ilość białka i błonnika. Idealny dla osób trenujących oraz dbających o sylwetkę. W dodatku bez glutenu i bez laktozy! Na bazie nasion chia (pamiętacie pudding chia z musem malinowym ?) oraz pysznego kremu sojowego o smaku czekoladowym. I robi się praktycznie sam :) Składniki na 2 porcje: 3 łyżki nasion chia 200 ml mleka roślinnego (np. sojowe, kokosowe, migdałowe
Zawsze głodna!pudrem (u mnie bez). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 40 cm. Można użyć dowolonego smaku kisielu o kolorze czerwonym: wiśniowego, truskawkowego, malinowego. Do masy jabłkowej można dodać rodzynki. Ciasto trochę się kruszy przy wałkowaniu. Można część ciasta, która ma pójść na dno szarlotki, także zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie
Gospodyni MiejskaWczoraj były urodziny P. w związku z tym wydarzeniem upiekłam tort. Tort niebiesko biały, bo ulubiona drużyna ma takie barwy. Biszkopt upiekłam z przepisu na tort malinowy i sprawdził się idealnie. Uwielbiamy torty z bitą śmietaną, więc i w tym nie mogło jej zabraknąć. Zastanawiałam się jedynie czym nasączyć tort, pomyślałam, że idealnie nadałby się alkohol w stylu „kamikadze
dom-agi.plpatyczka). Do przełożenia: - konfitura wiśniowa, - 1 l śmietany 36%; - 0,5 łyżki cukru pudru - różowy barwnik Z biszkoptu wyciąć kształt świnki peppy, przekroić na pół. Dół biszkoptu nasączyć sokiem malinowym lub herbatą, posmarować konfiturą wiśniową i warstwą różowej bitej śmietany. Położyć drugą część biszkoptu wierzch i boki wysmarować bitą śmietaną. Resztę bitej śmietany zabarwić na ciemniejszy różowy kolor i zrobić
dom-agi.plmalinami czy jagodami, a także gruszką pokrojonymi w cieniutkie plasterki,a jeśli lubicie rabarbarem owoce można też pominąć, a zamiast budyniu śmietankowego, czy waniliowego wykorzystać np. malinowy, wtedy pianka nabierze rumieńców
Luźna KuchniaBitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami ) - Składniki: Ciasto na serduszkowy wzorek: białko jaja 15 g masła 1/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku malinowego czerwony barwnik (opcjonalnie) Biszkopt: 6 jajek 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy (można użyć waniliowego) Krem
Słodka Stronadostatkiem mamy różnorakich mrożonek praktycznie przez cały rok, to już nic nie stoi na przeszkodzie by pyszną konfiturę przygotować również zimą. Ja właśnie tak uczyniłam. Z konfiturą malinową praktycznie zawsze tak mam, kończy się wówczas gdy dostępne są tylko mrożone maliny, więc przygotowuję z mrożonych. Ostatnio przygotowywałam z mrożonych owoców nalewkę, konfiturę wiśniową (która się skończyła) i konfiturę z czarnej
Smaczne Zdrowealbo świeżych malin 2-3 łyżki cukru 2-3 banany 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady sok z połowy cytryny 2-3 łyżki śmietanki 30% (ewentualnie mleka) można odrobinę nalewki malinowej (najlepiej domowej) WYKONANIE: Maliny wkładamy do rondla, dodajemy cukier, smażymy, aż woda odparuje(tutaj można dodać 2-3 łyżeczki nalewki), czekoladę roztopić dodać śmietankę, banany pokroić, skropić sokiem z cytryny
Kuchnia Beatyzamroziłam - coś w rodzaju własnych kostek rosołowych. Niebawem pokażę, jak takie "kostki" zrobić samemu, żeby nie używać kupnych. Składniki: 1 cukinia (ok. 300-320 gramów) 1 cebula 5 pomidorów malinowych 1 dymka (cała: cebulka ze szczypiorkiem) 1 czerwona papryka 1 pętko kiełbasy (jaka? wedle uznania, ale z zaufanego źródła, u mnie Sokołów) 4 listki laurowe zioła prowansalskie 1 litr wywaru
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwszystkie ruloniki aż do końca i sklejamy je Łączymy jajko z dwiema łyżkami mleka i smarujemy wierzch chałki Pieczemy 25 minut Podajemy z dżemem domowej roboty (mój jest malinowy) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBardzo kruche, maślane ciasteczka z marcepanem. Idealne na słodki prezent dla ukochanej osoby. 150 g mąki 120 g masła 4 łyżki cukru waniliowego marcepan do dekoracji konfitura malinowa do dekoracji Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym lub ręcznie. Formujemy ciasto w jeden kawałek i wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Po 10-15 minutach wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy
noteskulinarnyfigakruche. Po sytym obiedzie przyszła pora na deser. A co na deser? Do wyboru miałyśmy: szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym za 16 zł, czekoladowo-pralinkowy krem z malinowym granita w cenie 22 zł, paschę z lodami czekoladowymi za 20 zł i Copa melba za 18 zł. Tu Konczi skusiła się na polecaną przez Magdę Gessler domową szarlotkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizaproponować taką domową salsę, która świetnie smakuje. Salsa pomidorowo-paprykowa SKŁADNIKI: 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 cebuli czerwonej 2 duże ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 duży pomidor malinowy 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 2 łyżki sosu chili słodko-kwaśnego 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 łyżeczki papryki słodkiej 1,5 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibyć serwowana dla osób będących na diecie. Surówka szlachecka z kapustą pekińską SKŁADNIKI: 30 dag kapusty pekińskiej 2 marchewki 1 pęczek koperku 4 pomidory rzymskie lub 1 duży malinowy przyprawa do sałatek świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską szatkujemy dość drobniutko. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy jedną na tarce na dużych oczkach, a druga na małych oczkach. Pomidorki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwykonać. Wiosenne babeczki budyniowe SKŁADNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki majonezu 1 budyń malinowy 70 g miękkiego masła 250 g cukru pudru 1 łyżka mleka lukier plastyczny cukrowe perełki PRZYGOTOWANIE: Jajka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą i budyniem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki