W ciepłe sierpniowe dni warto zaznać nieco ochłody! Mój sposób to owocowy koktajl jogurtowy. Szybki w przygotowaniu, smaczny, pożywny i orzeźwiający! Szeroki wybór owoców sezonowych pozwala
PastelFoodOstatni weekend kalendarzowego lata zasługuje na małą celebrację :) Udało mi się dostać jeszcze trochę malin, które są dla mnie kwintesencją lata i wykorzystałam je do tego
DefinicjaSmakuIntegracja blogerów kulinarnych z Wielkopolski pełną parą!W sobotę, tj. 1. września, reprezentacyjna ekipa spotkała się w KontenerArtnad Wartą w Poznaniu.Pomimo wątpliwości, co do pogody, mieliśmy
W kuchni Karmel-itkiCzasem tak mam, że zobaczę gdzieś jakiś deser i od razu nachodzi mnie na niego ochota :) Ostatnio Ania z bloga Five o’clock kusiła u siebie kokosowym sernikiem z malinami i kruszonką —>KLIK. Wyglądał tak smakowicie, że bez zastanowienia pobiegłam do sklepu po twaróg. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie pozmieniala w przepisie tego czy owego ;) Zrobiłam(...)mąki kokosowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru kokosowego łyżka surowego kakao 1 kg twarogu zmielonego na sernik 4 jajka 3 lyżki miodu (użyłam miodu malinowego) puszka gęstego mleczka kokosowego 2 łyżki skrobii ziemniaczanej 250 g mrożonych borówek (lub świeżych) opcjonalnie puder malinowy (zmielone suszone maliny) Piekarnik nagrzewamy na 160 stopni. Składniki na kruszonkę szybko zagniatamy
Mienta blogSkładniki: biszkopty ( ja użyłam podłużnych, cienkich - lecz mogą być również inne), 150g malin, 140g jeżyn, 500g mascarpone, 1kg jogurtu greckiego, 4 łyżki cukru pudru, 6 galaretek
W kuchni u MonikiDawno temu mama przyniosła od sąsiadki sadzonkę malin. Gdy pojawiły się pierwsze owoce byłam zaskoczona. Były to czarne maliny ogrodowe. Każdy kto próbuje u mnie deseru lub wypieku z tymi malinami jest pewny że to tradycyjne leśne jeżyny ale od razu tłumaczę że to czarne maliny Kolor i kształt mają jak jeżyna za to w smaku są pomiędzy czerwoną maliną(...)masy i miksujemy. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i mieszamy. Gotową masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy maliny, miksujemy i wykładamy do pucharków. Na masę malinową dajemy masę waniliową i dekorujemy malinami. Smacznego
Kuchenne Wariacjebûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę z malinami i białą czekoladą. Co prawda sezon na maliny już dawno się skończył, ale z powodzeniem możecie użyć mrożonych malin. Pamiętajcie(...)mrożonych) ● 1 laska wanilii ● 50 cl mleka ● 4 żółtka ● 90 g cukru ● 60 g mąki pszennej ● 10 g miękkiego masła ● 20 cl śmietany kremówki Składniki na polewę malinowo-czekoladową : ● 250 g białej czekolady ● 100 g malin + 25 g do dekoracji ● 10 cl śmietany kremówki Przygotowanie biszkoptu : Przygotuj syrop: w rondlu zagotuj 10 cl wody z 2 łyżkami cukru
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasięgnę. A w przerwie między jednym rozdziałem a drugim przygotowałam dla moich bliskich owocowy serniczek na zimno. Podstawą był przepis znaleziony w Internecie (nie zapisałam strony, przepraszam), który zmodyfikowałam. Deser okazał się pyszny: niezbyt słodki, wyraźnie owocowy, doskonały na upalne dni. Może zrobicie go na zakończenie wakacji? Polecam. I książkę, i serniczek. Składniki: Spód: • 200 g ciasteczek digestive • 1 łyżka(...)masa zastygnie. 2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody. 3. Przygotować owoce : brzoskwinie obrać i pokroić w kostkę. Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się malinowych pesteczek. Zmiksować także połowę jagód. 4. Twaróg,serek mascarpone, jogurt, cukier, cukier wanilinowy i sok z cytryny zmiksować na średnich obrotach na gładką masę. 5. Rozpuszczoną żelatynę połączyć
W mojej kuchniDobry sernik, szczególnie na zimno, zawsze jest u nas mile widziany:) Musiałam wykorzystać jedną paczuszkę moich zamrożonych malin, postanowiłam zrobić więc bardzo szybki w przygotowaniu i
Z miłości do słodkościObiecany przepis na przepyszne drożdżówki gotowy! Uwierzcie : smakują nieziemsko! Delikatne ciasto wypełnione po brzegi przepysznym nadzieniem z soczystych truskawek , których mamy teraz pod dostatkiem i kremowego
Ostra na Słodkoorzecha kokosowego. Skład: mąka kokosowa* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego). Zastosowanie: do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Stosowana jako zagęszczacz do zup i sosów lub jako posypka do lodów, deserów, sałatek. W połączeniu z mlekiem lub sokiem może być użyta do przygotowania napoju. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 1313 kJ / 313 kcal Białko – 19,4 g Węglowodany(...)około 11:00 ;) Jeśli cierpicie na sernikowy niedosyt, zajrzyjcie tutaj: 1. Sernik na zimno (w-z i milky way) na mocno czekoladowym biszkopcie bezglutenowym + polewa czekoladowa (DB) 2. Sernik malinowy z bezą i kruszonką - bezglutenowy (DB), 3. Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką (bezglutenową) (DB), 4. Pascha - bakaliowy sernik na zimno. (DB) A inne przepisy i te słodkie
Wypisz WymalujZa oknem żar leje się z nieba, więc piekarnik jest ostatnią rzeczą o jakiej myślimy :) Ale coś słodkiego możemy przygotować bez jego użycia :) Składniki: - 300
Zainspirowana w kuchniZa 4 dni mój mężczyzna będzie miał urodziny, w związku z tym postanowiłam przedstawić Wam przepis na lodowe ciasto, które on uwielbia. Uważam, że w dniu
Be Fit Be StrongT ekst, jaki napisałam na temat zdrowotnych właściwości nasion chia miał pojawić się na początku, jednak doszłam do wniosku, że umieszczę go niżej i każdy, kto
Malinowe PocałunkiSummer mushrooming. Składniki. 1 płat ciasta francuskiego 300 g malin 200 ml śmietany 36% 2 łyżeczki cukru pudru jajko do posmarowania Wykonanie. Z ciasta francuskiego wyciąć
Kulinarny karnet Christophera