Zaczynamy mieć kłopot z wyborem najsmaczniejszych lodów. Ostatnio numerem jeden były malinowe, jednak porzeczkowe chyba je przebiły. A następne czekają w kolejce. Póki są owoce robię lody owocowe, śmietankowe, waniliowe i całą gamę podobnych zostawiam na czas mniej bogaty owocowo. Lody porzeczkowe są pyszne!!! Składniki400 g czerwonych porzeczek (ok 300 ml po przetarciu)300 ml śmietany
Stare GarymlekaPrzygotowanie24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcjąMaliny opłukać, zmiksować, przetrzeć przez sitko. Obrać mango, miąższ zmiksować blenderem. Mus malinowy i mango wymieszać ze śmietanką i mlekiem. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – najlepiej na całą noc.Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki do lodów. Uruchomić maszynkę
Stare Garykokilki.Żelatynę rozpuść we wrzątku, serki i jogurt wymieszaj energicznie z żelatyną, dodaj maliny i delikatnie wymieszaj. Wylej do kokilek. Wstaw na minimum 4-5 godzin do lodówki.Sos malinowy do deseru:- 150 g malin- 3 słodziki (rozpuść w jak najmniejszej ilości płynu)- 1/2 łyżeczki soku z cytryny- łyżeczka soku z dzikiej różyWszystko miksujemy, lub ugniatamy widelcem.SMACZNEGO!PIĘKNEGO DNIA
SMYKWKUCHNIposmarować masą z nutellą, przykryć biszkoptem z makiem, nasączyć i posmarować białą masą. Wyłożyć ostatni blat biszkoptu. 8. Z białej masy odłożyć 2-3 łyżki dodając odrobinę soku malinowego (powstanie różowa masa na kokardkę). Masy przekładać do szprycy robiąc kolejno: czekoladową masą oczy, nos, wąsy i brzeg kokardki, następnie białą masą buzię kota i różową wypełnić kokardkę. Pozostałą masę
Kto ugości moich gości?cukru(uzylam stewii-50 % kalorii mniej)3 jaja M180 ml smietany kremowki2 lyzki maki ziemniaczanej1 lyzka esencji wanilowej lub 1 cukier waniliowy 150 g mrozonych malinSkladniki na polewe malinowa:150 g mrozonych malin1 lyzka stewiiWykonanie:Sucharki z czekolada wrzucamy do blendera i miksujemy na drobne okruszki..Mieszamy z migdalami.Tortownice wykladamy papierem do pieczenia a bok foremki smarujemy maslem.Zmiksowane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kluski drozdzowe lub buchty sa uniweraslne.Bo i na slodko i jako dodatek do dan miesnych sprawdzaja sie doskonale.Na slodko sa uwielbiane przez dzieci.Moja propozycja do pampuchow to sosik jagodowo-malinowy z jogurtem greckim.Gdy kluski kupimy gotowe lub wczesniej zrobione (na przepis zapraszam tutaj) lub mamy z zamrazarki obiadowe danie mozemy podac w kilka minut.Skladnik na sos dla 2 osob
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lyzki wiorkow kokosowych50 g maslaSkladniki na mase:500 g jogurtu greckiego250 g smietanki kokosowej4 lyzki cukru pudru ( miodu lub stewii)6 platkow zelatyny (10 g)Wykonczenie:1/2 opakowania galaretki malinowej (na 250 ml wody)250g jagod (lub borowki amerykanskiej)Wykonanie:Sucharki,wiorki kokosowe i maslo (moze byc prosto z lodowki-twarde) wrzucic do kielicha blendera i rozdrobnic.Powstala mase wyklozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kolorze pieczeniowymtzn.straci czerwony kolorek.Gdy do pieczenia dodamy cala zurawine ,a po upieczeniu owoce zblendujemy,bez dodatkowego gotowania,sos co prawda nie bedzie mial plywajacych jagodek,za to sliczny malinowy kolor.Zatem masz dwie opcje do wyboru.Gdy nie mamy dostepu do swiezej zurawiny mozna ja zastapic dodatkiem konfitury zurawinowej ze sloiczka.W miedzyczasie obrac jablka,wydrazyc specjalnym nozykiem srodek i pokroic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dojrzalym w pelnym sloncu nad Morzem Srodziemnym czy Egejskim,tak jak zaden zaden najlepszy jogurt nie smakuje juz tak jak ten z Krety.Ale...i u nas mozna kupic wielkie malinowe,miesiste pomidory.Najlepsze beda dosc zwiezle i nie przejrzale.Wlasnie takie do pieczenia nadaja sie najlepiej.Sprobujcie koniecznie!Skladniki na 1 blaszke:2 duze pomidory parmezan lub grana padanosoloregano (swieze ziolo lub suszone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pyszny krem, świeże maliny i galaretka… Zapraszam Tarta z malinamiSkładniki:Spód:150 g ciastek digestive75 g masłaKrem:3 żółtka50 g cukru40 g mąkicukier waniliowy250 ml mlekaDodatkowo:maliny1 galaretka malinowa 1. Ciastka rozkruszamy na drobne okruszki (zobacz np. tutaj: https://ugotujmyto.pl/banoffee-pie) i mieszamy z rozpuszczonym ciepłym masłem. Powstałą masą wykładamy tortownicę o średnicy 23 cm dobrze dociskając masę
UgotujmyTo.plEkologiczna fasola adzuki6. Ekologiczna mąka pszenna typ 5007. Ekologiczna kasza jaglana8. Orzechy nerkowca 100% organic9. Cukier trzcinowy Demerata 100% organic10. Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 100% organic11. Ekologiczny sok malinowy 100%, bez cukru12. Ekologiczny koncentrat pomidorowy, bez dodatku cukru13. Ekologiczne powidła śliwkowe 14. Ekologiczny dżem truskawkowy niskosłodzony15. Konfitura z czarnej porzeczki niskosłodzona
Szefowa kuchnidodatkiem malin. Czysta przyjemność dla każdego łasucha :)Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Maliny zmiksować blenderem razem z cukrem pudrem. Dodać żelatynę i całość dobrze wymieszać. Tak przygotowany mus malinowy wlać na dno pucharków.Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W osobnej misce ubić żółtka, aż powstanie lekka puszysta masa. Czekoladę mleczną połączyć z deserową, a następnie rozpuścić
Świat Domowej Kuchnicukru150 g mąki1/2 łyżeczki aromatu waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia5 łyżek mleka (w temperaturze pokojowej)Beza:4 białka150 g cukru50 g płatków migdałowych2 łyżeczki soku z cytryny2 płaskie łyżki malinowego kisielu w proszkuMasa rabarbarowa:500 g rabarbaru3-4 truskawki (opcjonalnie)1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru2 łyżeczki cukru waniliowego100 ml wody + 6 łyżek wody60 g cukruMasa śmietanowa:400 g zimnej
Świat CiastaFrancji trudno również o przyprawę do piernika czy grzańca (eh), trochę zmodyfikowałam przepis :) Składniki (wyszło mi ok. 55 pierników)1/4 szklanki miodu (ja pomieszałam miód lipowy z miodem malinowym :))70g masła1/2 szklanki białego cukru1 średnie jajko2 i 1/4 mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2 czubate łyżki kakao1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej2 łyżki cynamonuPrzygotowanie:W garnuszku podgrzewamy miód z masłem
Kitchens Alphabetrównie błyskawicznie znika z talerzy! SKŁADNIKI:( na formę keksową ) - jogurt naturalny – 400 g- żelatyna – 2 łyżki- cukier puder – ok. 80 g- galaretka malinowa – 1 op- galaretka niebieska ( Wodzisław ) – 1 op- herbatniki – 6 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretki rozrabiamy osobno w mniejszej ilości wody niż to pisze na opakowaniu( czyli
Ostra na Słodko