Beza to wspaniały deser, który czasami może przyspożyć trudności w wykonaniu. Aby tego uniknać należy pamietać o kilku podstawowych zasadach. Białka jajek powinny być świeże (zawsze wącham jajko po rozbiciu skorupki) i bardzo dokładnie oddzielone od żółtek. Choćby odrobina żółtka powoduje, że białko niestety nie da się ubić na sztywną pianę. To tłuszcz zawarty w żółtku powoduje, że piana będzie(...)schłodzenia. Miskę z bezą można umieścić w większej misce z zimną wodą. Beza włoska idealnie pasuje do produkcji parfait , marshmallows makaroników czy jako dodatek do maślanego kremu. Malinowe parfait Jest jeszcze jeden rodzaj bezy tak zwana beza szwajcarska. Aby przygotować taką bezę należy białka z cukrem, wodą lub sokiem z cytryny umieścić na parze i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dopiero
codojedzeniaNie znam drugiego takiego miejsca w sieci, gdzie znajdziecie tyle przepysznych i najlepszych pomysłów na koktajle. Sprawdzone przepisy, na zdrowe i pożywne koktajle, tylko tutaj, na
Moja smaczna kuchniaSłynna prawdziwa słodkość. Przełamana świeżością owoców. Puszysta, rozpływająca się w ustach. I wcale nie taka trudna do zrobienia. Składniki: 4 białka 250-300 g cukru drobnego
Pociąg Do KuchniŁ atwe i szybkie ciasto rabarbarowe, pieczone "do góry nogami". Dodanie oleju rzepakowego z bazylią i cytryna oraz świeżej melisy nadaje ciastu rabarbarowemu zupełnie nowy wymiar
SzczyptaSmaQTa babeczka ma same zalety. Bezglutenowa. Beztłuszczowa. Biszkoptowa.Lekka. Gryczana. Z figą. Bez maku. Kiedy zaczęłam piec te babeczki nie przypuszczałam, że wyjdą takie piękne i smaczne
AZgotuj!Pamiętacie akcję na blogu Chantel, Przy kubku kawy., gdzie z okazji Nocy Restauracjido wygrania były vouchery do knajpek?link rozwiązania tu.._---->rozwiązanie. Nie chwaląc się
W kuchni Karmel-itkiTavel 2014 (24,99 zł), pochodzące z apelacji Tavel z Doliny Rodanu jest naprawdę świetne. Na pewno nie jest mdłe i nijakie. Ma piękny głęboki kolor. Dominują aromaty poziomkowe, malinowe i lekko pieprzne. Za to w ustach bardzo przyjemne taniny i troszkę goryczki. Lekka pieprzność i sporo ciała sprawiają, że wino pije się bardzo przyjemnie. To wino, w odróżnieniu(...)smaku jest zdecydowanie słodkie (zawiera 120 gram cukru na litr) choć nieco większa kwasowość spowodowałaby że byłoby nieco „żywsze”. Bardzo dobre wino w bardzo dobrej cenie. Poleca ny do deserów, podczas degustacji tworzył parę z creme brulee. Wina próbowaliśmy na degustacji prasowej zorganizowanej przez Lidl. Degustacja odbyła się w restauracji dwie trzecie m editerranean fusion
królestwo garówOj bałam się tego eksperymentu, bałam, ale po „przegryzieniu” się ciasta w lodówce przez całą noc z pełna odpowiedzialnością stwierdzam, że naprawdę udane ciasto
greenscarfDelikatne, puszyste, leciutkie jak chmurka... mowa o ptasim mleczku ! A co jeśli dołożyć do tego jeszcze kwaskowy smak rabarbaru i delikatny biszkopt na spodzie? Wychodzi naprawdę rewelacyjnie orzeźwiający deser! :) Według informacji podawanych przez firmę E.Wedel nazwę "Ptasie Mleczko" wymyślił Jan Wedel w 1936 r. Ptasie mleczko zatem jest naszym polskim wyrobem... i do tego jakim pysznym ;) Na dodatek warto wiedzieć(...)miksujemy długo gdyż to ma się tylko połączyć, a nie zważyć) Do nasączenia biszkoptu (jedna z poniższych opcji) Dżem (ja użyłam z czarnej porzeczki ale może być truskawkowy, malinowy lub wiśniowy) LUB: syrop owocowy do rozcieńczania (z czarnej porzeczki, truskawkowy, malinowy lub wiśniowy) rozrobiony z wodą. Biszkopt nasączamy syropem LUB smarujemy bardzo cienko dżemem (przy dżemie uważajmy bo przy zbyt
Jedzeniomaniadodatkiem malin. Curd to rodzaj dość gęstego kremu przygotowanego z jajek, cukru i masła z dodatkiem owoców (najbardziej znany jest cytrynowy), który nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków i deserów, a także do… podjadania łyżeczką :) Tort (jak to zwykle z bezami bywa) jest bardzo delikatny. Słodko-kwaśny smak rabarbarowego kremu doskonale przełamuje słodycz bezy. Przygotowanie tortu rozłożyłam(...)cukier (7 łyżek)i sól. Roztrzepujemy najlepiej przy użyciu rózgi. Żółtka podgrzewamy na wolnym ogniu uważając, by się nie ścięły. Do ciepłej masy jajecznej dodajemy sok z cytryny, sok malinowy i połowę rabarbarowego musu. Dokładnie ze sobą mieszamy, dalej podgrzewając. Następnie dodajemy resztę rabarbaru i próbujemy, czy masa jest (dla nas) odpowiednio słodka. Krem podgrzewamy jeszcze chwilę, do momentu
MyCookBook.plTylko nie mówcie, że nie lubicie kokosu, bo nie uwierzymy?! W każdym razie... my kochamy tak bardzo, że nie mogłyśmy się zdecydować, jak powinny wyglądać nasze
Wypisz WymalujPrzeczytałam w internecie wszystko na temat pieczenia bezy. Po zdobyciu wiedzy, zabrałam się do pieczenia. Już wcześniej robiłam PAVLOVA ale teraz, mhmh
AZgotuj!Przepisów na sernik oszukany w internecie przewija się sporo. Jedne na śmietanie, inne na jogurtach naturalnych. Będąc na zakupach moim oczom ukazał się jogurt naturalny typu
Kolorowy PrzepisownikHejka! Trochę mnie nie było, wiem, od razu przepraszam, ale jakoś tak wyszło, wiem też że pisaliście, dostaje wasze e-maile i każdy jeden odczytuje ale
Kuba Gotuje