miękka to garnek zdjąć z ognia. Przykryć pokrywką. W międzyczasie przygotować sos malinowy. Mrożone maliny rozmrozić na patelni wraz z niewielką ilością wody. Gdy maliny będą miękkie, a sok lekko wyparuje to dodać do nich trochę cukru (do smaku) i całość delikatnie wymieszać
UgotowaćWiem, że sezon na maliny powoli się kończy, ale gdzieniegdzie jeszcze na szczęście są:) Na przykład u mojej dobrej sąsiadki, która nigdy mi jeszcze
Maślane ciasteczkoMurzynek w mojej wersji szalenie przypomina klasyczną wersję. Jest mokry i mocno czekoladowy. Dobry dla każdego maniaka słodkości! A dodatkowo zdrowy. Wyrazisty w smaku i
CzarnawisienkaJuż pora zacząć sezon na domowe lody ! Od tej pory miska do kręcenia lodów na stałe utknie już w zamrażarce. W zeszłym roku ani razu nie
Kulinarne przygody Gatitymojprzepisna.pl | Jak zrobić tort na 1 urodziny lub chrzciny Chciałbym podzielić się moim pomysłem jak zrobić tort, udekorowany masą cukrową. Miesiąc temu sama borykałam się z
moj przepis naspróbować z kaszą jaglaną? Tak więc powstał deser, który dosłownie "robi dobrze". Słodki, kremowy, z dodatkiem owoców-idealny na lato. Może się na niego skusić praktycznie każdy, bo deser jest w 100% wegański, bez nabiału, bez jaj, bez glutenu, bez białej mąki, bez rafinowanego cukru. A najlepsze w nim jest to, że spokojnie możemy zjeść kawalek nawet na śniadanie(...)szklanki syropu z agawy-można zastąpić innym słodziwem 1 laska wanilii szczypta soli Galaretka (można zastąpić opakowaniem gotowej wegańskiej galaretki w proszku): 2 szklanki mocnej herbaty owocowej, np. malinowej 2 łyżki syropu z agawy 2-3 łyżeczki agar agar Świeże owoce-u mnie truskawki, maliny, borówki i kilka czereśni W garnku zagotowujemy 5 szklanek wody + 1 szklankę mleka kokosowego. Kaszę
Zawsze głodna!Istnieje wiele odmian mali, dzięki czemu możemy cieszyć się tymi owocami aż do późnej jesieni! Ja najczęściej wykorzystuję je do ciast i deserów. Tak też było i tym razem. Kruche ciasto, maliny w galaretce, puszysty śmietanowy krem i słodka, chrupiąca beza. Chłopcy stwierdzili, że to jedno z lepszych ciast jakie zrobiłam:) Mi też baaardzo smakował. Ostrzegam: ciasto wciąga i uzależnia(...)lodówki. Następnie ciastem wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy do pieczenia o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem i piec około 15-20 minut w temp. 190st. Ostudzić. Malinowa galaretka: 600g malin, 2 galaretki o smaku malinowym, 3 szklanki wrzątku. Galaretki rozpuścić we wrzątku i przestudzić. Dodać maliny. Tężejącą masę wylać na przestudzone ciasto. Wstawić do lodówki
Z miłości do słodkościJuż jest. Jesień. Moja ulubiona pora roku. Z mnóstwem kolorowych liści we wszystkich odcieniach złota. Z przemycanymi kasztanami w kieszeniach. Z kubkiem ciepłej herbaty przy oknie
My simple kitchen