Kochamy je na śniadanie, do kawy, na piknik...idąc na targ świeże owoce wręcz krzyczą do nas, żeby je zabrać:) Ciasto drożdżowe i świeże owoce...mnóstwo radości...dzisiaj malinowej radości;)Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6 łyżek miękkiego masła, 1 kg malin, Kruszonka; 10 dkg masła
Anioły w kuchninadają się świetnie jako przekąska przed telewizorem lub deser po obiedzie, natomiast duże można przekroić, posmarować ulubionym dżemem i zabrać w plener.Moją ukochaną wersją są te z dżemem malinowym oraz z aronii.A Tobie jaki najbardziej odpowiada? :)Spakuj ze sobą proziaka do szkoły, pracy, na uczelnię lub delektuj się smakiem przy dobrej książce i kawie. Sycące, smaczne i słodziutkie!Składniki
Czarnawisienkastanowić oryginalny składnik dania czy deseru. Robimy domowe żelki. Żelki są delikatne, nie gumiaste, a smak zależy od nas i zastosowania.Żelki owocowe na bazie soku np. malinowego.Żelki kawowe na bazie kawy.Żelki wytrawne na bazie wina.Ciekawe smakowo są na bazie Aceto balsamiko czy słodko-pikantnego sosu chilli.Produkcja tych ziarenek kawy czy kawioru nie jest skomplikowana. Przede
Kulinarny karnet Christopherajeszcze chwilkę gotować. Kule wyjmować łyżką cedzakową, najlepiej małą i ostrożnie kłaść na wiśnie.Deser można przygotować wcześniej i podawać na zimno.Polecam również wersję z musem truskawkowym czy malinowym. Każda jest warta grzechu ,a w tym przypadku niskokalorycznego
Kulinarny karnet Christopheraprzygotowane talerzyki. Upieczone, wyrośnięte ciasteczka przeciąć w poprzek. Ubić śmietanę z 1 łyżeczką cukru. Spody ciasteczek wypełnić ubitą śmietaną i malinami. Przykryć kapeluszem. Ułożyć po trzy grzybki na sosie malinowym
Kulinarny karnet Christopheraporanku i słońcem w południe. Akurat w tej chwili okropnie leje. Postanowiłam ruszyć w podróż, kolejną kulinarną podróż, która przeniesie mnie choć na chwilke do bajecznego domku, malinowej kuchni, do dziecięcych pisków . Do normalnego życia. Biletem na podkarpacie był MAKARON CZANIECKI TARTE. Zrobiłam coś, co na pewno przeniosło mnie tam gdzie chciałam i pozwoliło rozmarzyc się na nowo
Z Kuchni Do KuchniLekkie, pyszne, słodkie, przekładane twarogiem i owocami, a przy tym nadal zdrowe... i jak tu ich nie lubić? Wersja z gruszką i twarogiem zmiksowanym z gruszką i cynamonem Twaróg malinowo-jagodowy + świeże maliny i borówki Przygotowując naleśniki zawsze korzystam z jednego, sprawdzonego przepisu, który Wam dzisiaj podam. Właściwie to stanowi on podstawową bazę, którą można dowolnie modyfikować i tworzyć
peanutbuttermonsterJeśli używamy małej tortownicy to po wystudzeniu można przekroić ciasto na dwie warstwy. Krem: Maliny zmiksować z cukrem pudrem na mus. Ubić śmietanę z dodatkiem fix'u, dodać mus malinowy, wymieszać. Warstwę ciasta nasączyć ponczem lub herbatą (np. Earl Grey) Nałożyć warstwę bitej śmietany, zostawiając około 0,5 szklanki do dekoracji. Do boku tortu przykleić połówki pianek (użyłam typowych
głodny alergikPachnący leśnymi grzybami, majerankiem i tymiankiem gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i malinowymi pomidorami. Składniki: mięso gulaszowe (wieprzowina) 500 g cebula 3 szt grzyby (podgrzybki, borowiki) 300 g jabłka 2 szt skrobia ryżowa lub kukurydziana 2 łyżki olej do smażenia kilka łyżek sól papryka słodka, pieprz, tymianek, majeranek, kolendra czosnek (niekoniecznie) Przygotowanie:Mięso pokroić
głodny alergikCiemny, pachnący pumpernikiel z masłem i dojrzałymi w słońcu malinowymi pomidorami - to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa i wakacji spędzanych na działce. Ten chleb upiekłam z tęsknoty za tymi smakami. Aby uzyskać ciemny kolor i odpowiednią konsystencję użyłam grubo mielonej mąki gryczanej i kukurydzianej, siemienia lnianego i mielonej łuski gryki. Aromat kminku, kolendry i miodu pasuje idealnie. Temu wypiekowi nikt nie potrafi
głodny alergikwedług przepisu Prababci Heleny - ugotowany na delikatnym wywarze z kurczaka i warzyw, z dodatkiem kaszy jaglanej. Samo zdrowie. Do talerza z zupą koniecznie trzeba dodać świeżych, dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) i posypać posiekanymi liśćmi bazylii. Smakuje wspaniale :) Składniki: ziemniaki 1 kg marchew 3 sztuki kalafior około 1/4 główki seler 1 mały filet z kurczaka lub indyka około
głodny alergiknaszą wołowinę; 1 kg wołowiny, (może być antrykot, łopatka, rozbratel lub gicz) 30 dag boczku 1/2 litra czerwonego wina(najlepiej z własnej piwniczki, ja pomieszałam pół na pół malinowe i porzeczkowe) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, (jeśli macie własnej produkcji to cały mały słoiczek) 30 dag pieczarek 2 cebule 2 marchewki 3 ząbki czosnku 2 kostki wołowe, lub bulion wołowy
Apetyczna babeczkaczarnej fasoli 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 4 goździki marchewka pietruszka kawałek pora kawałek selera olej 1-2 liście laurowe tymianek świeży lub suszony ocet jabłkowy lub malinowy świeża natka pietruszki kurczak lub indyk dla osób, którzy są mięsożerni Fasolę zalać zimną wodą i zostawić na noc do namoknięcia. Cebulę obrać, do jednej powbijać goździki, a drugą drobno posiekać
Apetyczna babeczkamleka 2 żółtka 5 łyżek cukru kryształu 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 35 dag masła 30 dag galaretek w cukrze lub jedna galaretka malinowa zrobiona wg. przepisu i pokrojona na cząstki gdy stężeje Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego i obu mąk ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną
Apetyczna babeczkatłuszczu zwierzęcym! Konfitury. Sklepowe witryny wyglądają jak najlepsze sklepy z biżuterią. Konfitury znajdziecie np. w makaronikach francuskich, miałam okazję jeść takie z malinową konfiturą. Kolejny symbol Brukseli, pluszowe misie :) Niemal na każdym kroku na mieście spotkacie sandwicherie, czyli sklepy z kanapkami i nie tylko. Świetny sposób na szybki i zdrowy posiłek
Moja smaczna kuchnia